24.10.2016

Ilmeeni kun kuulin yökyläsynttäreistä

Juuri kun luulin, että hallitsen nämä synttärijuhlahommat ihan suvereenisti, kuulin uudesta hittikonseptista. Yökyläsynttärit.Herranmunvereni. Luulin Halloween-pilaksi. Eikö tämä kenenkään muun mielestä kuulosta vähintäänkin haastavalta? Viittaan siis siihen, että kymmenen hengen jengi, joka yleensä tulee pariksi tunniksi päällystämään lattiat popkornilla, majoittuisi meillä koko yön. Siis noin 16 h.

Minulle kerrottiin, että olkkariin järkätään joku siskonpeti, mutta enhän minä edes tiedä, miten onnistuu kolmen lapsen nukkumaanlaitto -- saati sitten useamman. Jo iltatoimiin menee tunti, kun vessaan mahtuu yksi kerrallaan. Ja mihin aikaan ne aamuvirkuimmat heräävät?

Goodiebägit ovat tähän verrattuna aika pieni ponnistus.

Tästä tuli mieleen, että jos haluaa panostaa synttäreihin näin helvetisti aikaa, vaivaa ja rahaa, eikö saman tien kannattaisi kulkea se kuuluisa ekstramaili? Olisihan tässä vielä tasoja saavuttamatta.

Tässä talossa oli yökyläsynttärit, sanokaa mun sanoneen.
Uimahallisynttärit? En ihan heti keksi hikisempää keikkaa. Ihan parasta, jos jengi ei ole uimataitoista.

Leirisynttärit. Miksi tyytyä yhteen yöhön ja sisätiloihin kun koko jengi voisi tulla takapihalle viikoksi telttailemaan? Muistat vaan hommata koristeiden ja kakun lisäksi generaattorin, bajamajat, ulkosuihkun ja trangian!

Stadionsynttärit. Tapahtumajärjestäminen viedään nextille levelille, kun lapsen uutta ikävuotta vietetään koko kaupungin voimin. Varaa vain lähin urheiluareena ja järkkää Marja Hintikka juontamaan, musiikista vastaa toki Cheek.

Matkasynttärit. Jos todella rakastat lastasi, lähdet koko köörillä reissuun. Lisäpisteitä yli kuuden tunnin lennosta ja malaria-alueesta.

Kuulentosynttäreistä on vain pieni askel Marsin kolonisaatiosynttäreihin.

Vetoan muihin vanhempiin: eikö nyt vain unohdeta tämä yökyläsynttärihullutus? Tosin onhan tässä se hyvä puoli, että leipominen lakkasi just jännittämästä.

61 kommenttia:

 1. Meillä on ollut yökyläsynttärietä, mutta eka vasta 10-vuotispäivänä. Kolme parasta kaveria tuli kylään. Tässä iässä ei tarvinnut äidin tehä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko! :D Synttäreistä on aina vaivaa, ja tässä vielä se aamukin riesana.

   Poista
 2. Tää toimii kyllä usko pois. Tai siis helpommin, kuin uskot. Meillä konsepti ollut jo useasti käytössä, tai siis niin, että pakkaan synttäreille lähtijän matkaan lahjan lisäksi myös makuupussin ja puhelimen laturin. Soommoro! Niin öh, meillähän niitä öitä ei olla vietetty kuin yksi kerrallaan. Vetoan neliöiden riittämättömyyteen ja pieniin sisaruksiin, joita varten kämppä pitää saada about hiljaiseksi jo ysiltä. ��

  Sylvia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa, niin noinpäin se toimii varmasti hienosti! ;)

   Poista
 3. Meilläkin yökyläsynttärit on olleet käytössä vasta +10 ikäisillä ja maksimissaan 4 lasta on ollut vieraana.

  Muistakaa hei että jos on täivaara tiedossa koulussa niin kannattaa välttää yökyläilyä muutoinkin...nimimerkki, kerran lapset saaneet täitä yökyläilyssä.

