27.1.2017

Kyllä, pikakahvi on nykyään ihan hyvää

Aloitin kahvinjuonnin aika myöhään (en laske hotshotteja), melkein nelikymppisenä. Kokeilin sitä ensimmäisen kerran raskausaikana, mutta ystäväksi pääsin vasta muutaman vuoden harjoittelun jälkeen.


Duunissa ei ole kahvikonetta, joten jos sumppia halajaa, täytyy kahvipaketit ostaa itse. Tiimissämme onkin vapaaehtoinen kahvikollektiivi, jonka jäsenet tuovat vuorollaan paketin yhteiskäyttöön.

Minä olen ainoa, joka tuo pikakahvia.

Juon ihan mielelläni myös suodatinkahvia ja espressopohjaisia juomia, mutten ole koskaan digannut maitovaahdosta. Eikä minun makusnystyröilleni ole niin justiinsa, ovatko pavut vastajauhettuja ja vesi arktisesta lähteestä. Hirveimmän kahvin, mitä olen ikinä juonut, olen ostanut Starbucksista. Kenialainen tumma paahto oli lähes yhtä kamalaa kuin opiskeluaikoina kesken jäänyt gruusialainen punaviini.

Join pitkään pikakahvia vain mökkiolosuhteissa eikä makuelämys ollut kaksinen - voi myös johtua siitä että talven yli seisseessä purkissa ei välttämättä ole aromit enää samalla tavalla tallella ja rautapitoinen kaivovesi ei parantanut kokemusta. Nykyään en muuta enää juokaan. Sen lisäksi että olen tottunut formaattiin myös valikoimat ovat parantuneet ihan älyttömästi. Tavallisista kaupoista löytyy niin lempeää kuin vahvaa, ja ainakin Clipperin ja Löfbergin purut ovat vielä reilua ja luomua.


Soisin pikakahville muutenkin arvonnousun. Paitsi että pikis nimensä mukaisesti pelastaa kiireiset aamut, se pesee suodatinkahvin monella muullakin tavalla.

1. Pikakahvi säästää pienessä keittiössä tilaa, sillä tarvitset vain vedenkeittimen.
2. Ajatelkaa, mikä määrä toimistoissa kaadetaan seissyttä kahvia viemäriin. Pikakahvia valmistetaan vain kupillinen, joten sitä ei mene hukkaan.
3. Pikakahvin vahvuutta voi itse säätää. Minun makuuni moni keittää liian vahvaa ja kitkerää kahvia.
4. Ei enää ikinä vääränkokoisia suodatinpusseja.
5. Herkkävatsaiselle pikis voi olla ainoa vaihtoehto.

Pikiksen ainoa miinus tulee siitä, että valmistusprosessissa tuhoutuu aina jonkin verran antioksidantteja, joten maksimaaliset terveyshyödyt saavuttaa vain vaaleapaahtoisella suodatinkahvilla. Kofeiinin toki saa täysimääräisenä.

Suomalaiset ovat kahvikansaa, mutta ehkä konventioissa on tapahtumassa pientä muutosta. Suodatinkahvia on pitkään pidetty standardina, mutta olen huomaavinani että samalla kun kahvihifistely on lisääntynyt myös "downshiftaus" on yleistynyt. Kun pahoittelen, että meillä on vain pikakahvia, yhä useammin saan vastaukseksi, että tuota meilläkin juodaan. Koska se on ihan hyvää.

 Millainen suhde teillä on pikakahviin?

46 kommenttia:

 1. Minunkin yksi pahimmista kahvikokemuksistani on starbucksissa joitain vuosia sitten ollut kenialainen kahvi. Ihan todella epäonnistunut kahvi. Olikohan se jonkun mielestä hyvää? Se jäi jopa mieheltäni juomatta, varmaan hänen ensimmäinen ja viimeinen juomatta jäänyt kahvi. Mutta on pakko puolustaa kenialaista kahvia, koska sillä starbucksin versiolla ei ollut mitään tekemistä Keniassa juotavan kenialaisen kahvin kanssa. Parasta ikinä pikakahvia on mun kahvikokemuksella nimenomaan Keniassa, Dormann-merkkinen. Sitä tuli juotua 2,5 vuotta pari kuppia päivässä. Niin täyteläistä ja vahvaa mutta silti pehmeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todella outo kuluttajakokemus ostaa ihan oikeasta kahvilasta kallis kahvi ja todeta että maistuu paskalle. Ei ole ihan vrama kuka on väärässä. :) Uskon kyllä että Keniassa saa myös hyvää kahvia!

