17.4.2017

Raivojumppa kotona

Kun sain syntymäpäivälahjaksi parempaan kuntoon tähtäävän elämän, lähtökohdat eivät olleet hedelmälliset. Sen olen tähän ikään oppinut, että toiveajattelun pohjalle ei kannata treeniohjelmaa rakentaa.


Tämä on mun laji. Vähän turhan harvoin vaan tarjolla.

Olen omat kuntoilulajini löytänyt. En minä rupea ramppaamaan salilla, vaikka saisin kuinka trendikkään saliohjelman. Enkä lenkkeile kuin pakon edessä. Elämääni näyttäisivät jääneen pysyvästi vain kaksi asiaa: käveleminen (erityisesti metsäretket) ja kiertoharjoittelujumppa. Näitä kahta saan säännöllisesti aikaiseksi, kaikki muu on kausittaista ja lopahtavaista.

PT tuumasi, että voisin kokeilla liittää elämääni yhden matalan kynnyksen liikkuntamuodon: raivokotijumpan. Kyseessä olisi muutama tehokas liike, jotka voi tehdä omassa olkkarissa joko oman kehon painoa tai saatavilla olevia apuvälineitä käyttäen. Kestoltaan säädettävä sarja sopisi juuri siihen aikaikkunaan, joka on tarjolla, sen sijaan, että yritän survoa tunnin jumppaa johonkin arki-iltaan. 

Lupasin kokeilla. Hän lätkäisi kotijumppaohjelmaani vetoja lasten renkaissa, läjän keskivartaloharjoituksia ja kaksi erilaista sarjaa kyykkyjä.

Yyh. Olen aina vihannut kyykkyjä! Erityisesti olen inhonnut polviin sattuvia askelkyykkyjä enkä ylipäätään halua tehdä mitään jalkalihaksia kasvattavia liikkeitä. Kintut ovat ihan riittävän paksut muutenkin!

Mutta PT:n puolustuspuhe oli hyvä.

Ensinnäkin isojen lihasryhmien treenaaminen on nopein tie kiihdyttää aineenvaihduntaa (joka oli siis kehonkoostumusmittauksen mukaan eläkeläisen tasoa). Toiseksi kyykky on istumatyöläiselle tarpeellinen liike, jonka pienellä painokikkailulla saa liikuttamaan koko kroppaan. Kolmanneksi hän vakuutti, että oikealla tekniikalla polviin ei kuulu sattua.

Olen nyt kuukauden päivät kyykännyt - ja oppinut jopa tykkäämään siitä! Olen huomannut itsekin, että fiilis on nyt ihan erilainen kuin alkuun. Liike on alkanut tuntua tehokkaalta ja jäntevältä, ei sellaiselta romahtamisen ja kampeamisen yhdistelmältä, jota on tuskallista tehdä ja katsoa. Ja kun tekee painon kanssa, alkaa vatsalihaksiakin poltella.

Lisäksi se on henkisesti hyvä liike. Kun liikkumattomuusahdistuskilahdus (tietäjät tietää) iskee, tämä on paljon parempi tapa purkaa raivo kuin puolisolle kiljuminen. Tai jääkylmällä kaivovedellä tiskaaminen.

Tässä tuli taas muistutus siitä, että mikään ei ole kivaa ennen kuin siinä on hyvä, mutta kehittyminenkin motivoi jatkamaan. Löysin itseni torstaina aamulla salilta. Ei hätää, tämä menee varmasti ohi.

