23.4.2020

Pelastetaan peruna + sitruunaperunoiden ohje

EDIT: Tämä päivitetty postaus on julkaistu ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten.



Rakastan perunaa. Olen käytännössä kasvanut perunalla (siis sillä ihan tavallisella keitetyllä, kuorimattomalla perunalla) ja purkkitonnikalalla. Lautasmallini on aikuisenakin pottukeskeinen, koska minulla on taipumusta liioitella perunan annostelussa, ettei vain lopu kesken – erityisesti uusien perunoiden kanssa. Kotona keitän aina ns. komppanian kattilallisen, koska seuraavana päivänä perunat voi jatkojalostaa joko paistamalla tai heittämällä kylmänä salaattiin. Anoppini syö muuten ylijäämäpotut viipaleina leivän päällä.

Tajusin perunarakkauteni muutama vuosi sitten kun entisen työpaikkani lounasruokalan marokkolainen kokki oli vääntänyt älyttömän hyvän sitruunalla ja valkosipulilla maustetun happaman perunalisukkeen, joka oli tuoksunut nenääni koko aamupäivän. Siinä nuuskutellessani tajusin, että söin ihan kyllästymiseen asti pastaa ja päätin aloittaa aktiivisen pastarinnan (haha) ja palauttaa lautaselleni perunan.

Projekti on ollut haastava, koska perunasta ei saa samanlaista pikaruokaa kuin pastasta: spaghetti menee sihtikurkuille aina ja variointimahdollisuuksia on vaikka kuinka. Pastan sekaan voi käytännössä heittää jääkaapista melkein mitä vain kasviksia ja jämiä, mutta perunan kanssa on aina vähän "pihviongelma": mitä tämän kanssa? Ehkä tästä samasta syystä johtuu, että kasvissyöjälle on usein tarjolla juuri pasta.



Peruna on myös jotenkin pois muodista. Siitä ei ikinä ponnahda somekohureseptejä eikä yksikään julkkiskokki intoile potusta. Ehkä kouluruokalan kumiperunat ovat vieneet siltä finessen, vaikka ei ole perunan syy, että sitä ei ole kohdeltu sen vaatimalla arvokkuudella. Tai ehkä sitä syötiin 80-luvulla uuniperunoina ja kermaperunoina niin sutena, että uusi tuleminen vaatii taukoa.

Peruna kuitenkin kaipaisi akuutisti huomiotamme, sillä kulkutaudin takia suomalaisilla tuottajilla uhkaa jäädä sato käteen, kun suurtalouskeittiöiden perunan kysyntä on romahtanut. Tilannetta voidaan helpottaa myymällä ruokaperunaa kuluttaja-asiakkaille, joten laitetaan siis perunaa tulille!

Ajattelin aloittaa perunatalkoot tarjoilemalla teille lounasruokalamme sitruunaperunoiden reseptin, joka maistuu myös kersoille, mutta on sen verran hieno, että kehtaa tarjota vieraillekin.



Sitruunaperunat


Tämä hapan lisuke sopii loistavasti kalan kanssa (kokeile myös kylmänä leivän päällä!). Bonuksena kämppään leviää mahtava tuoksu.

Tarvitset:

- Kiinteitä perunoita 2-3 per safkaaja
- Öljyä
- 2 sitruunaa
- Timjamia
- Valkosipulia (ihan reilusti)
- Suolaa
- Mustapippuria

Pese ja pilko potut (kuori jos jaksat) peukalonpään kokoisiksi palasiksi laakeaan uunivuokaan ja sekoittele joukkoon öljyä. Purista päälle yhden sitruunan mehu, ja pilko toisesta muutama ohut viipale koristeeksi pinnalle. Jos haluat hyvin sitruunaisen maun, raasta kuorta joukkoon. Mausta timjamilla, valkosipulilla, suolalla ja mustapippurilla.

Uunissa systeemi kypsyy vähän palojen koosta riippuen 220 asteessa 45 minuuttia. Purista loppuvaiheessa päälle toisen vajaan sitruunan mehu. Ja voilà! Voit esiintyä suurena ruoanlaittajana.

Muita perunasuosikkeja



Laittakaahan kommenttilootassa jakoon suosituimmat perunareseptinne, testaan ne kaikki!


29 kommenttia:

  1. Meillä tavisvoipottuun saa helposti vähän eksotiikkaa (niille joille se kelpaa) kun sen dippaa mojoon - Kanarialta tuttu, eikös ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä r a k a s t a n mojokastiketta, mutta kukaan muu ei sitten olekaan samoilla linjoilla. :´(

      Poista
  2. Jes, kiitos reseptistä! Olen aikoinani ollut samassa puljussa töissä kuin sinä ja jo silloin marokkolainen kokki hääräsi siellä. Noi potut oli aivan ykkösherkkua ja kupolikahvion jonosta ei pottupäivinä voinut jäädä pois :) Menee kokeiluun heti viikonloppuna <3

    t. Meeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee! Jotkut Kupolin setien safkat on kyllä ihan loistavat, mausteet niin kohdillaan ja se harissakastike on superhyvää! Tässä reseptissä muuten sitruunan kanssa ei voi liioitella, eli kannattaa maistella milloin happamuus on sopiva.

