25.8.2017

Maailman paras kuntokuuri

Minulla on uusi harrastus. Tai oikeastaan kaksi vanhaa uudessa paketissa.Olen käytännössä lopettanut (saatanan) lenkkeilemisen kokonaan ja vaihtanut sen kävelemiseen. Kävelen reilun tunnin sellaisina päivinä, kun en pyöräile töihin, äänikirjan kanssa.

Kävelemään tulee lähdettyä, sillä pidän siitä. Ei siksi, että on pakko tai että laihtuisin. Aika uusi näkökulma liikuntaan, varsinkin kun kävely ei terveysnäkökulmasta juurikaan häviä juoksemiselle. Tässä on sama homma kuin sähköpyörässä: vaikka kalorinkulutus on alhaisempaa, pyöräilen paljon enemmän.

Käveleminen alkoi, kun havaitsin, että minun ei kannata enää jumittaa kotona tyhjän panttina. Ipanat leikkivät illat kavereidensa kanssa tai keskenään, päivystys on turhaa ja/tai siihen riittää toinen vanhempi.

Toinen olennainen havainto oli se, että päivän liikunta-annosta ei tarvitse suorittaa ohimosuoni tykyttäen, vaan voin hyvin ottaa itselleni ihan reilusti aikaa hyvinkin rennossa muodossa. Voin mennä rehkimään jumppaan, jos tuntuu että on tarpeen saada kaikki mittarit katosta läpi, mutta kellon ja sykemittarin kanssa suorittaminen loppuu nyt. En kertakaikkiaan ole mikään gaselli.

Ja koska minulla ei ole oikeasti kiire, voin lopettaa kaiken vastenmielisen, ajan säästämiseksi tehdyn liikunnan. Jos kaikki energia menee pelkkään motivaation keräämiseen suoritusta varten, johtopäätöksiä on vain yksi.

Erästä tunnetumpaa ajattelijaa lainaten: I'm too old for this shit.Nykyään laitan päivällisen jälkeen äänikirjan korviin ja lähden puoleksitoista tunniksi sutimaan. Kävelen lenkin metsien läpi, puistojen halki ja merenrannan vartta. Missään kohtaa ei tule olo, että kuolisinpa pois täältä kärsimästä, ei pistä, ei hölsky, en tuijota kelloa ja mieti, voisinko jo lopettaa. Päinvastoin. Kun äänikirja jää kotiovella jännään kohtaan, tekee mieli lähteä uudelle kierrokselle.

Avain onneen on ollut myös äänikirjojen löytäminen. Kiinnostavia podcasteja löytyi kyllä mutta ne oli järjestään suunniteltu lyhyempiin aikaslotteihin, eikä uusien etsiminen kesken lenkin oikein sopinut flowhun. Hyvää kirjaa sen sijaan kuuntelee vaikka miten pitkään. Suurin ongelma tässä on se, että olen joutunut opettelemaan keskittymään korvillani. En ole ikinä kuunnellut musiikkia minkään sortin vehkeistä ja olen äärimmäisen lahjakas omiin ajatuksiini uppoutuja, joten tämä on hyvää harjoitusta.

Ja täytyy sanoa, että onpa hyvä fiilis! Jalat ovat lenkin jälkeen puhki, koska pidän vauhdin reippaana, mutta nälkä ei ole yhtä paha kuin juoksupaarustamisen jälkeen. Illalla uni tulee hyvin. Ja hei, farkut eivät kiristä! En ole vielä uskaltautunut vaa'alle, mutta ehkä minun ei tarvitse tehdä enää sitäkään.

Aloittaminen on helppoa. Tarvitset vain näpsäkästi suhisevan tuulipuvun, kunnon jalkineet (löysin miesten osaston alelaarista kerrankin lestiltään sopivat kengät!), korviin sopivat kuulokkeet (käytä ammattilaista) ja sen äänikirjan. Sitten vain hortoilemaan, minne nenä näyttää.


29 kommenttia:

 1. Kävely on ihan parasta. Olen muutamaankin erään yrittänyt lenkkeilyä ja vihaan sitä aivan yli kaiken. Parhaimmillani sain aikaan sellaista kävelytahtista jolkottelua noin tunnin verran ja 7km, ei missään vaiheessa ollut hyvä olo ja yöunet katosi kokonaan. Mutta kävelylle tekee mieli helpostikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöunista kannattaa kyllä pitää kiinni! Mua ihan naurattaa oma juoksuvauhtini silloin kun ns ei kulje. Eli melkein aina.

