8.8.2016

Hortoilua lasten kanssa Tallinnassa

Viime viikonloppuna pyörähdin ipanoiden kanssa Suomenlahden toisella puolella.Idea ei ollut minun vaan hyvän ystäväni, kuopuksen kummitädin. Edellisestä kerrastani oli vierähtänyt melkein kymmenen vuotta enkä sattuneesta syystä ollut ikinä mieltänyt Tallinnaa perhekohteeksi. Mutsin silmin paikan näkee aivan erilaisena. Toki turistien joukkoon mahtui polttariporukoita ja viinashoppailijoita, mutta tunnelma oli superkiva.

Erityisesti ilahduin siitä, miten palkitsevaa oli pelkkä pällistely. Vaikka kersat eivät jaksaneet ihastella yksittäisiä torneja ja kirkkoja (okei, en minäkään), koko vanha kaupunki on vähän kuin kävelisi ritarisadussa -- paitsi, että kivoja kahviloita on joka kadunkulmassa.

Lapsiperheille on tietenkin tarjolla paljon erilaista puuhaa. Olisimme voineet kiivetä tv-torniin, käydä Nõmmen seikkailupuistossa tai tutkia Toompean kukkulan alla olevia tunneleita, mutta päädyimme vain hortoilemaan kymmenen kilsaa mukulakivikaduilla, välillä muureille kiipeillen, puistoissa istuskellen, sisäpihoille kurkistellen ja  jätskibaareja (Gelato Ladies tarjoili superhyvää suolaista maapähkinäjätskiä!) lepoasemina käyttäen.
Yritimme kyllä yhtä lastenrastia. Kiipesimme Toompealle, koska siellä sijaitsi leikkitalo Piip ja Tuut ja lettukahvila Koogel-Moogel, mutta se olikin mennyt kiinni. Onneksi hortoilimme viereiseen Koopa Galerii taidegalleriaan, jossa oli mitä hassuimpia keramiikkaotuksia!Parin päivän testailun perusteella Tallinna on modernisoitunut ja palvelukulttuuri parantunut hurjasti. Suosion huomasi myös siitä, että porukkaa oli valtavasti! Saimme ilmeisesti kaupungin viimeisen hotellihuoneen.

Satamassa iskikin déjà-vu: Tallinna (ja koko maa) on pääkaupunkiseutulaiselle niin helpon ja edullisen matkan päässä, että tänne voisi hyvin tulla useamminkin. No, nyt ainakin jälkikasvu osaa muistuttaa, että ei tarvitse mennä merta edemmäs reissuun, vastarantakin riittää.

Jos olette Viron matkailun experttejä, laittakaa lisää vinkkejä tulemaan!

15 kommenttia:

 1. Vietin juuri kolme kuukautta Tallinnassa työharjoittelusta ja satuin saamaan kämpän Kalamajasta. Muahahaa. Tuli siis koluttua paikallista ravintolakulttuuria jonkin verran. Se mikä ilahdutti oli, että Tallinnassa ei todellakaan tarvitse maksaa suunnattomasti syödäkseen hyvin. Yksi parhaista paikoista (Rataskaevu 16) on vieläpä ihan vanhan kaupungin sydämessä! Toinen suosikki oli F-hoone Telliskivessä. Ainoa mikä otti päähän oli se, että laktoosittomuus on edelleen aika mysteeri. F-hoone taisi olla ainoa paikka jossa sain jälkkäriksi jotain muuta kuin sorbettia.

  Yksi hauska piirre sikäläisissä on suomalaiselle melko vieras etukeno. Käytiin (myös Kalamajassa) Fabrik-nimisessä ravintolassa ja kun tilailin jälkkäriksi talon itse tekemää limoncelloa ja kerroin juoneeni sitä jonkin verran Italian reissuilla, totesi tarjoilija vaatimattomasti, että tulen varmasti huomaamaan, että heidän limoncellonsa on parasta :P
  No ei kyllä ehkä, mutta olipa asennetta! :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin se pihvi... Ravintoloissa näkyi myös paljon lapsia. Frenchyssä (jossa oli mieletön ruoka mutta hiukka tyyriimmät hinnat ja jossa presidentti Ilves jonotti meidän pöytää) esimerkiksi viereisissä pöydissä näkyi luontevasti sekä lapsia että koiria. Sama juttu monissa muissa paikoissa. En sitten kyllä tiedä onko koira viereisessä pöydässä syömisen kannalta uhka vai mahdollisuus :D

   Poista
  2. Olipas mahtava työharjoittelu! Lapset olivat minustakin ihan luontevasti mukana ravintoloissa, mutta se sellainen etelä-eurooppalainen poskien nimpistely puuttuui. Ja koira on kyllä ehdottomasti mahdollisuus! :D

   Olisiko F-hoone ollut myös lapsille sopiva mesta? Pohdittin sitä aamupalapaikaksi, mutta päädyttiin lähemmäs.

   Poista
 2. Kävimme kanssa viime vuonna Tallinnassa neljän päivän reissulla. Yövyttiin Airbnb:ssä joita siellä riittää - tuntuu että se on sielläpäin jo enemmän selvää bisnestä, meidänkin asunto oli selvästi pelkkään hotellikäyttöön. Lasten kanssa arvostaa omaa keittiötä :)

  Oltiin samassa Leib-ravintolassa illallisellakin kahden skidin kanssa :D Lennusadamin merimuseo on huikea, siellä pääsee käymään mm. sukellusveneessä. Muuten meillä oli kanssa lähinnä hortoilua, Tallinnassa mielestäni parasta on laadukas ravintolatarjonta. Lasten kanssa käytiin kaksi kertaa päivässä syömässä hyvin eikä maksanut paljoa. Leib oli ainut josta tuli isompi lasku mutta sekin olisi Suomessa ollut ainakin kaksinkertainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kertokaa: mitä on merimuseossa? Olen hirveän huono käymään missään muissa kuin luonnontieteellisissä museoissa.