      Poista
  3. Mä oon ihan rakastunut superpottuun!
    Suosittelen kokeilemaan jahka niitä saa kapoista sielläkin :)
    Meillä syödään nykyään useimmiten perunaa ^^


    http://superpottu.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, tällaisesta en ole kuullutkaan. Tuolta saitilta en löytänyt että onko tässä takana joku lannoitus vai mikä?

      Poista
  4. PAAHDETUT SALVIAPERUNAT
    Kypsennä mahdollisimman isoja, jauhoisia perunoita uunissa 180--200 asteessa, kunnes ne pehmenevät. Ota perunat uunista ja halkaise ne kahtia. Koverra puolikkaista pehmeä sisus ja sekoita siihen teelusikallinen voita perunanpuolikasta kohti. Lisää seokseen silputtua salviaa maun mukaan (timjami ja rosmariini sopivat loistavasti jos et välitä salviasta) ja mausta suolalla ja pippurilla. Täytä perunankuoret seoksella ja ripottele päälle juustoraastetta -mikä tahansa juusto käy.
    Paahda täytettyjä perunankuoria vielä kuumassa uunissa 5-10 minuutia niin, että juusto sulaa ja kuoret rapeutuvat. Syö kuorineen.

    (teksti kopioitu törkeästi http://kulinaari.blogspot.fi/2012/05/kuumeisen-kaniresepti.html ,itse resepti Sikke Sumarin ohjelmasta josta sen itsekin teininä bongasin ja rakastuin. Vaatii vähän vaivaa mut on hyviä ja aika fancyja)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, kuulostaapa mahtavalta! Varmasti väkerryksen arvoista!

      Poista
  5. Ihanaa kun kirjoitit tästä! Olen ajatellut ihan samaa viime viikkoina - pasta kun on lähinnä sitä jauhoa ja peruna on kuitenkin "vähän käsitelty" ja terveellinen raaka-aine. Itse himoitsen tällä hetkellä Hasselbackan perunoita, pitäisi vaan jaksaa miettiä minkä kanssa niitä söisi ;) ehkä jo ensi viikonloppuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää mun pastanhylkimiseaktio on kehittynyt tässä talven mittaan kun aloin laskea kuinka plajon pastaa oiekasti syön. -.- Mitenköhän toimis nyhtökaura ruskeassa kastikkeessa? :D

      Poista
  6. Mä RAKASTAN perunaa!

    Itse täydellisyys on nämä parmesaaniperunat. Aijaijaijaii.
    https://anna.fi/paahtaja/blogit/paahtaja/nurinkuriset-valkosipuli-parmesaaniperunat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi! Onhan tossakin askartelemista mutta varmasti hyvää!

      Poista
  7. Perunat kiehuu kypsiksi puolessa tunnissa, pasta kahdeksassa minuutissa. Kas siinä syy miksi meilläkin perunansyönti on aika vähäistä. Uusia perunoita odotellessa.. ne onneksi kypsyvät vauhdilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. Kohtahan se uusien perunoiden aika on!

      Poista
  8. Perunan ongelma on huono brändäys, tai siis se että hyvää ja maukasta "brändi"-perunaa ei ole saatavilla, peruna ylipäänsä on aikalailla sellaista bulkkia (mautonta). Suurin piirtein ainut poikkeus (normiruokakaupoissa) tähän on puikulaperuna ja se onkin ainut peruna mitä mä suostun ostamaan (koska se on hyvänmakuista). Puikula ei vaan kaikkeen käyttöön sovellu, kun on niin jauhoinen lajike.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tämäkin, peruna on "perunaa" yhtä vähän kuin kaikki mansikka maistuu samalle. Puikulaa mäkin ostan, mutta kesällähän saa vaikka mitä hyviä lajikkeita. Pitäis varmaan tehdä joku perunatietoisuuskampanja!

      Poista
  9. Me tehdään parempi perunamuusi aina Lapin Puikulasta. Kannattaa tutustua, keltamustissa paperipusseissa löytyy perunahyllystä. Jauhoista kuten puikula muutenkin mutta vahvan keltaista tavallisesta vaaleasta puikulaperunasta poiketen ja maku on vahvan perunainen. Tähän muussiin kannattaa lisätä vielä heti kuumien perunoiden joukkoon pieni sipuli aivan pienenä silppuna ja vasta sitten nuijia muusiksi ja lisätä voita ja kermaa juhlapäivinä tai juoksevaa margariinia ja maitoa muulloin. Kuumat perunat kypsentävät sipulia sen verran ettei lainkaan maistu raa'alta sipulilta, mutta vahvistaa perunan makua! Lapin Puikulat kiehuvat myös tosi nopeasti, muusi on vartissa valmis. Ennen kuin mieheni tätä mulle kokkasi silloin joskus alkupäivinä en olisi uskonut että perunamuuseissa voi olla niin iso ero!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä vilkaista löytyykö tuota jos tuolla kylillä kävisi joskus isommassa marketissa!

