21.9.2016

Ero lasten takia

Hollywoodin tuoreinta avioeroa on käsitelty melkein joka aviisissa. Kyseessä on noin muuten aika evvk-tasoinen tapaus, mutta huomioni kiinnitti eron syy.


Eropapereissa pariskunnan avioeron syyksi mainittiin "sovittamattomat erimielisyydet", mutta huhujen mukaan ne koskisivat erityisesti vanhemmuutta. Lakimiehen mukaan Jolie haki eroa "For the health of the family". Tämä lausunto jättää paljon arvailujen varaan, mutta kertoo, että ratkaisu tehtiin perheen takia. Jolie alleviivaa tätä hakemalla kaikkien kuuden lapsen yksinhuoltajuutta.

Hätkähdin tätä kommenttia. Luen ihan hirvittävän harvoin julkkisjuoruja, mutta olen ollut siinä käsityksessä, että yleensä ulospäin on tapana antaa asiallinen kuva: ero tuli, mutta eipä tässä sen kummempaa ja hyvissä väleissä jatketaan. Ja vaikka avioero ei olisikaan täysin kaunaton, ei ole tapana arvostella julkisesti toisen osapuolen vanhemmuutta.  Sitä pidetään yleisesti lastenkin etuna. Vanhemmuus on liian helppo lyömäase, oli syytä tai ei.

Piti ihan googlata tätä perheen ja avioeron yhteyttä.

Suoraan lapsiin liittyviä eron syitä ei ole, tai sitten kukaan ei vain tunnusta. Koska Suomessakaan ei tarvitse eritellä, miksi avioeroa hakee, syistä ei ole vedenpitävää tilastoa. Väestöliiton tutkimusten mukaan kuitenkin viiden kärjessä ovat uskottomuus, päihteet, rakkauden puute, erilaiset elämänarvot ja -tavoitteet sekä erilleen kasvaminen. Nämä tietenkin voivat vaikuttaa myös vanhemmuuteen, varsinkin jos syihin liittyy alkoholismia, henkistä tai fyysistä väkivaltaa. 

Tämä parisuhteen ja vanhemmuuden suhde on kummallinen. Väestöliiton mukaan avioeroriskiä lisäävät tietyt lapsiin liittyvät muuttujat kuten lapsen syntyminen ennen avioliittoa ja lapseton avioliitto. Toisaalta juuri lasten takia yritetään pysyä yhdessä, joskus liian pitkään.

On jotenkin ristiriitaista, että parisuhde vahvistetaan yhteiskunnan taholta hyvinkin virallisella paperishowlla, mutta perhe- ja vanhemmuussuhteeseen ei tarvita minkäänlaisia allekirjoituksia, vaikka samalla parisuhteenkin intensiteetti ja valvollisuudet nousevat ihan uudelle tasolle.

Sitoutuminen tapahtuu siis parisuhteeseen, vaikka vanhemmuus ainakin näennäisesti pitää avioliittoa pystyssä pitkään sen jälkeen kun parisuhde on delannut.

Mitäs mieltä olette: onko huono vanhemmuus syy erota? Onko kyseessä tabu ja ihan syystä?

30 kommenttia:

  1. Erimielisyydet lasten kasvattamisen suhteen voivat jäytää parisuhdetta todella suuresti, ja ovat todellakin siis potentiaalinen eron syy. Mutta jos toinen vanhempi tietää että toinen on valmis likaiseen peliin saadakseen lasten huoltajuuden, on varmaankin vain helpompi unohtaa eroajatukset ja jatkaa kitkuttelua - ihan vain siksi ettei altista omia lapsiaan huoltajuussotastressille.
    T. Vierestä seurannut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puntarissa lienee aina se, kumpi tilanne on enemmän stressaava: yhdessäolo vai ero.

      Poista
  2. Olen aika kyyninen, mitä tulee Brangelina-kuvioihin. Jollakin tavalla on otsikoihin taas päästävä ja rahaa taottava. Luultavasti lapset, ne omat ja adoptoidut, tulevat kertomaan myöhemmin millaista oli elää tässä "unelmien perheessä".

    Kysymykseen: aikuisesti käyttäytyvät ihmiset etsivät ratkaisuja yhdessä ja tekevät välillä myös kompromisseja, ei niin että mun mielestä mä kasvatan lapset oikein ja sä teet kaiken väärin ja jos et tee niin kuin mä näen että on paras, saat häippästä. Ovatko erimielisyydet lapsen kasvatuksessa siis hyvä syy avioeroon? No, jos haluaa aina olla oikeassa ja olla välittämättä kenestäkään muusta... Siinä perheessä kun on sen oman itsen lisäksi muitakin ihmisiä, kuten puoliso ja lapset.