   Poista
 2. Puolassa juotiin köyhinä opiskelijoina yks kesä vaan Tescon halvinta pikakahvia ja oli kyllä niin kammottavaa tavaraa, että sittemmin en ole pikakahviin uskaltautunut koskemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh mi god, no mitäpä sitä ei kofeiinin takia kärsisi... Mutta kannattaa ottaa uusi rundi nyt. :)

   Poista
 3. Erittäin lämmin suhde, ja juuri samoista syistä kuin sullakin, Katja.

  Tykkään hyvän kahvin mausta, mutta makuhifistelen lähinnä viikonloppuisin. Arkena kiinnostelee kofeiini, piste.

  Plus monet pikakahvit ihan oikeasti maistuvat minusta hyviltä, eritoten Löfberg.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sama, viikonloput on sitten maitovaahtoviiksiaikaa. :D On tosi kiva että kahvitalot ovat ruvenneet valmistamaan pikakahveja.

   Poista
 4. Pressopannu on melkein yhtä helppo kuin pikakahvi, ja maku pesee KAIKKI muut mahvit 100-0 ! Ei voi olla huomaamatta eroa. Suosittelen kokeilemaan :) tässäkin toki kahvin laadukkuus merkkaa paljon, pressopannu ei varmaankaan pelastaisi sitä mökkikahviakaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en edes tiedä mikä on pressopannu! :D Mutta siis kuulostaa kyllä aikaavievemmältä kuin pikis. ;)

   Poista
 5. Yks ex-kollega veti kiireessä pikakahvijauheet suoraan pussista. Puolustukseksi täytyy sanoa, että oli yksittäispakattu, mukana oli maitojauhetta ja sokeria, joten makuelämys oli aika sama ilman vettä kuin veteen sekoitettuna. Merkkiä en enää muista, joku mitä Unkarissa myytiin. Oli yllättävän hyvä, minunkin makuuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D No siinäpä todellinen pikaversio, arvostan!

   Poista
 6. Murukahvista saa aina mieluista! Vaihdoin yksittäisen suodatinkahvikupillisen askartelun (erillinen suodatin kupin päälle ja kiehuvaa vettä lirutetaan suodattimeen) lopullisesti raskauden loppuvaiheessa, koska tajusin, ettei moiseen tule enää lähivuosina olemaan aikaa (ja olin oikeassa). Murukahvi sopii herkälle vatsalle parhaiten, puoliso juo vain teetä muutenkin, ja kahvinkeitin peruskahveineen kaivetaan esiin lähinnä vieraita varten (jos silloinkaan). Suodatinkahvissa parasta on keittiöön leviävä tuoksu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun yks frendi harrastaa myös tuota yksittäisen suodatinkahvin askartelua! Ja täysin samaa mieltä, paras kahvin tuoksu tulee kyllä keittimestä. <3

   Poista
 7. Mä pidin pikakahvia huonona korvikkeena "oikealle" kahville siihen asti, kunnes anoppini kautta siihen pikkuhiljaa kunnolla tutustuin. Anoppilassa ei ole kahvinkeitintä, vaan pikakahvi on ainoaa kahvia, jota siellä saa. Ajan myötä huomasin, ettei se ollutkaan hassumpaa.

  Sitten meillä kotona kahvinkeitin hajosi. Ostin muka väliaikaisesti pikakahvia ja sille tielle jäin. Jäi uusi kahvinkeitinkin hommaamatta, kun pikakahvilla pärjäsi niin hyvin ja se valmistuikin suodatinkahvia nopeammin.

  Nyt meillä on taas joululahjaksi saatu keitin, mutta tähän mennessä sitä on käytetty vain vieraiden aikana. Olen tosin raskaana enkä nyt saa kahvia alas, mutta pahoinvoinnin hellittäessä luulen kyllä palaavani pikakahviin. Toki välillä tulee varmasti keitettyä suodatinsumpitkin, mutta pikakahvi pysyy vähintäänkin vahvana siinä rinnalla. Se kun ei ole enää huono korvike, vaan hyvä vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassu juttu, anopin kautta minäkin tämän olen omaksunut! Ja minä siis ostin kahvinkeittimen, joka on suurimman osan ajasta turhan panttina, koska sitä käytetään vain vieraille. :D

   Poista
 8. Jee, pikiskansaa! Vertaistukea! :D

  Minä myös oon pikisnaisia, koska se vaan on niin helppoa ja hyvää. Yksin asuessa en edes omistanut kahvinkeitintä, vieraat joi sitten teetä tai mehua, jos ei pikakahvi kelvannut. Kaikille ei kelvannut. Pidin itsekin itseäni outona.

