25.11.2016

Toivepostaus: 15 + 1 lasten sisäleikkiä minimipanostuksella

Tätä postausta pyydettiin korppikampanjan tiimoilta! Kersojen ohjelmatoimistona oleminen on välillä raskasta. Mitä siis tehdä silloin, kun kaikki ulvovat, että on tylsäääääääää, mutta ulos ei voi mennä edes sen vertaa, että siirtyisi sisäleikkipuistoon?Silloin siirrytään tyhjästä nyhjäisemiseen. Kokosin yhteen postaukseen kaikki meidän perheen vanhat ja uudet sisäleikkivinkit -- ottakaa ja muokatkaa mieleiseksinne!

1. Fortuna with a twist.
Tämä klassinen kuulapeli toimii yllättävän hyvin aika pienillekin. Kun perinteiseen menoon on kyllästynyt, voi lyöntikierroksiin lisätä haastetta: eka kierros silmät sidottuna, toinen keppiä huulten välissä pitämällä, kolmas sukkapuikolla, jne. Puhaltamista en suosittele, koska lauta jää alle kolmivuotiaan jäljiltä suht kosteaksi.

2. Bling-leikki
Perheemme klassikko, jossa yksi pelaaja yrittää kyselemällä arvata, mitä toinen ajattelee. Jotkut kategoriat ovat sujuvuuden takia pakolliset, mutta ne voi luoda itse. Meillä on vaihtoehtoina ihminen / kasvi / eläin / satuhahmo / ruoka / taivaankappale / robotti, jotka siis kattavat about kaiken, mitä universumista ehkä tarvitsee tietää. Sitten vain aletaan kysellä, vastaukset kyllä / ei -formaatissa.
Huom. Arvaamiseen saattaa sitten mennä aika kauan aikaa, jos neljä vee valitsee sanakseen 'peppu', hihittää koko ajan ja väittää sen olevan ihminen.

3. Jöllö-piirrospeli
Toinen keksii kuvitteellisen sanan (kuten JÖLLÖ tai PASSOEENI) ja toinen piirtää sen. Jöllön onnistumisesta annetaan hyvin subjektiiviset ja törkeästi kotiinpäinvetävät pisteet ja eniten pisteitä saanut voittaa. Aikuiset toki häviävät tässä aina.

"Juha Mattinen" on Snadin luoma, elämään jäänyt sketsihahmo: kuntapamppu, jonka sihteeri
Pirjo Kuittinen hoitaa kaikki käytännön työt mm. kirjoittamisen.

4. Lelupiilonen
Vanhempi piilottaa vapaavalintaisen määrän leluja ja kersat etsivät ne. Toimii samalla muistipelinä, kun ipanat pähkivät, mitkä lelut ovat vielä piilossa. Vähän eppää, mutta vinkkaan, että lampusta, patterin takaa, sekajätepussista ja tuuletusikkunan välistä ne eivät tajua koskaan katsoa. Tsih.

5. Yhden vokaalin keskustelu
Puheessa saa käyttää vain yhtä, yhdessä päätettävää vokaalia. Se, kuka mokaa ensin, häviää. Eli si kiki mikii insin hiviiii. (Myös se joka ei tajua, mitä toinen sanoo, joutuu elinikäiseen häpeään.) Varoitus: tämä puhetapa jää tietenkin päälle ja ajaa lopulta hulluksi kaikki.

6. Satuja vessasanoilla
Tämä on tavallaan kamalaa, mutta vannon, että kuolette nauruun (jos siis tämäntyyppinen huumori nyt ollenkaan tippuu). Ideana on se, että jokaisella satukirjan sivulla yksi verbi pitää korvata lasten valitsemalla vessasanalla ja aikuinen saa sijoittaa sen mihin kohtaan haluaa. Tämä toimii erityisen hyvin klassikoissa: atmosfääri on ihan erilainen, jos prinsessa Ruusunen on niityllä piereskelemässä eikä laulamassa.

7. Möyrintämeri
Raivaa olohuoneen lattialle muutaman neliön kokoinen pläntti. Heitä kaikki kämpästä löytyvät, pehmeät tyynyt (sis. vieraspatjat, sohvatyynyt, istuintyynyt, tuolinpäälliset, koristetyynyt ja nukkumistyynyt) raivattuun kohtaan. Näin saat kersoille suht turvallisen "pallomeren", jossa peuhatessa menee ainakin tunti. Tai siihen asti kunnes päät kolahtavat yhteen.

