9.10.2016

Suurperheen äiti sormikasostoksilla

Kävin tänään etsimässä mukeloille sormikkaita ja talvihanskoja. Niitä pitää ostaa useammat, koska toinen hukkaa yhdet viikossa ja toinen hajottaa niitä kuin olisi Saksikäsi-Edward. (Olen myös luopunut ajatuksesta, että sormikkailla pitäisi olla parit. Ne otetaan mitkä löytyvät.)

Nuo parilliset ovat rikki.

Kassahenkilö hymyili että nyt olikin hyvä ostaa koko katraan sormikkaat kerralla. Tajusin vasta jälkikäteen, että hän ilmeisesti piti minua suurperheen äitinä. Tuli mieleen, että mitäköhän muuta totuudenvastaista minusta ostosteni perusteella voisi päätellä.

Lueskelen mielelläni erilaisia kuluttajatutkimuksia. Niissä pyritään luokittelemaan ihmiset kategorioihin kulutustottumustensa perusteella. Näitä kategorioita yritetään sitten määritellä kauppakeskuksen vaikutusalueen, valintojen vastuullisuuden tai jopa roskapussin perusteella.

Niissä on yksi yhteinen tekijä: en ikinä koe kuuluvani mihinkään ryhmään. Kulutustottumuksiini vaikuttaa eniten opportunismi ja pakko: en juuri koskaan ehdi kauppaan, joten kun kerran pääsen, pitää haalia kaikki, mikä mieleen muistuu. Polttimot, heijastimet, sormikkaat ja vessaharja. En todellakaan saa sitä mitä haluaisin.

Toinen esimerkki lähimenneisyydestä oli sähköhammasharja. Skidin suussa majailevan oikomiskojeen takia hammaslääkäri suositteli siirtymistä nykyaikaan. Marssin kauppaan jo lähtökohtaisesti vastentahtoisesti.

Ensimmäinen ongelma olisi valita oikea vehje ja siihen sopivat vaihtopäät (joita oli tietenkin tuhanteen eri tarkoitukseen). Myyjä vaikutti olevan vaihtoehdoista aivan yhtä pihalla, joten otin perusmallin.

Käyttökokemus jäi vaisuksi. Hammasharjalle sopii mikä tahansa muki, mutta irtopäät eivät pysy pystyssä vaan pyörivät hyllyjen välissä ja putoilevat lattialle. Missä niitä kuuluu säilyttää?

Harjaaminen oli myös omanlaisensa elämys. Tärinä tuntui selkäytimessä asti. Koska olen viimeinen, joka menee nukkumaan, hiljaisessa kämpässä kuulosti jokseenkin siltä kuin joku olisi alkanut imuroida. Ja erehdyinpä kertaalleen laittamaan harjan päälle tahnaa ja käynnistämään koneen ennen kuin vein sen suuhun. Hammastahnaa oli otsatukassa asti.

Tuomioni oli selkeä: yllättävän suosittu vehje ollakseen noin keskinkertainen, ei jatkoon. Mutta ostosteni perusteella näkee vain sen, että nyt meillä on sähköhammasharja.Tutkijat eivät myöskään tiedä henkisestä vihaliiteristäni, jonne olen sijoittanut lehtipuhaltimen, suurimman osan polkupyörän pumpuista, kosketusnäytön, kumisaappaat, käyttöjärjestelmän päivityksen, halvat sontsat, mappien lukkosysteemit, sukkahousut ja kestovaipat. Näiden tuotteiden kehityksessä ei nimittäin olla oltu liian kunnianhimoisia. Toki makuasioita. Tykkääväthän jotkut ihmiset stringeistäkin.

Semisekavan avautumisen pointti on se, että kuluttajatutkimusten ongelma on tutkimuskohde. Johtopäätökset vedetään siitä, mitä ostan, kun pitäisi tutkia, miksi tuotteen hankin ja kuinka tyytyväinen ostokseeni oikeastaan olin. Pelkästään vaatehankinnoista (siitä alusvaatevitutuksesta puhumattakaan) saisi ihan uuden tutkimusnäkökulman.

51 kommenttia:

 1. Meillä on kaikilla omat sähköhammasharjat, joten harjapäitä ei tartte irrottaa kuin vaihdettaessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :O Mihin ne kaikki mahtuvat???

