11.10.2016

Uutta haastetta lihattomaan lokakuuhun

Kuluva vuosi on ollut tälle kasvissyöntientusiastille täynnä ilonaiheita: valmiit soijapyörykät ja -nugetit uppoavat nykyään kersoille mukisematta ja aikuiseen makuun on tarjolla vaikka mitä quornia, härkistä, oumpfia, nyhtistä ja mifua.



Tämä kasvanut valikoima on myös yhdistynyt yleiseen asennemuutokseen: S-ryhmä ilmoitti vastikään, että härkistä menee melkein yhtä paljon kuin karjalanpaistilihoja. Se on tässä ruokakulttuurissa aikamoinen harppaus!

Kun Valeäiti houkutteli mukaan lihattomaan lokakuuhun mietin, että voisinko ottaa haasteen vastaan ja kokeilla muuttaa ruokailutottumuksissani jotain muuta kuin lihattomuutta. Koska olen jo muutenkin pääasiallisesti kasvissyöjä (duunissa on melkein poikkeuksetta tarjolla täyden kympin kasvislounas), käytännössä haasteena olisi vain hoitaa itselleni päivällinen silloin, kun sekasyöjäperheessä on tarjolla ei-kasvista. Ei kovin vaikeaa.

Mikä sitten olisi haasteellista? Vegaaniseen lokakuuhun motivaationi ja osaamiseni ei riitä, mutta pieniä askelia siihen suuntaan voisin ottaa. Ja siitä tulikin yksi vahvasti epämukavuusalueen juttu mieleen.

Tämä on vegaanisia jätski! Ja hyvä olikin!

Millaista olisi elää ilman maitotuotteita? Kuulostaa pieneltä jutulta, mutta käytännössä se on minulle paljon vaikeampaa kuin elämä ilman lihaa. Liha maistuu yleensä yhdentekevälle ja paraskin pihvi häviää minusta hyville kasvisafkoille 100 - 0. Mutta maitotuotteisiin liittyy piintyneitä tapoja ja suurta rakkautta.

Vaikka juomalasista ei maitoa löydy, muut maitotuotteet ovat läsnä melkein joka ateriallani. Ei pääroolissa vaan sellaisena viime silauksena, josta olisi yllättävän  raskasta luopua.

Aamiaisella kosahtaa voihin. Olen syönyt voisilmän kaurapuurolla jo parikymmentä vuotta. Jos en saa voita mukaan, jätän mieluummin koko aamiaisen väliin. Pitäisi opetella syömään puuroa makeana versiona, mutta se vaatii jo päättäväisyyttä, koska makean sotkeminen suolaiseen nyt on perverssi ajatus.

Seuraavana ongelmana on kahvi. Kasvimaitoja testasin jo muutama vuosi sitten (kauramaitoa ja soijamaitoa), mutta ne lähinnä aiheuttivat sen, että puolet kahvista jäi juomatta maun vesittymisen takia -- siis jos ylipäätään onnistuin lorauttamaan maidon kahvin sekaan ilman klimppisakkaa. Ehkä nämäkin tuotteet ovat kehittyneet? Pitäisi kokeilla uudestaan.



Pahin on juusto. Uskon pärjääväni ruoanlaitossa ilman kermaa ja smetanaa, mutta juustottomuus tarkoittaisi käytännössä tiettyjen safkojen hylkäämistä. Ei ole pizzaa ilman mozzarellaa. Pastaa ja risottoa ilman parmesaania. Fetasalaattia ilman fetaa. Grillivartaita ilman halloumia. Lasagnea pelkällä tomaattikastikkeella. Eikä enää ikinä punaviiniä ja Appenzelleriä, lakkahilloa ja leipäjuustoa, tomaatti-vuohenjuustokeittoa tai vastaleivotun sämpylän välissä paksua siivua goudaa. Onko juustohullulle korvikkeita?

Ainoa helppo rasti ovat välipalat. Syön yleensä iltapäivän makeanhimokohtaukseen jogurtin. Löysin viime kesänä muutaman niin hyvänmakuisen soijajogurtin (suosikkini on sellainen neljän pikarin setti veriappelsiinia ja sitruunaa) ja maitorahkaa paljon paremman soijarahkan, että ne jäivät vakituiseen ohjelmistoon.

Vegetuotteiden rynnistys ostoskoreihin lähti siitä, ettei kasvisvaihtoehdon valitseminen ole masentava uhraus - onko näin kasvimaitojen kohdalla? Kokemukseni kaipaa päivittämistä. Kasvipohjaisten juomien virvoitusjuomaveron poistaminen ainakin madaltaa kynnystä kokeilla muutakin kuin utaretavaraa.

Mutta ehkä tässäkin voi edetä pienillä muutoksilla: lähden liikkeelle kahvihommista ja tarjoan toimistossa muillekin. Ja mikä tärkeintä soijalattesyksy rimmaa.

73 kommenttia:

  1. Mä en juo kahvia lainkaan, mutta tämä Oatlyn vaahtoava kauramaito on ihanaa matchalattessa ja kurkumalattessa: http://www.oatly.com/products/finland/ikaffe-3/
    Suosittelen ainakin kokeilemaan.

    Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole mitään millä vaahdottaa mutta kokeilen!

      Poista
    2. Jos jaksat hetken lämmittää mikrossa tai kattilassa ja pyöräytät muutaman kerran ihan tavallisella vispilällä, se vaahtoutuu tosi nopeasti. Onhan se toki hieman työläämpää kuin kaataa suoraan purkista, mutta mun mielestä maku on silloin parempi.