8. Polle
Tämä on uhrautumisklassikko yhdistettynä tehokkaaseen selkäjumppaan. Käy teippaamassa polviin pehmusteet, asetu konttausasentoon ja ala hirnua. Fiilistäsi saattaa parantaa se, että Pollena voit karkailla ja käyttäytyä muutenkin huonosti esim. nukahtaa keskelle lattiaa, josta et herää kuin paijaamalla.

9. Jumppaolympialaiset
Lajit voi itse kehittää (moukaria en sisätiloissa suosittelisi), mutta suosittelen kuperkeikkoja tyylipistein, kyykkyhyppypituutta, vaakoja (kuinka kauan pysyy), päällä seisomista ja muuta pienakrobatiaa sekä tietenkin ministry of silly walks -hengessä hassun kävelyn kisoja.10. Sketsihahmokilpailu
Jos teillä ei ole vielä roolivaatelaatikkoa (suosittelen lämpimästi), kaiva kaikki hameesi, huivisi, silmälasisi, hattusi, laukkusi, korusi, vyösi, naamarisi, peruukkisi (if any) ja korkokenkäsi esille ja pistä pystyyn naamiaiskilpailu, jossa sinulle esitetään sketsihahmoja. Jokainen hahmo saa keksin ja isommat saavat stailata pienempiä. Huom. Älä syö ihan kaikkia keksejä itse.

11. Pehmolelunäytelmä 
Käsinukkien puutteessa ihan hyvän tarinan saa aikaan myös pehmoleluilla.Viritä esirippu kahden tuolin väliin, jotta esittäjät voivat sekoilla piilossa juonen kanssa.12. Maja deluxe
Päiväpeitto, pari makuupussia ja neljä keittiön tuolia riittää. Tee riittävän pieni, että et mitenkään mahdu sinne itse. Rojahda sohvalle huutelemaan sisustusohjeita. Kun kaikki on valmista, anna vielä leikkeihin pari taskulamppua ja sammuta valot.

13. Kauneushoitola
Kokoa ipanalle kauneudenhoitosalkku pienistä (tyhjistä) hotellien shampoopulloista, kuivuneista ripsiväreistä, vanhoista puuterirasioista, tyhjistä huulipunhylsyistä ja vanusta. Ennakkoluuloton antaa meikkipussinsa ihan sellaisenaan. Käy sohvalle pitkäksesi, tee tilaus ja nautiskele naamahipelöinnistä.

14. Pahvilaatikko
Käy hakemassa marketista iso tyhjä pahvilaatikko. Sijoita keskelle olohuonetta. Leikki on yleensä valmis jo näin mutta mahdolliset saksilla tehdyt reiät saattavat auttaa.

15. Halias
Yksi on kohde. Hänelle laitetaan pipo silmille ja peltorit korville. Muut osallistujat valitsevat hiljaisesti keskuudestaan sen, joka käy halaamassa kohdetta. Kohde yrittää arvata kuka se oli. Halaaja saa yrittää parhaansa mukaan esittää toista halaajaa halaamalla vaikka nilkoista, pyytämällä nostoapua tai tuhisemalla. Onnistunut stuntti on riemastuttava hetki.

BONUS! Silloin kun mikään muu ei toimi, jäljellä on vielä pullanmussutus.

Kahvila pystyyn: ensin leivotte jotain jauhoja ja sokeria sisältäviä tuotteita (valmistaikina on ihan ok) ja sitten kutsutte kahvilaan asiakkaita, naapurit, tuttavaperhe, isovanhemmat. Näytät isommille ipanoille, miten kahvia keitetään (tästä saattaa olla hyötyä myös tulevaisuudessa) ja duunaatte menun ja pienestä pöydästä myyntitiskin. Ja eikun kassakone kilisemään!

Ja sitten kun nämä on käyty läpi, voi hyvällä omallatunnolla laittaa ohjelmat pyörimään. Toivottavasti näistä on apua! Kommenttiboksiin saa mieluusti jakaa lisää ajantappokeinoja.

28 kommenttia:

 1. Kiitos! t: Kaksi väsynyttä, joilla on sohvaa ikävä :)

  Meillä on t-paita, johon on piirretty autotie. Ei muuta kuin lattialle makaamaan ja muksu(i)lle pikkuautoja. Selkähierontaa ja ajanvietettä ainakin 20min!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä! Ja tuohan on loistovinkki: siinähän saa miellyttävän selkähieronnan samalla. Olettaen että autotie on takapuolella. :D

   Poista
 2. Halias ja sketsihahmokilpailu menee ainakin testiin. Meillä yksi monta vuotta suosiossa ollut on perinteinen pantomiimi - ei muuten ihan heti leikkaa, kun 5-vuotias esittää postilaatikkoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pantomiimi pitäisikin ottaa ohjelmistoon. Ps. Postilaatikko!? :´D