   Poista
  2. Porattu peilikaapin kylkeen, kauas vessanpöntöstä ;-) Siinä on sievästi 4 harjaa, aikuisten harjat ylimpänä

   Poista
  3. Meillä on kans jokaisella sähköhammasharja, oma. Seisovat lataustelineessä vessassa, jokainen omassaan. Itse huomaan eron puhtaudessa, vaikka miten jynssäisin tavallisella hammasharjalla, en saa yhtä hyvää tulosta. Mulla on ollut sähköhammasharja 12-vuotiaasta, mutta välissä ollut vuosia ihan perinteisen kanssa.

   Poista
 2. Hammaslääkärin mukaan hampaista näkee heti sen, harjataanko ne sähköisellä vai perinteisellä harjalla. En voisi itse enää kuvitellakaan muuta vaihtoehtoa. Meillä on jokaisella oma harja ja lapsilla sellaiset, joissa merkkiluritus kertoo tarpeellisen harjausajan kuluneen. Anna sähköharjoille vielä tsänssi, lasten hampaat kiittää tulevaisuudessa ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harjaa tärkeämpää lienee se, miten hampaat harjataan. http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/kuluttaja-tavallinen-hammasharja-pesee-yhta-hyvin-kuin-sahkohammasharja/5601440

   Poista
  2. Juu, Skidin hammaslääkäri kehaisi, että sinä varmaan harjaat sähköhammasharjalla kun on näin puhtaat hampaat. No ei harjannut. :D Mutta lopputulos riippuu toki harjaajasta. Hampaat kiittävät siitä säännöllisestä harjaamisesta kaikista eniten.

   Poista
  3. Juu, tottahan se on, ettei pelkkä väline auta, jos itse harjaus ei luista. Olen huomaavinani kyllä omissa hampaissa selvän eron vanhaan, kun sähköiseen vihdoin siirryttiin. Pääasia on tietysti se, että hampaita jollain harjalla harjataan :D

   Poista
 3. Hammasharjakoneen mukana tulee teline, jossa harjat säilyy ilmavasti ja se on kätevä pestä tiskikoneessa. Telineen saa kiinni laturiin jossa itse kone seisoo. Tosin tällaista ei ehkä ole ihan perusmalleissa.

  VastaaPoista
 4. Sähköhammasharjan päitä säilytetään espressokupissa kylppärissä.

  Mutta niin totta. Itae en mene ostoksille kuinpakon edessä ja ostan sen mikä ekana käteen osuu ja tarkoituksensa jotenkin täyttää. En todellakaan saa koskaan sitä mistä haaveilen koska en halua käyttää aikaa ostoksiin yhtään pakollista enempää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, täytyy käydä ostamassa espressokuppi! :D

   En ymmärrä ollenkaan termiä lohtushoppailu. Sehän aiheuttaa pelkkää ahdistusta.

   Poista
  2. Meillä on käytössä espressokupin sijaan snapsilasi.

   Poista
  3. ..tai Iittalan Kivi-tuikkukipossa, joka on tarkoitukseen huomattavasti parempi kuin tuikuille! :P

   Poista
  4. :D Tää on loistavaa! En siis ollut ihan yksin tän arpomisen kanssa!

   Poista
  5. Joo mun äidillä on kans snapsilasi, sellanen riittävän tukeva ja pikkasen ylöspäin levenevä. Toimii ja on kätevä käyttötarkoitus jos joskus lomamatkalla on tullut haksahdettua turistikrääsään (tai saanut tuliaisina silloin kun niitä vielä tuotiin, taisi olla myös näiden lasien kulta-aikaa).

   Poista
  6. Olin juuri tulossa vinkkaamaan: meilläkin snapsilasi (mallia tukeva!) ja siihen mahtuu oma ja lapsen harja hyvin ;)

   Poista
 5. Vihaliiteri! Se upposi nyt tänä iltana tähän PMS-Kostajaan.

  Mun vihaliiterissä on siivouskomerot. Aivan sama minkä origamin tai tilataideteoksen taittelet siitä juuttaan imuriletkuputkesta, joka SAATANAN KERTA se hyökkää päälle kuin yleinen syyttäjä kun avaat sen oven.