  VastaaPoista
 4. No ei todella koskaan ikinä yökyläsynttäreitä. Mutta olen vierestä kerran nähnyt uimahallisynttärit Mäkelänrinteessä. Ilmeisesti ne oli firman puolesta vedetty ja järjestetty ja hienosti meni. Juhlijat olivat tosin ehkä n 9v ikäisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, mikähän firma hoitaisi yökyläsynttärit? Joku hotelliketju? ;)

   Poista
 5. Yökyläsynttärit on meilläkin hitti, mutta ei todellakaan kahta tai kolmea kaveria enempää! Jossain menee raja sentään! Muutama 8-11 vee riehutetaan ensin jossain sisätouhupaikassa, ruokitaan roskaruokapaikassa ja sitten yökylään sokerihumaltumaan. Ihan jees!
  Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skidillä on niin paljon kavereita että rajaus noin pieneen ryhmään on vähän vaikeeta ellei halua synttäröidä viikkoa putkeen joka yö. :D

   Poista
 6. Tää on itse asiassa hyvä konsepti, meillä oli ekaa kertaa nyt yhdeksänvuotiaalla eikä jää ikävä lahjapussien tekoa ja ohjelmien miettimistä yms. Mitä synttäreihin liittyi niin monta vuotta.

  Toki tällaiset synttärit vaatii tilaa kotoa. Ei olisi onnistuneet edellisessä kodissa, mutta nyt on alakerta, jossa lasten huoneet ja takkahuone, jossa tytöt saivat olla rauhassa.

  Yökyläsynttäreille ei voi kutsua 10:tä kaveria, paras olisi noin kolme. Meille tuli viisi, kun kyseessä tiivis porukka.

  Muuten äidin kannalta aivan mahtavan helppoa! Tytöt järjestivät pitkälti omat ohjelmansa, illaksi oli varattu leffaherkkuja ja pientä iltapalaa. Katsoivat elokuvan ja juttelivat ja askartelivat. Yöksi levittivät patjat siskonpediksi. Jokaisella oli mukana omassa ikea-pussissa omat petivaatteet, joten ei tullut edes ekstrapyykkiä!

  Aamulla tarjottiin aamupalaa, oli ekstrana croissantteja. Oli kuulemma parhaat juhlat ja meilläkin tosi rentoa. Ei jää kaipaamaan niitä juhlia, joiden jälkeen ihan uupunut ja poikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konsepti alkaa selvitä: vetoan siihen, että kaverimäärä rajaa tän vaihtiksen kokonaan pois laskuista ja kahden tunnin setillä mennään jatkossakin!

   Poista
 7. Meillä kans yökyläsynttärit ollu jo puheena mutta se on sama homma kuin megazonesynttäreissä oli. 3-4 kaveria on max, enempää en pysty handlaamaan ja sillä määrällä onnistuu.

  Leffa pyörimään, pakastepizzaa ja jotain herkkuja. Ei tarvi panostaa läheskään niin paljon kuin kaverisynttäreitä muuten järjestäessä, ohjelmaakaan ei tarvita jos leffa on se xD Sen lisäksi vapaata leikkiä. Omat makuupussit mukaan oli hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä yö useamman kersan kanssa on mittaamattoman arvokas panostus!

   Poista
 8. Mun mielestä ihan älyttömän paljon parempi juttu kuin ison lauman tavissynttärit! Yleensä lapset on sen verran vanhoja kun näitä puuhataan, että eivät tarvi vahtimista.
  Meillä on lisäksi otettu säännöksi, että kaikkien pitää mahtua nukkumaan samaan huoneeseen, joten vieraita voi olla kolme.

