7.12.2016

Lapsiperhe Islannissa eli pulikointia jäätiköllä

Kotona ollaan! Olimme kaikki yhtä mieltä siitä, että kaamosmatka Islantiin oli hämmentävän hieno ja vastakohtia täynnä. Kuuma. Kylmä. Värikäs. Pimeä. Rikas. Karu.


Meillä kaikilla oli reissulta omat toiveemme. Koti-insinööri halusi lenkkeillä, minä lojua kuumassa lähteessä ja Skidi ratsastaa issikalla. Snadi halusi lähinnä nähdä laavaa (!), siis sulaa sellaista. Onneksi tämä toive jäi täyttymättä. Noin kymmenen vuoden välein purkautuva Hekla saattaa päästellä paineita milloin tahansa ja se ei ole turistinähtävyys.

Geotermisessä energiassa on kyllä puolensa. Nimittäin uimiskokemus. Parasta ikinä -listalleni pääsi pulikointi 40-asteisessa vedessä. Aaaaah.

Islantilaisten suhde uimiseen onkin läheinen: se on pakollinen oppiaine koulussa ja suosittu ajanviettotapa. Paikallisen uimahallin vesi oli ns. kuntoilupuolellakin 30-asteista, mutta osa asiakkaista oli vain tullut lämmittämään jäseniään ja rupattelemaan kattilaosastolle.

Muutenkin kylpylöinti oli aika loppuun asti ajateltu kokemus: omia pesuaineita ei tarvinnut roudata mukana, sillä kaikissa suihkutiloissa oli vähintään shampoo ja kylpylän pukuhuoneen puolella oli jopa meikinpoistolappuja. Uima-asun sai muutamassa sekunnissa suht kuivaksi salaattilingon kaltaisella laitteella, mutta toki pyyhkeitä ja uikkareita sai vuokrata sopuhintaan. Paitsi lämmintä, myös helppoa!

Hemmetti. Olen melkein aina jäässä, joten en juuri koskaan käy uimahallissa uimassa. Kesällä, kun voisin ehkä tarjetakin, uimahallit ovat kiinni. Tekisipä mieleni perustaa aurinkoenergialla lämpenevä täyden palvelun kesäuimahalli kaikille uimahallipakkaamista inhoaville vilukissoille. Kävisittekö?

Mutta nyt kuvien kimppuun:Islanninhevoset ovat ystävällinen ja rauhallinen pollerotu, joka sopii mainiosti vaellukseen. Ja paijaamiseen.
Jäätikön laidalla sijaitseva Gullfossin putous muodostuu oikeastaan kahdesta putouksesta. Pauhaavien
vesimassojen päällä on aina hieman sumua, johon syntyy aurinkoisella säällä sateenkaari.

Kersojen mielestä parasta oli musta hiekka. Voin kuvitella että islantilaismutsin mielestä tämä aines
on esim. eteisessä älyttömän kiva.
Þingvellir on kansallispuistoalue Islannin lounaisosassa. Siellä näkee konkreettisesti, miten
Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaatat erkaantuvat toisistaan.
Tämä Laugavatn-järvi on noin 9-asteinen paitsi silloin kun se on 99-asteinen. Järven rannalla sijaitsevan
Fontana-kylpylän kautta pääsee pulahtamaan. Kävimme, vaikka vähän jännitti!
Välillä maisemat ovat vain täysin epätodelliset. Kuka nuo talot tuohon fotoshoppasi?

Suðurlandin geotermisesti aktiivinen alue, jolla geysirit sijaitsevat, on aika maaginen paikka.
Kaikkialla höyryää ja pulputtaa. Kersat ilahtuivat kovasti pierun hajusta.

Strokkur purkautuu säännöllisesti noin 4-6 minuutin välein.

Purkaukset ovat kaikki erilaisia. Joskus isoa purkausta seuraa heti perään toinen.

Koska oikealle valasmatkalle ei olisi ollut aikaa, satamassa sijaitsevassa pienessä
valasnäyttelyssä voi perehtyä cetacean-jengin elämään.
En ole mikään suuri oluen ystävä, mutta tämä oli mainio tuttavuus. Jos en ryhdy kylpyläyrittäjäksi,
ryhdyn valmistamaan tätä Suomessa lisenssillä.
Kiitokset onnistuneesta matkasta kuuluu ehdottomasti natiivioppaalle Satulle! Neljä Islanti-fania tuli lisää listaan!

20 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvälle reissulle. Musta hiekka ja pierun hajut. Iskevät varmasti kaikkiin lapsiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pierunhaju jaksoi naurattaa kyllä, vitsien määrä oli loputon. Voin muuten kuvitella että mustasta hiekasta tulee kurahaalareihin enemmän kuin "vähän tummentumaa"!

   Poista
 2. Tuota olutta saa muuten ihan helsinkiläisestä anniskelupaikasta. Oli hyvää. Joten jos rahat ei riitä heti uuteen reissuun, niin voi suunnata Teurastamon kulmille.