      Poista
    3. Käytän tuota, enkä itse ainakaan sitä vaahdota - menee hyvin ilmankin ja on tosi hyvää. Kun pitkän tauon jälkeen maistoin kahvia maidolla, se ei maistunut ollenkaan niin hyvälle!

      Poista
  2. Kasviperäiset maidot on kaikki vähän erilaisia paitsi maultaan myös toimivuudeltaan eri resepteissä. Riisimaito on makeaa, joten sitä en käytä muihin kuin jälkiruokiin tai leipomiseen. Kauramaito toimii hyvin lätyissä, koska taikina turpoaa sillä parhaiten. Soijamaito on neutraaleimman makuista. Kokeilemalla nämä vain tietää, toki valmiista vegaaniresepteistä on apua. Meillä siis maitotuotteita ei käytetä lasten allergioiden takia. Pitsan päälle laitetaan soijajuustoa tai kookosöljystä & herneproteiinista tehtyä juustoa, en nyt muista tämän jälkimmäisen tuotenimeä.
    -Mari-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti: aika monessa perheessä on kokeiltu näitä vegaaneille miellettyjä tuotteita juuri allergiasyistä. Sekin varmasti vie tuotekehitystä eteenpäin!

      Poista
  3. Me oltiin lasten maitoallergian pakottamina maidottomia useampi vuosi. Manteli ja kookosmaito osoittautuivat käytännössä meidän perheelle parhaiksi korvikkeiksi. Niistä leipoi niin pullan kuin keitti riisipuuronkin.

    Kun ruokavalio on jo maantieteellisen lokaationkin myötä aasialaispainotteinen oli maidottomuus sikäli helppoa, mutta juusto. Juustolle ei ole korviketta. Tai onhan niitä korvikkeita ja just siihen se sitten jääkin - korvikkeeksi.

    Mut yks kyssäri, miksi pitäis olla maidoton jos ei ole fysiologista syytä? Juu, riistämme maidon lehmän lapselta ja, ja, ja... joo lehmien onnellisuus on toki mukavaa, mutta voihan sen maitonsa ostaa pientiloilta ja juustoloitakin löytyy myös sellaisia joissa maito on eettistä.

    Mä en tiedä Suomen karjatilasysteemistä yhtään mitään. Mutta täällä on oikeasti mahdollista ostaa niin maito, maitotuotteet, kuin lihakin sen mukaan miten eläimiä kohdellaan. Tilat luokitellaan sen mukaan onko lehmät ulkona, navetassa, pihatossa jne. ja mitä ammut saa syödäkseen. Mitä Mansikille ihan oikeasti kuuluu, onko se onnellinen? - sitä en osaa sanoa mutta oman omatuntuoni voi ostaa puhtaammaksi näillä keinoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä ainakin näen maidon tuotannossa samat eettiset ja ekologiset ongelmat kuin lihantuotannossakin. En oikein myöskään lämpene näille Mansikin ihana elämä -viherpesukampanjoille. Itse siis käytän edelleen lihaa ja maitotuotteita ruokavaliossani, mutta tiedostan (ja toivon tietysti muidenkin tiedostavan) että näin valitsemalla menen oma mielihyvä edellä muiden kustannuksella.

      Poista
    2. Sori, aakkoset puuttuu kun vastaan duunista...

      En missaan tapauksessa halua kieltaa niita eettisia ja ekologisia ongelmia, vaan lahinna sanoa etta tekemalla valintoja voi myos sekasyojana tukea ainakin eettisempaa - ja ekologisempaakin kai - karjataloutta.

      Se etta jattilaismaiset lihan/ ja maidontuottajat lanseeraa pinen raidan ekovaihtareita ei nyt ole se mista ma puhun, vaan se etta ihan oikeasti ostaa maitonsa ja maitotuotteensa siten etta tietaa niitten tulevan tiloilta joilla on niin eettinen kuin ekologinen kivijalka kohdillaan. En vain tieda onko Suomessa mahdollista tehda niin. Taalla on.

      Omaan kahviin lorahtaa useimmiten kookos- tai mantelimaitoa vaikka leivanpaalla onkin juustoa ja soijajogurtti on mun mielesta yksikertaisesti pahaa.

      Poista
    3. Jos on tosi aktiivinen niin toki voi hakea maidot ja lihat suoraan tiloilta mutta kyllä meidän kaikki safkat tulee marketista. Onneksi nyt voi ostaa luomuna.

      Poista
    4. Täällä ei onneksi tarvitse olla sen aktiivisempi kuin et lukee kaupassa meijerin tai lihantuottajan luokituksen.

      Poista
  4. Tsemppiä kokeiluun! Puurovinkki: Kaurapuuro maistuu mahtavan hyvältä pilkottujen pähkinöiden (esim cashew, saksanpähkinä) + hedelmä/marja-silpun kanssa. Tähän puuroon ei sovi suola, mutta ei se ole oikeastaan makeakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä jos olis suolattuja cashew-pähkinöitä saisin saman voikokemuksen. ;)

      Poista
  5. Kahviin ja teehen http://www.oatly.com/products/finland/ikaffe-3/ :)

