1.12.2016

Riehukaa sisällä! 8 vinkkiä lasten liikunnan lisäämiseksi

Kun eräänä syysperjantaina tulin duunista kotiin, löysin olohuoneesta neljä tyttöä heittelemästä palloa. Matot olivat rullalla, lamput heiluivat ja kirjovehkasta oli jo yksi lehti lattialla.


Onnistuin kuulostamaan aivan Mutsiltani, kun hätistelin tyttöjoukon ulos. "Sisällä ei saa riehua, menkää ulos jos haluatte heitellä palloa!"

Kun katselin syksyiselle niitylle kirmaavaa laumaa, mietin että jotain pitäisi tehdä. Kohta koittaisi aika kun uloslähtö ei ole ihan näin helppoa. Jos lunta ei tule, talvi on ankeista ankeinta aikaa.

Tutkimusten mukaan lapset viettävät aikaa ruudun edessä enemmän kuin koskaan (liikkumattomuus näyttäisi korreloivan erityisesti poikien oppimistuloksiin) ja juttuun haastateltu vanhempi toteaa, että sää vaikuttaa ruutuajan pituuteen. Niin meilläkin!

Entäs jos Mutsi oli väärässä? Entäs jos sisällä pitäisikin saada riehua?

Tein pienen kartoituksen, miten saan olohuoneesta jumppasalin pienellä vaivalla. Tässäpä muutama vinkki erilaisiin tiloihin!

1. Kokoontaittuva jumppamatto on olennainen hankinta. Matto mahdollistaa sirkustemppu- ja akrobatiatreenit ja sen saa piiloon sohvan alle kun sitä ei tarvita. Päällä- ja käsilläseisontaa on huomattavasti mukavampi harjoitella, kun mätkähdys on pehmeä.

2. Voimavanteen pyöritys voi kuulostaa tylsältä, mutta siihenkin saa halutessaan vaikeusastetta suunnanvaihdoilla ja erilaisilla liikkeillä. Liike on joillekin täysin luonnollinen ja helppo ja toisille sitten vähemmän.

3. Perinteiset puolapuut vaativat hieman seinätilaa, mutta ovat aikuisellekin hyvä kapine roikkumiseen ja lihaskuntoharjoituksiin. Puolapuihin saa myös lisäosan, josta saa hyvin pienellekin lapselle jumppatangon.

4. Oven karmien väliin sijoitettavaa leuanvetotankoa voi käyttää myös lasten korkeudella, jolloin se toimii rekkinä. Kannakkeita voi tilata parikin kappaletta, jolloin aikuisille voi asentaa toiset ylemmäs.

5. Voimistelurenkaat / trapetsi kiinnitetään kattoon, joten näiden kanssa tarvitaan lähinnä ilmatilaa. Kukaan alle 65-vuotias ei pääse ohi ilman kokeilua. Nuo renkaat muuttivat meille elokuussa ja trapetsi tulee joululahjaksi. Snadi viettää niissä 50% valveillaoloajastaan. Typpi on tehnyt renkaista itselleen vapaa-ajan keskuksen, josta hän myös katsoo telkkaria ja lukee. Suosittelen mustia renkaita ja alle sitä jumppamattoa.

6. Kiipeilyseinä taas on ollut Satun pelastus. Projekti on loppujen lopuksi aika yksinkertainen kun kiipeilyotteet (joita saa mm. täältä) kiinnittää vaneriin ja pulttaa vanerin seinään. Värikäs seinä sopii lastenhuoneeseen kuin nakutettu.

7. Twist-naru sopii sisällekin. Hyppäsin itse twistiä käytännössä koko ala-asteen, mutta olin täysin unohtanut tämän jalkatreenin ennen kuin Skidi löysi lajin pari vuotta sitten. Hyppynary vaatii huonekorkeudelta usein liikaa, mutta kuminauhan voi virittää helposti huonekalujen ympärille. Hyppääjille tarvitaan sisätossut, jotta jalka ei lipeä.

8. Liikkumaan kannustavat pelit ja sovellukset. En ole itse konsolipeleistä koskaan innostunut, mutta kehitys kehittyy: kun huidoin taannoin virtuaalilasit silmillä ananaksia puoliksi ja piirsin kuvia kolmiulotteiseen tilaan niin hikihän siinä tuli. Twisterin ja Pokémon Go'n väliin mahtuu nykyään valtavasti pelejä. Sovellusten kautta lapsille voi opettaa joogaa, tanssimuuveja tai vetää jumpan (esim. Sworkit Kids on ilmainen lasten jumppasovellus).


Eivät nämä tietenkään pää punaisena niityllä juoksemista korvaa, mutta lihaskunto, tasapaino ja ketteryys ovat tärkeitä osasia liikkumisen mielekkyydessä. Ja tämähän pätee ihan kaiken kokoisiin perheenjäseniin. Mutta ole varovainen: kuperkeikka voi olla aikuiselle yhtä epämiellyttävä kokemus kuin liukumäki.

11 kommenttia:

 1. Heippa! Tuohon kiipeilyseinäasiaan liittyen voisin vinkata että noita kiipeilyotteita saa myös runsaassa värivalikoimassa kotimaisesti muotoiltuna, kitkaclimbing.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Camulla oli lapsille sopivia otteita mutta onko näillä?