  Synttärisankari itse suunnitteli tarjottavat (Arnoldsin donitseja, sipsejä, dippiä ja vihannestikkuja) ja ohjelman (pleikkarin pelaamista, Vain elämää ja sitten saunaan). Iltapala ja aamupala oli ihan normisettiä mitä meillä aina on. Vieraat noudettiin jo aamulla kymmeneltä harrastamaan. Helpoimmat synttärit tähän asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tajusin että ei meillä ole varapatjojakaan kuin kahdelle. Joten tällä kaverimäärällä synttäreitä sais juhlia joka yö viikon putkeen. O_o

   Poista
 9. Joo EI! Meillä on ollut yksi kaveri yökylässä ja jo tämä laittaa pakan ihan sekaisin. Kyseinen kaveri valvoo meidän vinkkelistä liian myöhään, oma lapsi alkaa hätääntyä kun sitä väsyttää, joudun lopuksi sanomaan vähän liian tiukasti, että nyt hiljaa, itse en pysty tietenkään nukkumaan kun on vieraita ja kaveri myös herää ennen seitsemään kun nukkumaan on päästy noin klo 23. Tuloksena seuraavana päivänä kiukkuinen ja väsynyt äiti ja lapsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, muakin jännittää jo yksikin yövieras. Ja aamuvirkkujen (oli ne sitten lapsia tai aikuisia) ei muutenkaan kannata tulla meille yökylään, koska ne saa sit venata aamupalaa kymmeneen asti.

   Poista
  2. Hehe.. omalla pojalla on hyvä kaveri jonka perheen päivä on ~6-21 kun meillä se on pikemminkin 9-00.

   On ihan elämyksellisiä yökyläilyt kumpaankin suuntaan, kun meillä toveri on silmät ristissä jo siinä vaiheessa kun mä tajuan edes ajatella mitään iltapalaa ja vastaavasti meidän muksu tulee yleensä sieltä kotiin silmäpusseihin kompastellen kun ei se rytmi niin helposti siirry ja pikkulapsiperheessä ei nuku kukaan pitkään...

   Mä olen asennoitunut tähän rikastavana kokemuksena kaikille, talo elää tavallaan jne :D

   Poista
 10. Yhdyn edellisiin ;)

  Yökyläsynttäreitä sivusta seuranneena vieraita on yleensä 3.
  Samaa vierasmäärää käytettiin, kun pidettiin synttärit Lintsillä (ei siis mitään järjestettyä vaan rannekkeet kaikille ja välillä lahjanjaot kahvilassa).

  Ystäväperhe on pitänyt muutamanakin vuotena uimahallisynttärit myös. Oman koululaisen uimataito sen verran alkeellinen ikäryhmään verrattuna, että meillä tätä ei ole onneksi pyydetty :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko sanaakaan tästä helppouspropagandasta, mutta lintsisynttärit isoille lapsille vois olla tosi vaivaton idis! Kiitti vinkistä!

   Poista
  2. Mutta vasta kun kaikki muksut on yli 140cm, muuten oot pulassa.

   Poista
 11. Joo, yökyläsynttärit eivät ole niin paha, miltä ensihätään kuulostaa. Konsepti on täysin eri. Meillä oli ekaluokkalaisen yökyläsynttärit vähän aikaa sitten, hyvä äiti onnistui unohtamaan lastenkutsut ajallaan ja lepytteli huonoa omaatuntoaan lupaamalla yökyläsynttärit. Vieraita oli viisi, kun tiedossa oli, että keikki eivät jää yöksi, ovat vielä sen verran pieniä, että yökyläily ei ole itsestään selvyys. Lopulta kaksi jäi yöksi, loput kolme olivat illan jä lähtivät kotiin nukkumaan. Ohjelmassa oli lahjojen avaamista, safkaa, perinteisiä pihaleikkejä ja sauna. Saunan jälkeen iltapalalle ja nukkumaan ja osa vieraista kotiin. Aamulla aamupala ja vapaata leikkiä. Heittämällä sanoisin, että helpoimmat synttärit, mitkä olen ikinä pitänyt. Lapsia on vähemmän, koko ajan ei tarvitse olla ohjelmaa, oikeastaan ei lahjojen jakamista lukuunottamatta poikkea siitä, että olisi pari kaveria yökylässä samaan aikaan. Sillä perus 10 lapsen konseptilla ja normisynttärihässäkällä en lähtisi yökyläsynttäreitä pitämään, mutta näin toimi hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mut tossahan on mun laskujen mukaan sekä normisynttärit että yökyläsynttärit!