    VastaaPoista
  6. Hyvä!
    Mä olen reilu 50% ajastani kokonaan vegaanisella ruokavaliolla. Skidi on sekasyöjä joten sen kanssa tulee syötyä välillä jopa lihaa.
    Mun mielestä tällä hetkellä on tosi helppoa tehdä vegaanista ruokaa. Kerma on mun mielestäni tosta noin vaan korvattavissa kaurakermalla ja -fraichella. Alprolla on hyvä zero sugars -jugurtti kylmiin kastikkeisiin ja dippeihin (miksi melkein kaikissa näissä on vaniljaa? Yäk.)
    Juusto on kompastuskivi. Hyvää juustonkorviketta ei vaan ole. Jätänkin siis juustot kokonaan ruoasta pois. Skidi syö juustoa leivän päällä. Ja joskus mä ahmin palan homejuustoa tunnontuskissa kärvistellen.
    Mitä maitoihin tulee, niin mun mielestä Rainbown kauramaidon voittanutta ei ole. Olen ennen lorauttanut kahviini kevytmaitoa, mutta nyt se ei enää maistu. Kovin kermaista kahvimaitoa en ole kaivannut koskaan, joten tämä ei maistu mun suuhun vetiselle. Mitä juoksettumiseen tulee, niin olen huomannut että kahvin paahtoaste on tässä olennainen juttu. Jopa niin kovin kehuttu iKaffe sakkaa kahvilan vaaleapaahtoisessa kahvissa. Kotona tummapaahtoisessa suodatinkahvissa ei mun kauramaitoni sakkaa vaikka en käytä mitään vippaskonsteja mukiin lorauttelun suhteen.
    Kasvimargariinit nyt on mitä on, joten olen vain totutellut niihin. Sinisellä keijulla on menty jo kauan, enkä enää voita kaipaa, vaikka tiedän että se maistuu kovin paljon paremmalta. Mä tosin en koskaan syö puuroa, joten voisilmähommat ei sinällään vaivaa.
    Nostan hattuani sille että näet vaivaa ruokavalion muuttamiseen. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Katsotaan kuinka tän kokeilun käy. Yleensä näistä jää jotain muutosta käteen!

      Poista
  7. Maitotuotteet olisivat (ja ovat) minunkin kompastuskiveni. Ensinnäkin kahvimaito: juuri kuukausi sitten kokeilin muistaakseni mantelimaitoa jota kehuttiin hyväksi valinnaksi, mutta ainoa efekti oli juurikin kahvin vesittyminen. Se maun..öh..pyöristyminen jäi tapahtumatta ja juoman värikään ei juuri muuttunut. Mielelläni löytäisin kyllä korvikkeen.

    Ja juustot nimenomaan ruuan oleellisena komponenttina, en edes ala. Mutta ehkäpä tavoitteena voisi olla kohtuullistaminen täyden lopettamisen sijaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kohtuullistaminen ei ole ollenkaan hullumpi vaihtoehto! Sillä olisi valtava vaikutus, jos kaikki tekisivät niin.

      Poista
  8. Minä olen viime aikoina vähentänyt paljon liha- ja maitotuotteita, vaikka en vegaani olekaan. Suuriin ruokaremontteihin ei ole aikaa eikä energiaa, joten vähitellen opetellaan uusia juttuja. Lihaa syön nykyään vain harvoin, kalaa viikottain. Maidosta ei ole tarkoitus luopua kokonaan (koska juustot!), mutta miettiä missä kohtaa se maito on "välttämätöntä" ja missä ei. Ympäristö- ja eettiset syyt ovat toimineet yhtenä kimmokkeena, mutta yhä enemmän on ihan käytännön syitäkin. Olin lapsen pikkuvauva-aikaan maidottomalla imetysdieetillä, joten moni juttu on valmiiksi tuttu jo siltä ajalta. Lapsi juo meillä joka tapauksessa kauramaitoa ja etenkin ulkomaille muuton myötä näin laktoosi-intolerantikkona ei sitä valinnanvaraa maitotuotteissa niin paljoa olekaan. Kun lempikahvimaidosta luopuminen oli joka tapauksessa pakollista, oli pienempi kynnys siirtyä kokonaan kasvimaitoon. Minulle aamulaten kanssa soijamaito on toiminut parhaiten, tykkään sen täyteläisyydestä. Jos muuten suora vaihto tuntuu hankalalta, voi alkuun tehdä myös sekoituksia ja vähentää lehmänmaidon osuutta vähitellen kun uuteen makuun tottuu.

    Puuron teen kauramaitoon ja olen korvannut voisilmän makeuttamattomalla pähkinävoilla. Maistuu hyvältä, tuo terveellisiä rasvoja ja täyttää vatsaa. Jos nimenomaan suolaisuutta kaipaa niin pähkinävoin voi ostaa suolattuna (tai toki lisätä suolan itse). Toimii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret ruokaremontit ovat perhe-elämässä aika hankalia toteuttaa koska ne vaativat aina vähän perehtymistä. Hiljalleen totuttelu ja asia kerrallaan -lähestymisellä saa paljon enemmän aikaan!

      Poista
  9. Kahvimaidoksi suosittelen Alpron Soya for Professionals -soijamaitoa. Kokemukseni mukaan se on paksua ja kermaista, eikä tympeän makuista niinkuin soijamaito usein tuppaa lehmänmaitoon verrattuna olemaan. Tuota löytyy ainakin isommista K-ketjun marketeista. Kasviperäisistä uustoista sanottakoon, että kehitystä on tapahtunut! Minä vannoutunut juustohiiri olen vegaanipuolisoni rinnalla päässyt (joutunut) tutustumaan kasviperäisten juustojen valokoimiin, ja täytyy sanoa, että tilanne ei ole ollenkaan hullumpi. Kauppojen valikoimat ovat parantuneet huimasti ja S-ryhmä myy esimerkiksi Violifen juustoja todella kohtuulliseen hintaan (K-ketju ei) ja jopa vegaanista parmesaania löytyy (ei olla testattu). Violifen pizzajuusto toimii hyvin pizzan päällä, mutta lisää öljyä kannattaa lorottaa päälle pullosta, koska juusto itse ei ole yhtä rasvaista kuin perusjuustoraaste. Vegaanista halloumia ja fetaa odotellessa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sheesellä on "feta". Greek Style Dairy Free cheese taisi olla nimihirviö. Olen syönyt paistettuna pizzan päällä, mutta en ole uskaltanut maistaa vielä kylmiltään.

