9.8.2016

7 ensimmäistä duunipaikkaani

Twitterissä leviää hauska #first7jobs-haaste, jossa jengi listaa ensimmäisiä työpaikkojaan. Olen varmaan vähän kaheli, mutta minusta se, millaisissa duuneissa ne työelämän peruskivet on muurattu, on tosi kiinnostavaa!Tein oman listan, mutta se ei mitenkään mahtunut tweettiin, joten siksi postaus.

(Disclaimer: lasken duuneiksi nyt kaikki 10-vuotiaan jälkeen tehdyt puhdetyöt, joista olen jotain korvausta saanut, kaksi ekaa ilman verokorttia.)

1. Mailman eläimet -lehden päätoimittaja
Tätä eläinaiheista julkaisua jaettiin naapureille pyytämättä ja yllätyksenä joskus 80-luvun puolivälin tienoilla. Painokset (20 kpl) otettiin mutsin duunissa ja sisältö kopioitiin tietosanakirjoista. Vain kuvitus ja loppukevennyssivu (eli sanaristikko ja sarjakuva) olivat omaa tuotantoa. Harmi, että näitä ei ole säilynyt jälkipolville.

2. Perunannostaja
Viereisen maatilan tarjoama kesäkuinen riemujuhla oli hikinen urakka. Onneksi en vielä siinä iässä tajunnut, että viidenkympin setelin takia ei olisi kannattanut polttaa nahkaansa ja pistää selkää  paskaksi pariksi päiväksi. No, raha käytettiin onneksi fiksusti: lyhentämättömänä kauppa-auton karkkivalikoimiin.

3. Pukija
Muotimessujen päämuotinäytöksen malleilla on omat pukijat, sillä vaatteiden vaihtoaikaa on vain minuutin verran. Vedettiin sitten tauoilla frendin kanssa karkkia vaaterekkien alla samalla kun langanlaihat mallit yrittivät olla syömättä. Kaksi kertaa vuodessa kolmesta päivästä hyvä tulo, jonka takia kannatti lintsata koulusta.

Hampparipaikka ei ollut minun teekuppini.

4. Hampurilaisravintolan työntekijä
Erkkimerkki sille, joka tietää, mitä tarkoittaa "Sali keda lou". Pestiä kesti 2,5 viikkoa. Tuossa ajassa huomasin ensimmäisen kerran ongelmani esimiesten kanssa. Kun vuoropäällikkö ei päästänyt ikinä kassalle vaan laittoi kolmatta päivää putkeen pöytiä pyyhkimään, ilmoitin eroavani palveluksesta, koska muutan Vantaalle. Nykyään olen rehellisempi ja hieman pitkäjänteisempi.

5. Ruokamarketin mainostyyppi
Olen juossut K-marketin vappumainoksessa kauppaan ja takaisin. Tätä 10 sekunnin tv-spottia kuvattiin koko päivä ja siitä monen tunnin juoksemisesta (suoritin takuulla maratonin) tuli rakko jalkaan. Tässä työssä ajattelin ensimmäistä kertaa asiaa nimeltä tuntipalkka.

6. Vakuutusyhtiön kerroslähetti
Mutsin duunipaikassa eka oikea kesäduuni, josta palkka 3600 markkaa kuukaudessa (eli aivan sairaasti). Kerran tunnissa postinjakelukierros neljännessä kerroksessa, loppuaika kynsien pureskelua ellei ollut jotain isompaa postitusta tiedossa. Silloin pujotin ikkunakuoriin tuhansia laskuja niin ettei osoite näkynyt (se paperiviiltojen määrä!) ja vedin niitä frankeerauskoneesta läpi väärillä hinnoilla. Sain kuitenkin jatkaa seuraavana kesänä avustavana vakuutuskäsittelijänä.7. Enkun ope
Työväenopiston ryhmälle keskusteluenglantia kerran viikossa klo 15-18. Osa ryhmästä ei osannut sanaakaan englantia, osa ei suomea. Helvetti sentään. Tunnin koostaminen oli kohtuullisen mahdotonta, joten lopuksi vain luimme ääneen vuorotellen kirjallisuutta. Vannoin, että en ikinä opeta tämän jälkeen ketään enkä mitään. Enkä ole opettanut.

Yllätyin tätä listausta tehdessäni siitä, miten monipuolisissa hommissa olen ollut ottaen huomioon, että mitään koulutusta ei tietenkään ollut. Suurta logiikkaa ei onneksi kenenkään muunkaan listassa tunnu olevan: on tehty vähän kaikenlaista, korvauksesta viis. Kaikista näistä olen kuitenkin saanut kipeän selän, rakkojen ja viiltohaavojen lisäksi myös suunnattoman arvokasta oppia siitä, millaisia työtehtäviä ja työyhteisöjä voi olla.