   Poista
 3. Luin otsikosta, että 15+1 lasten silmämeikkiä...
  Että hyvää joulua vaan kaikille :D

  VastaaPoista
 4. Kosmetologi ja kampaaja on tän äidin ehdottomat suosikit. Lapsen mielestä siivoaminen on kova juttu, joten pölyrätti vain käteen, hih! Muistan joskus lukeneeni blogia, joka oli täynnä erilaisia aktiviteettejä. Parasta oli pisteytys, jossa oli asteikot "lasten viihtyvyysaste" ja " aikuisten työllistymisaste" ( suunnilleen noin). Valitettavasti en muista blogin nimeä, ois mennyt kunnia sinne oikeaan osoitteeseen.
  Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kampaajaleikki on nykyään valitettavan vaikeaa perheen aikuisten hiustilanteen takia. O_o Joo, tuo pisteytys / indeksointi olisikin hyvä lisä!

   Poista
  2. Tämä?
   https://mitamatekisin.wordpress.com/

   Poista
 5. Me käytetään Blingiä (tota nimeä ei kyllä olla käytetty) erityisesti matkoilla. Tappaa hyvin aikaa ravintolassa ruokaa odotellessa tai pidemmällä auto/junamatkalla tms.

  Vastaava olisi "arvaa mitä näen", missä yksi näkee vaikka jotain punaista ja muut kyselevät onko se jossain ihmisessä, onko se jossain huonekalussa jne ja siinä sitten tarkkaillaan ympäristöä ennenkuin huomataan pieni punainen merkki vaikkapa limupullon etiketissä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin loistoleikki monikäyttöisyydessään! Nimi tulee lähinnä siitä, että se, joka miettii sanan sanoo "bling" kun on valmis. Ja tuo näköhavainto vaikuttaa aivan loistavalta - voin kuvitella mitä kaikkea kersat näkisivät... :´D

   Poista
 6. Meillä lasten tylsäääääää marina väheni kummasti kun aloin häpeämättömästi nakittaa niille ikäänsopivia siivous-järjestys-yleinen kodin ylläpito hommia.

  Taino ainakin oppivat artikuloimaan aika äkkiä että 'voitaisiinko tehdä jotain yhdessä' tai 'mitä me voitais leikkiä x kanssa' sen sijaan että hinkkasivat vaan jalassa marisemassa epämääräisestä tylsyydestä :D

  ps. kuulun siihen ihmistyyppiin jonka marinansietokyky on about nolla, joten minun hyvinvoinnilleni merkittävä muutos parempaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kaveri-ikä kyllä vähentää marinaa tosi paljon - kiitos vaan siitä että lapset kasvavat. :) Ja kuulun samaan ihmistyyppiin, mutta jotenkin kummassa huomaan aina meneväni niihin siivoushommiin mukaan!

   Poista
 7. Mahtavia vinkkejä! Kiitos! Menee testiin meidän kolmen katraalle. Olen joskus jakanut lapsille pieniä kotitöitä kun leikitään 'siivouspalvelua'. Ensin laitetaan päälle hanskat, essut, isin kengät yms. ja sitten tehdään hommat niin hyvin kuin mahdollista ja sitten minä annan pisteitä. Esim jostakin voi saada 10 pistettä ja toisesta 102 pistettä, heitän vähän lonkalta, ja sitten voittaja saa jakaa kaikille keksiä (tätä vaihetta ei voi jättää väliin, muuten koko leikki jää tekemättä). Huom! Oma osallistuminen ei ole välttämätöntä, voit vain kävellä tärkeänä ympäriinsä kahvikupin kanssa "tuomaroimassa". Meillä myös usein pelataan 'I spy (with my little eye something (väri) )' jossa yritetään arvata mitä esim. sinistä näkee. Toinen oma keksimämme on 'kuka kakkasi kaktukseen' jossa yksi ajattelee jotakin henkilöä ja toiset yrittää arvata kuka se on (joka kakkasi kaktukseen) ;'D aina jaksaa naurattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, totta tuo siivous! Meidän rikkaimuri meni rikki, mutta se oli pitkään Skidin lempilelu, jolla saattoi suristella sen 20 min minkä akku kesti. Otan ehdottomasti kaktuskakkauksen käyttöön! :D