   Poista
 2. Mitä / millaisia kuulokkeita suosittelet äänikirjojen kuunteluun? Tai muut blogin lukijat?

  Välillä lenkkipolkuni menevät autobaanojen vieressä ja välillä hiljaisillä metsäteillä, ja olisi kiva saada lukijan puheesta selvää ilman, että volyymit täytyy kääntää kaakkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kahdet, toiset Bluebiitin nappikuulokkeet ja sitten on Bosen vastameluläpät, jotka on ihan timanttiset.

   Poista
 3. Kiva kuulla etten ole ainoa, jolla on vaikeuksia keskittyä äänikirjojen kuuntelemiseen. Vähän väliä täytyy hypätä takaisinpäin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vertaistuke löytyy, se takaisinpäin selaus on ehdottomasti äänikirjojen suurin heikkous. :D Mutta oletko kokeillut dekkareita: riittävän kikkailematonta kieltä ja juoni etenee kuin tavarajuna! Ei ehkä upeinta kerrontaa mutta viihdyn.

   Poista
 4. Vastamelukuulokkeet on parhaat ja toimii mulla silloin kun en juokse. Kävelyssä ihan parhaat, ja pyöräilyssä. Mulla on Boset.

  VastaaPoista
 5. Samaistun täysin. Lisäksi sun kirjoitustyyli on ihan mahtava! :D

  Mut asiaan. Pelkällä kävelyllä saa oikeasti hyvän kunnon! Juoksu on ihan yliarvostettua. Itse yhtenäkin talvena enimmäkseen kävelin töihin (1h suunta) mennen tullen enkä harrastanu mitään muuta liikuntaa. Kesäloman alkaessa lähdin fillarilla Eurooppaan ja poljin joka pvä 30-270 km. Keskimääräinen päivämatka oli 140 km. Pelkkä kävelykunto siis alla. Pitäs taas palata tuohon kävelyyn, kun nuo muksut ei ole enää tississä kiinni ja alkaa olla taas mielenkiintoa ja jaksamista omiinkin asioihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :D Vitsi mikä fillariretki, hieno suoritus! Toivottavasti saat kävelyt taas aloitettua.

   Poista
 6. Pitää tehdä mistä tykkää. Itsellä crossfitti ja kasvisruoka. Solakoiduin. Äänikirjana yle areenasta Sinuhe Egyptiläinen. Suplassa mielenkiintoisia juttuja, mutta itse sovellus täysi susi. Mistä te kuuntelette?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perheen ruokailun kääntäminen kasvisvoittoiseksi on 2020-tavoite. ;) Mä olen podcasteissa käyttänyt Areenasta lähtien kaikenlaisia alustoja, eli enemmän suosittelupohjalta ja sisällön kautta. Äänikirjoja saa ladata ilmaiseksi Ellibsin kautta.

   Poista
 7. Kyllä, kävely on parasta! Mun elämässä on ollut koiria siitä asti kun olin 8. Ja koiria "pitää" viedä lenkille, siinä menee tunti jos toinenkin helposti... Mä olen siis harrastanut kävelemistä kohta 30-vuotta, koiriakin on ollut aina. Kun muutin vanhempien luota pois ja vanhempieni jo iäkäs koira jäi sinne, meni kaksi viikkoa niin kotona oli oma. Ja äänikirjat teki kaikesta vielä parempaa. Kuuntelen lähes pelkästään dekkareita, muutama historiallinen romaani on myös tullut kuunneltua. Dekkarit toimii, riittävän simppeliä seurattavaa. Tosin jos menen metsään laitan kirjan tauolle ja kuuntelen metsän ääniä/äänettömyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli lapsuuden kodissa aina koiria ja opiskelijanakin vielä, katsotaan josko vielä jonain päivänä! Ja olen samaa mieltä dekkareista: simppeliä kerrontaa ja etenee kuin juna. :D

   Poista
 8. Mulla sama...lopetin juokseminen n.10 v sitten saatuani töissä burn outin. Juokseminen meni suorittamiseksi ja pahensi tilannetta...lienee jonkinlainen ylikuntotilanne myös kun näin jälkeenpäin mietin. Sen jälkeen olen vain kävellyt tai mieluummin sauvakävellyt. Sauvakävelyssä on se hyvä puoli että siinä saa toimistotyöläisen jumittuneet hartiatkin hiukan liikettä.