  Älkääkä tulko mulle sönköttämään niistä imurinletkutelineistänne ja -kouruistanne ja -koukuistanne, EI NE TOIMI! Alkais nyt ne halvatun menkat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihaliiteri on hyvä ratkaisu monenlaiseen vitutukseen. :) Ja oikeassa olet, ei siivouskomeron oven avaaminen ikinä iloa tuota. ;)

   Poista
 6. Sähköhammasharjan harjapäät säilytetään espressokupin lautasella kylppärissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on niin loistavia nää säilytysratkaisut!

   Poista
 7. Meillä sähköhammasharjan irtopäät säilytetään Iittalan Kivi-tuikkulyhdyssä. Se on juuri sopivan korkuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sain tästä idean: kersan 2-vuotiaana tekemä vauvansosepurkkituikkulyhty (on se yhdyssana) sai juuri tehtävän!

   Poista
 8. Mistä oikein ostit harjan, jos ei myyjä osannut ollenkaan auttaa? Eikö edes hammaslääkäri antanut mitään vinkkejä harjan ostoon?

  No, OralB:n sähkikset on ainoita mitä kannattaa hankkia, eikä niistäkään sitä halvinta tai toiseksi halvinta mallia. 3D malli, ehdottomasti. Se sekä pyörii että sykkii. Harjaspäiksi pehmeitä "sensitive" tai ihan perusmallit, pienimmälle lasten harjaspäitä. Hyvin varustellusta putiikista löytyy myös oikomiskojeen (jos on kiinteä koje, ns. telaketju) puhdistukseen sopivat päät. Siinä on harjakset tavallaan vain harjasosan sivuilla ympyränä. Tunnistat kyllä, jos näät sen.

  Puhdasta saa manuaaliharjallakin, mutta sähköharja on kiistatta tehokkaampi plakin poistaja. Eikä ne hieman hinnakkaammat mallit kuulostaa ollenkaan imurilta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oral B kai meilläkin on. Mutta tämä ostos nyt meni jo, uutta ei tule. Tai ehkä kokeilen taas parinkymmenen vuoden päästä. ;)

   Poista
 9. Espressokuppi tai sellainen ei niin perinteisen mallinen kananmunakuppi toimii sähköhammasharjan pään hammasmukina. :)

  Kuluttajatutkimuksesta... Olen miettinyt, että miten paljon padeilla ja alypuhelimilla tulee hutiklikkejä, itse ainakin olen niin kärsimätön ja töhö, että klikkaan usein mitä sattuu nettisivuilla. Ammattilainen asialla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kosketusnäyttö ei ole vihaliiterissäni aivan syyttä. :)

   Poista
 10. Lääkekaapit joutavat myös vihaliiteriin. Niiden suunnitteluun ei ole paljoa uhrattu. Sehän on seinään pultattu laatikko, jossa ovi. Mitään järjestystä ei pysty pitämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D En tiedä johtuuko se enemmän paketeista, mutta sama ongelma täällä.

   Poista
 11. Irtopäät säilytetään muovisessa, sopivan korkuisessa pyöreässä purkissa, joka on jaoteltu neljään osaan. Ensin tosin pitää tehdä paljon leivonnaisia ja kuluttaa ne ko. rasiassa myytävät erilaiset nonparellit ja muut kakukonkoristeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, täähän oli ihan niksipirkka! Tällä viikolla syödään strösseleitä. :D

   Poista
  2. OUMAIGAAD! Kiitos! Just löysin kaapista strösselipurkin use by 21.6.2015.

   Poista
 12. Meillä on harjan vaihtopäät pienessä snapsi(tms)lasissa. Sellaisia saa esim. kierrätyskeskuksesta eurolla tai jopa alle. :)

  VastaaPoista
 13. Uuh, sähköhammasharja... Vaikka olis tehokkaampi puhdistaja (itsellä kylläkin päinvastainen kokemus, saattoi toki johtua harjoituksen puutteesta mut en vanno) ni se julmettu tärinä, joka todellakin tuntuu siellä selkäytimessä asti! Emmää ymmärrä, miten ihmiset pystyy käyttämään noita hammasvibroja, mulle tuli ihan fyysisesti huono olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla auttoi tärinän aiheuttamaan fyysiseen etomiseen ja selkäytimen nyrjähdykseen yllä toisessa komentissa mainitsemat erityispehmeät (sensitive-nimellä kai niitä myydään) harjat. Mutta joo, esimerkiksi puolisoni kokee sähköhammasharjan tärinän niin vastenmielisenä ettei pysty sitä käyttämään.