Listoja katsellessa tuli myös mieleen, että näistä ensimmäisistä työpaikoista saisi varmaan kohtuullisen gradun aikaiseksi. Mitä listan perusteella voi päätellä tekijän sukupuolesta, sosio-ekonomisesta taustasta ja urakehityksestä? Ja millaisen kuvan työelämästä missäkin paikassa on saanut? Miten ne vaikuttavat opiskelu- ja jatkovalintoihin?

Entä ovatko vanhempien työnantajat suuressakin roolissa ensimmäisen työpaikan saamisessa - ja entä ne joiden vanhemmat ovat työttömiä? Kuten sanottu, superkiinnostavaa.

Haluankin nyt tietää, mitä te olette rihkamakorviksienne eteen tehneet! Paljastakaa cv:nne kommenttikentässä tai kirjoittakaa postaus omaan blogiinne. Ja haluan nähdä tämän listan ainakin Elsalta, Satulta ja Hannelta, pliis!

46 kommenttia:

 1. 1. Kivenkerääjä. Palkka 1 penni/kpl. Lumitöitä kun tehdään talvella sepelipihassa niin menee ne kivet nurmikolle. Harvemmin pääsin liksassa yli kahteen markkaan. Gotta love lapsityövoima.
  2. Nurmikonleikkuu 40mk/piha. Olen yrittänyt selittää liksaa omille lapsille euroissa ja ne nauroi paskaisesti. Työ kesti 2.5h/kerta.
  3. Museo-opas kotiseutumuseolla ja majakkasaarella. Ekat vieraat rahat.
  4. Lapsenvahtihommia. Klassikko. Pimeesti ja tarpeeksi harvoin. Tein niille pennuille aina pirtelöt ja katsottiin piirrettyjä. Ilta meni rattoisasti.
  5. Apuope isän pitämällä internetinkäyttökurssilla. 90-luvun loppupuoliskolla. "Paina tosta". Irkkasin (se oikea irc-keskustelu freenetissä) luentojen ajan. Autoin aikuisopiskelijoita ku ne ei tajunnu mikä on selain ja WWW. Helmi homma.
  6. Lisää museohommia.
  7. Iskän lisensiaattityön haastattelujen litterointia. "Ööö. No tota. Ööö. " Jatkopesti sedän väikkärin parissa pari vuotta myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania! Ja todellakin: kun puhutaan eläkeläisten tekemästä näkymättömästä työstä niin auta armias mikä eldorado onkaan lapsityövoima!

   Poista
 2. 1. Vanhusten atk-kurssin opettajana 14-vuotiaana - vähän hämmentävä tunne oli, kun oman mummon ikäiset kutsuivat "opettajaksi".
  2. Toimistosihteeri
  3. Lastenleirin ohjaaja
  4. Maatila-apulainen - kaikkea hanhien paimentamisesta perunannostoon. Olin työssä tosi surkea, siinä lähti kaikki luulot siitä että musta olis ruumiilliseen työhön.
  5. Alastonmalli taidekurssilla
  6. Bikini-/korumyyjä
  7. Ripariope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa tässäkin hienoa hajontaa! :D Hehe, tuo opettajaksi kutsuminen aiheutti mussakin vähän sellaisen "siis että kuka" -reaktion.

   Poista
 3. 1. Pääsylipunmyyjä kotikaupungin nähtävyyskohteessa
  2. Kahvilatyöntekijä samaisessa paikassa (yhdistyksen ylläpitämä kohde silloin, sain palkkaa 25 mk/h (alle 5 euroa siis), vakkarityöntekijät teettivät minulla enemmän hommia kuin itse viitsivät tehdä ja myin mm. 15-vuotiaana kaljaa, en ole varma onko se sallittuakaan)
  3. Voimisteluohjaaja iltaisin 15-vuotiaasta saakka monia vuosia.
  4. Keräilijä Valion pakkasvarastossa. Eka oikea duuni josta maksettiin 6000 mk/kk (1000 e), mikä oli VALTAVASTI! :D Vietin pari kesää -20 asteessa nenä valuen jatkuvasti, siinä muuten kasvoi motivaatio opiskelupaikan ja siistin sisätyön saamiseksi.
  5. Keräilijä Valion viileäosastolla. Kai tää oli jonkinlainen ylennys, paleli ainakin huomattavasti vähemmän.
  6. Projektityöntekijä, mukana järjestämässä seminaaria yliopistolla.
  7. Tutkimusapulainen, keräsin aineistoa selvitykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, noi pakkasvarastohommat kesäduunina! Muistaaksni hampurilaisravintolahommissa sai myös joku 25 egee tunti, ei ihme että sunnuntaiduunit kiinnosteli. Hämmentävää miten vähän se on nykyään.

   Poista
  2. Jos sait supparina alle 4000 mk/kk, niin siinähän se kk-palkka on ollut samaa suuruusluokkaa (siis noin 25 MARKKAA).

