10.2.2017

Uskaltaisitko luottaa ehkäisyssä kännykkäsovellukseen?

On olemassa asia, joka valmistuu hitaammin kuin Länsimetro. Miesten pitkäkestoinen ehkäisykeino.



Tätä on odotettu jo jonkin aikaa, mutta tilanne on ehkä paranemassa lähivuosina. Miesten hormoniruiskeen tehoa on jo testattu ihmiskokein. Vaikka tulokset olivat ehkäisyvarmuudessa aika hyviä, miehet raportoivat pienistä sivuvaikutuksista (kuulostaako tutulta: lihaskipuja, aknea, seksihalujen lisääntymistä ja masennusoireita) ja osa miehistä lopetti tutkimuksen haittojen takia.

Paremmalta vaikuttaakin miesten ei-hormonaalinen ehkäisy, joka on myös testivaiheessa. Siemenjohtimiin ruiskutettava geeli estää siittiöitä uiskentelemasta eteenpäin. Mikä parasta, toimenpide on purettavissa helpommin kuin vasektomia.

Näitä odotellessa homma on kuitenkin vielä täysin naisten kontolla. Ja on siitä huolimattakin.

Koska olen tehnyt viimeisen entreeni synnytyssaliin, mutta riskit ovat olemassa, on seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi pakko miettiä jokin ratkaisu.

Vaihtoehdot ovat huonoja. Hormoneja en suostu enää nappailemaan missään muodossa, koska mielenterveyteni on minulle kallis, ja kuparikierukan ongelmat taas kuulostavat kohtuuttomilta (runsaat ja kivuliaat menkat kestävät muutenkin jo viikon).

Onko ainoa vaihtoehto tehdä kirurginen operaatio ja laittaa putket umpisolmuun?

Ei välttämättä, jos kehitys kehittyy.

Naisille on jo suunniteltu Natural cycles -kännykkäsovellus, jonka on kehittänyt ruotsalainen Higgsin hiukkastakin etsiskellyt fyysikko. Sovellus laskee varmoja päiviä ruumiin lämpötilan perusteella. Sitoutuneilla ja tarkoilla käyttäjillä teho oli samaa luokkaa kuin ehkäisypillerillä.

Tykkään ideasta ja tavallaan haluaisin uskoa tähän. Aktiivisuusrannekkeeni menkkalaskuri on oppinut vuodessa niin hyväksi, että se osaa ennustaa ovulaationkin päivällee, esivaihdevuosien aiheuttamasta päänvaivasta huolimatta. Silti väitän, tämä sopii vain niille, joille ei ole täysi katastrofi huomata olevansa raskaana. Entäs jos -mahdollisuus on aina olemassa: sovelluksen päivityksessä on bugi, kuumemittari reistailee tai käyttäjä itse tekee virheen.

Ehkä naistenkin ehkäisykeinojen kehitys voisi vielä kehittyä? On olemassa sormus, joka mittaa biosensoreilla ihon mikrohikoilusta stressitasoa. Eikö samalla metodilla voisi kehittää myös ranneketta, joka mittaisi hormonitasot ja liputtaisi ovulaation. Auttaisi ehkä myös siinä perhesuunnittelussa toiseen suuntaan.

Hei kaikki tiedenaiset, älkää vielä luovuttako! Maailma ei ole ollenkaan valmis.

26 kommenttia:

  1. Kohta seitsemän vuotta menestyksekästä ehkäisyä takana kännykkäsovelluksella (Clue - ei vaadi edes lämmönmittailua ja on ilmainen)... En ole koskaan ennen tuntenut omaa kehoani paremmin, kuin tänä aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, hieno juttu! Mäkin olen vasta lasten jälkeen oppinut tulkitsemaan kehoani jo aika hyvin. Mutta olisiko sulle katastrofi, jos olisit raskaana?

      Poista
    2. Mulle ei, miehelle kyllä. Eli ollaan todella varovaisia, mutta silleen rennolla otteella. Vaatiihan tuo toki mieheltä hyvää keskeytyskykyä ;) eli ns. yhteinen projekti tän kaltainen ehkäisy on.

      Poista
  2. En luottaisi. Viimeksi yritettiin olla ilman hormonaalista tms ehkäisyä laskemalla, tutkimalla ja kuulostelemalla, ja pamahdin silti paksuksi ensimmäisestä pillerittömästä kuukaudesta. Ei todellakaan ollut aikomus raskautua kuopuksen ollessa vasta 10-kuinen! Kun tämä seuraava on saatu ulkoistettua, pitää miettiä joku sopiva ja todella pitävä ehkäisymuoto. Nimim. Ei enää yllätyksiä, kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, onko homonitasapaino vielä tasaantunut tuossa vaiheessa tarpeeksi + onko se ensimmäinen kuukausi muutenkaan ihan kohdillaan kaikilla. Mutta joo, itse en luottaisi, lähinnä siksi että tuntuu että tulen raskaaksi jo siitä jos minun ja miehen kalsarit on samassa laatikossa.

