24.1.2017

Tarkista, oletko iltavirkku!

Vaihdoimme vuoden alusta Koti-insinöörin kanssa päiväkotirutiineja. Hän on hoitanut enemmän vientejä ja hakuja, joten olen yrittänyt kuukauden päivät mennä töihin aamulla aikaisin.Olin aluksi innoissani. Jes! Pääsisin yhdeksältä palaveriin ilman taksia! Ehkä kävisin aamulla salilla! Olisin illalla väsynyt joten pääsisin aikaisin nukkumaan! Tästä lähtisi uusi hieno elämä.

Juu ei. Oloni on lähinnä bipolaarinen. Kehoni on yrityksistäni huolimatta pirteimmillään vuorokaudesta 21-00 välisen ajan. Yö on ihan parasta vapaa-aikaa.

Mediassa tarjoillaan usein erilaisia kronotyypin tunnistustestejä mutta ne ovat aika hassuja. Tämä kuukausi on muistuttanut, että kyllä sen tietää, onko iltavirkku. Seuraavista väittämistä voi tarkistaa tilanteensa.

1. Kun herätyskello soi, torkkunäppäin on aina ensimmäinen vaihtoehto.
2. On henkilökohtainen kriisi, jos herätys on vahingossa päällä viikonloppuaamuisin.
3. Olet supertehokas aamuisin. Koska siinä noin kahdessa ja puolessa minuutissa, jonka aamutoimiin olet budjetoinut, on pakkokin olla.
4. Olet jatkuvasti mustelmilla. Univajeen aiheuttama taittovirhe aiheuttaa sen, että huonekalut pääsevät yllättämään erityisesti aamuisin. (Parasta on vetää reisi samaan pöydänkulmaan kolme päivää putkeen.)
5. Aamun hampaidenpesun voi korvata ksylitolipurkalla.
6. Puuronkeitto = pikapuurohiutaleiden päälle kaadetaan vedenkeittimellä kiehutettua vettä. Jos siis ehtii syödä.
7. Et ole koskaan salil eka. Etkä tosin vikakaan, koska treenaaminen ei oikein maistu univajeessa. Sokeri ja rasva sen sijaan maistuvat.
8. Tiedät, että diginäytöllä kellonaika 01:10 näyttää siltä kuin joku ötökkä tuijottaisi sinua syyttävästi.
9. Olet testannut kaikki lailliset nukahtamislääkkeet.
10. Olet testannut kaikki lailliset heräämiskemikaalit.
11. Aamukahdeksalta alkava palaveri on käytännössä sama asia kuin rituaali-itsemurha.
12. Olet elävä todiste siitä, että mikään määrä kahvia ei kaunista.
13. Olet (ainakin joskus ollut) se, joka huutaa bileissä "jatkot!".
14. Et mielelläsi lähde viikonloppuna yökyläilemään, koska vihdoinkin saa nukkua. Ja koska oma sänky.
15. Saavut usein töihin vähän hiessä. Tai taksilla.
16. Et voi mitenkään muistaa, jos päiväkotiin pitää viedä aamulla jotain muutakin kuin kersa.
17. Kun käyt hakemassa duunipaikalla aamukahvia, ensimmäiset tulevat lounastarjottimen kanssa vastaan.
18. Olet törmännyt duunista lähtiessäsi vartijaan.
19. Iltalukeminen ei ole järkevä harrastus, koska hyvän kirjan kanssa kello on yhtäkkiä neljä.
20. Kun kelloja käännetään tunti taaksepäin, et huomaa mitään.

Töttöröö. Taidamme palata vanhaan järjestelyyn tuota pikaa. Äiti on vähän väsynyt.

24 kommenttia:

 1. Ensimmäinen kerta kun voin samaistua 110% johonkin kirjoitukseen ja tunnistan jokaisen kohdan itsessäni, kiitos,kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! Otan osaa, elämämme on vähän erikoista. ;)

   Poista
 2. Siis niin todellista!
  Olen aina ollut iltavirkku, sen nelisen vuosikymmentä. Äitini tosin levittää huhua, että vauvana olisin heräänyt tikkana jo klo 6. En usko!
  Onneksi kouluaikojeni jälkeen elämäni on ollut päivä- ja iltapainotteista. Klo 6.00 on vain keskiyö ja toisaalta olen hyvin aktiivinen klo 21.00 aikoihin. Toinen onni on että lapseni ei ole ikinä herännyt vapaaehtoisesti ennen klo 9.00. Ihana iltavirkku lapsi! Kouluaikaa kauhulla odotellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulu on kyllä paha, kahdeksan aamut on murhaa aina ja ikuisesti. Mun äiti muuten väitti että nukuin päivät ja valvoin yöt jo vauvana, mikä oli sitten vanhemmille hiukan raskasta. Mut diggaan tän kommentin aikaleimasta! <3

   Poista
 3. Muhun osuu todella moni listan kohta. Torkutan aamuisin pitkään ja hartaasti. En todellakaan ehdi edes miettiä aamupalaa aamuisin. Jne. Mutta... en oikeastaan ole iltaisin virkeä ja nukahdan helposti, joten taidan olla sekä illantorkku että aamuntorkku....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä myös yksi illan- ja aamuntorkku. Mutta, oon kyllä tullut sellaseen tulokseen, että illantorkku-ilmiö on sidoksissa siihen, että aamuntorkun on pakko repiä itsensä sängystä ylös aamuisin epäinhimilliseen aikaan. Nimittäin aina silloin (harvoin), kun saa muutaman päivän mennä aidosti oman rytminsä mukaan, niin kummasti alkaa virtaa kertyä iltaa kohti, kun aamun saa aloittaa myöhemmin ja hitaammin. Normiarjessa väsyttää sekä aamulla että illalla..