   Itse muistan karkkikaupassa 80-luvulla lähtöpalkan olleen 19 mk/h

   Poista
 4. 1. Lapsuus maatilalla, do I need to say more?
  Tämä ei tietenkään ole mitään sellaista, mistä olisi varsinaista palkkaa saanut, paitsi jostain isommista hommista, tai jota tulisi mainittua cv:ssä tai työhaastatteluissa.

  2. Herneenpoimija
  Koska siellä maatilalla ei ollut tarpeeksi töitä? Tästä sai ihan oikeata rahaa, mutta raskasta se oli kyllä. Vain yksi kesä ja sekin jäi vähän puolikkaaksi.

  3. Puhelinmyyjä
  Joo, klassisesti aikakauslehtiä. Duuni se sekin tietysti oli ja meillä oli ihan kiva porukka kyllä, mutta että jos sillä olisi pitänyt elää oikeasti, pelkkä provikka myynneistä... Juu ei toivoa.

  4. Web assistant
  Tätä pidän ekana ihan "oikeana" duuninani, sellaisena joka lukee vielä cv:ssäkin vaikka kyseessä oli vain parin kk:n kesäduuni. It-kuplan aikaa juuri pörssiin listautuneessa firmassa, tekemässä vielä uutta, hienoa internettiä siellä. Voi pojat, ei ollut pikkurahasta puute! Tämä oli hieno, hullu kesä, kaikin puolin.

  5. Software trainee
  Seuraava kesäduuni, mutta firma ja ajat olivat muuttuneet jo tuosta edellisestä, ei lainkaan niin "coolia" enää. Mutta kiva duuni joka tapauksessa!

  6. SW Testing Engineer (harjoittelu)
  Opintoihin kuuluva työharjoittelu testaajana osoittautui kaikin puolin hyödylliseksi. Tulin töihin tietämättä testaamisesta oikeastaan yhtään mitään, tämä homma avasi silmiä kovasti. Täällä viimeistään tuli tutuksi tiimityö, aikataulu- ja asiakaspaineet.

  7. Junior Test Engineer/Error Manager
  Jatkumoa edelliselle, firma vain vaihtui välissä, työtehtävät eivät heti alkuunsa juurikaan. Sitten päädyin vähän toisenlaisiin tehtäviin asiakkaan tiloihin istumaan, joten sekin homma on tullut tutuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla sentään on hieno nousujohteinen kehitys näkyvissä!Error manager on kyllä titteli, jonka haluaisin itsekin käyntsäriin. ;)

   Mäkin aloitin it-kuplan aikaan nettipuljussa ja olihan se kyllä aikamoista! Ihan parhaita työvuosia tavallaan kun kaikki duunikaverit oli samanikäisiä eikä lapset olleet rajoittamassa after work -bisseilyä. <3

   Poista
 5. 1. Ilmaisjakelulehtien jakaja.
  Jaksoin tätä hommaa ehkä kuukauden kun jakopiiri oli laaja ja harvaan asuttu - ja oli märkä ja pimeä syksy.

  2. Jäätelökioskin myyjä
  Näissä hommissa kävin yhden päivän ajan enon pitämällä kiskalla (oli sateinen kesä ja serkut vei enimmät vuorot).

  3. Sisälähetti paikallisessa vesivoimayhtiössä
  Kesätyöpaikka luontaisetuna kun isä oli töissä samassa paikassa. Kalenteriin oli merkattu kaikkien työntekijöiden nimipäivät, ettei yhdetkään ilmaiset pullakahvit menisi läheteiltä sivu suun.

  4. Kiinteistöhuoltotehtävät samaisessa vesivoimayhtiössä
  Ylennys sisälähetistä paremmille palkoille ja km-korvauksille. Nurmikkoa tuli leikattua ja haravaa heilutettua niin paljon, että vielä tänäkään päivänä en tartu vapaaehtoisesti ruohonleikkuriin.

  5. Ääntenlaskija valtakunnallisissa vaaleissa (useissa vaaleissa)
  Kohtuullinen palkka päivän työstä, hyvät voileivät ja kahvia niin paljon kuin maha kestää. Siinä sivussa pääsi antamaan oman pienen panoksensa demokratian toteutumiselle - mikäs sen mukavampaa idealistiselle opiskelijalle.

  6. Hevostenhoitaja ja tallityöntekijä
  7 kk visiitti Saksaan, jonka aikana huomasin, että tästä harrastuksesta ei tule ammattia.

  7. Tutkimusapulainen em. vesivoimayhtiön ympäristöosastolla
  Ensimmäinen "oman alan" työpaikka opiskelujen aikana. Kannoin kartoitusbiologin kamoja, kirjasin ylös havaintoja ja naputin selvityksiä ympäristölupahakemuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä duuneissa näkyy mahtavasti paikallisuus! Vesivoimayhtiö oli selkeästi merkittävä nuorten työllistäjä paikkakunnalla.

