21.5.2017

Aikuisten kesäjälkkäri proseccosta

Kaupallinen yhteistyö Perlage Sgájon kanssa

Puutarhajuhlien kausi on alkamassa, eikä yhtään liian aikaisin! Lanseerasin pari vuotta sitten lastenjuhlien aikuislevelin eli kuohuviinibaarin, josta tuli yksi tämän blogin suosituimpia hakusanoja.





Kuohuviiniä juodaan yleensä alkumaljoina, mutta suurena kuplivien juomien ystävänä olen halunnut viedä tätä aikuisten konseptia eteenpäin, jälkkäriksi.

Jälkiruokapuolella on nimittäin maailma hyvinkin kesken. Ongelmana on lähinnä se, että suurin osa tuotteista vaatii insuliinia kyytipojaksi. Varsinkin lastenjuhlissa ipanoiden makuun sorvatut kuorrutemuffinssit, kakut ja jäätelöt ovat monen aikuisen mielestä äklömakeita.

Lisäksi jälkkäri pitäisi tehdä myös gluteenittomana, laktoosittomana ja vegaanisena. Siihen ei moni kakku pysty kun makukin on yksi kriteeri.

Erilaisilla jälkiruokajuomilla voi taklata nämä kaikki ja kuohuviinistä saa pienellä vaivalla kakulle helposti vaihtoehdon.

Yksi suosittu ratkaisu on keittää kuohuviinistä, sokerista ja mehusta sorbettia, mutta kuplien ystävä yhdistää kuohuviinin ja sorbetin suoraan lasiin jääpalojen muodossa. Jos haluat hifistellä, voit tehdä erilaisista soseista ja nektareista jääpaloja itse. Se ei nimittäin ole edes kovin vaikeaa ja monivärinen jääpalakulho on hauskan näköinen lisä kattaukseen. Kun valmiit jääpalat säilyttää pakastimessa tarjoiluastiassa, sulaminen huoneenlämmössä kestää kauan.



Ehdoton kesäsuosikkini on moneen rooliin taipuva prosecco. Jälkiruokatarkoituksessa prosecco saisi olla aika raikkaan makuinen ja mieluiten kuivasta päästä, jotta lopputuloksesta tulee tasapainoinen. Tässä setissä pohjana on luomua ja vegaanista Perlage Sgajoa, joka rankattiin taannoin myös parhaimmaksi grilliruokien kyytipojaksi.

Kuohuviinit eivät ihme kyllä ole automaattisesti vegaanisia. Viineissä käytetään kirkkauden säätelyyn monenlaisia eläinperäisiä tuotteita kuten gelatiinia, maitoproteiinia, munanvalkuaista ja niin sanottua kalaliimaa. Osa viineistä ei periaatteessa sovi edes tarkalle lakto-ovovegetaristille, sillä viinistä voi löytyä myös sian tai naudan luista valmistettavan liivatteen eli gelatiinin jäämiä.





Parhaat sorbettinappulat syntyvät vauvojen sileistä marja- ja hedelmäsoseista, joihin kannattaa lisätä hieman sokeria, ettei maku jää liian happamaksi. Lisäksi voit lorauttaa sekaan vähän kaapin perukoille unohtuneita jämäliköörejä (kermapohjaisista tulee omituisen näköinen juoma), jotka tuovat lisää makeutta. Sitten vain lusikoit sekoitukset jääpalamuottiin ja pistät pakkaseen jo juhlia edeltävänä päivänä.

Värikkäitä jääpaloja voi kukin annostella juomaansa haluamansa määrän. Drinkin voi koristella vielä sitruunankuorella, tuoreilla marjoilla tai sitruunamelissalla.

Näistä nappuloista tein sekä alkoholittomia (granaattiomena, aprikoosi ja mustikka) että terästettyjä versioita. Terästetyistä suosikiksi nousi mango-jaloviina ja verigreippi-limoncello. Holittomat jääpalat tietenkin sopivat myös lasten juomiin.

Mutta huom. Jos teet sekoituksia, tee sen verran mietoja, että ne jäätyvät! Jos tulee kuitenkin liikaa, murskaa kuutiot suosiolla ja tee hienoja hilejuomia.





Voit myös tehdä kuohuviinistä ja soseista isompia aikuisten mehujäitä. Tällöin kannattaa sulattaa ensin sokeri ja prosecco kattilassa ja vasta sitten sekoittaa joukkoon sose, jolloin koostumuksesta tulee tasaisempi. Sitten vain kaadat nesteen mehujäämuottiin ja pistät pakkaseen.

Proseccojälkkärin piknikversio taas tehdään pakastamalla hedelmä- ja marjasosetta lastenruokapurkkeihin. Kylmälaukussa ne pitävät juomat kylminä viltille asti ja sulavat juuri sopivasti, jotta niitä voi lusikoida lasiin.



Ja sitten ei muuta kuin pakkaseen munalukko, etteivät kersat napostele näitä välipaloina.

Cin cin!

2 kommenttia:

  1. Loistava idea!! Ollaan itse sekoiteltu proseccoa ja sorbettia mutta se on aika työlästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on! Hyvää sorbettia on vaikea löytää ja toisaalta sorbetti on vähän liian pehmeää. Nappulat pysyvät lasissa kivan näköisinä pitkään.

      Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...