24.5.2017

Koulumatkavitutus osa 2

Ullatus! Skidin ala-asteen väistötilakeskustelu on taas alkanut.



Huonokuntoinen ala-aste laitettiin säppiin pikavauhdilla vuosi sitten ja väistötilat löytyivät kaupungin laidalta, reilun kymmenen kilometrin päästä. Sinne on nyt vuoden verran kuljettu bussilla. Nyt kuitenkin nämä tilat tarvitaan toiselle koululle, joten tarvitaan uudet tilat.

Hohhoijaa. Skidi nyt kulkee jo minne tahansa itsenäisesti, mutta Snadi aloittaa koulutaipaleensa vuoden päästä. Olenkin kiinnostuneena seurannut, millainen arpa kuopukselle napsahtaa.

Tänään oli sitten aiheesta tiedotustilaisuus. Kaupunki kaavailee väistötiloja kahden ja puolen kilometrin päähän toiseen kaupunginosaaan, vanhaan toimistorakennukseen. Rakennus remontoidaan kouluksi vuoden sisään.

(Ihan oma kysymyksensä on, miksi helvetissä väistöt kestävät niin kauan, että väistötilojakin pitää vääntää useampaan osoitteeseen. Voisiko sen vatuloinnin lopettaa ja ne vanhat homepytingit jyrätä maan tasalle vähän nopeammin? Kun tuohon ihan viereen on noussut kerrostalo yhdessä talvessa.)

Kuulostaa äkkiseltään hyvältä ratkaisulta. Pääasia, että rakennus on kunnossa ja vähän pitemmällä koulumatkalla lapset saavat liikuntaa!

No ei aivan. Käytännössä törmätään taas ongelmiin. Niihin samoihin kuin aina.




Reittioppaan mukaan 2,5 km taittuu aikuiselta kävellen (pyöräillähän saa vasta kolmasluokkalainen) puolessa tunnissa. Siitä voi sitten laskeskella, miten pitkään siinä menee lapsella repun ja luistimien kanssa.

Lisäksi aika monella ekaluokkalaisella on haaveilutaipumusta, tapa unohtua omiin ajatuksiinsa. Se on liikenteessä huono yhdistelmä. Tarkkavaisuus paranee iän myötä, mutta joillain vain osittain. Ajantajunsa kadottavia aikuisiakin on olemassa.

Veikkaanpa siis, että 45 minuuttia ei riitä koulumatkaan. Kotoa saa lähteä todella, todella hyvissä ajoin ja pahemmilla keleillä täytyy miettiä perheen aikataulut kokonaan uusiksi.

Ongelma on siinä, että koulureittejä arvioivat ja suunnittelevat (oletettavasti) päiväsaikaan insinöörit, jotka ovat yleensä aikuisia miehiä. Koulureittiä kuitenkin käyttävät 120 senttiset vilkkaan kaupunkiliikenteen noviisit, ja enimmäkseen pilkkopimeällä (koska lumettomat talvet ja kirotut kahdeksan aamut). Lasten näkökulma on siis täysin erilainen kuin aikuisten suunnittelijoiden.

No onhan tässä vielä puoli vuotta aikaa miettiä vaihtoehtoja. Voisi tietysti hakea siihen kouluun, missä Skidi aloitti, mutta risteyksen ylitys kammoksuttaa edelleen ja sielläkin hurisee ilmanpuhdistimet nurkissa. Tai siihen toiseen, joka on väistössä 20 kilsan päässä.

Naurattaisi jos ei itkettäisi.


26 kommenttia:

  1. Siis juuri tämä. Että miks v*tussa niitä uusia kouluja ei voida rakentaa vähän nopeammin, kun kokonaisia talojakin voidaan rakentaa aika tiukalla aikataululla. Eikä raha oikein kelpaa syyksi, koska kokonaiskustannuksethan nousee ihan järkyttäviksi kun sillä välin kun investoinnin kanssa vatuloidaan pitää tilat hoitaa jostain muualta. Missä järki? Kun tietäis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka siksi että sitä tekemistä pitää vähän suunnitellakin. Kyllä sitä kerrostaloakin on arkkitehdit ja suunnittelijat pyöritelleet pöydillään ennen kuin kuoppaa aletaan kaivaa. Se sama prosessi pitää käydä sen koulun kanssa läpi. Ja ylipäätään ensiksi tutkia että korjataanko vai laitetaanko jyrällä matalaksi. Ei sitäkään päätöstä päivässä tehdä ilman tutkimuksia ja se tutkimunenkin vie aikaa.