   Poista
 6. 1. Maatilan kahdesta tyttärestä vanhempi eli ikkunanpesua, nurmikonleikkuuta, sirkkelöintiä, perunan istutusta ja nostamista, marjapuskissa istumista... Näillä hommilla tienattiin ratsastusleirit sun muut. Tuntipalkka todennäkösesti ei ollu kohdillaan...

  2. Lastenhoito. Tästä kai sai oikeastikin muutaman kymmenen markkaa illalta

  3. Kehitysvammaiskodissa tienaa tonni -kesätöissä tekemässä ruokaa. Ihan oikea ensimmäinen kesätyö 17-vuotiaana kokkiopiskelijana

  4. Puhelinmyynti. Taisin kestää kaks päivää lehtimyyjänä. Ei vaan psyyke kestäny sitä tyrkyttämisen määrää

  5. Terassitarjoilija. Ensimmäinen oikea duunipaikka. Palkka 42 mk/tunti ja että mä kadehdin niitä vanhenpia tarjoilijoita, jotka sai yli 50 mk tunnilta palkkaa

  6. Poliisivankilan siivooja. Koska päätin etten enään koskaan tee tarjoilijan hommia. En kyllä tiedä hyppäsinkö ojasta allikkoon.

  7. Tarjoilija. En siis toki enään koskaan tehnyt näitä hommia... edelleenkin 15 vuotta myöhemmin tienaan leipäni ravintola-alalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin muuten opettelin sirkkelin käytön alakouluikäsenä koska vanhemmat diggaili rakentaa taloja. Jännä kun en näe että suurin surminkaan antaisin Skidin mennä metriä lähemmäs. O_o

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Maatilan ja sahan kasvatti. Perunamaan kitkemisestä lautojen taaplaamiseen. Ruokapalkalla.

  Kampaamon lattian lakaisija/juoksutyttö. Yhtenä kesänä sain jostain syystä olla poissa kotoa tätini luona ja siis hommissa hänen kampaamossaan. Palkalla ostin viereisestä kemikaaliosta upean meikkilaukun.

  Kirjaston kirjojen korjaaja. Kävin ihan kurssin sitä varten ja väitän osaavani taidon vieläkin (20 vuoden jälkeen).

  Jäätelömyyjä. Tämän työn ansiosta pääsin yliopistoon, koska kioski/kahvila oli todella typerässä paikassa ja kävijöitä oli onnettoman vähän, sain luettua kaiket päivät pääsykokeisiin. Työnantajani suuttui, kun sanouduin irti viikon sovittua aikaisemmin aloittaakseni yliopistossa, ja halusi kirjoittaa työtodistukseni uusiksi (ei hyvin arvosteluin). Siitähän suutuin minä ja käräytin yrittäjän työkkärille, koska hän oli pitänyt työkkärin tuella olevaa harjoittelijaa yksin töissä koko kesän. Yritys lopetti muutaman kuukauden jälkeen. Mullehan ei vit...sailla!

  Videovuokraamon työntekijä eli elokuvien asiantuntija. Voi sitä leffojen katselun määrää! Ensimmäinen ihan todellinen työpaikka ja yksi parhaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkuu...Koska en osaa laskea seitsemään.

   Veikkauksen myyjä. Toto-kone oli kammottava väline!

   Kirjakaupan jouluapulainen. Tämä oli niin mahtava homma, että menin väkisin töihin toiseen kirjakauppaan (paikkakunnan vaihdoksen vuoksi).

   Poista
  2. Upea meikkilaukku! <3 Yksi kaveri oli muuteb tavaratalon jouluapulaisena ja oppi paketoimaan hiton hienoja paketteja!

   Poista
 9. 1. Kivinäyttelyn järjestäjä, lipunmyyjä ja portsari. Sukulaiset maksoivat päästäkseen sisään aittaan ihastelemaan tienposkesta kerättyjä murikoita.

  2. Siivooja autoliiton toimistolla. Perin pikkuserkkuni työn hänen kesälomansa ajaksi. Toimistolaiset joutuivat erikseen pyytämään, että myös vessa siivottaisiin. Ups.

  3. Sählymailojen muovittaja. Sedän työpaikassa oli elämäni eka kellokortti. Ja sen edessä jono iltapäivällä kolmea minuuttia vaille neljä.

  4. Toimiston postityttö. Tylsyyden muistan, mutta mitäpä sitä ei rahan eteen tekisi.

  5. Dinosaurian kioskimyyjä. En koskenut irtokarkkeihin vuosiin näiden övereitten jälkeen. Nyt kyllä maistuu taas.

  6. Kesäkahvilan myyjä. Paistoin vohveleita ja pyörittelin jätskiannoksia. Tää oli kiva ja herkullinen työ.

  7. Prisman kassa. Haastattelussa iso pomo tuli paikalle ja pyysi kertomaan vitsin. Minähän kerroin, leveäsuusammakosta. Toivotti tervetulleeksi taloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kyllä kiinnostaa, että minkälaisen vitsin voi kertoa leveäsuusammakosta... :D

   Poista
  2. Haha, mäkin haluaisin kuulla! Jäin miettimään että jos nykyään jos pyytäisi ekrtomaan vitsin, en osaisi yhtään!!

