14.5.2017

Meikon ulkoilualue hurmasi koko perheen

Espoolaista on siunattu Nuuksion upeilla erämailla, mutta joskus siellä on aivan valtavasti porukkaa.Luontopoluissa on aina sama ristiriita: on ihanaa että ihmiset opettelevat kulkemaan luonnossa. Mutta kun kaikki suuntaavat yhteen ja samaan paikkaan, polut kuluvat ja taukopaikat ovat täynnä jengiä. Päätin jo viime vuonna ruveta kartoittamaan ahkerammin muita pääkaupunkiseudun retkeilykohteita.

Etsiskelin eilen illalla Retkipaikan sivuilta inspiraatiota lapsiystävällisestä kohteesta noin 30 kilometrin säteellä kotiosoitteesta, ja silmääni osui Kirkkonummella oleva Meikon ulkoilualue.

Meiko on osittain suojeltu. Järvi sijaitsee pohjavesialueella ja toimii kunnan vedenottopaikkana, joten siellä on esimerkiksi koirien uittaminen kielletty.

Me suuntasimme pohjoispuolelle Kotolammen kierrokselle (myös neljän lammen kierroksen tunnettu), joka oli noin viiden kilometrin pituinen reitti ja aivan superhieno. Äitienpäivän sää oli upea, ja oikein korosti metsien vihreyttä, kallioiden ja rotkojen jylhyyttä ja tummia lampia, linnunlaulua ja sitruunaperhosia. Polut olivat hyvässä kunnossa (osin vähän märkiä) ja reitti hyvin merkitty.


Reitti kannattaa kiertää vastapäivään niin että tulenteko- ja eväspaikka osuu viimeiselle kilometrille. Heti alkuun kiivetään jyrkät portaat ylös, joka antaa esimakua reitin korkeuseroista. Nousuja ja laskuja mahtuu matkalle paljon, joten ihan pienet lapset eivät tästä selviydy. Snadi veti reitin jo helposti läpi, kun rupeama jaettiin tankkausetappeihin. Sen verran hitaasti matkanteko kuitenkin lasten kanssa sujui, että 2,5 tuntia kannattaa tähän retkeen varata.


Paluu parkkipaikalle tapahtui sujui suht leveää tietä pitkin, joten vaunuillakin pääsee lammen rantaan makkaranpaistoon, jos jälkikasvusta ei vielä ole itse reitille. 

Reissu meni niin hyvin, että kunnianhimoni kasvoi taas. Ensi kesän retkikartalla on nyt ainakin hiidenkirnu- ja luolareissuja, Repovesi sekä Teijon kansallispuisto. Ja sitten päätimme lähteä kesällä tyttöjen reissulle jonnekin, jossa puhelin menee mykäksi. Retkeilykesä 2017 on avattu!

12 kommenttia:

 1. Suosittelen Askolan hiidenkirnuja ja lyhyempänä Nukarin koskea 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinekistä! Askola on jo korvamerkattu mutta mikäs tuo koski on, voiko siellä meloa tms.? Googlaan välittömästi myös nuo Jäken ja Hyvinkään mestat!

   Poista
 2. Niin ja Lemmenlaaksoa Järvenpäässä ja Usmin aluetta Hyvinkäällä.

  VastaaPoista
 3. Vihdissä Salmen ulkoilualue! Tosin sielläkin on välillä paljon väkeä. Ja nyt just kannattaisi käydä Lohjalla Karkalin luonnonpuistossa. Upea valko-, kelta- ja sinivuokkometsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Karkaliin ollaan kyllä menossa jossain vaiheessa, ja se Liessaaren kierroskin pitäisi ottaa uusiksi. Eikös Salmi ole osa Nuuksiota? Mutta hyvä muistutus siitä, että sielläkin voi mennä eri mestoihin!

   Poista
  2. Salmi on joo Nuuksion reunamia, mutta mielestäni ihan erilaista kuin Haltian ympäristö.

   Ja jos Karkalissa haluaa nähdä vuokkoloiston niin sinne pitää mennä nyt. Ensi viikolla tuskin enää on sellaista loistoa. Siinä Karkalin tien varressa on myös Torholan luola http://retkipaikka.fi/vapaa/torholan-luola/

   Poista
 4. Meikon alue on tosiaan hienoa. Me kävimme kiertämässä neljän lammen kierroksen pari vuotta sitten elokuussa. Jotain alueen kävijämääristä kertoo, että polun varsi oli ihan täynnä ihania mustikoita. Toki silloin oli erityisen hyvä mustikkavuosikin, mutta olisi niiden silti luullut ihan polun vierestä jo elokuussa tulleen syödyiksi.

  Jos olen oikein ymmärtänyt, niin Kotokierros on itse asiassa viiden lammen kierros. Alueella on aiemmin ollut neljän lammen kierros, joka on puolet tuota nykyistä kierrosta lyhyempi ja jonka me kiersimme. Vanhaa reittiä pitkin oli helppo oikaista Kotolammelta Kakarlammelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet muuten oikeassa, viisi lampeahan siinä tulee kierrettyä! Mutta oli tosiaan upea paikka, osin jopa hienompi kuin Nuuksio.

   Poista
 5. Oletteko käyneet lasten kanssa vielä Lapissa retkeilemässä? Ehkä vielä liian nuoria? Täältä löytyy upeita paikkoja, sitten kun on sen aika, ja suosittelen muutenkin tutustumaan Pohjois-Suomen alueisiin ja kaupunkeihin ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vielä olla, mutta siihen tämä koulutus tietty tähtää. :) Nyt jo kuului sellaisia toiveita että voidaanko joskus olla yötä metsässä. Kyllä vaan.

   Mutta sanohan mistä päin siellä kannattaisi aloittaa?

   Poista
 6. Hanikka on kiva ja aika rauhallinen, ei tuu liikaa ihmisiä vastaan eikä grillauspaikkakaan oo kertaakaan ollut varattu :)

  VastaaPoista
 7. Tulin just Isojärven kansallispuistosta kotiin. Ei niin jylhää kuin Repovedellä, mut kesäkahvila ja helpompaa maastoa. Myös huomattavasti rauhallisempaa. Suosittelen harkitsemaan sitten kun halajaa pidemmälle ��

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...