4.11.2016

Tatu ja Patu maailmankartalle

Olipa hyvä! Tatun ja Patun Kanelia kainaloon -elokuva nimittäin!

Tarina perustuu pääosin Tatun ja Patun Ihmeellinen Joulu -kirjaan, mutta sponsoreina toimivat Stocka ja Lintsi on kirjoitettu (suht isosti) sisään tarinaan. Kersoja se ei häirinnyt.

Kuva kirjamessuilta muutaman vuoden takaa.

Jäin oikein miettimään, että mitenköhän pitkään olen tällaista leffaa odottanut? Koko perheen viihdettä, jossa ei ole yhtä ainutta mulkosilmäistä hirviötä, äänekästä takaa-ajokohtausta, kuolemanvaarassa roikkumista tai henkensä edestä pakenemista, mutta joka silti pitää otteessaan alusta loppuun. Jopa kummitusjunakohtaus oli lähinnä hassu.

Sen sijaan mainiot näyttelijät Antti Holma ja Riku Nieminen herättivät hahmot eloon ja Outolan poikien sanailu sai myös aikuisen nauramaan. Viisi vee räkätti niin että pop cornit putosivat lattaille.

"Voi kun karvanlisääjää ja mörkökarkotinta voisi kokeilla", tokaisi Snadi jälkeenpäin.

Aivan! Tästä saadaankin kätevä aasinsilta Guggenheimiin.

Olen jo aiemminkin kysellyt, mihin tätä uutta museota tarvitaan. Esittelyssä sanotaan, että "Museon ohjelmistossa painottuisivat pohjoismainen ja kansainvälinen arkkitehtuuri, design sekä näiden yhtymäkohdat taiteeseen." Ei vakuuta. En ymmärrä, mikseivät mm. Ateneum, Kiasma, Design Museo ja Didrichsenin taidemuseo riittäisi Helsinkiin tuleville taiteen ystäville - onhan niissäkin vaihtuvia näyttelyitä. Mikä olisi uutta tai toisin?

Minä nimittäin uskon, että omalla tarjonnalla erottuminen olisi mahdollista, jos vain vilkaisemme vähän laatikon ulkopuolelle. Ulkomailla ei nimittäin kaikki ole paremmin, erityisesti lastenkulttuurin näkökulmasta.


Olemme käyneet monena vuonna Tukholmassa, koska siellä sijaitsee Astrid Lindgrenin muistoksi rakennettu Junibacken. Paikka on joka kerta täynnä. Satujunaan (kieliversioitu opastus) saa jonottaa parhaimmillaan kolme tuntia eikä lippu ole mitenkään edullinen.

On vaikea uskoa, ettei samankaltainen satsaus toimisi Suomessa.

Mitä jos meillä olisi areena suomalaiselle lastenkulttuurille kuten ystäväni jo ehdotti? Yksi vaivainen Muumimaailma Naantalissa ei riitä.

Sitäpaitsi olemme muutenkin aivan liian jumissa Muumeissa, vaikka meillä voisi olla Outola kojeineen, Kikattavan Kakkiaisen metsä, Risto Räppääjän stage, Niko-poron lentokoulu ja Onnelin ja Annelin talo. Ja kyllä pihalle yksi Änkkäripuistokin mahtuisi.

Samassa rakennuksessa voisi hyvin myydä myös suomalaisia lastenvaatteita, -tarvikkeita ja kirjoja, ja vaikka äitiyspakkausta. Muumimukeista voisi hörpätä lopuksi ne tsufet.

Mitä mieltä olette? Missä lastenkulttuurin hahmossa olisi eniten vetovoimaa?

16 kommenttia:

 1. Mulla ei edes ole lapsia, ja silti tuo on musta loistava idea!

  VastaaPoista
 2. Itselleni tuli mieleen Mauri Kunnaksen kirjojen hahmot. Toki Tampereella Särkänniemen yhteydessä on se yksi puisto, mutta mielestäni Kunnaksen kirjojen maaiilmassa riittäisi ammennettavaa enempääkin kuin vain yhteen puistoon. Ja Risto Räppääjä olis kans aika hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sastamalassa on jo Mauri Kunnaksen maailma eli Herra Hakkaraisen talo! Ja sitten Ikaalisissa on Ti-Ti Nallen talo.

   Poista
  2. Ti-Ti Nalle! Kestoinhokkini! ;) Nämä esimerkit muuten kertovat just siitä että me ei osata Suomessa tehdä juttuja riittävän isosti. Nuo ovat pienten maaseutukuntien (ainoat??) vetonaulat. Ei sinne menemällä mennä vaan vain jos eksytään muutenkin riittävän lähelle. Muumimaailmaan taas ihan lähdetään.

   Tatussa ja Patussa on kyl jotain taikaa. Lapset diggaa vaikka mä en itse ole niiden suuri fani. Lähinnä siksi kun ne on rasittavia kirjoja lukea ääneen.