  Neljä vuotta Irlannissa ja Britanniassa, jossa työpaikoillakin oli vain kuumaa vettä jonkinlaisessa keittimessä tahi säiliössä ja teetä sekä pikakahvia, eheytti minut. Tajusin miten hassua se kaikenlaisten keitinten ja suodatinpussien, mutteripannujen, espressokeitinten, kahvikoneiden, pressopannujen (kyllä, niistäkin tulee ylimääräistä tiskiä) ja sen sellaisten kanssa värkkääminen on. Aloin olla ylpeästi pikakahvin juoja.

  Btw, olen ihan varma, että kiky-sopparin voisi työntää erääseen kempeleläiseen ruumiinaukkoon ja sen sijaan laittaa kansantalouden nousuun sallimalla työpaikoilla ainoastaan pikakahvin! Niin paljon sillä säästyisi aikaa verrattuna siihen suodatinpussien asetteluun ja kahvinkeittovuoroista neuvotteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kiky-pointti on niiiin totta! :D Mutta mä kyllä myös uskon siihen että se kahvitauko kannattaa pitää nimenomaan pikakahvin kanssa kun jää enemmän aikaa vaikka duunikavereiden kanssa juttelemiseen.

   Poista
 9. En tiedä pikakahvista, mutta espresso kapselikoneet ovat kaikki hyviä. Jos haluaisi kotona saada pavuista jauhettua yhtä samettista purua mitä kapseleissa on, niin joutuisi ostamaan monen tonnin koneen.

  Alumiiniset kapselit ovat kierrätettäviä.

  VastaaPoista
 10. Olen maistanut pikakahvia vain kerran, olosuhteissa veneily. Mieleeni on jäänyt kupissa lilluvat kahvinporot *puistatus*. Kaipa pikakahvinkin "keiton" voi ryssiä.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli varmaan kylmää vettä kun pikakahvissahan ei nimenomaan ole mitään poroja.

   Poista
 11. Asun Iso-Britanniassa ja taalla teenlipittajien luvatussa maassa pikakahvi on SE kahvi. Tykkaan itse enemman pressopannulla tehdysta kahvista (kahvinkeitinta en ole omistanut sitten Suomesta lahdon jalkeen) mutta pikakahvi pelastaa kiireiset aamut ja toissa se onkin yleensa ainut kahvi mita on tarjolla. Pikakahvi on ehdottomasti parempaa kuin pannussa seissyt, kitkera suodatinkahvi! Joo ja Starbucksin kahvi on ihan kamalaa, en ymmarra miksi sita niin hehkutetaan..

  VastaaPoista
 12. Vatsavammaisena kiinnostaisi tietää, mikä siinä pikakahvissa on, että se ei käy niin paljon mahaan... Nimimerkillä, joskus tarvitsisin kahvia aamulla teen sijasta herätäkseni, mutta suodatinkahvi ei passaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärtääkseni vain vähemmän hapokasta kamaa, kokeile?

   Poista
 13. Yäääääk! Juon pikakahvia ainoastaan, jos vaihtoehtona on seissyt suodatinkahvi tai ei lainkaan kahvia (=järjetön hedari kahvinpuutteesta johtuen). En ole koskaan saanut hyvää pikakahvia, joten olen hieman skeptinen. Itse keitän pienellä Bialettin teräksisellä mutteripannulla kunnon espressot. Ei mene yhtään hukkaan kun ryystän heti kaikki :) -Sari-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testaa! Aika pitkälti nää on tottumuskysymyksiä. Musta jengi keittää suureksi osaksi kamalaa kahvia, pikis on aina tasalaatuista. ;)

   Poista
 14. Meillä oli ennen kapselikahvikone mutta se simahti ja alettiin ostaa pikakahvia väliaikaisesti. On hyvää ja todellakin aamu-unisen pelastus! Voittaa mun mielestä suodatinkahvin ihan mennen tullen. Välillä on kyllä kapselikahveja ikävä, viikonloppuisin varsinkin olisi kiva juoda vähän "hienompaa" kahvia, mutta muuten pärjään hyvin pikakahvilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni on tutustunut pikikseen väliaikaisratkaisuna ja sitten jäänyt sille tielle! Mä en ole koskaan juonut kapselikahveja ja ne kaikki isoista koneista tulevat maistuu lievästi sanoen vehkeelle.