   Poista
 10. 1. Mainosten jakaja. Tehtiin tätä kaverin kanssa puoliksi, joten palkka taisi olla noin 25 mk per kierros, johon siis meni vähintään 3 tuntia...

  2. Mökin laajennuksen yhteydessä yhden perustuskuopan kaivaminen käsin, kun 4v vanhempi isovelikin sai tehdä sitä... Taisin jopa saada palkkaa 25 mk koko päivän duunista.

  3. Samaisella mökillä pihakeinun maalaus, johon meni koko viikonloppu. Urakkapalkka 50 mk.

  4. Pienessä kaupassa kassalla työkkärin jollain tuella. Työnantajan mielestä se pelkkä työkkärin tuki oli sopiva palkka vaikka oli tarkoitettu palkan osaksi. Hmm. No, eipä siellä kyllä paljon tekemistäkään ollut ja tällä muistaakseni kustannettiin hauska matka kavereitten kanssa.

  5. Paikallisen sähköyhtiön toimistosihteerinä heinäkuussa. Ei ollut _mitään_ tekemistä, mutta töissä piti olla jo klo 7.00 joka aamu. Eipähän tosin kukaan huomannut, että nukuin ja luin omia kirjoja suurimman osan ajasta ;)

  6. Viinimarjojen poimintaa omasta pihasta. Taisin olla jo vähän isompi, kun taisin saada jopa 50 mk per ämpäri, mikä oli huikean hyvä palkka.

  7. Mäkkärin kassalla. Kyllä, jostain ihmeen syystä olin aina kassalla. En valita. Enkä kyllä kaiken sen kassailun jälkeen olis osannut niitä purilaisia edes paistaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoista epäreiluutta joutuu muuten nuorena kokemaan - kokeekohan nuoret edelleen samanlaista sikailua? Mulla nyt ehkä just se etten päässyt IKINÄ kassalle!!! Varmaan ihan oikea päätös mun laskupäällä, MUTTA SILTI.

   Poista
 11. 1) apulainen hampurilaiskiskassa. täytin ketsuppipurkkeja, pilkoin sipulia (yök!!!), pyyhin pöytiä.

  2) tanssileirin apuohjaaja. pidettiin olympialaisia ja siivottiin pöytiä.

  3) lapsenvahti

  4) harjoittelija kirjasitomossa

  5) tanssiryhmän ohjaaja. jatkuu edelleen, 15v jälkeen.

  6) harjoittelija nuorisotoimistossa. postitin, keitin kahvia, suunnittelin leirejä. olin nuorten kanssa.

  7) harjoittelija päiväkodissa. siivosin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että joku nuoruusiän duuni jatkuu edelleen!

   Poista
 12. 1) Siskon lasten lapsenlikkana teininä. Vietin kesät Kajaanissa ja ihastelin salaa iihania inttipoikia, he kun asuivat varuskunta-alueella. Tästä nyt ei kovin suurta rahallista korvausta tullut, mutta systeri osti mulle aina kesän päätteeksi vaatteita ja kenkiä koulutielle, ettei ite tarvinnut omia rahoja tuhlata... :)

  2) Riparilla isosena. Palkka kymmenestä päivästä oli 900 mk, ei kovin suurille tuntipalkoille päästy, kun oltiin kuitenkin töissä 7-23 :)

  3) Siivoojana mm. salaattitehtaalla, paikallisessa ruokakaupassa ja liikennemyymälässä. Voin sanoa tuon neljän vuoden rupeaman jälkeen, että meillä ei ole edelleenkään kovin siistiä. Imuriin tartun vasta ihan pakon edessä... Tosin sitten kun tartun, niin homma menee nopeasti vanhalla rutiinilla, siivoustekniikka hioutui huippuunsa noina vuosina!

  4) Karavaanialueen(lomakylän) respa. Yksi kesä meni Rantasalmella respana. Työ sisälsi kaikkea mahdollista: siivosin mökkejä ja yleisiä tiloja, paistoin pizzoja (osaan edelleen pyörittää pizzapohjan käsin!), tein ruoka-annoksia, myin viinaa, kuorin perunoita (perunamuussi kahdellesadalle hengelle my ass!). Kaikkein vähiten varmaan tein sitä varsinaista respahommaa, koska suurin osa kävijöistä oli vuosipaikallisia eli ne tulivat ja menivät miten sattuivat. Täällä opin mm. tekemään drinkkejä ja tyhjentämään asuntoauton septitankin (yöks!)