      Poista
    2. No hemmetti, pakko kai mennä sitten testaamaan noi juustotkin, jos tuo kahvihomma hoituu helposti Ikaffen ja soijamaidon taisteluna. :)

      Poista
    3. Ja hei "fetaa" voi tehdä myös itse! Yllättävän hyvää, suosittelen.

      http://karkkipaiva.indiedays.com/2014/12/16/yllattava-herkkuresepti-kotijuustoa-mantelista/

      Poista
  10. Maitotuotteita on ihan älyttömän vaikea korvata vegaanisilla, ilman että niihin tottuneen makuhermot eivät kärsi... En ikinä juo kahvia, jos siihen on tarjolla vain rasvatonta maitoa. Täysmaitoa sen olla pitää! Olen kuitenkin testannut useita kasvimaitoja kahviin ja tähän mennessä paras on ollut Alpro Soya Professional. Purkin kyljessä on jotain kahviin viittaavaa ja värityksenä myös ruskeaa.
    Vegaanihaaste sopisi minunkin lokakuun loppuun. Lihaa en juuri käytä, mutta maitotuotteita syön samalla tavalla kuin sinäkin. Parin viikon kokeilu on hyvä ajatus, koska siitä ei seuraa ikuisen luopumisen aiheuttamaa tuskaa, mutta uusia tuotelöytöjä ja ruokaoivalluksia varmasti siinä ajassa löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, olen samoilla täysmaitolinjoilla! Ja juuri noita oivalluksia näillä haasteilla haen. :)

      Poista
  11. Olin maidottomalla imetysdieetillä ja siinä tuli testattua monikin kasvimaito kahvissa. Paras mun mielestä oli Alpron mantelimaito, ja niistä se sokeroitu versio. Kaikki muut oli enemmän tai vähemmän häijyn makuisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mantelimaito kiinnostaa - onko siinä marsipaaninen maku?

      Poista
    2. Mantelimaito in ihanaa. Marsipaanifanina en tunnusta sellaista makua, mutta jos se jonkun inhokki on, niin varmasti löytää sieltä sen vivahteen.

      Se Alpron sokeroitu ihan juomana ja sokeroimattomaan teen esim. smoothieita ja aina kaurapuuron vaikka sekasyöjä olenkin. Se vaan tekee puurosta niin hyvän makuisen! Sen sijaan kahvissa en voi sietää. Irvistelen aina. Fiilistin, että siitää tulee varmaan ihana, pähkinäinen maku, mutta kitkerää se on.

      Poista
  12. Hei Katja! Olen ollut vegaani nyt reilun vuoden - sitä ennen olin ollut jo vuosikausia lakto-ovo-kasvissyöjä. Olen kokeillut viimeisen vuoden aikana kaikki mahdolliset kasvimaidot ja todennut ylivoimaisesti parhaaksi kahvimaidoksi Oatlyn iKaffe-kauramaidon. Voittaa ylivoimaisesti myös edellä mainitut Alprot ja muut! Muutenkin suosittelen Oatlyn tuotteita (esim. kaurakerma ja kaura-fraiche). Juustoista suosikkimerkkini on Violife, mutta totuuden nimissä on pakko sanoa, että vegaanijuustot eivät ole ns. tavallisten juustojen veroisia. Kummasti entinen juustonpuputtaja on kuitenkin tottunut elämään ilman halloumia, fetaa ym. Kaiken kaikkiaan vegaaniruokavalion noudattaminen on nykyisin Suomessa todella helppoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän noihin makuihin tottuu, siihen soijajogurttiin pääsin mukaan tosi noepasti! Mutta tavallaan toivoisin kyllä että se vegaaninen valinta olisi ihan aidosti hyvä.

      Poista
  13. En nyt oikein jaksa enkä ehdi lukea muita kommentteja, mutta haluan sanoa omani. Ikaffe nyt vilahtikin tuossa nopeasti selatessa useaan otteeseen, sitä olisin suositellut itsekin. Samoin en-muista-minkä-merkin "soya for professionals" on hyvä kahvi"maito". Mantelimaidosta tykkään kahvissa myös, se tekee kahvista makean ja vähän pähkinäisen makuisen, mutta vaatii vähän totuttelua koska on perus lehmänmaidosta aika kaukana.

    Kaurakermoja on tosi paljon hyviä, ne plantin maustetut on tosi hyviä! Ja kuulin huhua että ihan pirkallakin olisi kaurakermaa nykyään, että ei ole pakko ostaa mitään kallista merkkiä.

    Erityismaininta oatlyn kaurafraichelle. Maistui sellasenaan minun suussani liian kauraisalle, mutta on ihana lisä joihinkin ruokiin, esim. Vähän tuliseen mustapapukeittoon tai nachovuokaan. Ja ruuassa ei ole yhtään liian kauraisaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä ruoanlaittotuotteita täytyy myös kokeilla. Kaurajogurtti oli musta paljon huonompi vaihtis kuin soijajogurtti mutta ruoanlaitossa rooli tietysti vähän erilainen. Tulinen mustapapukeitto muuten kuulostaa superhyvältä!