   Poista
 12. Meilläkin yökyläsynttärit oli enemmän sääntö kuin poikkeus 9-vuotiaasta eteenpäin! Ensin riekuttiin jossain sisäleikkipaikassa, metsässä, talleilla yms ja tässä toki vanhemmat joutuivat pari tuntia valvomaan ja ehkä jopa järjestämään vähän ohjelmaa (Hoploppeja ei tuolloin vielä ollut). Kotona illalla sitten syötiin kakkua, avattiin lahjat ja katsottiin joku elokuva karkkeja mässyttäen. Tuon ikäiset selviytyvät iltatoimista jo itsenäisesti, eli vanhemmat vain laittoivat patjat lattialle ja siinä se. Aamulla syötiin vielä edellisen päivän jämäruokia ja kaikki haettiin kotiin jossain klo 10 kieppeillä. Toimi hyvin ja muistaakseni vanhemmat vaikuttivat paljon vähemmän kireiltä kuin tavallisilla synttäreillä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I beg to differ: toi ajallinen panostus ihan huikea verrattuna siihen kahteen kiihkeään tuntiin, jotka vietetään normisynttäreillä.

   Poista
 13. Munkin tyttö on puhunut yökyläsynttäreistä ja 10v synttärit taidetaan vetää sillä kaavalla. Sillä on neljän tytön tiivis porukka niin heidät saa kutsua ja isi ja pikkuveli menee siksi aikaa mummolaan. Meillä on muitakin yökyläilyjä tehty näin, ja mulle superhelppoa kun tytöt ei edes halua mun sekaantuvan mihinkään :D Mä oonkin lukenu toisessa huoneessa kirjaa kun tytöt on kattonu leffaa ja kikattanu. Sit jossain vaiheessa tiukempi karjasu nukkumaan menosta. Aamukin menee jouhevasti kun ne herättyään haluaa heti leikkiä tai vetää vaatteet päälleen ja menee pihalle.
  Jos yökyläily ei onnistu niin toinen vaihtoehto 10v synttäreille on rahaa käteen ja Flamingoon leffaan. Autoon mahtuu minä + neljä lasta niin siinäkin maksimi on just se kolme vierasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo totta, neljän tytön porukalla varmaan mahdollisuuksien rahoissa, jos on supermutsi. ;) Musiikkiluokalla on niin paljon porukkaa että pakko varmaan varata koko leffateatteri!

   Poista
 14. "Marsin kolonisaatio-synttärit - vanhemmille, jotka haluavat tarjota lapsilleen parasta". Repesin!

  Mutta kuten aiemmat ovat todenneet, yökyläsynttärit ei ole tuhoontuomittu idea vaan vanhemmille usein hyvinkin leppoisa ratkaisu, mutta konsepti ja vierasmäärä on aivan eri kuin tavissynttäreillä. Edellyttää myös riittävän isoja lapsia.

  Se on samalla hyvä tapa ulkoistaa vastuuta lapselle,meillä 10-vuotias teki kaiken suunnittelun,mietti tarjoilut, kirjoitti ostoslistan yms.

  Toinen konsepti mitä täällä meilläpäin on juuri isommille käytetty, on vieminen esimerkiksi leffaan tai Heurekaan. Ei siis millään synttäripaketilla, vaan ihan ostaMalla liput. Innokkaimmat voi kasata esimerkiksi herkkupussit mukaan elokuviin. Lahjat voi avata kotona leffan jälkeen ja tarjota vaikka jätskit tai kakkua. On kyllä ihanaa, että näillä isommilla alkaa massasynttärit jäädä taakse, oma tytär kävi parhaimpina vuosina 20 synttärit vuodessa. Siinä oli lahjanostoa ja kuljetus- ja aikataulusäätöä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ikinä alskenut, mutta on muuten aikamoinen toi synttärirumba, minkä parinkin lapsen kanssa joutuu käymään läpi!