  Ja hienoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeasti?! Sittenhän sitä saattaa saada muualtakin! Koska se ON hyvää! Pitääkin tehdä olutpostaus, koska suhteeni kaljaan on vähän vaikea.

   Poista
 3. Nyt tuli tekosyy: ei pidä paikkaansa että "kesällä uimahallit ovat kiinni". Kaikki Espoon käytössä (Tapiolan halli ei ole käytössä edelleenkään)olevat uimahallit ovat kukin vuorollaan kiinni noin kuukauden, ja kaks muuta ovat auki. Ja mitä kauniimpi kesä, sitä hiljaisempaa on hallissa. Eli kesää odotellen!

  T. Uimahallissa uiva anoppi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäähän. Sitä jääkylmää vettä nyt harva haluaa etsiä muualta kuin ihan lähimaastoista ellei sitten jostain syystä tykkää siitä. Ja se lähihalli oli muuten mm. toissa kesänä kiinni kesäkuusta syyskuuhun.

   Poista
  2. 28 asteista on. Rymättylän vedet kesällä huomattavasti kylmempiä, ymmärtääkseni. Mutta aika polskinta vaan kuuluu.

   Poista
  3. Kersat polskii sinisinä. :D

   Poista
 4. Voi viude mulla on kova Islantikuume! Oli siis kiva lukea tämä postaus. Tykkäys myös uimahallisuunitelmille. Nimim. Toinen vilukissa

  VastaaPoista
 5. Islanti on ollut meidänkin perheessä yks lomatoivemesta. Nyt ei jaksaisi yhtään odottaa, mäkin haluan kylpyyn ja haistelemaan luonnon aromeja :D Ja samasta syystä kuin sulla jää itselläni uimahallireissut säälittävän vähiin joten kylpyläidealle peukku! Niin ihanan näköinen paikka <3

  t.Meeri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä uutisia muuten: Finski aloittaa lennot huhtikuussa! Keväällä / kesällä varmaan on muutenkin kivempi mennä kun on vähän valoisampaa. Ps. Toinen asiakas!

   Poista
 6. Nostit juuri minunkin Islantikuumelukemia entisestään. :D Yhdistettiin pari kuukautta sitten miehen työmessumatka ja viikonloppureissu maahan. Reykjavík tuli kierrettyä melko tehokkaasti miehen messuillessa, mutta ne pari kokonaista päivää jotka meillä oli aikaa yhdessä ihmetellä sitä mahtavaa luontoa ei vaan riitä. Kultainen kierros käytiin katsomassa turistibussin kyydissä, ja vaikka maisemat olivat uskomattomia jäi sitä väkisinkin miettimään mitä kaikkea muuta mahtavaa luonto sen turistiväylän ulkopuolella tarjoaa. Satuttiin muuten käymään messujatkoilla tuolla valaspaikassa, tuo todella perspektiiviä kuinka mahtavia olentoja ovat - aikuinenkin ihmetteli suu ammollaan, voin vain kuvitella kuinka fiiliksissä lapset ovat.

  ps, löysin jostain postikortin, jossa lukee "the rotten egg shower". Nykyään se on kotona kehystettynä.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän! Ei riittänyt neljäkään päivää mihinkään kuin pakollisiin, mutta enempää ei irronnut lomaa. Koko saarihan tässä pitäisi kiertää.

   Poista
 7. Tämä ei nyt liity tähän mitenkään, mutta arvelin tämän blogipostauksen kiinnostavan sinua. Itse taputtelin käsiäni! https://www.reaktor.com/blog/henkilokohtaiset-haasteet-paljastavat-yrityskulttuurin-ytimen/
  t. kirpeä anonyymi :D

  VastaaPoista
 8. Sama täällä kuin lähes kaikilla aiemmin kommentoineilla: Islanti-kuume nousi entisestään. Reissuakaan ei ole suunniteltu kuin abivuodesta asti, että aika olisi toimia, kun neljä vuosikymmentä tulee kohta mittariin! Mulla menee melko nopeasti hermo paikoissa, joiden kieltä en yhtään osaa, joten joku islannin peruskurssi tai kaksi takaisi varmaan paremman matkan. Kroatiassa oli taannoin mahtavaa, kun ne osasivat itse mitä euroopan kieltä tahansa, ja itse ymmärsin kieltä venäjän pohjalta yllättävänkin paljon. Fantastisia kuvia muuten! Voin kuvitella, millainen elämys oli noissa maisemissa viettää yhteistä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuolta oli vaikea ottaa huonoja kuvia! Englannilla pärjäsi kyllä hyvin, mutta ymmärrän tuon kielipuolena olemisen vaikeuden. Itsellekin tuli mieleen että voisi seuraavalla kerralla muutamat fraasit omaksua.

   Poista
 9. Ihanaa kun kävitte! Esikoisella on jo ikävä teidän lapsia... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sama täällä - niin hyvin tulivat juttuun! Mörssäri oli kyllä supersöötti tohottaja!

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...