      Poista
  14. Ikaffe oatlyltä kahviin! Tai manteli- sekä soijamaidosta se barista-versio niin ei vety enää :)

    VastaaPoista
  15. Olen imettänyt kaksi maito- ja soija-allergista lasta eli vaihtoehtoisia kahvimaitoja on tullut kokeiltua. Esikoisen aikana käytin tavallista Oatlyn kauramaitoa, mut siinä oli just se ongelma että hetken päästä sakkaantui pohjalle ja päälle jäi vettä, mut ajattelin et tällasia ne kaikki vaan on. Sit ei ollutkaan Oatlya kaupassa kerran ja ostin Alpron kauramaitoa eikä sakkaantumisongelmaa ollut ollenkaan ja nykyään käytän sitä. Oatlylta on nyt kyllä tullut myös barista-versio kauramaidosta joka toimii myös. Soijamaitoja en ole kokeillut koska lapset oli niillekin allergisia, mantelimaidot taas on mun makuun liian makeita, koska en käytä sokeria kahvissa. En asu Suomessa, joten en tiedä kaikista sieltä löytyvistä vaihtoehdoista mutta näitä käytän täällä ja löydän myös aina Suomesta siellä käydessäni. Jos käytät ruokaan kermaa Oatlyn ruokakerma toimii hyvin tavallisen ruokakerman korvikkeena, kukaan ei yleensä edes huomaa eroa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on itse asiassa ihan superhyvä tilanne nykyään kun vegebuumi on tuonut kauppoihin ihan omia hyllyjä näille tuotteille. Auttaa nimittäin aika plajon kun ne löytyvät helposti!

      Poista
  16. Haluaisin kysyä teiltä vapaaehtoisesti korvaavia maitotuotteita käyttäviltä. Miksi katsotte, että tuote jonka raaka-aine on kasvatettu toisella puolella maapalloa, jatkojalostettu ties missä ja lennätetty tänne Suomeen myytäväksi ja josta tuotot menevät monikansalliselle yritykselle jonnekin päin maailmaa on parempi valinta kuin suomalaisen lehmän Suomessa jatkojalostettu maito, jonka valmistaminen työllistää useita suomalaisia ja jonka myynnin tuotto menee suomalaiselle yhtiölle? Suomalainen maito ja maidosta tehdyt tuotteet jos mitkä ovat lähituotettua ruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaura kasvaa tietysti ihan Suomessakin (ja olisikin oikein hyvä, jos tätä raaka-ainetta alettaisiin jalostaa Suomessa enemmän), mutta viittaat siis soijaan? Hyvin yksinkertaisesti: ympäristösyistä, vegaaneilla tietysti myös etiikkakysymys. Suomalaiset ovat yksi eniten ilmastoa kuormittava kansa suhteessa asukaslukuun.

      Kun puhutaan ruoan ympäristövaikutuksista (ilmaston lisäksi kaikki muutkin kulutuksen vaikutukset ympäristöön), ruoan osuus voi olla lähes puolet yksilön ympäristökuormasta. Ruoan ilmasto-vaikutukset kertyvät ruoan koko elinkaaren ajalta: alkutuotannossa maatilalla, elintarviketeollisuudessa, kaupassa, ravintoloissa, kuljetuksissa, ostosmatkoissa ja ruoan valmistuksessa ja säilytyksessä sekä ruokajätteestä, mutta suurin kuorma tulee alkutuotannosta. Pakkauksen valmistuksen ja ketjun sisältämien kuljetusten osuus kaikista ympäristö- ja ilmastovaikutuksista on havaittu useimmiten olevan melko vähäinen - tämä yllätti minutkin muutama vuosi sitten. Jos aihe kiinnostaa, tästä löytyy paljon materiaalia, mm. WWF:n Suomalaisen vaikuttavimmat ilmastoteot ja Luonnonvarakeskuksen tutkimukset.

      Poista
    2. Oatlyn tuotteet ymmärtääkseni valmistetaan Ruotsissa, ruotsalaisesta kaurasta. Firman omistus on ruotsalainen. Jonkun verran käyttävät "sustainable" palmuöljyä tuotteissaan myös. Soijatuotteiden kohdalla suurin mörkö on GM-soija - kannattaa ostaa luomusoijaa, jos mahdollista.

      En jaksa tässä pitää esitelmää lihantuotannon, ja sen kylkiäisen maidontuotannon, ongelmista. Esim. Vegaaniliiton sivuilta löytyy paljon tietoa. Itse syön lihaa ja maitotuotteita kohtuudella, mutta nostan hattua vegaaneille ja kasvissyöjille. Ihmisillä on monia syitä luopua lihasta ja maitotuotteista, mutta eiköhän ympäristösyyt, eläinten oikeudet ja eettisyys ole ne suurimmat syyt. Loppujen lopuksi eläintuotannon päästöt on paljon suuremmat kuin soijan ym. kuljetuksineen.