   Poista
 15. Mä muistan uimahallisynttärit omasta lapsuudestani 90-luvun lopulta. Oltiin ehkä 4-5-luokkalaisia. Luokkakaverille oli vuokrattu joku allasosasto, jossa pieni uima-allas. En muista oliko koko luokka kutsuttu vai pelkästään tytöt. Backstreet Boysin tahtiin pompittiin vedessä, se on mun ainut muistikuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tämä ON oikea konsepti! Ja vielä uimataidottomille! Todella rohkeaa!

   Poista
 16. Ööööö, what?? Mulla on tähän tasan yksi kommentti: never gonna happen! :D Tai ainakin vaikea kuvitella vielä, kun esikoinen on 5. Vaikea kuvitella kyllä koskaan. Järkytyin jo, kun yksi vanhempi sanoi, että he aina kutsuvat synttäreille koko päiväkodin (20 lasta), se on kaikkein reiluin tapa. Sanoin, että meille ei tule 20 lasta, pahoittelen. Jos nyt saataisiin edes ne ekat kaverisynttärit pidettyä tänä vuonna, viime vuonna peruttiin vatsataudin takia ja sitten meillä olikin se hieno kakkubloggarilta tilattu 15 hengen Salama McQueen -kakku siinä perheen vatsataudin keskellä "ahmittavana". Tänä vuonna on jäätelöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, jään odottamaan kutsua ja tullaan ilman makuupussia! Mun on edelleen vaikea kuvitella vaikka tunnelin päässä on jo kirkas valo...

   Poista
 17. Peukku uimahallisynttäreille. Uimataitoiset 3-4 lasta uimaan, pikaruokaravintolaan ja lopuksi valitsemansa herkku. Yksi ilta ja däts it :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tämän voin ehkä uskoa että pienellä porukalla onnistuu.

   Poista
 18. Uimahallisynttärit on ihan mahtavat. Riihimäellä niitä järjesti aikaisemmin uimalan kahvioyrittäjä yhdessä uimaseuran kanssa. Oikea uimaopettaja piti altaassa puolen tunnin -minuutin "uimakoulun/vesipeuhun" lasten tason mukaan. Jälkikäteen sitten tilaussaunan tiloissa hampurilaiset, limppaa, karkkia ja kakkua.

  Myös yökyläsynttärit on jees, tosin sitten rajoitetaan osallistujien määrä max 3-4.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käännän virallisesti takkini uimahallisynttäreistä. Voivat toimia. :D

   Poista
 19. Ei tule kuuloonkaan, eika ole rantautunut tanne perifeeriaan onneksi. Eika meille kukaan laittaisi yöksi lastaan kun meilla on tuo varsan kokoinen koira joten suosittelen hommaamaan kotiin jotain pelottavaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kamala, Snadia ei lähtisi yökylästä pois, jos saisi illan asua ison koiran kanssa. O_o

   Poista
 20. Repesin täysin!!!
  No, mun nuorin täyttää seuraavaksi sen "Sweet sixteenin" joten ihan hetkeen ei ole ylipäänsä ollut kaverisynttäreitä.... mutta silloin kun meillä oli niitä, meillä vietettiin useammatkin yökyläsynttärit, mutta niiden teema oli max 3 kaveria kylässä ja muksu osallistui siivoamiseen jälkeenpäin.
  Joo, vähän poppareita, pari-kolme leffaa (ikätasoon sopivia ja mielellään sellaisia, että vanhemmatkin jaksaa....), sit patjat lattialle joko olkkariin tai lapsen huoneeseen, ja korvatulpat, jolla suojaudut hillittömältä kikattelulta.
  Hyvin se menee!! Trust me. Been there, done that.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Ehkä tää vois toimia sitten teininä kun ne nukkuu puolille päiville. Mutta tässä tuli jo niin painavat argumentit että never gonna happen: riittää että pistän sen valkkaamaan kolme kaveria. Ei onnistu, joten se siitä.