13 kommenttia:

 1. LÖL. Tää oli hyvä! Ja niin totta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muahan kiinnostaisi se crossfittaaminen just tässä raivojumppamielessä mutta se vaatii niin raskasta sitoutumista että en pysty. ;)

   Poista
  2. Ainoa sitova asia siinä on kuukausimaksu! Se että crossfittiä ei voisi vain harrastella ei pidä paikkansa, hyvin onnistuu niinkin :D Kehitystä ei ehkä tule huikeasti mutta se on loistava laji myös tällaiselle joka pääsee joskus kerran kuussa ja joskus neljä kertaa viikossa. Toki hinta voi hirvittää (vaihtelee varmaan saleittain), mutta itse olen päättänyt että sen verran pystyn panostamaan omaan harrastamiseeni, ja tiedän että muuten tulisi tehtyä vielä vähemmän. Crossfit on siitä ovela juttu että jos se yhtään kolahtaa, niin siihen jää helposti koukkuun - mikä ei ole huono homma. Suosittelen!

   Poista
 2. Samaa mieltä, kotijumppa on paras jumppa! En mäkään jaksa lähteä salille, ja miksi sitäpaitsi pitäisi jumpata aina tunti kerrallaan kun sen liikunnan voi saada pienissä paloissa silloin kun itselle sopii. Paljon tehokkaampaa ajankäytöllisestikin, kun ei mene matkoihin aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Ja sitten kun suunnitelmien muuttuminen on enemmän sääntö kuin poikkeus niin sen katkeruuden (mä en IKINÄ pääse minnekään) saa pois tällä. :D

   Poista
 3. Sulla on fiksu PT, kun ei pakota samaan muottiin, vaan löytää pieniä juttuja, joilla kehittää kuntoa. Nyt mua kiinnostaa kyllä nämä jalkakyykyt - millaisia sarjoja teet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä teen sellaisia liikepareja, ei mee hermo siihen venailuun. Kyykyt (ihan tosi alas ja piano yläasennossa suorille käsille) 3 x 10 + keskivartaloliike matolla 3 x 20. Se painon käyttö on tässä olennainen, tällä hetkellä 8 kg. Sitten toinen on askelkyykky 3 x 10 molemmilla jaloilla + rengasvedot 3 x 12. Ja sit on vielä jumppapallolla täydellistä kidutusta. :P

   Poista
  2. "piano yläasennossa suorille käsille" - kuolen XD

   Poista
  3. Tosi pro käyttää flyygeliä!

   Poista
 4. Pyörin joskus samassa porukassa PT-hommia tekevän tyypin kanssa. Häneltä usein koitettiin udella, että mikä nyt olisi sitä parasta liikuntaa. Useimiten vastaus oli, että jos mitään erityisiä päämääriä ei ole asetettu parasta liikuntaa on se liikunta jota jaksaa tehdä. Kaikkein tasapainoisimmasta ja viilatuimmasta suunnitelmasta ei ole mitään iloa, jos sitä ei jaksa noudattaa viikkoa pidempään.

  Useimille meistä kuitenkin tulee se normaali elämä ensin ja jonkinlainen urheilu vasta sen jälkeen. Hieno homma jos olet löytänyt hyvän PT:n joka on tämän sisäistänyt ja osaa mennä asiakas edellä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Ihanaa että PT-piireissä leviää tällainen inhimillinen ajattelu. Ne suunnitelmatkin voi olla tosi monipuolisia kun kehon paino riittää moneen liikkeeseen, mitään laitteita ei edes tarvita.

   Poista
 5. Mun kunto on kohissut roimasti kun dumppasin salikortin ja aloitin kotijumpan. Teen joskus tunnin treenin, joskus vartin. Mutta niin paljon helpompaa järjestää aikaa urheilulle tällä tavalla kun se, että saan vääntäydyttyä salille (jossa en edes oikeasti tykkää käydä). Loisto PT sulla, voitko suositella ihan nimellä? Olen miettinyt, että voisin hyötyä PT:n tapaamisesta, mutta en tiedä kuka on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Mäkin olen vähän pystynyt päästämään irti siitä tuntiajattelusta. Joskus on vaan se vartti!

   Voin suositella sekä pt-palveluita ylipäätään että Kimmoa. Se, kuka kenellekin sopii on ihan henkilökemiakysymys. Mä arvostan sitä että tää on haka keksimään liikkeitä just oman kehon painolla.

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...