   Poista
  2. Nuo torkkuilmiöt on kyllä sidoksissa toisiinsa! Olis ihanaa olla vähäuninen, siis sellainen joka pärjää jollain kuudella tunnilla. Mutku ei.

   Poista
 4. Mulla on tapana ladata kahvinkeitin jo iltaisin, että aamulla saan kahvia mahdollisimman vähällä vaivalla. Suunnitelmissa olis vielä ostaa ajastin, jotta päällenapsauksenkin vois jättää tekemättä. Yks aamu sitten ihmettelin, että onpas kovin kuivat silmät, kun kaikki oli niin sumeaa. Kunnes kahvikupin käteen saatuani totesin että brillit jäivät yöpöydälle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiei, osta kapseli-espressokeitin! Se on muuttanut ainakin mun elämän ihan täysin! Ei enää ikinä suodatinkahvia, tuhat kertaa parempi maku ja saman verran vatsaystävällisempi vaihtoehto. :)

   Poista
  2. Ja helvetin epäekologista. :/

   Poista
  3. Pikakahvi on ollut kiinteä osa elämääni jo jonkin aikaa. :)

   Mutta hei tuohon kapselikoneeseen on saatavilla myös biohajoavia kapseleita, jos anonyyymi viittasi jätteen määrään.

   Poista
  4. Yks iltavirkkuuden haittapuolia on se, että aamurutineeja ei voi muuttaa. Aamut menee automaattiohjauksella, eikä mukaan sovi mitään uutta. Ei kahvikuppiin, ei leivän päälle :) Aikaisemmin kyl keitin kahvit mutteripannulla, mutta viimeisen muuton myötä tuli talouteen iduktioliesi, ja pannut on vielä uusimatta.

   Poista
 5. Kello kahdeksan aamupalaverit tulisi kieltää lailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltäydyn yleensä näistä kategorisesti. On hauska katsoa ketkä huokaavat helpotuksesta, kun ehdotan että aloitetaan aikaisintaan 9:30. :D

   Poista
 6. Huonekalut vain? Prkl kun seinätkin hyppii aamuisin tielle. Ei sillä että aamut olisivat mitenkään vaikeita tai mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, ehkä tässä on syy miksi avikeittiöt yleistyvät! ;)

   Poista
 7. Sinkkuna ja lapsettomana testasin kerran kesälomalla, mikä on sisäinen rytmini. Rytmiksi löytyi puolelta öin nukkumaan, kasilta heräsin virkeänä. Ei vaan onnistu tässä nykyarjessa, mutta elän toiveissa, että jossain vaiheessa tuo rytmi olisi mahdollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muistaakseni eurooppalainen normi! Täytyy yrittää kaivaa se tutkimus jostain, oli jonkun saksalaisen uni-insitituutin datassa.

   Poista
 8. Hei tiiän että tää vinkki on varmaan turha etkä sitä sinällään kaipaa, mutta nuista nukahtamislääkkeistä tuli mieleen. Muistan että joskus kerroit kokeilleesi melatoniinia, ja se vain myöhensi nukahtamisaikaa. Se on ihan totta, koska monesti ihmiset käyttää sitä liian myöhään. Luin uutisen, jonka mukaan melatoniini alkaa valmistella kehoa nukkumaan. Eli tällä logiikalla melatoniinin ottamisen jälkeen keho aloittaa noin neljän (?) tunnin mittaisen rauhoittumisen nukkumista varten. Jos otat melatoniinin vasta vähän ennen nukkumaan menoa, todellisuudessa saatat pidentää nukahtamisaikaa. Eli jos haluaa aikaisin nukkumaan, tulisi melatoniini ottaa jo kuuden-seitsemän aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koti-insinöörille tehoaa melatoniini vartissa niin että se nukahtaa sohvalle. O_o Mä muistaakseni otin sen joskus kasilta, mutta voihan olla että pitäisi ottaa vielä aikaisemmin. Ehkä annan sille vielä joskus mahdollisuuden!

   Poista
 9. Juuri näin! Onneksi on joustava työaika...

  Kuudelta on just hyvä aika tehdä kaikkia keskittymistä vaativia töitä, siis illalla kuudelta tietenkin, aamulla kuudelta kukaan ole hereillä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä! Liukuva työaika on jopa palkkakuitin summaa tärkeämpi feature.

   Poista
 10. Kyllä! Kokeilin kerran lenkkeilyä aamulla. Siitä on nyt noin 25 vuotta. Ei tullut tavaksi.

  Vielä kun mukulatkin hoitaisivat aamutoimet 2,5 minuutissa. Nyt joutuu budejetoimaan niin paljon aikaa, että aamu-unista hirvittää. Ei voi toisaalta kovasti moittiakaan, jos vähän hitaalla käyvät nuo lapsetkin arkiaamuisin, iltavirkkuja kun ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin kokeilin aamulenkkielyä, huomasin että on aika vaarallista koska ihminen voi nukua juostessaan. Mutta tuo työmatkafillarointi luonnonvalossa auttaa kyllä mua heräämään aamuisin.

   Tsempit mukuloille, kyllä ne siitä harjaantuvat aamutoimiin kun oppivat optimoimaan nukkumisen kouluiässä. ;)

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...