      Poista
    3. Sen verran täytyy vasta argumentoida, että soija/soijatuotteet eivät todellakaan ole mikään pyhimys ja itsearvoisesti ympäristölle parempi vaalinta tai edes eettisesti parempi valinta. Soijan toiseksi ja kolmanneksi suurimmat tuottajamaat ovat Brasilia ja Argentiina. Näissä maissa soijan tuotantoa on viime vuosina lisätty lisääntyneen kysynnän takia ja uusia soijapeltoja on raivattu metsistä, jotka noilla leveyspiireillä ovat usein sademetsiä (maapallon keuhkot). Soijaviljelmillä taas työskentelevät köyhimmistä köyhimmät, joilla ei ole edes omaa asuntoa vaan sadonkorjuun ajan asuvat viljelmien lähellä maanomistajan tarjoamassa asumuksessa ja muun ajan faveloissa ilman mahdollisuutta rakentaa tulevaisuutta. Kuunneltuani brasilialaisen ystäväni kertomuksia brasilialaisista viljelystyöntekijöistä, voisin väittää, että suomalaista luomulehmää kohdellaan paremmin kuin brasilialaista viljelystyöntekijää.
      Liharuoan korvaaminen kasvisravinnolla on tärkeää ympäristön kannalta, mutta jotta ympäristö oikeasti hyötyisi pitäisi ensisijaisesti pyrkiä käyttämään Suomessa tuotettuja kasviksia, vihanneksi, papuja ym. ja korkeintaan Euroopassa tuotettuja tuotteita eikä käyttää toisella puolella maapalloa tuotettuja tuotteita.

      Poista
    4. Ongelma ei ole se, että ihmiset syövät soijaa, vaan että siitä tehdään rehua niille lehmille. Vastuullisesti tuotettu soija on ympäristön kannalta ihan loistovalinta, vaikka se tuotaisiin maapallon toiselta puolelta.

      Poista
  17. Yosalla on hyvät välipalat ja on kotimaista. Tänä syksynä oon löytäny jopa uutuutena "proteiinirahkaa" joka pitää nälkää hyvin. Ellei aavistuksen herneinen maku häiritse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yosaa olenkin syönyt jo monta vuotta! Se rahka ei ollut kovin hyvä, mutta monta hyvää makua niissä pikkupikareissa.

      Poista
  18. Kuinka sattuikaan, juuri tänään aamukahviin desin maitoa lorauttaessani mietin että onneksi maidosta ei tartte just nyt luopua. On se vaikeaa, kaksi kertaa sen tehneenä. Juustoja ei korvaa mikään ja se Oatlyn iKaffe on vähiten epämielyttävä. Tsemppiä :D

    VastaaPoista
  19. MAidoton marraskuu! Minäkin olen vuoden aikana vähentänyt maitotuotteita. Vegaanijuustoille en ole oikein lämmennyt, joten olen sitten ennemmin ilman.

    Mutta ruoanlaittoon juustoraasteen korvike, esim. makaronilaatikkoon, on oluthiivahiutale. En olisi uskonut, että se toimii niin hyvin. Menettelee jopa leivän päälle ripoteltuna, ja on terveellisempääkin kuin vegaanijuustot. Valitettavasti sitä pitää käydä ostamassa jostain ekokaupasta.

    Muiden jo mainitsema kaurafraiche on myös mainio kokkaustuote. Jääkaapissani odottaa Yosan kreikkalainen jogurtti: odotukset siihen on kovat, koska välillä kaipaan tuollaista jogurttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oluthiivahiutale. O_o Löytyykö Ruohonjuuresta? Ja hei, testaa Alpron Go On -soijarahkoja, sairaan hyviä!

      Poista
    2. Löytyy. Ja muistakin "ituhippikaupoista". Mä teen lasagnen bechamelin kaurakermasta, kauramaidosta ja tästä. Ja makaronilaatikkoon juu, soijapihveihin, raastepihveihin ja -pyöryköihin, moneen hommaan. On myös hyvä b-vitamiinin lähde.

      Poista
  20. Vähän samojen asioiden kanssa painiskelen ja koko ajan yritän tietoisesti vähentää maitotuotteita ja kananmunia. Niiden lisäksi syön myös kalaa, mutta sitä en koe niin ongelmaksi, koska syön sitä harvakseltaan ja pääasiassa (ravintolassa en niin mieti) wwf:n listalta suositelluista kaloista. Ja jotenkin en osaa tuntea sympatiaa niitä kohtaan?

    Mutta joo, maitotuotteet... Minähän siis myös rakastan juoda rasvatonta maitoa ja sitä kuluisikin paljon, jos vaan itselleni luvan antaisin. Siinä olen opetellut vaan hieman itsehillintää märien suhteen. Puuron teen mielelläni mantelimaitoon ja voisilmää en siihen kaipaa.
    Voin voi korvata pääaosin erilaisilla öljyillä ja vegaanisilla margariineilla. Puuroon voi sen satunnaisen voisilmän laittaa. Arjessa en käytä, mutta jos parin viikon välein keitän kunnon ruispuuron, niin sinne se voi vaan kuuluu!
    Jäätelö on satunnainen herkku ja sitä on helppo korvata myös silloin tällöin vegaanisilla tuotteilla.
    Ruuanlaitossa kerman voi korvata millä tahansa kauratuotteella eikä sitä edes huomaa! Jopa lasagnen olen tehnyt ihan menestyksellä niin, että valkokastikkeen korvasi alpron maustamaton soijajugurtti joka oli hyvin maustettu mm. tuoreella basilikalla.
    Mutta juustot... Ei ole elämää ilman juustoja! Olen yrittänyt lievittää omaatuntoani sillä, että arjessa olen vähentänyt huimasti. Esim leivän päälle ennemmin avokadoa ja kasviksia kuin voita ja juustoa. Ja noita pähkinävoitakin on vaikka mitä ja kaiken maailman tahnoja. Mutta just noi leipäjuustot, fetat, halloumit jne tai brie hillon ja keksin kanssa... Kuolahan tässä alkaa valumaan!