  5) Kesätyö Shellin paarissa kesti yhteensä melkein 8 vuotta. Se oli kätevää hommaa opiskelujen ohessa, kun viikonloppuisin oli aina talvellakin silloin tällöin keikkaa. Myin kahvia, pullaa, polttoainetta, autotarvikkeita, Veikkausta, ruoka-annoksia, täytin sämpylöitä, paistoin pullia, siivosin (!), tiskasin, vein ruoka-annoksia, raikkosin pöytiä, hyllytin tavaraa ja toimin myöhempinä vuosina myös kokkina. Tämän duunin ansiosta osaan vaihtaa pyyhkijänsulat, tiedän millaista öljyä mihinkin autoon laitetaan, tiedän, että kahvin hinnassa on katetta 95 %, jos huomioidaan pelkkä raaka-ainekustannus ja mikä tärkeintä, osaan paistaa helvetin hyvän pihvin!

  6) Helsingin yliopistolla projektisihteerinä työskentelin myös liki 8 vuotta (päivää vaille). Tämä oli siis pääduunini, noita Shellin keikkahommia jatkoin siinä sivussa... Tämän ansiosta en vihaa virkamiehiä (paljoa) ja opin äärettömästi uusia asioita mm. luomutuotannosta ja yleensäkin maaseutuasioista. Lisäksi opin valehtelemaan sujuvasti - niille virkamiehille ;)

  7) Nykyinen duunini appiukon rakennus- ja kuljetusliikkeessä sisältä kaiken hallintohomman, paitsi kirjanpito on ulkoistettu. Lasken palkat, maksan laskut, laskutan, teen verottajailmoituksia, lainhuutohakemuksia jnejne. Lisäksi sivubisneksenä jaloissa pyörivät perhefirman sisarusten lapset, joita kaitsen, kun muut ovat kentällä... Ei huono..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyviä oppeja sullakin näistä hommista jäänyt käteen! En muuten tajunnut et isoset ylipäätään saa liksaa, luulin et ne on ihan kutsumuksesta paikalla. :D

   Poista
  2. Mä en tiedä onko se seurakuntariippuvaista, mutta Juvalla sai kyllä tosiaan tollaisen nimelliskorvauksen + tietty ruuat päälle. En ole koskaan ollut erityisen uskonnollinen, mutta leireillä oli kyllä tosi kivaa!

   Poista
 13. Heittäydyin niin suulaaksi, että kirjoitin kokonaisen postauksen aiheesta, kiitos vaan kannustuksesta :-) https://puolivalissa.wordpress.com/2016/08/10/7-ensimmaista-tyopaikkaani/

  Tulkitsin työsuhdetta yhtä laveasti kuin sinä, joten pääsin aloittamaan listani reteästi ravintolayrittäjän tittelillä. Teinivuosiltani muuten puuttuu klassiset nuorison duunit, kuten lehdenjakaminen, mansikanpoiminta tai lastenhoito. Lasta hoidin ensimmäistä kertaa vasta kun olin synnyttänyt sellaisen itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hautausmaatyöntekijä on kyllä hieno! Mullakaan ei ollut lapsenhoitoa plakkarissa ennen omia. Veljen kiusaamista ei lasketa. :)

   Poista
 14. 1. Mansikanpoimija (perus)
  2. Tiskaaja huoltoasemalla (sellasena "tonnilaisena")
  3. Leiriohjaaja lasten kesäleireillä
  4. Siivooja tehtaalla ja toimistoissa (varsinkin ne tehtaan miesten saniteettitilat oli mukavia siivottavia....)
  5. Huoltoasematyöntekijä (ylennys tuolta tiskarista)
  6. Muskariopen sijainen
  7. Kouluavustaja ala-asteella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Whoah, muskariopen sijainen! Ehkä vaikein duuni ikinä. Miten selvisit tosta?

   Poista
  2. Lonkalta vaan :D Myöhemmin opiskeluaikana jopa vedin vuoden muskaria (nykyinen ammatti lastentarhanope et ehkä se selittää jotain :D )

   Poista
  3. Huh, mä en tiedä mitä hittoa tekisin jos mut heitettäis muskaria sijaistamaan. :D

   Poista
 15. 1. Kesätyö isän työpaikalla, suunnittelun sihteerin apulaisena (=seisoin kopiokoneen vieressä ja kopioin paperia), olin tuossa hommassa parina kesänä.
  2. Toimistosiivousta.
  3. Piirsin CADillä puhtaaksi suunnittelun käyttämiä komponenteja.
  4. Isä oli perustanut oman firman, ja tein isälle monen vuoden aikana sekalaisesti suunnitteluhommia, 3D-mallinnusta ja vastailin puhelimeen tms.
  5. Opintojeni aikana kasasin puoli vuotta taajuusmuuttajia liukuhihnalla 2-vuorotyössä.
  6. Hetken aikaa teknisenä dokumentoijana, ei ollut mun hommaa.
  7. Nyt useamman vuoden sähkö / automaatio suunnittelijana.