   Poista
 21. Mulla on kaks alle 3 vee lasta ja jo nyt ahdistaa tämä. Mitkä helvetin yökyläsynttärit?! En selviä siitä perussetistäkään! Voi helvetti. Hjälp.

  VastaaPoista
 22. Nääh, jos on monta lasta ja jatkuvasti lapsia yökylässä muutenkin, ei yökyläsynttärit ole mikään biggie. Kaikkeen tottuu. Isommat lapset hoitaa omat juttunsa, ei tarvi kuin kaupassa käydä. Heleppoa kuin heinänteko. Ja niillä on aina kivaa!

  VastaaPoista
 23. Teininä (12-16vee) yökyläsynttärit oli ihan normia. Siinä vaiheessa ne parhaat kaverit on yleensä valikoituneet ja niitä on 3-5, joten porukkaa ei ole mahdottomasti.

  Me just katottiin joku leffa ja oli mässyä. Mulla on synttärit toukokuun, niin joskus nukuttiin jopa teltassa takapihalla, jos oli oikein hyvä sää... :)

  VastaaPoista
 24. Yökyläsynttärit on ihan ok mutta sitten on se aamuhässäkkä. Ja isoveli joka ei voi tulla aamupalalle koska vieraita tyttöjä.

  Kotona pidettävä leffasynttäri oli aika jees. Olohuoneesta rullattiin matot pois, lattialle vilttejä + tyynyjä (helppo pestä jos (kun) limut kaatuu) ja herkkubuffa pöydälle. Ensin lahjojen jako ja avaus ja sitten leffa pyörimään. 2 tuntia humahtaa kuin siivillä ja jälkisiivous on helppoa ja nopeaa. Kaikki tykkäsivät.

  VastaaPoista
 25. Miun perheessä ei ole meille muksuille ikinä järjestetty minkäänlaisia syntäreitä. Hyvä jos sukulaiset kahville kutsuttu. Vastaavasti ei sitten ikinä tullut kutsua kenenkään kaverin/luokkalaisen syntäreille vaikka koko muu luokka kutsuttu.

  Pitää sitten katsoa missä jalanjäljissä menee joskus tulevien lapsian kanssa. Jos syntäri vaatimukset menee vieraslahjoista ja yökyläsyntäreistä hullummiksi niin voipi olla että jää sukulaisten kahvitteluun.

  Ja kuulemma on keilahallisyntäreitäkin. Varmaan kivaa meluisassa hallissa yrittää jutella kavereitten kanssa.

  VastaaPoista
 26. Tottakai yökyläsynttärit toimii. Kunhan lapset on tarpeeksi isoja ja samoja jotka muutenkin ramppaa toisillaan yökylässä, eli siis aivan normi lauantai jolloin oma lapsi saa leikkiä piiitkään parin kaverin kanssa.. Eikö teidän tytöillä vielä käy yövieraita?? Meillä on neljä lasta ja heistä yksi on tyttö. Hänellä juurikin aina kavereita, ovat joko meillä tai muilla.Ja kokoajan haluavat juurikin yökyläillä puolin ja toisin �� Toimii ääni täältä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venaas... Muistaakseni meillä on ollut yökylässä Skidin paras kaveri kerran. Kolme vuotta sitten. :`D

   Poista
 27. No miksi ihmeessä kaikkien pitäisi unohtaa "yökylähullutus"??