      Ääni kierukalle, kuparinen versio ei sotke hormonitoimintaa eikä ainakaan minulla (lähtötilanteena runsaat mutta kivuttomat kuukautiset) ole reilun kymmenen vuoden aikana aiheuttanut ongelmia.

      Poista
    2. Ekalle anonyymille: hyvä hyssykät. O_o Mä totesin saman tämän toisen yllätyksen suhteen mutta siihen vaikutti stressi.

      Ja 2. anoanyymi, apua! :´D Mä en jotenkin uskalla noita kierukoita kun en yhtään tiedä, mitä niistä seuraa.

      Poista
  3. En luottaisi pelkkään sovellukseen, varsinkaan jos se "ennustaa" pelkän aamulämmön perusteella. Ovulaation jälkeinen aamulämmön nousuhan kertoo vain sen, kun ovulaatio on jo tapahtunut. Ja koska ovulaation ajankohta voi poiketa edellisistä kierroista paljonkin, ei pelkkä tilastollinen todennäköisyys sen tapahtumispäivälle riitä.

    Suosittelen Toni Weschlerin Taking Charge of your Fertility (käännetty myös suomeksi nimellä Hedelmällisyys) -kirjaa, kertoo selkeästi kuukautiskierron vaiheet ja niihin liittyvät fysiologiset muutokset. http://www.tcoyf.com/taking-charge-of-your-fertility/

    ...Ja joo, kirjan nimi kuulostaa vähän höpöhöpöltä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ja lisäksi siittiöt saattaa säilyä hengissä useammankin päivän ajan. Mutta ilmeisesti se kuitenkin joillekin pariskunnille riittää kun teho on ollut noin hyvä. Mä olen jonkun kirjan lukenut silloin kymmenisen vuotta sitten kun Skidiä yritettiin saada alulle ja olin suht pihalla hormonitoiminnan kiemuroista, mutta tartun tähän jos tulee vastaan. :)

      Poista
  4. Uskon että tämä toimii ja omat ovulaationi tunnistan jo itsekin oireista, muttamutta, kun ne siittiöt saattaa elää yllättävän pitkään ja kun minua ainakin haluttaa kaikkein eniten just ovulaation aikaan. Siksi minusta tämäkin keino on aika hanurista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, ovulaation aikaan voi tietenkin käyttää kortsua, mutta olisihan joku huoleton kertaratkaisu optimi.

      Poista
  5. Kyllä minä uskon ja uskaltaisin mutta minusta nämä ns. varmoihin päiviin perustuvat menetelmät eivät ole varsinaista ehkäisyä vaan menetelmä joka kertoo milloin sitä todellakin tarvitaan.

    Jos kierto on lyhyt niin suhteellisen monta päivää kuussa pitää joko pidättäytyä tai käyttää kuitenkin jotakin ehkäisymenetelmää. Itse kaipaan ehkäisyltä nimenomaan sitä että voin panna juuri silloin kun huvittaa ilman pelkoa raskaudesta.

    VastaaPoista
  6. Itse asiassa piuhojen tukkiminen ei aina tarkoita kirurgista operaatiota. Mulle tehtiin essure-sterilisaatio, ja onpa ollut huoletonta elämää jo jonkun vuoden ajan! Ei haittavaikutuksia, ei hormonihoitoja, ei mitään muuta kuin huoleton elämä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kiinnostaa mua kyllä. Operaatio on vissiin pienempi eli vaadi nukutusta?

      Poista
    2. Juu on aika iisi, päiväseltään onnistuu. Ensiksi vähän buranaa, sitten pöydälle ketarat oikoselleen, gyne ujuttaa pienet metallispiraalit munanjohtimiin ja täts it. Muutaman kuukauden kuluttua varmistus ultralla, että röörit on tukossa. Mulla ei saaneet ultralla varmistetuksi, että oliko tulos 100% onnistunut niin kävin vielä varjoaineröntgenissä jossa sai varmuuden. Sitten sai jättää pois ehkäisyn. Ei minkäänlaisia oireita, ongelmia, muutoksia kehossa, vaivoja, ei mitään. Ihan paras ratkaisu jos etsii lopullista apua ehkäisyasiaan. Ja tarvittaessa saa toimenpiteen aikana kipulääkitystä suoneen, jos sattuu olamaan haastavampaa se asennus. Mulla niiden spiraalien laitto ei tuntunut oikein missään.