    Pahoittelen kärkästä kielenkäyttöäni, olen vaan kovin väsynyt katselemaan avioeron ja perheen rikkoutumisen aiheuttamia ongelmia kaikkien siihen liittyvien osapuolien kantilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täsmälleen samaa mieltä tässä asiassa, vaikkakin lapsettomana on helppo huudella sivusta. Mutta yksi lause särähtää silmään: "ne omat ja adoptoidut". Yhdelle adoptoineelle ystävälleni, joka yllätyksenä myöhemmin tulikin raskaaksi luonnollisin keinoin, on moni sanonut, että "kivaa kun saitte myös oman lapsen". Ystäväni ei oikein voi keksiä suurempaa loukkausta. Ihan yhtä "oma" heille on adoptoitu lapsi.

      Eli ihan vaan "lapset".

      Sori off-topic.

      Poista
    2. Joo, en varsinaisesti tätä pariskuntaa nyt sen kummemmin halunnutkaan ruotia vaan tätä kummallista hiljaisuutta niistä eroon johtaneista syistä, jotka liittyvät perheeseen ennemminkin kuin parisuhteeseen. Eli millaista huonon vanhemmuuden pitää olla, jotta erotaan? Varmastikaan se, että pukee vaipat väärin päin ei riitä.

      Poista
  3. Meille avioliitto oli parisuhdesopimus ja lapsen tullessa haluttiin kääntää katseet vielä perheeseen, vanhemmuuteen ja siihen, miten se muuttaa meidän suhdettamme, kun yhtälöön tulee uusi tekijä. Osan mielestä ei oltu tajuttu avioliittoa alunperinkään ja osan mielestä oltiin neuroottisia, kun tehtiin "vanhemmuussopimus":
    www.hs.fi/m/elama/a1465961005325

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi oli ihana juttu! Musta toi oli fiksu veto, joka voisi hyvin yleistyä.

      Poista
  4. Mun mielestä tässä ei välttämättä ole kyse siitä, että Angelina syyttää Bradia huonoksi vanhemmaksi, vaan tilanne voisi olla esim. se, että pariskunnasta on tullut ns. huonoa seuraa toisilleen. Tyyliin mustasukkaisuutta, mikä johtaa kyttäilyyn ja riitoihin, mitkä sitten vaikuttavat perhe-elämään ja lapsiin. Ehkä Angelina kokee että voidakseen olla parempi vanhempi ja tarjotakseen lapsille sen hyvän perheen, hän ei enää voi olla parisuhteessa Bradin kanssa. Ja yksinhuoltajuuden hakeminen kumpuaa ehkä tästä, jos hän kokee voivansa tarjota pysyväämmät ja selkeämmät olosuhteet lapsille, ei välttämättä siitä että yrittäisi pitää Bradin pois lasten elämästä. Mene ja tiedä, spekulaatiota tietysti kaikki, ja varmasti monta totuutta tässäkin asiassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hyvin olla. Noi huhut kertovat muistakin ongelmista, mutta niiden totuuspohjaa nyt on vaikea arvioida.

      Poista
  5. Musta huono vanhemmuus YHDESSÄ on hyvä syy erota. Toisin sanoen sama ajatus kuin tuossa edellisellä anonyymillä: kasvamisilmpiiri voi mennä niin kurjaksi että on parempi lasten vuoksi erota.

    Itse laskeskelin oman eroni aikoihin parisuhdematikalla, että erossamme olisi kolme voittajaa (minä, eksmieheni ja esikoinen, jolla on eri isä) ja yksi häviäjä,kuopus, joka sekään ei ole puhdas häviäjä, koska kodin/kotien ilmapiiri parani ja olemme taatusti parempia vanhempia nyt, kun emme kipuile keskenämme.

    Siispä kyllä: lasten takia voi erota, mutta sen ei aina tarvitse tarkoittaa mitään hurjan radikaalia siellä taustalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä, toimimaton perhedynamiikka liittyy sekä parisuhteeseen että vanhemmuuteen. Mutta kun miettii sitä että aika moni eroaa kun lapset ovat pieniä, onko syy parisuhteessa vai pettymyksessä toisen ihmisen kasvamiseen vanhemmaksi? Ja miksi sitä ei voi sanoa ääneen?

      Poista
  6. Angelinahan on ollut aika oman tiensä kulkija muutenkin ja ehkä jätti sen takia ns. yleiset lässytykset "kasvoimme erillemme" väliin.
    Ihminen voi kyllä kehittää vakavan päihdeongelman vuodessa jos kahdessakin ja musta on pelkästään kunnioitettavaa ettei sitä jää lasten kanssa katselemaan yhtään kauemmaksi aikaa. Jos syy nyt esimerkiksi siinä olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan selvä, että päihdeongelmaisen vanhemman varaan ei voi laskea mitään. Silti moni sietää sitä yllättävän pitkään.