   Poista
  2. Täytyypä kokeilla noita! Hampaiden manuaaliharjaaminen on ihan meditatiivinen toimenpide, sähköllä ei niinkään.

   Poista
 14. http://4.bp.blogspot.com/-FZGomkMRAhE/TjpT-4DSJnI/AAAAAAAAAKc/VHL-hX4_4rM/s1600/siepparit_hammasharjatelineen%25C3%25A4_pieni.jpg

  Johtosieppari. Meillä kylppärin kaapin (kontaktimuovilla suojatun) oven sisäpuolella.

  VastaaPoista
 15. Olenko ainoa, joka säilyttää sähköhammasharjan harjapäätä ihan samaan tapaan normimukissa, kuten tavallistakin harjaa? Ei kai sen pään ole pakko 100% ilmassa huimia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaan, mutta jotenkin se tuntui epähygieeniseltä ja kaivaminen sieltä mukista hankalalta.

   Poista
  2. Et todellakaan ole! Mulla on ihan Ikeasta ostettu lasi hammasmukina ja hyvin se harjanpää siellä säilyy.

   Poista
  3. Itse olen ajatellut, että korkeareunaisessa normimukissa säilöminen nimenomaan olisi hygieenisempää, kun kaikki pöntöstä pölähtävät bakteerit eivät suoraan hyppää harjaan, vaan jäävät mukin seinämään...?

   Poista
  4. Pöntöstä pölähtäviä bakteereja en pelkää, vaan erillään kuivuminen on se tärkein pointti.

   Poista
 16. Haha, kuluttajatutkimuksissa solahdamme puolison kanssa varmasti mielenkiintoisiin segmentteihin. Käymme nimittäin yleensä kahdesti viikossa kaupassa, ja puolisolle osuu lähes aina alkuviikko, minulle taas perjantai.

  Niinpä puolison ostoksissa painottuvat helpot hedelmät (terttukaupalla banaania), eväsrasioihin sopivat lasteneväät kuten rusinat, tuubisoseet ja välipalakeksit, perussukkelat puolivalmisteet, pakasteet, pastat, isot oltermannijuustot, 1,5 litran jugurttipönikät, pillimehut ja family-packit ruispaloja.

  Omassa ostoskärryssäni perjantain alkuillasta taas tapaa olla runsaasti vihanneksia, eksoottisempia hedelmiä, pitkää kypsyttämistä vaativia juureksia, tummaa suklaata, ipaa, pari tölkkiä rio colaa tai jotain Laitilan limsaa, kreikkalaista jugurttia, hyvää goudaa, tuoretta kalaa, siemennäkkäriä ja artesaanilimppu.

  Kai noista hiukan erilaiset kuluttajaprofiilit saa kyhättyä.:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti, meidänkin perheessä tulisi aika erilaiset profiilit kun toinen hoitaa arkihommat ja toinen on herkkuostosvastaava (minä). :D

   Poista
 17. Heh, vähän aikaa sitten olit sitä mieltä, että nelikymppiset naiset ovat homogeeninen joukko nimenomaan tilastojen valossa, mutta nyt kulutustutkimusten perusteella tunnistat epäkuuluvuuden mihinkään ryhmään. Yksinkertaisestihan tilastot ja tutkimukset ovat yksilötasolla usein vanhan sanonnan mukaisia eli vale, emävale, tilasto vaikka väestötasolla pätevätkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveystilastot perustuvat aivan erilaiseen dataan kuin kuluttajatutkimukset. :) Toinen nimittäin ei ole kovin eksaktia tiedettä.

   Poista
  2. Sano mitä sanot, mutta kummatkin tuottavat keskiarvoja. :)

   Poista
  3. Sano mitä sanot, mutta vain eksakti, mitattava tiede voi tuottaa keskiarvoja. :) Kuluttajien jaotteleminen eri kategorioihin perustuu lähinnä kyselyihin ja niitä teettävät erilaiset markkinointiviestintää myyvät toimistot.

   Poista
 18. Nyt selvisi, miksi viikonloppuna kaupoista ei löytynyt enää lasten sormikkaita ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne olivat vähissä jo kun tulin kauppaan! Siksi pitikin ostaa niin monet kun oli sikavähän kokoja jäljellä ja piti ottaa liian isoja. >.<

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...