25.6.2017

Ropiseeko? Viisi vinkkiä sadepäivään!

Tänä juhannuksena tuli tutuksi sateen ropina.

Instakuvat otetaan kun vähänkin paistaa.

Torstain ja sunnuntain välillä tuli rakeita, kosteaa sumua mereltä, isoja lämpimiä pisaroita kuuroina, tuulenpuuskien mukana lentäviä roiskeita, kylmää tihkua ja päättäväistä tasaista sadetta, joka näytti siltä, että ei lopu kolmeen päivään.

Se ajatus hiipi väkisinkin mieleen: onko koko juuttaan loma tätä?

En ole mikään reipas ulkoilmaihminen, joka saisi kiksejä luonnonvoimien kanssa painimisesta. Olen mukavuudenhaluinen kotihiiri, joka nauttii viileydestä vain jos se liittyy valkoviiniin. Mutta Suomessa sataa aivan liian usein, jotta siitä olisi varaa tehdä ongelma. Kesä ja erityisesti loma on niin pirun lyhyitä pätkiä, että lomafiilistä pitäisi osata repiä melkein kelistä kuin kelistä.

Olen joutunut muuttamaan asennettani sadetta kohtaan kahdesta syystä. Toinen on lapset ja toinen fillarointi. (Monet nimeävät vielä koiran, mutta minulla on ollut vain sitä lajia, jonka sai ulos sateella vain kantamalla.) Fillaroinnista ei tule mitään, jos asettaa tarkat edellytykset olosuhteille. Sama pätee mökkeilyyn. Lasten kanssa taas on oltava jotain ohjelmanumeroita, oli keli mikä tahansa, muuten hajoaa pää.No miten ne sadepäivät sitten käännetään voitoksi? Vahvuuksien kautta! Tässä viisi asiaa, joita voi tehdä mökillä sateen sattuessa.

1. Pistä pystyyn päiväsauna. Jos löydät yhtään kuivia puita siis. Päiväsaunassa voi hyvin vanua pitkään koska kenenkään nukkumaanmenoaika ei tule vastaan. Uimisessa on ihan oma mausteensa kun vesi tuntuu ilmaa lämpimämmältä, varsinkin kun jäätyy jo matkalla laiturille. Eikä tarvita nihkeitä aurinkovoiteita!

2. Järjestä peliviisinottelu (esim. Fortuna - Muistipeli - Afrikan tähti - Monopoli - Alias) tai joku näistä 15 aikuisystävällisestä sisäleikistä. Häviäjä tekee lettutaikinan. Kun kaikki ovat pahoittaneet mielensä, siirry kohtaan kolme. 

Tämä on hyvis eli ukkoetana, eri tyyppi kuin täystuholainen espanjan siruetana.

3. Metsäretki toimii aina. Kunnon varusteita se tietenkin edellyttää, mutta oikeastaan vain ukkosella kannattaa pysyä sisällä. Sateisessa metsässä tuoksuu aivan mahtavalta eikä puiden keskellä yleensä edes tuule. Metsäretkellä voi bongata lajeja, joita ei auringonpaisteella näe kuten sammakoita ja etanoita. Sen sijaan hyttysiä ja paarmoja ei ole yhtään.

Puolukka kukki aivan valkoisenaan.

4. Lyhennä nakkilistaa. Sateella voi siivota leikkimökin, niittää kaisloja, tyhjentää huussin tai tehdä risusavottaa. Ylipäätään sateen sattuessa kannattaa tehdä sellaisia hommia, joihin ei jaksaisi aurinkoista päivää käyttää.

5. Onkimaan! Jotkut väittävät, että kala syö sateella paremmin, joten onkireissun voi ottaa ihan ruokailun kannalta. Matoja ainakin löytyy helpommin.

Ja sitten voi aina surffata ilmalämpöpumpun huristessa / takkatulen ritistessä erilaisten katosten ja huvimajojen rakennusohjeita tai etsiä äkkilähtöjä johonkin, jossa paistaa suurella todennäköisyydellä.

Ps. Onko olemassa sadevaatteiden erikoiskauppa? Jos ei, pistäkää joku äkkiä pystyyn.

3 kommenttia:

 1. Mua riipii ehkä eniten (no joo, eniten riipii ylipäänsä se että on kylmä ja sataa mut se on ilmiselvää) tässä hommassa se, että niitä vaatteita pitää pakata 3 päivän mökkireissulle mukaan kuin olisit lähdössä pidemmällekin reissulle. Pitää varautua ihan kaikkeen, koska mitä jos ne ennusteet onkin päin persettä ja tuleekin lämmin ja aurinkoista! Tai tuleekin vielä kylmempi! Tai lapsi liukastuu kaikilla vaatteilla laiturilta veteen ja pitää olla se toinenkin takki.Lasten ollessa kyseessä ei myöskään voi jättää mökille suoraan mitään kumppareita ja sadevaatteita niille seuraavaa kertaa ajatellen, koska ne ei kuitenkaan sit enää mee päälle ja seisoo siellä sit turhan panttina. Aarrggghhh.
  Me mentiin Kreikkaan viikoksi saman kokosella matkalaukulla ku juhannukseksi mökille :D

  Ihmettelen vaan miten pärjäsin sadepäivät mökillä itse ainoana lapsena kun kukaan aikuinen ei todellakaan pikkurilliään liikauttanut mun viihdyttämiseksi :D Just yks päivä tätä mietin, että miten tää elämä on muuttunut tällaiseksi viihdetehtailuksi. No joo, pelasin mä isoisän kanssa korttia ja autoin mummoa askareissa... Serkkujen kanssa sitten asia tietty erikseen... tylsäiltiin yhdessä :D

  VastaaPoista
 2. Totuus. Mökkipakkaaminen heinäkuussa ei juurikaan eroa mökkipakkaamisesta marraskuussa. :D

  Toi ohjelmatoimistona oleminen on yksi asia missä vanhemmuus on muuttunut ihan radikaalisti 40 vuodessa. En sitten tiedä onko se ihan täysin hyvään suuntaan.

  VastaaPoista
 3. Moikka! Ihan asian vierestä, mutta vieläkö sulla on bellabeat käytössä ja jos on, oletko ollut siihen tyytyväinen? Harkitsen vakavasti ostamista.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...