      Poista
  7. Omat vanhempani sinnittelivät liian pitkään yhdessä lasten vuoksi. Jälkikäteen ajatellen heidän olisi pitänyt erota paljon aiemmin ja nimenomaan meidän lasten takia...

    Eli minäkin uskon, että lasten tai perheen hyvinvoinnin takia eroaminen tarkoittaa sitä, että kodin tulehtuneen ilmapiirin vuoksi on parempi erota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä lapsuuden kodissa vähän sama tilanne ja olen ihan samaa mieltä, että joskus perheen hyvinvointi paranee vain eroamalla.

      Poista
  8. Itse avioeroperheen lapsena (silloin 80-luvulla, kun eroaminen oli vielä harvinaista) määrittelisin vähän tarkemmin, mitä se huono vanhemmuus on. Onko se itsekkyyttä, välinpitämättömyyttä, henkistä poissaoloa, lapsellisuutta, aggressiivisuutta vai jotain muuta? Kaikkihan ne ovat huonoja asioita, mutta osa haittaa enemmän toista vanhempaa kuin lasta, ja tämä on jotenkin se erottava tekijä. Ajattelen niin, että vanhempien tehtävä on myös antaa hyvä parisuhteen malli lapsille. Jos tätä ei pysty tarjoamaan, vaan elämä on jatkuvaa riitelyä nälvimistä tai pelkästään tunnekylmyyttä toista osapuolta kohtaan, se on melkein parempi peruste erolle kuin ns. huono vanhemmuus. Jos huono vanhemmuus on passiivis-aggressiivista käytöstä tai selvästi oman lapsuudenperheen kurinpitomallin siirtämistä omille lapsille, niin ehdottomasti pitäisi erota jos henkilö ei pysty itse tunnistamaan asiaa tai muuttamaan käytöstään. Pahinta mitä voi tehdä, on siirtää tätä mallia aina vaan uudelle sukupolvelle.

    Omien vanhempieni ero oli minulle helpotus, vaikka elämä äidin kanssa ja rooli hänen puskurinaan oli välillä erittäin raskasta. Vanhempien jatkuva riitely oli nimittäin vanhemmille "normi" mutta lapselle äärimmäisen ahdistava kokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No just tämä määrittely muakin kiinnostaisi: mikä riittää ja mikä ei riitä? Mä olen ihan samaa mieltä tuosta että vanhempien pitäisi paljon tarkemmin katsoa sitä kuvaa, minkä lapset saavat aikuisten parisuhteista.

      Ja avioeroperheen lapsena suhtuadun eroon itsekin aika pragmaattisesti. Jatkuva riitely on lapsesta pelottavaa vaikka sitä kuinka yrittää pitää "aikuistenvälisenä".

      Poista
  9. Mutu:
    Huono vanhemmuus on syy erota.
    En osaa sanoa onko tabu, varmaan hyvin tapauskeskeistä.

    Ja ko julkkiseroon viitaten, fakta-analyysi juorumedian antiin pohjautuen:
    Angihan on laittanut private dickin seuraamaan Bradiä. Ja materiaalia siunaantui co-starin kanssa pelehtimisestä. Joten nainen päätti lyödä mihin sattuu eniten ( ja muutenkin on jo väljähtänyt setup), joten syyttää Bradii huonoksi isäksi.
    Brad on lapsirakas, Jenninkin kanssa meni poikki osittain sen takia että mies halusi lapsia, nainen ei vielä.
    Ongelma oli siinä että Bradi oli normaali kasvattaja, eli voluumi jopa nousi joskus ja rajoja täytyi laittaa. Ja Angi taas on vapaan kasvatuksen kannattaja.
    Aika näyttää.

    VastaaPoista
  10. Jäätävää spekulaatiota ventovieraiden parisuhteesta kommenteissa :D Kristallipallostako vilkaisitte? Hitto, en osaisi edes oman avioeroni syitä ja toimintani motiiveja eritellä noin tarkasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Tarkoitus ei tosiaan ollut spekuloida tätä julkkiseroa.

      Poista
  11. Olisi yllättävää, jos eroja lastenkasvatuksellisten erimielisyyksien takia ei tapahdu. Ainakin itse huomaan, että puolison naama alkaa ärsyttää eniten juuri silloin, kun hän minun näkemykseni mukaan käyttäytyy lasta kohtaan itsekkäästi, esimerkiksi hermostumalla turhasta tai olemalla huomioimatta toista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä, ja se taas vaikuttaa siihen arvostukseen ja kunnioitukseen toista kohtaan, mikä vaikuttaa parisuhteeseen.