  Eihän niitä jokaisen perheen toki pakko ole pitää jos ei tahdo eikä nyt varsinkaan kymmenelle hengelle, eikä todellakaan puhuta mistään alle kolme tai alle viisivuotiaiden jutusta..Vaan Isojen lasten, yleensä ehkä tyttöjen (yli kahdeksan v sanoisin) rennosta yhdessäolosta joka nyt vaan jatkuu yön yli..Ei vanhempien ohjelmatoimistoa ei leipomista eikä kenekään viihdyttämistä. Toimii silloin kun tuntee omat lapset sekä heidän (max kolme) kaverit, eli tietää että homma pelaa lasten välillä. Ja lapset voisivat olla niin isoja että osaavat tulla paikalle yksin ja poistua paikalta yksin :) Jos lapsi tahtoo kutsua kaikki mahdolliset tutut, niin silloin ei vaan voi edes harkita, mutta meillä muilla saattaa olla juuri se oikea ratkaisu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tätä blogia kannata hirmuvakavasti ottaa. ;) Mutta rento yhdessäolo ja yökyläsynttärit ei sovi samaan lauseeseen!

   Poista
  2. En tiedä Katja puhuuko sinun puoleltasi tässä kauhussa enemmän nyt yleinen kokemattomuus yökyläilystä :D

   Meillä on ollut lapsia yökylässä ja meidän lapsi on ollut muualla jostain 5v eteenpäin. Sillon pieninä noista oli enemmän vaivaa, mutta ei mitenkään kohtuuttomasti. Toisaalta voi olla asennoitumiskysmyskin, olen ihan vapaaehtoisesti ottanut viikonlppuhoitoon tuttavaperheen koko poikasarjan (3kpl, silloin 3-8v) enkä sitäkään pitänyt kovin pahana rastina.

   Mielestäni yökyläily nimenomaan on sitä rentoa yhdessäoloa kun ei tartte kauheella hösällä yrittää tehdä kaikkea hauskaa pariin tuntiin kun kohta pitää kuitenkin lähteä.

   Poista
  3. Voi hyvin olla! Mutta ymmärrän kyllä, että on ihmisiä jotka ovat valmiita riskeeraamaan yönsä ja kokevat ison lapsikatraan läsnäolon rauhoittavaksi. Mä en vain jaa tätä maailmaa. :)

   Poista
 28. Tiiäkkö, mie oikeesti ootan sitä aikaa että nuorimmilla alkaa yökyläilyvaihe. Vanhimmalla se jo tuli ja meni ja yökyläily on nykyään sillä tasolla, että "en halua tietää, nähdä enkä kuulla, yäks". :) Meillä oli lapsena käytössä tila, jossa pystyi katsomaan telkkaria ja notkumaan koko yön kavereiden kanssa. Siskonpetit lattille, leffa pyörimään ja nukkumaan sitten kun väsytti. Ei me lääritty seiniä ja lattioita ruualla tai vollotettu mutsin perään. Aikuiset veke ja meille oma rauha, osattiin kyllä harjata hampaat ja tuo satunnainen valvominen on ihan jees, kunhan ei osu arki-illalle tai sunnuntaille.

  "Laumayökyläilyissä" pointti lienee se, että pitää olla tuttu porukka, eikä mitään arvalla poimittua kymmenen lapsen älämölö-hälläväli -laumaa. Jos tuntee lapset JA NIIDEN VANHEMMAT (tää on se ensteex tärkein asia!!!), niin yökyläilyt isommalla laumalla eivät ole ongelma, oli synttärit tai ei. Kuten ylempänä todettiin, voi sopivan ikäiselle lapselleen nakittaa koko homman, eli katsotaan vierestä miten oma esinuori laatii ohjelman, syömiset ja muut viihteet ja hoitaa isännöinnin/emännöinnin.