   Poista
 15. Meillä töissä tuli tarjolle hieno uusi Pauligin kahvimasiina, jossa hienosti pavuista jauhettiin suodatinkahvi (pavut näkyi ulospäin)...vaan "espressopohjaiset" juomat tehdään sitten pikakahvijauheesta / maitojauheesta (nämä piilossa koneen sisällä). Suurin huijaus ikinä siis, huh. Ihmettelin ensin että miksi espresso tulee kuppiin noin sekunnissa ja tokaksi sitä että miksi se maistuu niin kuralta. Automaatin etukannen avaus sit paljasti.

  Koska olen kahvissa sitä mieltä että suurin osa suomalaisista keittää liian laihaa kahvia (ja vaalea paahto on pahaa), olen pitkälti luottanut itsekeittämääni kahviin (Löfbergs Lilan Crescendo on hyvä arkikahvi). Pauligin kahvimasiinassa oleva special blend papu tosin on niin käsittämättömän neutraali (ts. ei maistu miltään), että sitä juon laiskana töissä (ja kiroan masiinan vahvimman mahdollisen kahvin laihuutta). Kotona kyllä keitän mukin kerrallaan mokkamasterilla (ei kahvia hukkaan, saa tuoretta kahvia) ja ei se paljon pikakahvin laitosta eroa (siis vettä ja kahvia keittimeen, napin painallus ja hetken päästä on mukillinen kahvia, siivoukseksi riittää suodattimen heivaus bioroskikseen). Joo ja en ole oikeasti antanut mahdollisuutta pikakahville, mutta ne kokemukset mitä mulla on, on sellaisia että kyllä sen maistaa jos kahvi on pikaversiota (jos tarjolla on juhlamokkaa (tai vastaavaa) tai pikakahvia, niin mieluummin olen ilman).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aarrgh ne konekahvit on ihan hirveitä, ei pysty, ei kykene. Se "maitokin" on ihan hirveää. Mutta siitä ollaan samaa mieltä että jengi keittää aivan sairaan pahaa kahvia. ;)

   Poista
 16. Lidlin luomupikakahvi (mies juo) tuoksuu niin hyvältä että olen vakavasti harkinnut itsekin :)
  Ja makukin on kuulemma hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa täytyy testata! Lidl kuuluu jostain syystä kauppoihin joissa ei ikinä tule käytyä (enkä oikein edes tiedä missä niitä on).

   Poista
 17. Meillä on pikakahviakin kaapissa, mutta ei sitä ole tullut juotua ollenkaan sen jälkeen, kun ostimme koneen, joka jauhaa pavut. Se on tosi nopea ja tulee kuppi kerrallaan.

  Kapselikahvikone meillä oli aiemmin, mutta muutaman kuukauden jälkeen se kahvi alkoi niin korventaa vatsaa, että oli pakko vähentää reilusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiks siitä tule hirveä ääni siitä jauhamisesta?

   Poista
 18. Tansaniassa ollessani juon aina pikakahvia (africafe), ja se on parempaa kuin yksikään suomessa maisyamani pikakahvi. Mutta africafeenkin kyllästyy, se alkaa tympiä jossain muutaman kuukauden kohdalla (varsinkin maitojauheen kera juotuna). Tekee hyvää kahviaddiktiolle, kun afrikassa aina juon vain sen verran, kuin kofeiiniriippuvuus vaatii :D suomessa en koskaan juo "pikistä" ellei ole ihan pakko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei eiks tuota africafeta saa jostain Ruohonjuuresta, luulen ainakin!

   Poista
 19. Me siirryttiin miehen kanssa pressopannusta suodatinkahviin, koska kolesteriarvot alkoi nousemaan ja lääkäri ihmetteli asiaa. Eli kun nelikymppinen kolkuttelee, on jokaisen suomalaisen alettava miettimään kansantautejaan. Pressokahvissa kahvin rasvat jää kahviin kun taas suodatinkahvissa ne jää suodatinpussiin. Kahvipapujen rasvamäärissä on eroja! Itse juon nykyisin vain luomua kofeiinitonta pikakahvia, jota on hankala saada hyvänmakuisena mistään. Parhain on Clipperin kofeiiniton eikä sitä saa Prismastakaan vaikka toiveet on esitetty. Ostan siis Lidlin kofeiinitonta murukahvia, siinä on hyvä maku vaikkei luomua olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi kahvien rasvapitoisuus on asia, jota en ole kyllä koskaan ajatellut, ehkä pikistelijä on turvassa. Mut miks kofeiinitonta?