      Poista
  10. Colomban perunat on parhaita. Eikä tartte mitään maustesotkuja, kastike vaan niin ei tartte paljaaltaan syödä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti ihan googlata! Millainen kastike tähän sopii?

      Poista
  11. Peruna, ai että. Käytän lisäkkeenä myös paljon lanttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millä tavalla laitat lanttua? Olen itse ruvennut tykkäämään kypsennetystä juureksista vasta aikuisena mutta täytyy yrittää kokeilla omille kersoille vähän aiakisemmin.

      Poista
    2. Laitan monesti lanttuja uunissa lohkoperunoiden tapaan, eli pilkotaan tikuiksi tai lohkoiksi, öljyä ja mausteita/yrttejä (esim. rosmariini, rakuuna, meirami) ja paistumaan. Hunaja ja siirappi sopivat makeahkon lantun kanssa hyvin yhteen. Aika usein laitan lanttua muiden uunikasvisten joukossa, joiden päällä on öljyä, yrttejä, mausteita, juustoraastetta tai sinihomejuusto ym. Tai sitten ladon ohuita lanttusiivuja voideltuun uunivuokaan kermaperunoiden tapaan, päälle mausteita ja voita/margariinia sekä 1 rkl siirappia, ja uuniin noin 200 astetta. Uunin sijaan lanttua voi valmistaa myös pannulla. Eli hetken paistaa kuutioituja lanttuja pannulla, lisää muutaman desin ruokakermaa ja antaa lanttujen hiljalleen kypsyä ja muhentua. Mausteet päälle tietty.

      Lisäksi lanttua päätyy minulla kasvissosekeittoihin, kasvispihveihin ja pataruokiin ym. Jonkin verran raastan sitä porkkanaraasteen tapaan salaatiksi. Monesti käytän muusissa ja esimerkiksi lihaperunasoselaatikossa pelkkien perunoiden sijaan muusia, jossa on vaihtelevasti perunaa, porkkanaa ja lanttua. Muutenkin lanttua voi käyttää paljolti samalla tavalla kuin perunaa, joten sieltä voi soveltaa ideoita :)

      Poista
  12. Meillä peruna pyörii lähes joka viikko ruokalistalla jossain muodossa. Lapset pitävät perunamuussista (ei mitään jauhoseoksia) ja esim itse pilkotuista lohkoperunoista uunissa. Lohkominen on suurehkoista perunoista nopeaa, paistaminen toki vie aikaa (usein siis viikonlopun ruokaa). Perunaa keitettynä (paitsi ehkä uudet potut) ei mene ikinä niin paljon kuin uunilohkoina tai muussina. Perunasta on moneksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Täytyisi vain ruveta tekemään ja vaikka kerralla sitten iso satsi.

      Poista
  13. Parata perunasta kinuski perunat! Sadun ohje: https://satu.is/2018/01/islantilaisen-keittion-herkku/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täysin samaa mieltä ja siksi sen tuonne postaukseen jo linkkasinkin! :D Sain näitä autenttisesti Satun tekemänä Islannin reissulla ja kyllä oli hyvää!

      Poista
  14. Rosmariiniperunat: perunat pieniksi lohkoiksi ja pannulle reilusti oliiviöljyä ja useempi kokonainen valkosipulinkynsi kuorineen ja melko miedolla lämmöllä, ettei pala vaan myös kypsyy. Vähän ajan kuluttua vielä päälle rosmariinia (tässä toimii kuivattu paremmin ku tuore). Sitten vaan kypsäks. Nää on lasten lemppareita meillä.

    VastaaPoista
  15. Helppo peruna ruoka koko perheelle ja ei tarvitse erillisiä lisäkkeitä:
    Pese, kuori ja pilko perunat suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa paprikaa, kesäkurpitsaa, sipulia lohkoiksi - mukavinta on syödä jos jokainen pala on valmiiksi haarukka kokoinen. Lisäksi esim. italialaistyyppistä tai espanjalaista makkaraa paloina (veget jättää makkaran väliin ja korvaa sen esim hallumilla joka heitetään pellille paistumaan sitten myöhemmässä vaiheessa). Kaikki yhteen kulhoon ja mausteeksi loraus oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja jotain yrttiä (meillä rosmariini). Sekoita. Kippaa kaikki uunipellille ja levitä tasaiseksi kerrokseksi - paista noin 200 astetta välillä käännellen noin 30...45 min, kunnes perunat kypsiä.
    Tätä voi varioida loputtomiin vaihtamalla kasviksia (parsakaali, kukkakaali, kirsikkatomaatti, munakoiso, lanttu, porkkana ...)

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...