   Poista
 8. Mahtavia vinkkeja, kiitos Katja, etta toteutit kainon toiveeni naista! Ja loistavaa inspiraatiota myos kommenteissa :) Nyt ei ahdista pimean vuodenajan mukanaan tuomat pitkat illat kotona ollenkaan niin paljon. Hassua, etta olen aina ajatellut olevani jonkin verran luova ja lapsenmielinenkin.. Vanhemmuus on kuitenkin osoittanut etta ainakin leikkiasioissa olenkin harmaa byrokraatti jolla ei lamppu syty leikkipuistoa ja lautapeleja enempaa! Ehkapa tassakin voi kehittya :) Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei eipä kestä - kiitos että pyysit! Jokainen vanhempi huomaa että ipanoihin verrattuna on todellakin loputtoman tylsä ja täysin boksin sisäpuolella. :)

   Poista
 9. Meillä myös tarkkuus-paperilennokit (Yläkerrasta yritetään lennättää kone johonkin kohteeseen alakerrassa) ja piirtämiskisa (kuka arvaa ekana, mitä piirrän) ovat toimineet. Perus piiloleikki on suosittu, mutta vaatii aikuisen omaa osallistumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas hyvä tämä lennokkivinkki - en ole niitä taitellut aikoihin. Tubesta varmaan löytyy videoita hyviin taitteluohjeisiin niin saa sen kisankin pystyyn. :)

   Poista
 10. Upea postaus. Kulttuuriperheessä osataan kannustaa lapsia luoviin leikkeihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mutta laiskojen vanhempien perhe tämä ennemminkin on. :D

   Poista
 11. Leikittiin lapsina usein automatkoilla/junassa/muualla, missä ei päässyt liikkumaan, tavuleikkiä. Yksi aloittaa ja sanoo ääneen nelikirjaimisen sanan, jossa on luonnollisesti yksi tavu, esim lika. Seuraavan pitää sanoa joku toinen nelikirjaiminen yksitavuinen sana, joka alkaa edellisen sanan jälkimmäisellä tavulla, esim kama. Siitä edetään, kunnes kaikki mahdolliset sanat on käytetty/ei keksitä enää uusia. Meillä jäi usein siihen, että joku sanoi savu ja vu-alkuisia nelikirjaimisia sanoja ei keksitty ikinä. Onkohan sellaisia edes...?

  Mahtavia leikkejä nämä kaikki esittelemäsi! Laitanpas ylös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä lisäys, tuota yhdyssanaleikkiäkin ollaan leikitty! Mitä tehdään, sika pestään -leikki on vähän samaa sukua.

   Poista
 12. Aah ihan mahtava toi satuleikki!!! Rakastuin! Eikun siis pieraisin :D

  VastaaPoista
 13. Piilottelu on meidän perheen must-juttu! Kakarat piilottavat jonkun lelun ja sitä sitten etsitään vihjeitä kysellen. Ja toim.huom. - lapsi jos sanoo lelun syövän vaahtokarkkia lattian tasolla, se ei välttämättä tarkoita sitä että piilossa olisi oikeasti nami (itselläni tässä kohtaa kävi mielessä että viimeksi meidän perheessä on syöty vaahtokarkkeja viime jouluna..............). Meidän 8v piilottaessaan lelua oli piirtänyt samalla vaahtokarkin ja laittanut sen samaan paikkaan.
  Etsimisen välissä ei sitten yhtäkkiä kannata lähteä pihalle tai alkaa syömään, piilottajakin lopulta unohtaa mihin on lelut laittanut. Kiukkuhan siitä seuraa. :D
  -K

  VastaaPoista
 14. Tällein hyvin myöhään postauksen ilmestymisen jälkeen..
  Muistin että tämmöinen "joka äidin first aid kit" oli täällä sairaspäivien varalle. Eilen ehdittiin jo aika monta näistä. Onneks tällekin päivälle jäi varastoon jokunen. Suurkiitos tästä!!! Laura

  VastaaPoista
 15. Mun neronleimaus josta edelleen taputtelen itseäni olalle on "myrkkysieni". Yksi huoneesta ulos ja muut valitsee lelun joka on "myrkkysieni" ja sitten se ulkopuolella ollut alkaa kerötä leluja kunnes psuu sieneen ja muut kmhuutaa kuorossa myrkkysieni. Isommat voi laskea kerätessään saamiaan leluja. Kerätyt lelut viedään paikoilleen kerääjän toimesta. Tätä on kivoin leikkiä kun lasten huoneessa on räjähtänyt kaikki lelut lattialle eikä siellä.mahdu muuta tekemään. Helpotuksena kannattaa slpia että esim. Tällä kertaa sieni on nukenvaate/ponien tarvike/joku joka kuuluu toiseen huoneeseen. Ja tätä leikitään sienestäjää vaihdellen kunnes huone on siivottu. Ekaa kertaa koskaan 5v ei halunnut lopettaa siivoamista kun tuli aika mennä iltapalalle.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...