      Poista
  12. 1. uskonto
    2. rahankäyttö
    3. lasten kasvatusperiaatteet
    siinä kolme aihetta mitkä pitäisi avioituvien tai lapsia hankkivien keskustella ja sopia huolella läpi. menee hankalaksi, jos näissä ilmenee yllätyksiä.

    ps. kaliforniassa eroa ensin hakeva osapuoli saa yliotteen, angien mediatiimi on miettinyt tarkkaan, millä lyödä ensin, jotta brad saadaan puolustuskannalle. pelkkää taktikointia, juttujen ei tarvitse edes olla totta, kunhan päätyvät juorulehtiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä lista. Kotityöt voisi vielä lisätä tuohon. :D

      Poista
  13. Olen samaa mieltä kuin eräs aiempi anonyymi: ei välttämättä ole ollut kyse kasvatuksellisista erimielisyyksistä vaan muista erimielisyyksistä mutta lasten takia erotaan siksi, ettei heidän tarvitsisi elää riitaisassa perheessä. Lapsen takia minäkin sinnittelin pitkään huonossa suhteessa mutta nyt jälkikäteen voin jo sanoa että (myös) lapsen edun vuoksi oli hyvä erotakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti myös näin! Jotenkin vain omituinen epätasapaino näihin parisuhteeseen liittyvien syiden esilletuonnissa vaikak taustalla varmasti on pettymystä ja epäluottamusta toisen vanhemmuuteen.

      Poista
  14. On. Huono vanhemmuus voi olla esim. addiktoitumista alkoholiin, aineisiin, pelaamiseen, seksiin jne. Joka tavalla tai toisella vaikuttaa lapsiin, antaa esimerkkiä, saa toimimaan henkilön addiktion ehdoilla ja kiristää välejä. Huono vanhemmuus voi olla myös välinpitämättömyyttä perhettä kohtaan (tulkinnan varaista on raja) ja vaikkapa väkivalta tai sen pelko.

    Ihan käypä syy, vaikkakin noin sanottuna tietysti ylimalkainen.

    T.Vakkarilukija

    VastaaPoista
  15. Lukaisin myös pari artikkelia Brangelinan erosta ja se herätti muutaman ajatuksen (mahdotonta siis tietää, miten siellä heidän arkielämässä oikeasti sujui, mutta yleisesti).

    Maalaisjärjellä ajatellen erimielisyydet on syy selvitellä ne, ei erota. Lastenkasvatus on vakavaa puuhaa, koska kyseessä on lasten elämä ja tulevaisuus. Mutta toisaalta avioliitto on lähtökohtaisesti liitto vanhempien välillä, ei vanhemman ja lapsen välillä. Ja tässä nyt tullaan siihen, kysymykseen, että mikä on sitä pahoinpitelyä ja mikä vain erilaista tapaa toimia lasten kanssa. Esim. artikkelin mukaan Jolie oli aiemmin kehunut Pittin toimintaa isänä. Yleensä lapset ei kärsi, vaikka vanhemmilla on erilainen kasvatustyyli, kunhan perheessä ei ole väkivaltaa. Itse en edes huomannut kasvatuseroja vanhempieni välillä lapsena, mutta riidat lastenkasvatuksesta jäi mieleen. Eli onko ongelma enemminkin sen ymmärtäminen, että eri laillakin voi toimia, ei ne eriäväisyydet sinänsä?

    Mistä tietää, että tosi on kyseessä:
    Jos vanhempi on valmis jättämään lapsen yksin "kauhean" ja "itsekkään" ja "kykenemättömän" ja "vastuuttoman" vanhemman eli ex-puolison kanssa, syyt eroon eivät varmastikaan olleet tarpeeksi hyviä. Jos taas puoliso oli todella väkivaltainen, en missään nimessä suostuisi jättämään lapsia hänen hoiviinsa edes niiksi viikonlopuiksi. Silloin ehdottomasti ratkaisu on yksinhuoltajuus.

    Moni eroaa, antaa eron jälkeen lapset ex-puolisolle hoitoon ja kuvioihin tulee nopeasti omaan onnellisuuteen panostaminen, jopa uusi suhde. Jos oikeasti on lasten edusta kyse, silloin keskitytään siihen, että lapsella on oikeasti kaikki hyvin ja unohdetaan omat projektit ja uudet suhteet, jotka eivät varmasti lapselle ole siinä tilanteessa mitenkään helppoja.

    Brangelinankin tapauksessa näyttää olevan lasten hyvä kyseessä?

    VastaaPoista
  16. Uskon, että mikäli erimielisyydet ovat niin suuria ja käsittelemättömissä olevia, että ne vaikuttavat lasten elinympäristöön, on se kannattava vaihto. Silloin kuitenkaan ei selkeästi kenelläkään ole hyvä olla. Ystäväni on juuri hoitamassa virallisia asioita, hankkimassa asianajajaa ja selvittämässä yksityiskohtia, kuinka heidän kohdallaan tämä tulisi hoitaa. Syy on juurikin edellämainittu.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...