   Poista
 3. Ehdottomasti kannatan! Sellainen olisi todella tervetullut ja paljon mieluummin kuin Guggenheim.

  VastaaPoista
 4. Mahtava idea. Tarttuisin tähän itse, ellei vaatisi aika paljon rahoitusta taakseen, mutta jos voitan vaikka Eurojackpotin (harmi että en juuri pelaa), niin lähden rahoittamaan/toteuttamaan asiaa yhdessä idean äidin ja muiden asiaankuuluvien tahojen kanssa - kuten nyt ko. hahmojen keksijät.
  Guggenheimin arvoa en todellakaan ymmärrä: juuri samalla tavoin panostaisin Kiasmaan ja muihin upeisiin taidelaitoksiin, joita meillä jo on!

  VastaaPoista
 5. Ihana kuulla että leffa oli hyvä! On tuossa to go -listalla nimittäin. Äitiyteni aikana ei nimittäin ole ollut liikaa hyviä lastenelokuvia tarjolla. Onneli ja Anneli ovat ilahduttaneet, kaikki muu ollut pettymys.

  Huomio suomalaisesta lastenkulttuurista on hyvä, esim. Pikku Kakkosen konsepti on mahtava. Tuntuu että ulkomailla ei osata tehdä hyvää ja laadukasta lastenkulttuuria vaan aina se on räiskettä, ryminää ja liian jännittävää perheen pienimmille. Tai siis tokihan PK:saakin on ulkomaisia sarjoja mutta harvemmin ulkomailla nämä "pehmeämmät" sarjat on paketoitu takuuvarmaan pakettiin kuten just Pikku Kakkoseen.

  VastaaPoista
 6. Liittynee siihen ilmiöön, että lapset eivät saa Suomessa näkyä eikä kuulua. Lapsiin liittyviä mahdollisuuksia ei ymmärretä.

  Nuo ehdotukset ovat loistavia. Huomasin verotietouutisten otsikoita vilkuillessani, että Hoplopin perustajalla on hyvät tulot bisneksestään. Ehkä se innoittaa joko häntä tai jotakuta muuta ryhtymään tuumasta toimeen?

  Itse tosin pidän guggistakin ihan myönteisenä juttuna.

  VastaaPoista
 7. Tatun ja Patun Outolassa olisi Bonk-taidehenkistä koukuttavuutta.

  Juurikin Junibackenin hengessä toteutettu lastenkulttuurin keskittymä olisi ihana.

  VastaaPoista
 8. Ehdottoman hyvä ajataus, vaikka lapseton tantta olenkin. Ja muutenkin kannatan jo olemassa olevien taidemuseoiden tukemista -Guggenheimista tänne jää pahimmillaan se VAU- halli, mutta ei muuta.
  Aikaisemmalle kommentoijalle tiedoski, että TiTi-nallen taloon kyllä pikkulapsiperheet matkaa ihan vartavastenkin, m.o.t.

  VastaaPoista
 9. Mainio idea! Mutta mukana pitäisi olla myös Puluboi ja Poni! Noiden äänikirjat on meillä 7 ja 5 vuotiaan kaksikon mielestä ihan huikeita.

  VastaaPoista
 10. Todellakin! Ja viereen joku Tekniikan museo, jossa yhdistyisi Heureka ja jotain koneita. Jotain Tallinann Lennusadaman tai Barcelonan Tiedekeskuksen (en muista tarkkaa nimeä) väliltä. Viereen leikkipuisto! Ehdotan paikaksi Hakaniemen rantaa Helsingissä.

  Ja mik tärkeitä, myös kahvilakonsepti pitäisi matkia Junibackenista! Hiiteen nakit ja ranskalaiset ja dallaspullat, tilalle kotiruoka ja valtava kakkuvalikoima ja kanelbullet :)

  Joukkorahoituskampajan pystyyn! Järjestetään lapsille fokusryhmähaastatteluja konseptista!

  VastaaPoista
 11. Ihan todella hyvä idea! Kävin itse ensimmäistä kertaa Junibackenissa juuri muutama viikko sitten, ja paikka vakuutti nelivuotiaan lisäksi äidinkin! Todellakin, miksei jotain vastaavaa todellakin voisi pystyttää tännekin?! Tässä on tullut todella monta hyvää esimerkkiä jo suomalaisista lastensaduista/ hahmoista. Samallahan niitä saisi tehtyä tunnetummiksi kansainvälisestikin.

  Guggenheimin suhteen oma mielipide on ristiriitainen, eikä näiden kahden asian tarvitse olla toisiaan poissulkevia.

  VastaaPoista
 12. No niin, neuvosto on puhunut. Mullekin tuli sellainen fiilis että tätä pitäisi jotenkin edistää omin voimin. Enää puuttuu vain rahoittaja.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...