   Poista
 20. Paatuneena teenjuojana olen jotenkin pitänyt pikakahvia kurjan pussiteen henkisenä vastikkeena, mutta tätä ketjua lukiessa ymmärrän olleeni väärässä. Ilmeisesti pikahaveissakin on sitä variaatiota siitä kurjimmasta ihan laadukkaaseen.

  Miten noiden purujen säilyvyys satunnaisessa käytössä? En itse juo kahvia koskaan, ja vieraita varten ostetuista (perinteisistä) kahvipaketeista happanee kaappiin järjestään yli puolet. Mietin olisiko joku kelvollinen pikakahvijauhe kuitenkin parempi vaihtoehto vieraskäyttöön kuin mahdollisesti seisseet purut ja marketin halvin keitin jonka jostain sain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen myös aina ollut teenjuoja (keltaisesta liptonista kieltäydyn kategorisesti) ja kahveissa tosiaan on valtavasti eroja ihan kuten teelaaduissakin. Purut säilyy musta tosi hyvin kun on tiukka purkki eli kosteus ei pääse sisään. Noi suodatinkahvipussit tosiaan menee huonoksi.
   Ps. Sain muuten Köpiksessä niin sairaan hyvää teetä, että olis pitänyt ottaa muistiin mitä se oli.

   Poista
 21. Mulla on melko herkkä vatsa, jonka normikahvi saa kyllä sekaisin. Meillä on jo useita vuosia ollut kahvimylly, ja itse jauhetusta kahvista vatsa ei välitä (tosin juon silti max 3 kuppia / pv). Se voi olla hyvä vaihtoehto, jos joku haluaa oikeaa kahvia mutta on vatsavainen. Mutta kyllä myös pikis välillä menee. Tosin töissäkin on nykyään useassa paikassa, meilläkin, kahvikone, josta saa onneksi vain kupin kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koneet on lisääntyneet aika huimasti. Niiden sisään olis kyllä kiva kurkistaa että mistä aineksista ne juomat tehdään.

   Poista
 22. Pikakahvia, kylkyl, aina välillä.
  Etenkin pitkillä reissuilla. Diggaan älyttömästi pikavoikahvista (warrior coffee, suomalainen luomupikainstantkahvi). Eli siinä on sen kahvin lisäksi myös mm kookosöljyä. Pehmeä maku ja älyttömästi enrgiaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo kovin montaa ihmistä, jolla ei ole suhdetta kahviin, tää herätti yllättävän paljon keskustelua! Mä oon muuten ihmetelly noita voikahveja että mitä hittoa niissä on! Kookosöljyä siis?

   Poista
  2. Mun naapuri laittaa ihan voinokareen ja kermaa kahviin... Mut tota kookosöljyä kai niihin yleensä laitetaan.

   Poista
 23. Pakko kertoa tähän pari kommenttia vuosien takaa. Vierailimme joskus Costa Ricalaisella kahviplantaasilla, joka tuotti "gourmee kahveja". Ja hyviähän he olivatkin. Oppaamme siellä sanoi kaksi mieleeni ehkä ikuisesti jäänyttä kommenttia: "Starbucks tekee kahvia ihmisille, jotka eivät pidä kahvsta" ja "pikakahvissa saa proetiinin mukana, koska pikakahvi tehdään pavuista, jotka jäivät yhdessä tuotantovaiheessa kellumaan, eli olivat kevyitä, koska niissä oli vieraillut tai vieraili parhaillaan mato".

  Ensimmäinen kommentti pitää varmasti edelleen paikkansa. Starbucks tarjoilee paljon kahvia ihmisille, jotka haluavat kahvinsa maistuvan kaikelta muulta paitsi kahvilta. Mutta pikakahvikommentti voi olla jo vanhentunut. VArmasti mikäli pikakahvin suosio kasvaa, kasvaa myös laatuvaatimukset.

  VastaaPoista
 24. Pikakahvi on tosi jees. Suodantinkahviakin juon välillä mutta pikakahvi valmistuu tosi nopeasti. Monet aamut se on myös pelastanut kun suodatinkahvi on vahingossa päässyt loppumaan. Lidlin Bella Aroma pikiksestä oon tykännyt ja tätä kirjoittaessani hörpin juuri Nescafe Braseroa, mikä oikein hyvää myös! :)

  VastaaPoista
 25. Hei vaan,äsken hajosi kahvinkeittimen lasikannu,huomenna alkaa taas pikahvin juonti,pikakahvi on jeees että sellainen tapaus tällä kertaa.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...