      Poista
    2. Toki pitää suunnitella, mutta siihen työhön pitää ruveta heti. Tuotakin koulua yritettiin korjata vuoden päivät, lopputuloksena rahaa paloi ja koulu evakossa määrättömän ajan.

      Poista
    3. Tuota...Tämä nyt ei kyllä Espoossa ihan pidä paikkansa... niinkuin tuolla alla kuvasin niin esim. Auroran koulussa oli sisäilmaongelmia jo vuonna 2003, kun vanhin tyttö aloitti ekalla luokalla. Siitä meni 10 vuotta ennen kuin "oli pakko" rakentaa uusi koulu. Eli tuon kymmenen vuoden aikana olisi ehditty jo moneen kertaan suunnitella ja rakentaa ko. koulu. 2013 koulu tyhjennettiin ja alettiin suunnittelemaan, 2014 aloitettiin koulun rakentaminen ja 2016 syksyllä koulu oli valmis. Eli kyllä tässä on enemmän siitä kyse että rahaa ei vaan riitä jokaiseen uuteen kouluun joka tarvittaisiin eikä suunnittelun hitaudesta.

      Poista
  2. Se toinen väistökoulu muuttaa syksyllä takaisin, paikallisen lukion tiloihin ellei niissä ole jotain ongelmaa - mutta vain vuodeksi. Pidempiaikaista väistöä kaavaillaan sen jälkeen ilmeisesti niin ikään toimistorakennukseen vilkkaasti liikennöidyn tien varteen, teknisesti lähikoulualueen sisälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siinä kanssa menossa ajolähtö. Tämä *tekninen lähikoulualue* on asia, joka on itseäni ihastuttanut jo kolme vuotta. Tsemppiä teille.

      Poista
    2. Aika moni vanhempi toivoi väistökoulua palaavaksi "lähialueelle" ehkä tiedostamatta sitä, että "lähi" voi olla se vajaa 3 km käveltäväksi ties minne. Tästä syystä 20 tai 10 km on ollut minusta huomattavasti parempi: tuttu lyhyt koulumatka omalle koululle josta turvallinen bussikuljetus eteenpäin.

      Poista
  3. Olen pahoillani puolestanne.
    Espoossa on jo vuosia ollut todella kurja tilanne koulujen suhteen.

    Meilläkin lapset kävivät 13 vuotta Auroran koulua, joista nuorin 3 vuotta väistötiloissa. Nyt on uusi koulu, mutta omat lapset eivät päässeet nauttimaan siitä.

    Isoin ongelmana minun mielestäni on ensinnäkin se että Espoossa on jo 70-luvulta asti väkimäärä kasvanut voimakkaasti. Kouluja ei ole keritty rakentamaan tarpeeksi nopeasti ja tarvetta vastaamaan ja nyt sitten alkavat jo nekin kiireellä rakennetut lahoamaan.

    Toinen ongelma on se että kaikki uudet koulut on isoja ja kalliilla rakennettuja, moderneja koulutuspalatseja. Eikö tässä tilanteessa kannattaisi miettiä hiukan halvempia mutta kuitenkin terveesti rakennettuja kouluja? Kun rahaa ei vaan ole niiden kalliiden koulujen rakentamiseen kaikille. Aikamoista että osalla lapsista on viimeisen tekniikan mukaiset ja hienot tilat mutta sitten taas toiset kärsivät terveydellisistä ongelmista näissä homekouluissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tästä konseptikoulusta täysin samaa mieltä. Joka puolella Suomea puuhastellaan jotain ja valtio jakaa rahaa korjauksiin mutta mitään aitoa synergiaa ei näytä syntyvän. Mielestäni rakennusten ulkonäkö on yhdentekevä ja museovirastolta ei pitäisi kysellä yhtään mitään.

      Poista
  4. Blogger Unknown sanoi...
    Se että arki on hankalaa, vaikuttaa niin moneen asiaan :/
    Sekä se, että joutuu sydän syrjällään pelkäämään miten koulumatka menee. 45min kävelyä on aika pitkä aika näille natiaisille ja se x2 päivässä, pimeälläkin.