   Kahvilat olivat siinä toriaukiolla aika Suomen hinnoissa mutta tosiaan, kyllä ravintolalaskun eteen saa tehdä töitä että menee neljältä hengeltä yli satasen.

   Ja se mistä tykkäsin oli että lasten annokset olivat oikeasti pieniä! Inhoan sitä biojätteen määrää joka suomalaisten ravintoloiden lasten annoksista jää.

   Poista
 3. Lennusadamia suosittelen minäkin! Vierailtiin vuosi sitten 8v kanssa ja oli paljon tekemistä ja kokeiltavaa!

  Piritaan on tasaista maastoa, jos haluaa pyöräillä keskustasta rannalle.

  Piritan jälkeen tulee kallis ja hyvä rantaravintola Noa, jossa kesällä voi päästää lapset rantaan heittelemään leipiä sillä aikaa kun itse nauttii ravintolan ruoista/juomista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, fillariretki, hyvä idea! Millaisia ovat pyörätiet keskustan ulkopuolella?

   Poista
 4. Minullakin on kokemus, että lasten kanssa ravintolassa käyminen on helpompaa Tallinnassa kuin Helsingissä. Suomessa oletetaan, että ravintolassa ollaan kuin kirkossa hiljaa kuiskaillen. Tallinnassa oli normaali ravintoloissa iloinen puheensorina niin, ettei lasten kiljahtelut siitä enää paljon erottuneet. Ja tosi monessa ravintolassa on leikkihuone lapsille <3

  Ääni myös Lennusadamille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvin olla, toki Suomessa riippuu plajon paikasta millaista palvelua lapsiperheenä saa. Mutta se on sanottava että palvelu oli melkein poikkeuksetta nopeaa ja aina tuli leipää pöytään, mikä helpottaa kovasti ruoan odottamista. Kerro vielä missä olisi se leikkihuone?

   Poista
 5. Lennusadam, aivan erinomainen merimuseo. Telliskivi-Kalamaja -alue vastapainona ydinkeskustalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkohan sinne museoon on nyt mennä kun kaikki kehuu. :D Mitä tuolla Telliskivi-Kalamaja alueella on?

   Poista
 6. Telliskiven alueella ainakin kivoja ravintoloita jotka edullisempia kuin vanhassa kaupungissa. F-Hoonea suosittelen.

  Retki teletornille oli ehdottomasti kannattava. Bussilla pääsi helposti, ylipäätään busseilla pääsee kätevästi ja on edullista. 5-vuotiaan mielestä parasta oli ylhäällä ulkotasanteella juokseminen kun sattui olemaan ihan järjetön tuuli. Kuvittelin että ulkopuolella oleva leikkipuisto olisi myös ollut kiva, mutta parempi oli puistossa oleva vanha panssarivaunu. Sitä harmiteltiin vielä kotimatkalle lähdettäessä kun sellaista ei ole lähileikkipuistossa.

  VastaaPoista
 7. Oltiin vähän aikaa sitten kolme päivää Tallinnassa ja vielä jäi paikkoja näkemättä seuraavallekin kerralle. Oltiin tarkoituksella suurin osa ajasta tutun vanhan kaupungin ulkopuolella, vaikka tykkään kyllä siitäkin kovasti. Mutta kiva oli nähdä erilaisia puolia Tallinnasta. Joukkoliikenne Tallinnassa on tosi halpaa, kolmen päivän lippu maksoi vain 5 euroa (alle 7-v. kulkee ilmaiseksi).
  Aiemmissakin kommenteissa kehuttu lentosataman merimuseo on upeasti toteutettu ja siellä on paljon nähtävää sekä lapsille ja aikuisille. Pihallakin on monta laivaa joihin pääsee sisään, ainakin vanhan jäänmurtajan konehuoneet jne oli tosi jännittäviä. Opastetulla kierroksella olisi varmasti saanut vielä enemmän irti. Telliskivessä on vanhoja puutaloja, kahviloita ja pikku putiikkeja sekä pihakirppis lauantaisin. Pietari Suuren vaimolleen lahjaksi rakennuttamat Kadriorgin puisto ja palatsi ovat myös upeita. Palatsissa on taidemuseo ja lähistöllä on myös nykytaiteen museo Kumu, mutta laaja puisto itsessäänkin on jo hieno nähtävyys. Kadriorgista löytyy myös lasten museo MiiaMilla, joka oli itselleni hieman liian meluisa paikka mutta lapset tykkäsi. Vanhassa kaupungissa on Nuku-nukketeatteri ja sen yhteydessä nukkemuseo, jota on kehuttu mutta ne jäi meillä seuraavaan kertaan.

  VastaaPoista
 8. Kasvitieteellinen puutarha on bussimatkan päässä Teletorinin vieressä. Kesäpäivänä aivan ihana kohde flooran ja faunankin ystävälle (pikkuvuohia, karppiallas, lintuja, sammakko, perhosia.

  VastaaPoista
 9. Jos mielii hieman Tallinnaa pidemmälle, niin Pärnu on myös kiva kohde lapsiperheille hiekkarantoineen ja kylpylöineen. Varmaan aktiviteetteja lapsille on enemmänkin, mutta 2v:n kanssa ei vielä tullut niihin perehdyttyä :D

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...