27.5.2017

Kesän saaristokohteet x 3

Noin viisi minuuttia vanhan sananlaskun mukaan: kun tuomi tuoksuu, on syytä ruveta suunnittelmaan kesäreissuja!



Koska mökkeilemme saaristossa suurimman osan kesälomastamme, on lähimatkailu hyvinkin tarpeellista: jos oma saari (tiskaaminen ja mökkipatja) alkaa tympiä, lähdetään seuraavalle saarelle.

Saaristossa on aivan mielettömiä paikkoja (ja joskus jopa siedettävä sää). Moni kuvittelee, että Saaristomereen tutustuminen edellyttää omaa venettä, mutta aika hyvin tulee toimeen ilmankin. Yhteysaluksilla, taksiveneillä ja losseilla pääsee yllättävän helposti saaresta toiseen. Pyöräilykin on suht helppoa, varsinkin jos rengastie kiinnostaa. Suosituimmissa paikoissa (kuten Nauvossa) kannattaa olla majoitusvaraus, jos telttailu ei ole vaihtoehto.

Ensi kesänä on suunitteilla seuraavat etapit.


Korppoon Paljasjalkapolku


Viime kesäinen reissu lipsahti niin riemuvoiton puolelle, että perhe liputtaa kovasti uusinnan perään! Paljasjalkapolku on  kaikkien aistien taidenäyttely keskellä metsää. Konsepti on nerokas: ympäristön ehdoilla tehtyä nykytaidetta yhdistettynä luontopolkuun, jonka pystyy kävelemään läpi lastenkin kanssa. Jokaisen näyttelykokonaisuuden teemat tarkastelevat ihmisen ja luonnon välistä suhdetta eri näkökulmasta, tänä vuonna teemana on "Jälkiä".



Kasnäs - Örö


Örön linnakesaari, jonka paahdeniityiltä voi bongata yli 1600 perhoslajia, avattiin kävijöille vasta pari vuotta sitten. Saaren luontoa on kehuttu nyt niin monelta taholta, että pakko mennä tutustumaan itsekin. Saarella on kaksi noin viiden kilometrin pituista luontopolkua, joihin voi tutustua omatoimisesti tai oppaan johdolla. Voisin melkein kokeilla opastettua kierrosta niin jää ehkä enemmän käteen. Yhteysalusliikenne Öröhön lähtee Hangosta ja Kasnäsistä (ajattelin testata myös kylpylähotellin, jos kävisi niin että uiminen jää muuten vähiin) ja yöpyminen järjestyy kasarmihotellista. Perhoskirja mukaan!

Stora Hästön vedenalainen luontopolku


Stora Hästössä on kaksi vedenalaista luontopolkua, joiden avulla kautta pääsee tutustumaan merenpohjan biotooppeihin. Polkua seurataan uiden (maski/uimalasit päähän), snorklaten tai sukeltaen. Opastaulut on kiinnitetty betonilaattoihin ja ne niitä yhdistää köysi, joten eksyminen on hankalaa. Pikkupyöriäisreitti sopii snorklaajille (reitin pituus 150 m) ja Harmaahylje-reitti on tarkoitettu laitesukeltajille (reitin pituus 300 m). Pohjasta löytyy infoa (suomeksi ja ruotsiksi) kalliopohjan levävyöhykkeestä, sinisimpukoista, murtovedestä, hiekkapohjan kaloista ja meriajokkaasta. Tämä voi olla vielä tälle kesälle liian hankala perhekohde, mutta kelien mukaan mennään kokeilemaan, josko lyhyt märkäpuku riittäisi.

Nämä riittänevät alkuun. Pistäkää jakoon omat saaristohelmenne, jos raaskitte!

4 kommenttia:

  1. Aspön Tore Johansson on avannut venereitin Korpoströmin ja Örön välillä. Käsitin, että jollain vaihtoehdolla pääsee käymään myös Aspössä, joka on mun mielestä yksi maailman kauneimmista paikoista. Lisäksi Tore ja vaimonsa Marika ovat maailman sydämellisimmät ihmiset <3 Aspön kirkko on rakennettu 70-luvulla, jonkun kansainvälisen yhteistyön tuloksena ja kun alttarilla seisoo, molempiin katsoessa näkee meren. Siinä seistessä on ihan sama mihin uskoo, tai uskooko mihinkään, kun voi tuntea saariston taian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsos, mehän voitaisiin siis mennä fillarilla! Mutta kuulostaapa hienolta kirkolta. <3

      Poista
  2. Vedenalainen luontopolku on ollut männävuosina melko heikossa kunnossa, ainakin loppukaudesta. Kannattanee mennä alkukesästä tai toivoa että huoltaja on juuri käynyt. Saari on toki ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Onko syynä ollut vedenlaatu vai vain huollon puute?

      Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...