      Poista
    3. Mun sydän hyppää aina kun näen sanan Essure. Mulle laitettiin, ja jälkiseuraukset on jotain ihan hirveää. Pahimpina hetkinä halusin vaan kuolla ja meitä on monia. Tästähän käy kuhina ja nyt ihan vastikään Brasilia kielsi nämä implantit. Joo on totta, että suurelle osalle ei tule mitään mutta näistä on liikaa tullut ja on heitä, jotka ovat joutuneet työkyvyttömäksi, perhe kärsii ja lopuksi kun saa poiston niin se tarkoittaa johdinten ja kohdun poistoa. Mutta onneksi siis poistolla kärsimys päättyy eikä tarvitse kärsiä haittavaikutuksista. EU miettii parhaillaan miten tän kanssa edetään ja on taustavoimia, jotka tän asian kanssa potilastasolla etenee.

      En olis näitä itse laittanut, jos olisin tiennyt mitä VOI tulla ja mulle tulikin. Sitä kun ei etukäteen voi tietää. En siis olisi ottanut tänsuuruista riskiä. Mulle tuli haitat heti, ja pahentuu koko ajan. Osalla tullut esim. vuoden päästä mut oireet ja vaivat poistuneet implanttien poiston jälkeen, jopa leikkuupöydälle.

      Valvira, AVI sun muut tulleet tutuksi tässä. USA:ssa on jo varoitusteksti pakkauksessa ja pakollinen lomake mikä pitää käydä lääkärin läpi yhdessä potilaan kanssa, että ymmärtää varmasti mahdolliset riskit. Riskejä selosteessa on pitkäaikaisia n. yhden A4 verran.

      Tämä on Suomen ryhmä: https://www.facebook.com/groups/EssureProblemsFINLAND/

      https://www.facebook.com/EssureProblemsSuomiIlmoitustaulu/

      Poista
    4. Nyt tuntuu kovaa vauhtia etenevän...
      http://www.ennislaw.com/blog/essure-problems-cause-major-headaches-bayer/

      Poista
  7. Jos on parisuhteessa miehen kanssa niin miehen sterilisaatiota kannattaa harkita, on paljon parempi vaihtoehto kuin sama naiselle ja vielä parempi vaihtoehto kuin naisten hormonaalinen ehkäisy. Jos ei siis enää lapsia halua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten noi eroaa toisistaan? Tuntuu että monelle miehelle tuo lopullisuus on jotenkin henkisesti iso paikka. Varmaan siksi että naiset ovat perinteisesti olleet vastuunkantajia ja heillä ei ole samanlaista deadlinea.

      Poista
    2. Miehelle se on (fyysisesti) paljon pienempi operaatio kuin naiselle (siitä naisten ei-leikkausta vaativasti Essuresta en tiedä, mutta Essurekaan ei näytä ihan ongelmaton tapaus olevan). Ja kyllä, lopullisuus on ainakin omalle miehelleni kova paikka. Eli meillä on vähän kuin pattitilanne kotona, yhteistuumin lasta ei haluta ja hormonit ei käy mulle, joten "lopullinen ratkaisu" olisi enemmän kuin haluttu. Mutta mies ei halua operaatiota itselleen ja mua taas ärsyttää se, että mun pitäisi taas kantaa vastuu tästä (kun se nyt yhteinen päätös on). Joten so far mennään sitten riskipelillä ja vaihdevuosia odotellen...

      Poista
    3. "Monelle miehelle lopullisuus on jotenkin henkisesti iso paikka". Miksi? On varmasti, mutta jos yhteinen päätös on, että lapset ovat nyt tässä, niin tarviiko siinä sitten ladata taakka kaverin harteille ja itse kulkea panos piipussa. :) Vakavammin ilmaistuna nimenomaan tuo perinteinen toimintatapa on hyvä haastaa tilanteessa, jossa yhteinen päätös on tehty. T. Nimim. mies-38, vasektomioitu ja onnellinen.

      Poista
  8. En uskaltais luottaa kännykkään.

    Itselle tehtiin ensin sterilisaatio ja myöhemmin kohdunpoisto. Mun on pakko todeta että ihan parasta, toki kohdunpoisto on aika massiivinen operaatio eikä mikään ehkäisymenetelmä. Mutta siis peukutan sen sterilisaation puolesta.