  Mutta jos ette tunne niitä lapsia, lapset eivät tunne teitä ja teidän kotinne sääntöjä, lasten vanhemmista on vain hatara näköhavainto eskarin kevätjuhlasta ja oma lapsi on se joka on ekana hyppäämässä katolta kun selkänsä kääntää, niin voipi ihan suosiolla jättää väliin koko touhun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä :) yksille sopii , toisille ei.. Ja vanhempienkin pitää olla tietyllä tavalla rentoja että kestää vieraita ihmisiä talossa, mutta meillä se on ihan päivittäistä että lapsilla on kavereita kylässä.. Tykkään siitä että tiedän mitä lapset tekee ja tiedän että on hyötyä olla jatkossa hyvissä väleissä tulevien teinien kavereiden ja heidän vanhempien kanssa..että Mielummin meillä kun teillä (kadulla).

   Poista
  2. Näkisin että on olemassa vaihtoehtoja yökyläsynttäreiden ja kadun välillä ja mäkin tykkään että tiedän mitä lapset tekee. Mutta noin yleisesti meillä on päivittäistä vain vessassakäynti, yökyläily on sellaista kerran viiteen vuoteen toimintaa. :)

   Poista
  3. Niin ainahan voi pitää Linnanmäki synttärit, rannekkeet noin 40€ kpl, tai Hoplop -hommelit.. Mutta kyllä vaan yökyläsynttärit on ne vanhanliiton synttärit ilman stressiä ja kauheaa rahallista panostusta..

   Poista
  4. Ei ne kovin vanhaa liittoa ole, jos en ole 40 vuoteen sellaisista kuullut. ;)

   Poista
  5. Mä oon 38 ja nuoruudessa jäätiin usein synttäreillä kavereille yöksi ja meillä oltiin yötä, ei ehkä kutsuttu yökyläsynttäreiksi vaan tähän tapaan ; olis viikonloppuna synttärit, tuutteko meille yöks:) joskus oltiin jopa jonkun mökillä ja niin on hyvät muistot..

   Poista
  6. Meillä on varmaan sitten lapsissa joku valuvika, koska ovat erittäin innoissaan yökyläilystä. Siis sekä yökylään kavereille, että kaverin kanssa meille yökylään. Tämä taipumus on nostanut päätään jo ennen eskari-ikää ja yhden lapsen synttäritoiveenakin oli tyyliin "voidaanks me kaikki (= koko päiväkotiryhmä lapsineen ja hoitajineen) mennä yöjunalla yhdessä jonnekin". :)

   Yökyläsynttärit ovat tälle melkeinnelkytveelle ihan tuttu juttu lapsuudesta, mutta nykyään tosin tuntuu olevan jo pelkkä yökyläily jotenkin helvetin vaikeeta. Tai siis vanhemmat tekevät siitä vaikeeta, kun stressavat että käyttäytyykö se oma lapsi varmasti hyvin tai harjataanko ne hampaat ihan varmasti kunnolla tai pelätään sitä että joku vähän vollottaa. Minä voisin ihan hyvin päästää eskari-ikäisen kavereineen vaikka pihalle telttayökyläilemään hammasharjan kanssa tai ilman. Hirveetä ressiä siitä, että kotona sattuu olemaan yksi tai kaksi ylimääräistä mukulaa menossa mukana. Lapsetkin tykkäävät jos aikuiset eivät roiku naakkana niskassa varmistelemassa, vaan antavat olla ja öllötellä. Tällaisten valuvikaisten lasten vanhempana olen itse asiassa ihan iloinen että muistutit tuosta kivasta synttärinviettotavasta. Voin hyvinkin kuvitella, että meillä on parin vuoden sisään jotkut yökylä-leffa-pizza -synttärit. :)

   Poista
 29. Aivan mahtava teksti! Komppaan! Nimim. juuri astumassa mukaan tähän synttärijuhlien hullunmyllyyn

  VastaaPoista
 30. Ei tässä kaksiossa.
  Jos mulla olisi yksi huone lisää niin voisin kuvitella kahden kaverin olevan samaan aikaan yökylässä, mutta enempään en pysty. Enkä halua.
  Normi yökyläily yksi kerrallaan on ihan ok.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...