25.4.2017

Valitamme säästä aivan liian vähän

Kun avasin aamulla verhot, pääsin heti varhaiskasvatukseen kiinni: opetin Snadille, mitä tarkoittaa, kun sataa jalkarättejä.



Kevät ei ole edennyt kuukauteen. Pihamaalla vierailleet västäräkitkin ovat ottaneet käyttöön suunnitelma been ja häipyneet takaisin sinne, mistä tulivatkin. Peipponen vielä jaksaa. Huutaa varmaan apua.

Lapsillekin alkaa iskeä epätoivo: milloin tämä loppuu? Voiko koko kesä olla tällaista? Milloin voi laittaa farkkutakin? Onko fleecesormikkaat liian kylmät?

Olen yrittänyt käyttäytyä rauhallisesti ja pitää säästä valittamisen minimissä. Onhan nyt sentään valoisaa. Eikä säälle voi mitään.

Mutta hemmetti sentään! Kyllähän tämä saatanan talven jatko-osan jatko-osa nyt vituttaa! Jos huhtikuussa mieluummin tökkii itseään harpilla otsaan kuin menee ulos, on säässä todellakin vittu vikaa! Hymyilläkö pitäisi, kun raekuuro moukaroi grillin kantta joka viides minuutti ja krookuksia saa kaivaa lumen alta näkyviin? Harkitsen fillariin apupyöriä, koska tuulenpuuskat meinaavat työntää sillalta mereen.

Ja jos joku kehtaa muistuttaa, että muissa maissa ei muka valiteta säästä niin voin kertoa, että valitetaan. Muistaakseni au pair -perheeni isä mainitsi, että jos sään jumalalla olisi rektaalikuumemittari, se työnnettäisiin Iso-Britannian saariryhmän kohdalle. Hän ei ollut koskaan käynyt Suomessa.

Sitäpaitsi aika harvassa ovat kansat, jotka asuvat näillä leveyksillä läpi vuoden.

Mikä muu kansa muka tietäisi, mikä on kevyttoppatakki, kesäpipo, talvikumisaappaat, unisukat (kesällä voi vaihtaa puuvillaisiin), fleece-sormikkaat, vuoratut kurahanskat, kypärämyssy (naamastakin on syytä näkyä vain minimimäärä ihoa) ja lasten märkäpuku. Tavallisessa uikkarissa uidaan Kanarialla ja uimahallissa. Saaristossa olevalla kesämökillä ei ilman märkkäriä muuta kuin kastauduta.

Miksi ihmeessä siis säästä ei saisi valittaa? Aikamoisen lääkityksen saisi vetää päälle, että tätä kevättä pitäisi jotenkin ookoona. Sitäpaitsi sehän on yhteisöllisyyttä parhaimmillaan, kun huomaa, että se mulkku naapuristakin on sitä mieltä, että valkoisen paskan sataminen voisi jo loppua. Sää on suomalaisellekin small talkille pienin yhteinen nimittäjä. Ei väheksytä sitä!

In Finland we have this thing called säävitutus ja se on ihan oikeutettu.

20 kommenttia:

  1. Asiaa. Vituttaa nillittäjät jotka laittaa facebook-postauksen perään "no kyllä tämä on ihan normaalia Suomessa huhtikuussa" "joo joo kyl me osataan kaikki kattoa ulos ikkunasta" kun laittaa sinne jalkarättikuvan 23.4. Ihan sama et osaatte - mä haluan nyt jakaa tän vitutuksen! Ja naapureiden kanssa todellakin hyvä puheenaihe - ja siitä osaa jokainen puhua. (Toinen muuten joka ottaa päähän on "oi ihanaa, kunpa jäisi maahan niin voisi vielä hiihtää" :D :D :D )

    Mulla on muuten kollegoita aika monessa maassa ja todellakin kaikki puhuu säästä. Malesiassa sataa liikaa ja on liian kuuma ja välillä ei pysty hengittää ku Indonesian kaskisavut valtaa ilmatilan, Dubaissa on liian kuuma tai liian kylmä, Bulgariassa oli tänä vuonna joku ylipitkä lumitalvi joka pisti vituttamaan kaikkia, jne jne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just niin! On sielunhoitoa saada sanoa ääneen että nyt ei ole hyvä! Se ei kuitenkaan ole sama asia kuin negatiivisuudessa vellominen kuukaudesta toiseen. Paitsi jos paskaa kevättä seuraa paska kesä. ;)

      Poista
  2. Takatalvi voi olla toinen sana, jota ei ihan joka kielessa ole :D Voin vakuuttaa, etta saasta valitetaan myos taalla Buenos Airesin seudulla ja jos minulta kysytaan, niin aika usein aika aiheetta. Jos sataa muutama pisara vetta, niin kaikki tapaamiset perutaan ja liikenne puuroutuu. Talvella (nollan alle ei mene koskaan ja paivalla nousee aina) sitten valitetaan takki auki tennarit jalassa, etta onpa karmaisevan kylma. Ja kesalla on kuuma. Voi huokaus :) Tsemppia Suomen kevaaseen ja vapun odotteluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti heti googlata: Recurring wintry weather in spring ei kelpaa. ;)

      Poista
  3. Mulle tämä viileä kevät on sopinut hyvin... viime kesänä/syksynä jäi pihan siivous tekemättä muiden kiireiden takia ja en ehdi sen pariin kuin aikaisintaan toukokuussa... jos nyt olis ollut normikevät olisin ollut auttamattomasti myöhässä... nyt on sentään mahdollisuus että saan edes vähän kaavittua viime vuoden korsia pois ennen kuin uudet alkaa rehottamaan.