  VastaaPoista
 16. 1.Satunnaista lastenhoitoa sukulaisissa + kerhonohjausta
  2. Kesätyö kennelissä <3 , jonka hankin ilman vanhempieni lupaa noin 600 km päästä kotoa
  3. Hautojenhoitaja seurakunnalla + suntion sijaistaminen
  4. Riisinkäärijä paperitehtaalla (paperin palkat WOW!)
  6. Työllistämistuella harjoittelijana avoimessa päiväkodissa
  7. Hoitoapulaisena kehitysvammalaitoksessa
  5.

  VastaaPoista
 17. 1. Lapsenvahti. Pari satunnaista keikkaa naapureiden lapsia vahtimassa. Niitä samoja, jotka muutenkin pyöri jaloissa mukana kaikissa pihan lasten leikeissä, mutta kai tässä oli joku vastuu kun vanhemmat ei olleet paikalla, että piti lämmittää valmis ruoka tms.
  2. Puhelinmyyjä. Eka oikea duuni ja tienasin aina kuukaudessa itse valitsemaissani vuoroissa saman verran kun muut kaverit hikoilemalla aamusta iltaan mitä tylsemmissä hommissa. Mutta 90-luvun puolivälissä keskituntiansiot siinä sadan markan paremmalla puolella, niin kyllä niillä rahoilla teininä vietti ihan mukavan kesän. Samaan duunipaikkaan palasin muutaman vuoden ajan aina kun akuutti rahapula yllätti, joten tämä voisi helposti ola kaikki seuraavatkin työpaikat...
  3. Nuoriso-ohjaaja. 17 - 18 vuotiaana vietin kesän ulkomailla nuorisotalossa töissä. Vaikka tämä oli oikeastaan opintoihin liittyvä työharjoittelu, tein kuitenkin ihan oikeaa duunia ja sain siitä jotain palkkaakin.
  4. Vaatemyyjä Sokoksella. Muuten ihan ok ja oikeasti opin todella paljon täällä, mutta en IKINÄ enää elämässäni halua työskennellä alusvaateosastolla missään...
  5. Tapahtumajärjestäjä. En oikein tiedä mikä edes oli mun virallinen työnimike, mutta sellaisessa tapahtumia järjestävässä firmassa ihan kaikkea laidasta laitaan. Hienointa tässä työssä oli ehdottomasti se, että opin suunnittelemaan ja rakentamaan valoja. (Siis sellasia hienoja valorakennelmia joita on kaikissa konserteissa yms.)
  6. Siivooja. Hetken aikaa siivosin isoa firmaa ja ei vaan sopinut meikäläiselle. (Ei siinä itse siivoamisessa mitään, mutta työnantaja, työaika, jne.)
  7. Kioskityöntekijä. Tätä tein taas usean vuoden ajan sekä kesätöinä että opiskelujen ohella.

  Hauska huomata, että vaikka olen tehnyt elämässäni paljon töitä, olen usein tehnyt niitä samoille työnantajille. Ei myös tuollaiset kesätyöpätkät jne ovat usein sitten jatkuneet joko seuraaville kesille tai opiskelujen oheen tms. Ilmeisesti olen siis työni hoitanut, kun aina on takaisin huolittu/pyydetty.

  Tajusin myös, että kahdeksas työpaikka olisi jo ollut oman alan duuneja joita olin opiskellut, joten sekin tuntui ihan kivalta. Varsinkin kun olen aika nuoresta asti joutunut tekemään töitä.

  VastaaPoista
 18. 1. Sisko ja veli jakoi mainoslehtiä ja jos autoin niputtamisessa (ne näyttää nykyään tulevan valmiiksi niputettuna) niin sain osan palkasta. Olin 6v.

  2. Lapsenvahti. Olin 13v. kun Siskoni sai esikoisen, siitä lähtien tuli hoidettua teininä aina jonkun lasta. Aikuisena muuttui hyväntekeväisyystyöksi, jatkuu edelleen.

  3. Erilaisia projektitöitä kotona/isäpuolen firmassa. Mieleenpainuvin oli kaikkien kirjojen imurointi ja järjestely aakkosjärjestykseen. Sain siitä 500 markkaa.

  4. Hampurilaisravintolassa opiskelujen ohella. Perusduunarista asiakasemännän kautta vuoropäälliköksi.

  5. Kaupassa töissä opiskelun ohessa. Perehdytys onnetonta, joka vuorossa sai haukut jostain, pakkas- ja maitokeikat piti tehdä pelkässä kauluspaidassa, toppatakit oli vain vakkareille. Olinkin sitten koko ajan kipeänä, kestin tätä iloa kuukauden.