    Olimme viime viikonloppuna Keravalla koripalloturnauksessa ja ihmettelimme siinä että onko sielläkin tarkoituksena saada aikaan kunnon sisäilmaongelmainen homekoulu.
    Aamusta iltaan koko koulu täynnä pelaavia lapsia ja ilmastoinnit pidetään säästösyistä kiinni. Viikonloppuisin salit on vuokrattu tottakai urheiluseuratoimintaan mutta ilmastoinnit pidetään haastattelemani mukaan aina viikonloppuisin kiinni.
    Varsinaista säästöähän se on jos säästetään muutamat eurot ilmastointikuluissa ja sitten saadaan aikaan sisäilmaongelmat koko kouluun. Ehkä vuosibudjetti näyttää paremmalta mutta pitkän päälle ollaan sielläkin suurten homeremonttien ja väistötilojen äärellä.
    Kamalan lyhytnäköistä toimintaa josta pienimmät taas kärsii :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se! Energiansäästöä aivan väärässä paikassa. Huolestuttaa myös tämä päiväkotien täyteen ahtaminen: kun ryhmiä on liikaa, ilmanvaihto ei varmasti riitä vaikka on päälläkin.

      Poista
  5. Homekoulujen purkamista ja uuden suunnittelemista kyllä kannattaa nopeuttaa. Uuden rakentamista ei oikein voi. Siten ne homekoulut juuri on tehty, hutaisten. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää Tapiolan alueen koulut on kyllä näitä 60-luvulla ihan pieteetillä tehtyjä designluomuksia. Mutta hätiköinti rakentamisessa ei tietenkään ole itsetarkoitus.

      Poista
  6. Meillä täällä eri puolella Suomea taas keksittiin pysyvät väistötilat ennestään sisäilmaongelmaisesta rakennuksesta, josta toki aikuiset oli siirretty pois kun oireet oli niin pahat ja kaikki vetoomukset ja kyselyt asiasta suurinpiitein haudattiin. Entisen koulun loistava sijainti johtanut siihen että siihen kai aiotaan pykätä ison rahan kerrostaloja kun kaavamuutos vaan saatais ajettua läpi.
    Nyt lapset oireilee noissa korvaavissa tiloissa jo ja taas ihmetellään ja mitataan mutta mitään ei tehdä. Entisessä homekoulussa seurattiin tilannetta reilusti yli viisi vuotta, toisaalta yksi homekoulu täällä oli "seurannassa" kaksikymmentä vuotta ja koko ajan oireili sekä oppilaat että henkilökunta ja pahasti!!
    Tää on ihan järkyttävää ja kaikkein kamalinta on, ettei tunnu olevan olemassa mitään tahoa tai henkilöa joka oikeasti olisi näistä vastuussa ja sit lapset menettää terveytensä.

    Toki tuon uuden väistötilan liikenne on lisäksi sellainen, ettei edes kolmasluokkalainen voi mennä yksin koulumatkaa joten vanhemmilla on aika mielenkiintoisia ratkaisuja lasten kouluun toimittamiseen, on mummot ja tutut rekrytty tuohon hommaan monella.
    Ottaa päähän niin ettei meinaa kestää ja silti ei kuulemma ole mitään tehtävissä..
    Että ymmärrän niin hyvin sun fiilikset. Täälläkin kouluista vissiin n 90 % on sisäilmaongelmaisia.

    VastaaPoista
  7. Ainakin eskarilainen saa reilun 2km:n matkaan kulumaan vaihtelevasti 40min-2h15min. Tosin kotimatkalla, jolloin ei ole kiire..

    VastaaPoista
  8. Meiltä on kouluun matkaa reilu kilometri. 1-2-luokkalaisille on aina varattu sen matkan kävelemiseen noin 40 minuuttia, koska haaveilu ja reitiltä poikkeamiset. Jos ovat olleet ripeitä ja ennättäneet varttia ennen koulun alkua koulun pihaan, niin sehän on vain hyvä. Mutta tällaisella matkalla vartin vatulointivara ei ole edes liioittelua.

    Ja aamuisin ovat sentään keltanokkina vielä vähän skarpanneet, ettei tulisi myöhästymisiä. Iltapäivällä kotimatkat eivät ole pikkukoululaisilta kai koskaan menneet alle tunnin, koska puistot, ojanpohjat, lumipenkat ja kaverit.

    2,5 km on varsin pitkä matka 7-8-vuotiaalle päivittäin edestakaisin käveltäväksi. Eritoten urbaanissa ympäristössä, jossa monta vaaraa onpi eessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu. Skidi sai menemään kilometrin matkaan 20 minuuttia, matkan varrella toki myös megaristeyksen ylitys, mutta silti. Huoh.

