6.11.2016

Pehmeä kurpitsakeitto pestohurmoksella

Duunasin eilen hemmetin hyvän ja helpon kurpitsakeiton ja sain ystävältä siihen vielä mainion lisäkeidean.



Jaankin tämän reseptin ihan siksi, että jopa kersat hämääntyivät keiton kanssa tarjottavan lisäkkeen takia täysin eivätkä ilmeisesti tajunneet syövänsä vahingollista kasvisruokaa. Hahaa, loistava valepuku!

 Kurpitsakeitto


1 pienehkön kurpitsan kaavittu sisältö
1 juuressosepötkylä (Huom. Pirkan uudistetussa pötkössä ei ole selleriä - jahuu!)
1/2 pkt sulatejuustoa (voit myös laittaa koko paketin, jos iso kurpitsa)
2 dl kaurafraiche (ei hullumpaa!)
7 dl kasvislientä
Muskottipähkinää
Yrttisuolaa maun mukaan.

Paahdoin kurpitsapaloja hetken uunissa, jotta ne pehmenisivät ja saisivat vähän lisää makua. Sitten vain kasvikset kattilaan liemen kanssa ja sauvasekoittimella vielä sileäksi. Lopuksi vain muhitellaan miedolla lämmöllä ja samalla sulatellaan joukkoon creme fraiche ja sulatejuusto.

Soppa saa jäädä vähän paksuksi, joten säädä koostumusta kasvisliemen määrällä. Makua voi myös tuunata yrteillä mutta meillä tämä ns. lapsiperheversio on tahallaan pliisu. Pointti on lisäkkeessä!



 

Pestolisäke


- muutama viipale paahtoleipää kuutioina (saa olla kuivaa)
- kurpitsansiemeniä
- auringonkukan siemeniä
- pinjansiemeniä
- muutama ruokalusikallinen pestoa

Paahda pannulla ensin muutama minuutti krutonkeja ja lisää sitten siemenet ja pesto. Kääntele ahkerasti niin kauan kunnes systeemi saa vähän väriä.

Tätä saa ripotella sopan päälle kuka minkäkin verran haluaa. Ainoa edellytys on, että soppaa on oltava alla.

Tässä Inan mausteisemmassa versiossa oli siemenet pyöräytetty pannulla garam masalassa.


Tämä oli ensimmäinen kurpitsaruokani, koska viime syksyn yritys kärähti uuniin. Ja täytyy sanoa että yllätyin itsekin siitä, miten onnistunut lopputulos oli! Olen aliarvostanut tätä mötikkää lähinnä siksi että yhdistin kurpitsan siihen etikkapikkelssituotteeseen, joka on sanalla sanoen karseaa. Mutta nyt kaikki on toisin! Kiitän siis, jos jaatte loistavia kurpitsareseptejänne kommenttiboksiin.

Ps. Talvikurpitsaa voisi kuulemma kasvattaa Suomessa, mutta minun referensseilläni ei ehkä kannata yrittää.

10 kommenttia:

  1. Kurpitsareseptejä. Noh, en tiedä oletko leipoja-ihmisiä, mutta ehkä parasta jenkkiläistä kurpitsapiirakkaa syntyy joko tuosta taviskurpitsasta, tai kuten omassa versiossani, kesäkurpitsasta. Läpi vuoden.

    Paista joko kaupan valmista voitaikinapohjaa puolikypsäksi, tai tee alusta alkaen jollain ohjeella voitaikinaa/rahkavoitaikinaa ja siitä pohja. Vuoka saa olla sellainen sopivan syvä, 3-4 cm reunaa.

    3 dl kurpitsasosetta (höyrytän ja vetelen soseeksi)
    2 dl kuohukermaa (haluamaasi vege-kermaa?)
    1,5 dl fariinisokeria
    1 dl sokeria (jätän joskus itse tämän pois)
    4 munaa
    2 rkl kanelia
    1 rkl kardemummaa
    1 tl neilikkaa
    ripaus suolaa
    0,5 dl perunajauhoja

    Sekoita kaikki täytteen aineet sekaisin, viimeiseksi ripottele joukkoon siivilän läpi perunajauhot koko ajan sekoittaen.
    Kaada pohjan päälle ja paista. Itse käytän kiertoilmauunia 150°C ja joku 45 min. Kunnes täyte ei enää hytky kun vuokaa heiluttaa.
    Jäähdytä ja tarjoile esim. vaniljajäätelön kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, kiitos - tällaisen saan kyllä minäkin aikaan jos saa käyttää valmistaikinaa. Tämähän vaikuttaa jopa jouluiselta jälkkäriltä!

      Poista
  2. Mä tein eilen kurpitsarisottoa Jotain maukasta-blogin ohjetta hiukan soveltaen. Upposi lapseen, joka on viisivuotiaana melkoinen risotto-fani.
    Kaikkein parasta on tietenkin kurpitsapiirakka, jokavuotinen thanksgiving-herkku. Ei mitään kevyttä, niin kuin ei tuo risottokaan, mutta taivaallisen hyvää. Piirakkaan vinkiksi, että kurpitsasosetta saa tölkkikamana cittarin hyllystä.
    Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki tuo tölkkikama, en tiennytkään! Ja täytyypä vilkaista Marin reseptiikasta tuo risotto.

      Poista
  3. Olen tehnyt myös pariin kertaan kurpitsakeittoa ja lisukkeena käyttänyt siementen ja pähkinöiden lisäksi myös tomaatti-nyhtökauraa. Hyvin toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea! Mitä teit nyhtikselle? Paistoit vaan?

      Poista
  4. Liemessä-blogin kurpitsa-pekonipasta on täydellistä lohturuokaa kylmiin ja pimeisiin iltoihin! Parmesaanilastut ja tuore basilika viimeistelee setin. -Anna-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä käyvä vilkaisemassa tämäkin! En itse peksua vedä, mutta jospa sen voisi korvata jollain.

      Poista
  5. Just tänään tein kurpitsakeittoa ja otin vastaan vuolaita kehuja :) Kurpitsan lisäksi sipulia, valkosipulia, muutama peruna. Kurpitsasosen tein erikseen, koska kurpitsaa oli paljon enkä halunnut syödä keittoa viikon. Mutta voissa kuullotetaan sipuli, valkosipulia ja inkivääri (laitoin reilun teelusikallisen inkiväritahnaa) sitten lisätään kasvislientä, perunat ja kurpitsa. Ennen soseuttamista paketillinen savuporokoskenlaskijaa ja loraus limemehua. NAM sanon minä ja muutkin. Raejuuston ja paahdetun sipulin kansa erityisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, täytyy kokeilla myös tällaista mausteista versiota - voin kuvitella että inkivääri toimii hyvin!

      Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...