    Mutta olen kyllä samaa mieltä muutoin... alkaa pikkuhiljaa riittämään tämä talvi... kahdeksatta kuukautta untsikassa alkaa riittämään minullekin.

    Lähden ensi viikolla Etelä- Saksaan (vuorille) melkein kahdeksi viikoksi, toivon että täällä on lämmin kun tulen takaisin. Eipä silti siellä Saksassakin on ollut turkasen kylmä ja sateista eli samanlaista kuin täällä, joten voi olla että siellä on ensi viikolla myös tätä samaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tässä tosiaan nuo puolet, ei ole pihahommiin tarvinnut upottaa aikaa. Itsekin olen hyvällä omallatunnolla voinut istua sisällä kirjoittamassa tässä kesälomallani kun ei ulkonakaan voi olla.

      Talvitakki alkaa tosiaan olla räjähtänyt tämän talven käytön jälkeen. :D

      Poista
  4. Mua vituttaa sääkeskustelussa lähinnä nämä "Suomen kevät", "Suomen talvi", "Suomen kesä" jnejnejne tyyppiset termit, joilla tarkoitetaan _etelä-Suomen_ säätä ja sen ympärivuotista vääryyttä. Viimeksi tänään luin kuinka "yhyy neljä vuodenaikaa, oikeasti vähän kesää, viikko talvea ja loput harmaata massaa". Ja kun täällä pohjoisessa on oikeasti vuodenajat, kaikki kahdeksan, eikä mitään loskaharmautta kuin syystalvella ja keväällä pari viikkoa ja that's it. Puhukaa etelä-Suomesta, koska minun Suomessani ON vuodenajat ja kaamos joka ei masenna.

    Ja kyllä, valitan samasta aiheesta PALJON koska se vituttaa aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin samaa mieltä. Eteläsuomalaisena katselen usein kateellisena Itä-Suomen tai Lapin säätiedotuksia. Mulle talvi on se aika, kun on lunta. Ja viime talvena sitä ei täällä kehuttavasti ollut. Varmaan muuttaisin maasta ilman säännöllistä lapinmatkailua talvisin.

      Kesällä taas saa olla lämminta ilman merituulta ja sen myötä tulevaa jatkuvaa kalsean kosteaa ilmamassaa. Merenranta on ihan kiva, mutta vain seuraavissa tapauksissa: lämpömittarin näyttäessä hellelukemia, lenkkeillessä tai talvella untuvaan ja toppaan pukeutuneena päästä varpaisiin.

      Joo ja noi aamuiset jalkarätit vitutti meikäläistäkin, kun ei voinut hiihtää ;). Tosin muksut olivat into piukkana vääntämässä lumipalloja ja harmittelivat illalla, kun kaikki oli jo sulanut.

      Poista
  5. Meidän 5v kysyi aamulla, onko kesä tänä vuonna peruttu. En osannut sanoa muuta, kuin että toivottavasti se tulee nopeammin kuin Länsimetro. Hän on jo ehdotellut parina aamuna äkkilähtöä Kanarialle. Ymmärrän fiiliksen, ja mun ei edes tarvi olla 2-3 tuntia ulkona möyrimässä kuten päiväkotilasten.

    Olen miettinyt tässä ikitalven keskellä meidän lasten talvihaalareiden elämänkaarta: molempien haalarit alkaa olla lyhyet lahkeista ja polvivanut & gore-texin vedenpito katosivat noin maaliskuussa. Mutta en osta uusia, en varmasti. Heinäkuu alkaa 10 viikon kuluttua, kai ne haalarit kestää kesälomaan asti?

    VastaaPoista
  6. Ah, miten raikkaan värikästä vitutuskieltä. Oikein hymyilytti. Siis kielenkäyttö. Ei sää.

    Sää vituttaa tänä keväänä. Harrastus eli puutarhurointi on pikkasen jäässä. Ihan konkreettisesti takapihan routa ei prkl sula.

    Minä olen valittanut säästä paljon, vain vähän laimeammalla kielellä.

    VastaaPoista
  7. Pikaisella otannalla tää kevät on ollut aika perseestä kaikkialla. Meillä tehtiin just 122 vuoden sade-ennätys. Ranteetauki metodilla täälläkin mennään ja ihan KAIKKI valittaa.