    VastaaPoista
  9. Vajaat viisi vuotta meillä toimi erinomaisesti yhdistelmä varmat päivät ja kondomi ovisaikaan. Mulla on ollut aika nakutettu kierto ja selkeät ovulaatio-oireet. Mutta niinpä vaan liki mahdottomalta tuntuva olikin mahdollista ja huomasin olevani raskaana. Aikamoinen järkytys tuo oli alkuun,mutta nyt odotamme hyvillä mielin kolmatta saapuvaksi. Keskusteluja siitä kumman piuhat pätkitään käydään edelleen. Vaikea päätös lopullisuudessaan tuo sterilisaatio kyllä on, mut vaihtoehdot on aika vähänlaiset.

    VastaaPoista
  10. Mä en kyllä luottaisi paitsi tilanteessa jossa se raskaaksi tuleminen ei oikeasti olisi ongelma. Hormonitoiminnassahan tapahtuu muutoksia eikä mulla ainakaan flunssa aina tunnu niin selvästi, että voisin olla takuuvarma, ettei ruuminlämmön muutos voisi johtua sellaisestakin syystä. Lisäksi olen lukenut myös kriittisiä kommentteja näiden todellisesta tehosta.

    Mua on mietityttänyt, että kuinka tarkasti tätä käyttäneiden hedelmällisyyttä on mitattu? Itsehän sain tietää vaivanneeni päätäni ehkäisyasioilla turhaan kun lääkäri totesi että ei kyllä millään usko että voisin tulla raskaaksi ilman keinohedelmöitystä. Eli kaikki meistä ei tosiaan tule kovin helposti raskaaksi muutenkaan. Yli kolmekymppisten kohdalla alkaisin näiden suhteen pohtia jo vaihdevuosien lähestymistäkin. Nehän aiheuttaa kaikenlaisia muutoksia osalla jo tosi varhain ja paljon ennen itse vaihdevuosien alkua. Miten ne voi huomioida?

    No joo, itselleni tuo ainakin vaatisi ihan liian suurta säännöllisyyttä (lämmön mittaus samaan aikaan IHAN joka päivä), kun pilleritkin tuntui vaikeilta. Luulen, että stressaisin sitten muistamisesta ja ehkäisyn varmuudesta ihan turhan paljon.

    Mutta niin, jos raskaus ei olisi mikään isompi ongelma, niin miksipä ei voisi käyttää tuota. Toisaalta jos sen ovulaationsa tunnistaa muutenkin, niin eikö se sitten riitä (mä mietin siis laiskana, että miksi sitten jaksaisi päivittäin nähdä vaivaa).

    VastaaPoista
  11. En luottaisi.

    Mikään hormonaalinen ei käy, joten kortsuilla mennään. Onhan se tympeää 10 vuotta jatkuneessa suhteessa, mutta minkäs teet. Ikää molemmilla se 27 niin ei mitään asiaa edes sterilisaatiojonoon kummallakaan.

    Toisaalta, vaikka hyvin vahvasti ollaankin molemmat sitä mieltä että ei enää ikinä, niin ei kyllä mentäis kumpikaan operaatioon vaikka päästäiskin. Ei vielä. 35 on mun mielessä se takaraja nyt, jos silloin vielä on olo että ei enää ikinä niin sitten ei.

    Mutta joo, joku ei-hormonaalinen ja silti huoleton ehkäisykeino olis kyllä erittäin jees.

    VastaaPoista
  12. Minulla on ollut nyt puolitoista vuotta hormonikierukka ja olen ollut kyllä tosi tyytyväinen. Mikään muu hormonaalinen menetelmä ei sopinut (mielialat, migreeni, verenpaine ja vuotohäiriöt haittavaikutuslistalla) ja jouduin miettimään pitkään ennen kuin uskalsin kokeilla. Mielialavaikutuksia ei ollut ja ennen tosi runsaat ja aika kivuliaat kuukautiset ovat loppuneet lähes kokonaan, mikä on niin hienoa, että voisin ottaa uuden kierukan ihan siitäkin syystä vaikka ehkäisyä ei edes tarvitsisi. Huono puoli on, että sopivuus on tosi yksilöllistä (vaikkakin lääkäreiden mukaan niitä, joille kierukka ei sovi on vähemmän kuin voisi luulla nettikeskusteluja lukemalla) ja kierukka on aika kallis ja hankala kokeiltava, jos se ei sitten sovikaan.

    Kännykkäsovellukseen en kyllä uskaltaisi luottaa ja kortsujen kanssa pelaamiseen on mennyt täysin maku. Joten jos hormonikierukka ei sopisi olisi varmaan tiukan keskustelun paikka, että essure minulle vai mieheltä piuhat poikki.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...