   Poista
  2. Tiedustelin pojilta, on kyllä lapsille sopivia otteita ja nettikaupassa olevien otteiden lisäksi voivat kuulemma tehdä "mitä vain" eli värien ja muotojen suhteen mielikuvitus rajana :)

   Poista
 2. Meillä on alakerrassa punttis, jossa on tilaa myös lasten jutuille. Eniten innostavat isot jumppapallot, maali ja sählymailat sekä jumppamatot. Lattiasta kattoon oleva iso peili on pienelle tanssijalle unelma. Joka ainoa muksu rakastuu tankotanssitankoon. Pikku palomies-samit oppivat alle tunnissa kiipeämään kattoon. Renkaat ovat tulossa joululahjaksi. Hyppynarut ovat jo käytössä. Twistin taidan esitellä minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow, mikä pelastushuone! Jumppapallo ei ikinä ottanut tulta mutta voi hitua siitä että en oikein osannut vinkata mitä sillä voisi tehdä. Mutta tuo tankotanssi olisi varmasti suosikki!

   Poista
 3. Meillä myös kiipeilyseinä, joka oli menossa yläkertaan lapsen huoneeseen, mutta onneksemme emme saaneet vaneria mahtumaan kierreportaisiin. Seinä jäi alakertaan, jossa on paljon helpompi vahtia lasten kiipeilyä, varsinkin kun kaverit on kylässä meno yltyy helposti turhan vauhdikkaaksi. Nyt seinä näyttää jo osalta olkkarin sisustusta. Otteet ostettiin kiipeilykeskuksesta käytettynä, valittiin vain tarpeeksi isoja ja helppoja otteita, sekä väriltään sisustukseen sopivia.
  Voimistelurenkaat kiinnitettiin väliaikaisesti vuosi sitten kiipeilyseinän viereen keittiön oviaukkoon, ja siihen ne näyttää jääneen, ainut miinus on, että aikuiselle oviaukko tuntuu liian kapealta tilalta pyörähdellä renkailla.

  VastaaPoista
 4. Lapset saivat pari vuotta sitten joululahjaksi voimistelurenkaat, jotka killuvat olohuoneen ja eteisen välisessä leveässä oviaukiossa. Paras lastenlelu tms hankinta ikinä. Nämä pitäisi löytyä kyllä jokaisesta lapsiperheestä! Meillä niidenalla on Ikean taitettava patja.

  Kiipeilyseinä löytyy myös (itse rakennettu, jossa otteiden paikkoja voi vaihdella), mutta juuri eilen pohdimme, että se taitaa olla nykyisin liian pieni meidän kouluikää lähestyville lapsillemme. Harkinnassa on vaihtaa se puolapuihin :)

  VastaaPoista
 5. Meillä on renkaiden koukuissa vaihdellen renkaat, köysitikkaat ja köysi. Patja kuuluu sisustukseen 24/7 ja kiipeilyseinäkin on. Lisäksi lapset kiipeilevät oviaukossa ovenkarmeja pitkin rekkiin roikkumaan, ja samasta rekistä roikkuu välillä vastuskuminauha jossa on hauska temppuilla. Tunneli, hyppyruudukko ja pomppupallo jossa on ne sellaiset "sarvet" toimii myös.

  Lisäksi divaanisohvasta saa kätevän kuperkeikka-alamäen ottamalla divaaniosan alta palan pois. Ja kun tämän kaiken yhdistää kotiin jossa pääsee juoksemaan ympyrää huoneesta toiseen niin päästään aika liikunnalliseen arkeen myös sisätiloissa. Esim. telkkaria voi hyvin katsoa samalla kun oviaukkokiipeilee :) Vielä kun itse hyödyntäisi näitä yhtä tehokkaasti kuin lapset ;)

  VastaaPoista
 6. Meillä suuri suosikki on leuanvetotangosta roikkuvat kantoliinat. Rengasliina on helposti liaani ja siitä saa keinun ja pitkä trikooliina toimii luovasti kaikenlaiseen roikkumiseen ja kiipeilyyn. Lapset (5 ja 6) tekevät solmuja ja voimistelevat milloin milläkin tavalla. Tämä kantoliinojen uusiokäyttö sai inspiraationsa sirkuksen akrobaattiesityksestä ja voin suositella!

  VastaaPoista
 7. Meillä on kokoontaittuvat maalit, sählymailat ja pelit monta kertaa päivässä.

  VastaaPoista
 8. Meillä on vuoden verran roikkunut renkaat leuanvetotangossa kun katon materiaali on sellaista ettei siihen ilman hermoromahdusta poraa yhtään mitään. Vuodessa lapsi on saanut känsät kämmeniinsä killuessaan päivittäin kaiken vapaa-ajan renkaissa. Renkaisiin kun yhdistää vielä ison jumppapallon niin tyyppi saa todella hurjat vauhdit keinuen renkaissa pallon päällä istuen. Tai sitten se harjoittelee pallon päällä seisontaa killuen leuanvetotangossa. Jos itse jaksaisi tehdä samaa edes vartin illassa niin ei tarvitsisi huolehtia toimistokalkkuna ryhdistä.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...