    Ja kananmunat on mulle myös "ongelma". Esim. lettutaikinoissa yms niitä on helppo korvata esim. kikhernejauhoilla ja muutenkin yllättävän moni asia johon kananmuna "kuuluu" toimii yllättävän hyvin ihan vaan jättämällä sen pois. Mutta munakkaat on sellainen arjen pelastaja meidän taloudessa, että niille en ole korvaajaa keksinyt. Lisäksi niihin saa niin hyvin piilotettua kaikki jämät jääkaapista, että pienentävät hävikin määrää. Oon sen verran tumpelo keittiössä, että en muuten varmaan keksisi mitä noille rippeille tehdä.

    Mutta kai tämä armollinenkin suhtautuminen ja asian tiedostaminen auttaa edes vähän. Tai niin haluan ainakin ajatella. Parempi opetella pikkuhiljaa ja sitten kun on asioihin tottunut, voi taas koittaa siirtyä vähän enemmän pois mukavuusalueeltaan.

    Itse olen lukenut aiheeseen liittyen esim. chokochili.net blogia ja hänen kirjojaan, niistä saa hyviä ideoita ja reseptejä joista on helppo aloittelijankin kokeilla jotain. Lisäksi vegaanikeittiön käsikirja on mielestäni mahtava teos ja haluaisin sen omakseni, mutta sitä en ole onnistunut ostamaan kun on ilmeisesti painos loppu. Onneksi kirjastoista löytyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noista munakkaista... Oletko kokeillut tehdä kikhernejauho-omelettia? Jos malttaa tehdä tarpeeksi ohuen, ja paistella rauhassa niin mielestäni toimii oikein hyvin. Siihenkin saa yhtä hyvin jemmattua jämät. Mä ainakin tykkään.

      Poista
    2. Kananmunat! Siinäpä se vaikeiden luopumiskohteiden ykkössijan haltija. Olen täysin munakasriippuvainen koska se on ainoa ruoka jonka saan itse aikaan noepasti. Mutta yritän nyt lähteä siitä että tää lihattomuus on jo ihan superhyvä saavutus ja jos saan vielä maitotuotteitakin vähennettyä niin olen jo hiton pitkällä. Tuo kihernejauhohomma täytyy kokeilla!

      Poista
    3. Olen kokeillut kikherneistä "munakasta" muutamaankin otteeseen, mut ei vaan toimi mulle. :( Se on harmi, koska esim. monissa taikinoissa ja just lettujutuissa jne. toi jauho toimii niin loistavasti.
      T: edellinen anonyymi

      Poista
  21. Mun uusi tuttavuus on cashew-maito (Alpro), jota nyt on alkanut tulla ainakin K-ryhmän kauppoihin. Se on ensimmäinen maidonkaltainen tuote, joka mulle on toiminut kahvissa. Tuota iKaffea en tosin ole maistanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kiinnostavalta! Maksaako aivan hillittömästi?

      Poista
    2. Mitähän mä uskaltaisin valehdella? Litra on kai jotain 2,5-3 euron väliin eli ei kai tuo nyt ihan halpaakaan ole. Pelkkänä kahvimaitona se nyt ei kuitenkaan päätä huimaa. Ja pakkauskoko on siis 1l. Muunlaisessa pakkauksessa en ole nähnyt.

      Poista
  22. aikoinaan lyhyen imetysurani aikana kokeilin hetken maidotonta dieettiä. siitä jäi käyttöön rainbown kauramaito. alkuun oli se pahvinen tuntuma, mutta nopeasti tottui. nykyään tav. maito maistuu aivan liian happamalle. rainbown kauramaito ja clipperin luomupikakahvi - siinä mun latte nykyään. ei toimi minun makuun muiden merkkien pikakahveilla tai maidoilla, kokeiltu on.

    minulla myös juuston kanssa luopumisen ongelma. mitä siihen leivän päälle sitten laitetaan?! yosan sitruuna"jugurtti" on aivan törkeän hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mä olen myös pikakahvi-ihminen! Löfbergin luomut & reilut kuivapurut saa nyt seurakseen kasvimaitoja. :)

      Poista
  23. Vinkkaan täältä, että parhaan valmishummuksen, esim leivän päälle, saa Lidlistä. Purkki maksaa alle pari euroa, joten uskaltaa ostaa suht helposti. Lidlin paistopisteestä saa myös maidottomia munkkeja.

    Meillä ei käytetä enään pitsassa juustoa kuin mausteeksi jotain voimakasta, jos on sattunut alennuksessa olemaan jotain erityistä. Muuten pitsan päälle tulee valkosipuliöljy, johon tulee murskattua valkosipulia, oliiviöljyä, ripaus suolaa, balsamicoa ja chipotletahnaa (jokin muukin chilitahna tai miedommassa versiossa savustettu paprikajauhe sopisi varmasti). Ei se maistu juustolle eikä koostumuskaan ole kuin juustossa laisinkaan, mutta ehkä juuri siksi tuo toimii sitä iän ikuista mozzarellaa paremmin omassa suussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hummus. <3 Ja tuo on ihan hyvä idea että ei ei edes yritä sitä juustoa vaan lähtee tekemään ihan toisenlaista kokemusta!

