19.10.2016

Puhutaanko nyt tytöistä ja pojista vai mediasta?

Hei jee, taas puhutaan tytöistä ja pojista! Ai miksi? No siksi, että Nyt-liite julkaisi 18.10. klo 8:39 jutun, joka luukutti otsikossa, että opettajien ei enää pian pitäisi puhua tytöistä ja pojista koulussa. Juttu kertoi tietenkin oikeasti Opetushallituksen tekemästä maailman mittakaavassa uniikista tasa-arvotyöstä, joka ohjaa kouluja pois tarpeettomasta lokeroimisesta sukupuolen mukaan.

Tämä hieno tavoite jäi kuitenkin klikkiotsikon aiheuttaman somemölinän jalkoihin. Kuten Saku Timonen jo ehti todeta, se oli arvattavissa. Yksi kansanosa järkyttyy tällaisesta aina syvästi. Tasa-arvosta on nimittäin vain pieni askel siihen, että pojilta leikataan pippelit pois.

Ei kuitenkaan mennä nyt siihen vaan tarkastellaan somekohun anatomiaa vähän lisää.

Nimittäin noin kolme tuntia myöhemmin klo 11:29 samaisessa aviisissa julkaistaan samalta toimittajalta kolumni, joka kertoo, että ei, sukupuolia ei olla kieltämässä. Myös tämä "oikaisu" omaan juttuun sai valtavasti jakoja. Ei tietenkään yhtä paljon kuin ensimmäinen.

Jäin tuijottamaan juttujen julkaisun aikaleimoja.

On superkätevää, että tällainen vastakolumni kirjoittajan omaan juttuun oli näinkin luontevasti käsillä vain kolmen tunnin päästä ensimmäisestä jutusta. Ihan kuin molemmat jutut olisi kirjoitettu etukäteen.

Voi tietenkin olla, että kyseessä oli ihan vain normaali reagointi kohuun eikä mikään tietoisesti rakennettu klikkikatiska. Mutta en ole nähnyt missään ihan oikeaa pahoittelua ensimmäisen jutun naurettavasta otsikoinnista.

Ei ole tietenkään median vika, että osa jengistä ei lue juttua otsikon takana saati Opetushallituksen paperia. Tai että osa jengistä vaan tykkää kohkata. Mutta pakko kysyä, mikähän asia olisi riittävän pyhä, että media ei pelleilisi sillä tällä tavalla? Tasa-arvo ei selvästikään ole.

17 kommenttia:

 1. Huvittavinta tässä mielestäni on, että tasa-arvotyön opas on viime vuodelta. Ei siis mikään ihan uusi ja vastajulkaistu teos, että miksi tästä nyt saadaan kohu? Ja asia on minusta hyvä, kohu naurettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, vielä enemmän syytä epäillä, että hiljainen viikko kaipasi vähän klikkipöhinää. Pääasia että saatiin Opetushallitukselle paskapostia. Sanoinko jo että vituttaa?
   Ps. Vinkki Nyt-liitteelle: Raamatusta saa revittyä mainioita kohuotsikoita! Vähän vanha teos joo, mut mitä välii?

   Poista
 2. Aamen. Kyllä ottaa niin päähän se tapa miten tosta uutisoitiin Hesarissa eilen. Pilasin myös päiväni lukemalla Hesarin kommenttipalstaa. Jotenkin toivoisin tommoselta valtamedialta edes jonkinlaista selkärankaa klikinmetsästyksen kanssa. On kai liikaa taloudellista painetta ja liian moni toimituksessa käynyt "Näin nostat somekohun napakalla otsikoinnilla ja sen jälkeen kommentoit sitä muka hämmentyneenä" -kurssin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon minä. Näistä supertärkeistä aiheista, joissa ollaan aidosti edelläkävijöitä, haluan nähdä kansallista itsetuntoa kohottavaa otsikointia, enkä tällaista ala-arvoista paskaa. Jonkun julkkiksen laihduttamisesta/seksielämästä sitten ne klikkiryntäykset, kiitos. Ja mä olen jo sen verran vanha että noiden juttujen kommenttiboksia en avaa.

   Poista
 3. Joo tätä kohua ja ihmisten medialukutaitoa tuli eilen ihmeteltyä. En tiedä johtuuko journalismin muuttumisesta vai some-maailmasta että nykyisin aika moni lehti on lähtenyt tälle kohuotsikko-linjalle. Tosin hyvin toimii, nettikeskusteluissa kukaan ei tuntunut lukevan asiaa ajatuksella tai muiden kommentteja, piti vain päästä mölisemään että maailmanloppu on tulossa ja pojista yritetään tehdä tyttöjä, niinpä niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä, ja meidän *ulkoministeri* etunenässä.