  6. Kesä grillikioskissa. Omistajat olivat harrastusmeiningillä mukana, palkka tuli miten sattuu, kerran sain palkkakuitin serviettiin kirjoitettuna, eläkemaksut veloitettiin mutta ei niitä mihinkään sitten eteenpäin maksettu. Lopputilin sain postiluukusta kirjekuoressa kolme kuukautta myöhässä kun uhkailin vieväni asian eteenpäin. Olisi pitänyt viedä mutta siinä vaiheessa ei enää jaksanut.

  7.Toimistoassistentti=jokapaikanhöylä. Opiskelujen ohessa isäpuolen firmassa. Tein ihan kaikkea mahdollista mitä vaan voi kuvitella pk-firman pyörittämiseen kuuluvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä olen ihan tänä vuonna auttanut lehdenjakajaa niputtamaan sen ilmaislehden ja lukuisat mainokset jakelukuntoon ts lajitellut sellaisiin paketteihin, mitkä sitten voi tiputtaa laatikkoon/luukkuun.

   Poista
  2. Ok, tämän johtopäätöksen olen tehnyt naapurin lapsen mainoslehtipinoista, jotka tuodaan valmiiksi niputettuna. Kai hänelle on tilattu joku "luksussatsi" ;D

   Poista
 19. Mitä se sali keda lou nyt on??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan että ketsuppi loppu annostelijoista? (T:mäctyöntekijä vuodelta 2000)

   Poista
 20. Ihmisillä on aivan mahtavia listoja, mutta tuntuu että jokaista on nuorena kohdeltu hunosti?!

  Mun lista on täällä http://muinainen.fi/wordpress/ensimmaiset-seitseman-tyota/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Toivottavasti työnantajien moraali on parantunut nykyään.

   Ja olen ihan samaa mieltä siitä, että on erittäin kiinnostavaa kurkistaa työelämään 20 vuotta sitten - tämähän on ihan gradun aihe kuten jo yllä totesin. Toki kaikesta voi halutessaan loukkaantua.

   Poista
 21. Seitsemän ekaa työpaikkaa:

  1. Mansikanpoimintaa Suonenjoella, majoitus vanhasta navetasta tehdyssä asumuksessa jossa ei lämmitystä -> kylmän ja sateisen pariviikkoisen jälkeen ei ainuttakaan kuivaa vaatetta -> kuumeinen flunssa ja kotiin lähtö pari päivää sovittua aikaisemmin -> isäntä ilmoitti neljätoistakesäiselle minulle, että saan keksiä itse kyydin Suonenjoelle juna-asemalle 20 kilsan päähän... Onneksi vanhempi renki sääli sen verran että kävi heittämässä :)

  2. Mansikanpoimintaa ja myyntiä paikkakunnalla jossa mummola -> työ ei ollut herkkua, mutta asuminen mummon ja ukin luona oli! Palkkaa tuli ehkä 2000 markkaa ja mummolassa asumisen luontoisedut päälle :)

  3. Siivoojana retkeilymajalla. Palkka ihan jees ja työaika 7-15 mahdollisti myös kesän vieton. Vanhempi siivooja opetti miten homma hoidetaan nysväämättä.

  4. Siwan kassa osa-aikaisena. Olin itse täyttänyt samana vuonna 18 v, joten bongasin heti alaikäiset kaljanostajat ilman papereitakin :) Kirsikkana kakussa oli lauantain iltavuorot ja humalaiset kaljanostajat, joille ei voinut myydä..."Siis miten niin oon muka humalassa, häh?"

  5. Kouluavustaja yläasteen erityisopetuksen puolella. Ja kyllä, tarkkistalaiset ajoivat opettajaparkansa hulluuden partaalle :/

  6. Kassa/myyjä halpistavaratalossa. Aloitin juuri jouluruuhkan aikaan ja kävin välillä vessassa itkemässä, että en enää ikinä tule tänne - ja olin siellä vielä puoli vuotta jollain hara-rahalla ennen opiskelemaan lähtöä...

  7. Opiskeluaikaan harjoittelu ja myöhemmin sijaisuuksien teko seurakunnan virastossa. Työhön kuului myös kirkkoneuvoston kokouksien sihteerinä toimiminen ja mm. sieltä sain ajatuksen että tää ei oo mun juttu, erosin siis myöhemmin kirkosta :/

  VastaaPoista
 22. 1) Suotopussin leikkaaja (verkatehdas)
  2) Pankissa seka-aputöitä
  3) Riisinkäärijä (paperitehdas)
  4) Kaljasaavin pesijä (= käymiskellarivaiheen puhtaushuolto olutpanimossa)
  5) Laboratorioapulainen elintarviketehtaalla
  6) Samoin seuraavana kesänä
  7) Laboratorioapulainen Paraisten Kalkilla.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...