      Poista
  24. Kuopuksen maitoallergia alkaa vähitellen helpottamaan, mutta silti jatketaan ainakin ruuanlaitossa pitkälti kasvistuotteilla. Kahvin juon kyllä mustana, mutta ruuanlaitossa Plantin kaurakermat ovat ihan parhaita, eikä eroa kyllä lehmäkermaan juurikaan ole. Ja Alpron vaahdotettavasti creamy-kermasta saa kuohkeamman kotijäätelön ja paremman juustokakun kuin perinteisestä kuohu- tai vispikermasta. Plantit jogurtit (erityisesti tuplapikarijogut troopiset hedelmät ja puolukka-vanilja) ovat maistuneet kiitetävästi myös perheen sekasyöjille. Alpron jogutkin ihan hyviä, mutta Plantille pisteet Suomessa valmistamisesta ja ainakin omasta mielestäni raikkaammasta mausta.

    Juustot ovat kyllä meilläkin se heikko lenkki. Violifen vegejuustot ovat kyllä parantaneet tilannetta ja parmesaanikorvike on jopa ihan hyvää, mutta silti pitkään kypsytettyä kiteistä goudaa tai tiukkaa mustaleimaemmentalia ei vielä saa sillä vaihdettua. Miedompia Oltermanneja, Edamia tms. ei meidän jääkaappiin edes eksy ja ruuanlaitossa juuston käyttö on harvinaisuus satunnaista pizzan leipomista lukuunottamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy ottaa noihin ruoanlaittotuotteisiin ihan oma lähtö jossain vaiheessa, en edes tiennyt että on olemassa "kuohukermaa"! Mutta Plantin jogurtit ei olleet mun mielestä yhtä hyviä kuin alpron soijajugurtit. Täytynee kokeilla uudestaan muita makuja.

      Poista
    2. Toi kaura "kuohukerma" tuli kokeiltua kesällä ekan kerran ja meni ja voitti tavallisen kerman mennen tullen! Sen vatkasi silmänräpäyksessä (huomattavasti nopeammin kuin tavallisen) ja maussa en huomannut pienintäkään eroa, kuten ei kukaan syöjistäkään joille sitä tarjosin marjojen ja keksimurun kera. Sekaan laitoin ripauksen vaniljasokeria, mutta en esim. tavallista sokeria ollenkaan.

      Poista
  25. Onko joku Kolmen Kaverin jäätelöistä muka vegaaninen? o___O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesällä kehittelivät 3 vegaanista makua - kookoksen, suklaan ja minttusuklaan. En tiedä onko vielä myynnissä mutta maistatusta on ollut.

      Poista
  26. Minäkin olen tietoisesti alkanut lisätä kasvisruokien määrää meidän perheen ruokapöydässä. Omalla kohdallani ongelmana on vain se, etten voi syödä palkokasveja, sieniä, kananmunaa.. Maitotuotteet on ok laktoosittomina, tosin olen tykästynyt kauramaitovalmisteisiin. Minun kohdallani täysin kasviruokavalio saati sitten vegaaninen on siis poissuljettu, koska mistä sitten saan proteiinia. Noh, sen vähän teen mitä pystyn ja lisään kasviksia noin muuten ruokavalioon.

    Täytyy noista kahvimaidoista sanoa, että minusta se iKaffe maistui kahvissa tosi kitkerälle. Paras on minunkin mielestäni Rainbow kaurajuoma, mutta olen opetellut juomaan kahvini mustana joten no problemos! :)

    VastaaPoista
  27. Muistattehan jättää myös kalat ja muut merenelävät pois? Alati kasvava sushin syönti on yksi suurimmista ympäristöongelmista maailmalla.

    Niin maalla kuin meressä. Jos meri tuhoutuu on aivan sama mitä täällä maan päällä syödään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vegaaninen ruokavalio sulkee itsestäänselvästi merenelävät pois. Sushia voi tehdä ilman eläimiäkin.

      Poista
  28. Pakko suositella tätä Elina Innasen Vegaanin keittokirjaa. Sen reseptit ovat helppoja ja ainekset saa tavallisista kaupoista. http://vegaaniliitto.fi/www/fi/vegaaniliitto/vegaanipuoti/kirjat/vegaanin-keittiossa

    VastaaPoista
  29. Hei, te jotka ette käytä maitotuotteita! Kiinnostaisi tietää, miten varmistatte riittävän kalsiumin saannin? Purkista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en saanut riittävästi kalsiumia sekasyöjänä, enkä saa sitä varmaan enempää tai vähempää nyt. Muutamat juustoviipaleet tai satunnainen kermakastike ei kalsiuminsaantia pelasta.
      Tofusta, tummanvihreistä kasviksista ja palkokasveista mä varmasti kalsiumini pääosin saan. Oishan noita purkkeja, mutta ei kiinnostanut sekasyöjänä, eikä kiinnosta nyt.

      Poista
    2. Kalsiumilla täydennetyt kasvituotteet, jugurtit ja maidot.

      Poista
  30. Voinkorvikkeena voisi kokeilla voinmakuista rypsiöljyä. Saa ihan s-marketeista ja on kotimaista, muistaakseni Neito-merkkisttä. Minusta ainakin ruoanlaitossa tuo tarpeeksi voimaisen maun, voisi sopia puuroonkin.

    VastaaPoista
  31. Vanha postaus mutta pakko kommentoida. Oletko huomannut kaslinkin kotimaisen kauramaidon? http://kaslinkaito.fi Juotuna tosi hyvää, kahvissa en tiedä kun en kahvia juo. Myös oatlyn vanilijakastike ja alpro soya vispikerma ovat ihan huipputuotteita joihin kannattaa tutustua jos ei vielä ole ehtinyt kokeilla!

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...