      Poista
  9. 2000-luvun alussa itse ollessani alakoulussa matka olisi ollut pyörätiettömällä taipaleella hieman yli 3km. Koulumme kaikki 1.-3.luokkalaiset saivat kunnan kustantaman bussikyydin kouluun ja takaisin. Olisiko mahdollista haastaa kaupunkia miettimään pienimmille koululaisille koulukyytejä? Meidän ikäluokkamme onneksi kylällemme rakennettiin oma koulu ja pääsimme sinne 4. luokalla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan että kyseinen rakennus on valittu juuri siksi että tuo 3 km säde täyttyy. :/ Kyseinen raja on kyllä hieno esimerkki siitä miten katse kohdistetaan vääriin asioihin kun pitäisi puhua turvallisuudesta kuten juuri siihen että onko kevyen liikenteen väylä, millaiset alikulut / risteykset / valot, valaistus jne.

      Poista
  10. Sen verran korjaisin, että tässä kyseisessä koulussa josta kirjoitit, saavat jo ekaluokkalaiset pyöräillä kouluun. Se on ollut koulun periaatepäätös, jolla pyritään estämään se, että vanhemmat kuskaavat 2 ekaa vuotta, minkä jälkeen lapset eivät enää suostu kulkemaan itse, koska ovat saaneet niin hyvää palvelua kaksi vuotta.
    Rohkeasti siis pyöräilyä harjoittelemaan myös ekaa luokkaa varten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletan, että tämä päti silloin, kun koulu vielä sijaitsi niityn keskellä, jonne ei edes mennyt autotietä. :((

      Poista
  11. Mikään lakihan ei kiellä ekaluokkalaista pyöräilemästä kouluun. Käytännössä ne on siis koulujen omia suosituksia, mutta jos taidot riittää niin kyllä laittaisin ekaluokkalaisen ennemmin pyöräilemään pidemmän matkan kuin kävelemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! 2,5 km on jo matka, jonka kävelemiseen pikkukoululainen kuluttaa helposti 45 min, jopa tunnin.

      Poista
    2. Mitä sillä on väliä, meneekö matkassa tunti vai kaksi? Mä en ymmärrä tällaista, että ensin valitetaan, kun pienet koululaiset joutuu olemaan yksin kotona pitkiä aikoja ja sitten sekään ei ole hyvä, että matkassa menee kauan aikaa. Silloinhan kotonaoloaika lyhenee, kun matkaan menee monta tuntia :) Sitä paitsi hyvää liikuntaa 2,5km koulumatka ja se menee vieläpä leikin lomassa.
      Meillä kaikki kolme "joutuneet" ekalla kävellä kouluun ja myöhemminkin talviaikaan. Hyvin ovat sopeutuneet, kun vaihtoehtoja ei ole. Samoin itse aikanaan ja näin aikuisenakin uskon, että koulumatkaliikunta lapsena kantaa aikuisuuteen ja mielummin valitsen hyötyliikunnan kuin auton.

      Poista
  12. Täällä taasen on tuskailtu kotitalomme verkkaisen julkisivuremontin kanssa (arvioitu kestoaika yksi vuosi). Kyseisellä firmalla todennäköisesti useita samanaikaisia projekteja,joihin työntekijät ovat jakautuneet. Kyllä sen varmasti saisi nopeamminkin tehtyä...asukkaiden etu tulee kaiken muun jälkeen. Kun remontti alkaa olla kohdallamme lähes loppusuoralla, kuulimme, että päiväkoti, jossa esikoinen on ja kuopuskin on jonossa sinne, on menossa isoon remonttiin sisäilmaongelman kanssa (sitäkin on "korjailtu" vuosi siten, että lapset ovat paikalla. Väistötilat voivat sijaita, hmm...missä vain. Ketuttaa! Tsemppiä!

    VastaaPoista
  13. Meidän lähikouluun - joka ei ole väistössä toisin kuin muut alueen koulut - on 2,5km. Muutaman vuoden stressattuani ilmoitin lapset kielikouluun, jonne viemme autolla. Meiltä jo bussipysäkille on sen verran vaarallinen matka, että sitä saa aikuisena pelätä.

    Tosiaan useamman vuoden mietiskelin tuota yhdistelmää pikkukoululainen ja 2,5km koulumatka...

    Muutto olisi vaihtoehto, jos saisi myytyä ja jos löytäisi kohtuuhintaista asumista jostain keskeisemmältä paikalta. Ihan kauheasti ei haluaisi neliöissäkään tinkiä.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...