   Poista
 4. Minä olen todella pettynyt Hesarin toimintaan tässä jutussa. Klikkien kipeä otsikointi ei selitä sitä, että nyt tämä todella tärkeä asia vesitettiin täysin ja maasta löytyy taas muutama tyyppi lisää jotka kuvittelevat feminismin olevan jotain, joka tarvitsisi oman tautiluokituksensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama. Mietin tässä että katkaisenko kaikki siteet Sanomiin ihan vain osoittaakseni että mulle tämä koulujen tasa-arvotyö ei ole ihan yhdentekevää.

   Poista
 5. Seuraavaksi Nyt-liite voisi repiä kohun siitä, että tasa-arvosuunnitelma on pakollinen myös kaikilla työpaikoilla, joissa on yli 30 työntekijää. Netistä löytyy paljon oppaita aiheesta. Kyllä nyt on kaikkien suomalaisten sukupuoli-identiteetti vaarassa! Ai niin, tämä laki on ollut voimassa jo 20 vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä lisäyksenä, myös Soinin työpaikalla ulkoministeriössä on tasa-arvosuunnitelma. Otsikoita kehiin olkaa hyvä!

   Poista
 6. Ajankohtainen aihe tuli Nyt-lehdelle mieleen "toimituskokouksessa", kun viime viikolla kohistiin opettajan kilareista... Mitäs muuta koulusta voitaisiin kirjoittaa ? Ai niin tämä tasa-arvo läpyskä taatusti hrättää someraivon.. Olivat siis huomanneet kaivaa tämän vuoden vanhan asian koipussista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulu on tietty ikuinen someraivon aihe, mutta just siksi siitä pitäisi kirjoittaa edes joskus jotain arvokasta. Varsinkin kun itse juttu oli näin hyvä.

   Poista
 7. No on siinä mediassakin vikaa, jos juttuja vääristellään. Myönnän, että en ole lukenut mitään yllämainituista "uutisista" saati sitä opetushallituksen pumaskaa (kuinkahan suuri prosentti niistä, joita asia koskettaa, oikeasti ikinä lukee noita?). Mutta mä oon jotenkin jäänyt sellaseen käsitykseen, että median pitäisi pysyä totuudessa juttuja tehdessään. Jos ei oo missään kielletty kutsumasta tyttöjä tytöiksi ja poikia pojiksi (joojoo, sopivassa määrin..), en voi käsittää miksi joku kirjoittaisi, että nyt se sit on kiettelttyä. Niinku häh o.O Ja sit lehdet ihmettelee kun levikki kutistuu? Ihmiset on kyllästyny tohon pa***n. Ei mulla ainakaan oo aikaa tai energiaa etsiä jostain iltapulusta paria faktaa jonninjoutavan toimittajan omasta päästä revityn huonon huumorin seasta. Luen sen ajan vaikka akkaria ja tiedän ottaa sen huumorilla. Ärrrsyttääää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki on vastuunsa harhaanjohtavilla otsikoillakin, tarkoitin vain että sille ei mitään voi jos kansaa on näin helppo ukottaa. Olen jo jotenkin hyväksynyt että ilta-alkuiset printtituotteet jätän suosiolla lukematta mutta vituttaa törmätä tällaiseen kunniallisena pitämässäni mediassa.

   Poista
  2. Ei oo hesarikaan enää aikoihin ollut asiallinen. Asenteellisuus ja puolueellisuudkasvanut vuosien myötä ja tiukentunut kilpailu ajaa sitten vielä tällaiseen hölmöilyyn. Voi niitä juttuja lukea, mutta ikävää kun niihin ei voi luottaa :/

   Poista
 8. Tällä viikolla on kyllä saanut pettyä median toimintaan ihan urakalla... Ensin tuo tasa-arvo-ohjeistus, joka nosti moneksi päivää verenpainetta ihan urakalla. Olen itse (tällä hetkellä työtön) opettaja ja voin vaan kuvitella, kuinka paljon tää median lietsoma someraivo tulee vaikeuttamaan ton ohjeistuksen toteuttamista käytännössä, kun osa vanhemmista nyt pelkää, että kohta niiden pojille puetaan väkisin mekot ja kaikki tungetaan alasti samaan suihkuun -_-

  Toinen totaalinen mediaturhautuminen tuli eilen kun Facebook-feedi täyttyi eri iltapäivälehtien karmeista klovnikuvista ja julistuksista: "Peukuta tätä, jos haluat että lasten pelottelu loppuu!". Mediahan tuonkin ilmiön on oikeen huolella pohjustanut ja muodikkaaksi lietsonut, nyt on sitten hyvä kalastella tykkäykset vielä noiden traumatisoitujen lasten kustannuksella >:(

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...