  Nyt on kiireiden takia taas jäänyt, täytyy aloittaa uudelleen nyt syksyllä. Tosin aloitan syyskuussa uudessa duunissa ja aion fillaroida 10 km duunimatkan, niin kauan kuin vaan kelejä piisaa. Voishan sitä talvella miettiä että kävelisin ainakin kotiinpäin duunista. Ehkä siihen menis se 1,5 h mut sittenhän olis päivän ulkoilu ja liikunta tehtynä.

  Niin ja äänikirjat löysin kanssa jokunen vuosi sitten. Nyt on jo noita palveluita joista löytyy suoraan, aikasemmin lainasin kirjastosta cdinä ja tallensin sitten tietokoneen kautta puhelimelle.

  Mä kyllä pystyn kuuntelemaan äänikirjoja jopa fillaroidessa ja mulla sama kokemus, dekkarit toimii parhaiten...
  Äänikirjoja kuuntelen kyllä kotonakin kotitöitä ja muuta puuhastelua tehdessäni, sen olen huomannut, että jos istun paikallani tekemättä mitään on ihan mahdotonta pysyä kirjan mukana, tuo puuhailu käsillä, kävely tai fillarointi takaa sen että ajatus pysyy kuuntelussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on hyvä idea tuo työmatkakävely! Olen itsekin meittinyt että pitäisi ainakin kertaalleen kokeilla. Ja kotityötkin kyllä maistuu paremmin kun on jotain kuunneltavaa. :)

   Poista
 9. Kävelyhän osuus just peruskunnon kohottamisen sykealueelle. Ja siksi se on niin tehokasta. Mulle kävely on nimenomaan omien ajatusten läpikäyntiä ja sitä kaipasin eniten kun olin hetken ilman koiraa: mulla jäi asioita miettimättä kun ei ollut pakollisia päivittäisiä kävelylenkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tämän. Mun aivot on ihan eri tilassa kun tulen fillarilla töihin ja luulen että se johtuu just siitä että bussissa harvemmin istun katsellen ikkunasta ulos van keskityn puhelimeen.

   Poista
 10. Mä ostin itselleni Haltin Polku kengät. Lesti on mukavan tilava, ehkä jopa hiukan liiankin leveä mun jalkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki, kiitos! Mulla on niin moniongelmaiset kaviot että tosi harva kenkä tuntuu mukavalta.

   Poista
 11. Kävely on mun rakkain harrastus. Ihmiskroppa tuntuu olevan ihan sitä varten tehdyn, ja mikään ei tunnu paremmalta kuin se helppo selän keinunta puolelta toiselle pitkien istumisrupeamien jälkeen. Itse laihduin kyllä kävelemällä noin 10v sitten aika huomattavasti eikä paino ole tullut takaisin. Kävely kai on aika hyvää rasvanpolttoa vaikkei nyt lihaksia niin kehitäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä: kävely tosiaan tuntuu hyvältä ja luonnolliselta, päinvastoin kuin fucking juoksu. :D

   Poista
 12. Ehdottomasti mukaan vielä kävelysauvat, lisäävät tehoa huomaamatta ja tekee niiiin hyvää istumatyöläisen selälle ja hartioille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pariin ekrtaan kokeillut sauvojen kanssa, mutta jostain syystä ne ei ole oikein istuneet käteen. Pitäisi varmaan mennä tekniikkakurssille!

   Poista
 13. Antakaa mullekin vinkkejä mistä te noita äänikirjoja hankitte! Ja vääntäkää ihan rautalangasta, please :) Olen toistaiseksi kuunnellut vain kirjastosta lainattuja cd:itä yksin autoillessani, mutta kävellessähän olisi hyvin aikaa. Mahtava vinkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä käytän Elisa kirjaa ja kotimaisiin Ellibsiä. Lisää vinkkejä kyllä kaipaan minäkin!

   Poista
  2. Mulla on käytössä Elisa kirja, Ellibs ja Bookbeat. Mä perustelen kirjojen maksullisuuden ihan sillä, että lukeminen ja käveleminen on mun ainoat harrastukset, saa vähän maksaakin. Koirat ei ole harrastus vaan perheenjäseniä ;)

   Poista
 14. Oletko kuullut kapistuksista nimeltä weight soles? Näin jossain mainoksen niistä. Pitäisi tehostaa mukavalla tavalla kävelyä. Saakohan niitä Suomesta...

  VastaaPoista
 15. Toimiiko muilla tuo ellibs hyvin? Itsellä jumittaa todella usein, joko niin että pause menee itsestään päälle tai sitten koko sivu kaatuu ja jouduin lataamaan kirjan uudelle ikkunalle.


  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...