    VastaaPoista
  8. Mä olen yleensä kestänyt takatalven aika hyvin, kun se tulee kuitenkin joka vuosi niin olen aina ajatellut etä se kuitenkin vie kesää kohti. En yleensä kovasti stressaa säästä, sille kun ei mitään voi, mutta eilen loppui munkin huumori. Maanantaina olin etäpäivällä ja ehdin aamulla extrapitkälle koiranenkille. Ihan mieletön lintukuoro metsässä, aurinko paistoi, loppulenkistä otin jopa paksummat hanskat pois.. mutta eilinen oli kyllä kova isku, ihan karmeaa. Eilisen kohokohta: Teini jätti koiranulkoilutus vuoronsa iltaan, joten oli kyllä ihanaa kääriä fleecepeittoa tiukemmin ympärille sohvalla ja kuunnella teinin kiroilua säästä mennessään (en kommentoinut).

    VastaaPoista
  9. Mutta saman säästä valituksen täytyy olla oikeutettua myös kesällä! Yleensä porukka sanoo kuumuudesta valittajalle, että ei saa valittaa, kun kerrankin on lämmintä. Saapas! Saa valittaa myös kesällä, jos ei tykkää! ;)
    http://westendmum.fi

    VastaaPoista
  10. Niin, täällä ei ole ollut edes mitään takatalvea, samaa pohjoisnapaa marraskuusta alkaen ja alkaa pikku hiljaa riittää... otin viikonloppuna ekan kerran pitkät alushousut pois (oli joku epäilyttävän lämmin päivä siinä) ja en p....kele laita niitä enää takaisin. En. Laita.

    Meidän mäyräkoiran ilme tänä aamuna, kun ulkona oli kymmenen senttiä loskaa, se olis pitänyt ikuistaa. Tosin sillä on se etu puolellansa, että se voi kääriytyä peiton alle loppupäiväksi. Huoh.

    -Reetta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäykyt on niin loistavia! Meillä käännytään ovelta takaisin, jos on epämiellyttävä säätila :)

      Poista
  11. Nyt on pakko jättää eriävä mielipide. Tällä ja viime viikollahan on ollut ihan hienoja päiviä. Pihahommia on voinut tehdä ilman takkia ainakin kahtena päivänä. Okei, välillä taivaalta on tullut peräjälkeen vettä, rakeita ja räntää. Kuurot eivät ole kestäneet kauan eivätkä edes kastele. Sekaisin oleva sää on minusta mielenkiintoinen ilmiö, vaikken meteorologiasta mitään ymmärräkään. Ulos vaan, kyllä siellä on hieno sää. Ei tämmöistä kevättä ihan joka vuosi koeta.

    VastaaPoista
  12. Terveisiä Britanniasta! Jopa täällä sää on kohtuullisempi kuin koto-Suomessa. Au pair -perheesi isä ei todella ollut käynyt Suomessa. Kirjoitin juuri viikonloppuna omaan blogiini suuresta vuodenaikahuijauksesta. Saa lukea:

    http://www.lily.fi/blogit/are-you-kiding-me/suuri-vuodeaikahuijaus

    Tsemppiä sinne!

    -Laura

    VastaaPoista
  13. Meillä täällä Australiassa Melbournessa oli ihana intiaanikesä joka kesti huhtikuun alkuun asti. Nyt kahden päivän aikana on tullut niin paljon vodaa että tulvii ja ja kun sen sateen yhdistää kovaan etelätuuleen niin on helvetin kalsee ilma. Ja kun meillä tuulee etelästä niin silloin tuulee suoraa etelänavalta :D

    Ei niikseen, hyvä että vettä tulee ettei tartte jännittää kasvaako hevosille ruohoa syötäväksi taas talven aikana (kesällä kaikki kasvusto lähinnä nääntyy, kuivuu ja huonolla tsägällä palaa) mutta nyt jo syksyn alussa sataneet 10cm vodaa voi tarkottaa aivan erityismärkää talvea yäk.

    VastaaPoista
  14. Hahaha :D saa vituttaa, on syytä! Mä olen täällä Kaliforniassa tyrskähdellyt välillä paikallisten päivittelyille kun on ollu niin kamala talvi. Okei, siis täälläkin on paikallisittain vilposampi kevät ja talvell satoi enemmän kuin viimeisen sadan vuoden aikana, eli siis perus suomalainen syys-lokakuu.

    Mutta joo suo anteeksi, mua ei yhtään ota päähän etten oo Suomessa!

    VastaaPoista
  15. Mulla on ollut aina se periaate, että saa (ja pitää) valittaa jos siltä tuntuu. PAITSI: Jos valitat talvella että on kylmä, niin kesällä sitten turpa kiinni jos on kolme viikkoa yli +30. Eli valitse, joko valitat kylmästä tai kuumasta, et molemmista.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...