4.7.2016

Miten toimii kaunis aktiivisuuskoru?

Olin ystäväni kanssa pitkällä kävelyllä. Hän tarkisti lenkin päätteeksi, paljonko askelia oli kertynyt. Hän kaivoi puhelimensa esille ja napautti rintapielessä komeilevaa koruaan.

Pakkauksessa tulee nahkaranneke ja kaulaketju, klipsi on lehdessä kiinni.

Mitä! Hänellä oli maailman nätein aktiivisuusvekotin! Kyseessä oli jenkkiläisen start-upin Bellabeatin Leaf, jota käytetään suoraan mobiililaitteella sovelluksen kautta. Korussa itsessään ei siis ole mitään toiminnallisuusnappuloita.

Laite mittaa aktiivisuutta eli rekisteröi liikkeitä, myös unen aikana. Siihen saa tallennettua erilaisia hälytyksiä, tavoitteita ja hitto vie kuukautiskiertonsa. Ja jos on mindfulnessiin päin kallellaan, ohjelman kanssa voi tehdä hengitysharjoituksia.

Pyhä jysäys.

Tykkään datasta ja analytiikasta, mutten ole perinteisten rannetietokoneiden ystävä. En ole ammattiurheilija. Olen tavallinen keskivartalo-ongelmista kärsivä persjalkainen, jonka harjoittelu on tempoilevaa, katkonaista ja tavoitteetonta. Mitä ihmettä teen treenin teho- ja palautumistiedoilla? En yhtään mitään. Naaman väristä näkyy onko ollut tehokasta.

Toiseksi ne ovat rumia. Insinöörilähtöisyys näkyy liikaa käyttöliittymässä ja designissa: kellot ovat poikkeuksetta isoja ja rumia ja käyttökokemus epäselvä. Eivätkä sykemittarit koskaan saa sykettäni oikein - vaikka muistaisinkin kostuttaa ja laittaa sykevyön paikoilleen ja aloittaa vielä mittaamisenkin.

Ihastuinkin tämän älylaitteen yksinkertaisuuteen. Koska kyseessä on pieni ja huomaamaton koru (jota voi pitää kolmella eri tavalla), sitä voisi kantaa vuorokauden ympäri ilman asennuksia, kostuttelua ja kellon venkslaamista.

Yllätin itseni ja tilasin itselleni Leafin uuden elämän aloittamisen huumassa.

Anteeksi jos too much info, mutta tässä sovelluksen kolme päänäkymää, jotka
synkataan bluukan kautta mobiililaitteeseen.

Dataa on nyt kertynyt parisen viikkoa. Leaf ei ole sekunnintarkka, se ei mittaa sykettä tai kaloreita, sitä ei voi pitää uidessa eikä sekään ymmärrä fillarointia. Lisäksi sovelluksen hassut kannustukset tuntuvat turhan amerikkalaisilta. Aktiviteetit (ja hei listassa on mm. leikki lasten kanssa ja seksi!) lisätään sovelluksen kautta.

Mutta silti vehje on jo viikossa osoittanut, että se mitä kuvittelen tietäväni itsestäni, ja se, mikä on totuus, ovat kaksi eri asiaa.

Esimerkiksi nukkuminen. Näen selvästi, miksi kannattaisi hankkia mökille parempi patja ja miten päiväunet vaikuttavat nukahtamiseen. Ja vaikka kuvittelen tarvitsevani paljon unta, se ei pidä paikkaansa: jos saan vähintään kolme syvän unen pätkää, 7 tuntia riittäisi.

Niin, ja nukun pisimmän syvän unen pätkäni siihen aikaan, kun osa jengistä nousee ylös. Olen ihan oikeasti iltavirkku, minkä toki jo tiesin ennestäänkin.

Sitten aktiivisuus. Osasin aavistaa, että toimistopäivät eivät ole erityisen aktiivisia. Mutta että askelien määrä jää pariin tuhanteen. Iik! Olen todellakin riippuvainen työmatkapyöräilystä. Nyt ranteessa surisee, jos unohdun istumaan liian pitkäksi aikaa.


Koska kyseessä on naisille suunniteltu tuote, siihen saa naputeltua kuukautiskiertonsa - ja siitä löytyikin sellainen ahaa-elämys, että teen siitä oman postauksensa. Kierrossa näytetään syötetyn datan perusteella oletetut menkat, hedelmällisyyspäivät ja ovulaatio. Myös raskauden voi lisätä kalenteriin. Koti-insinööri pyysi jakamaan erityisesti pms-päivät.

Summa summarum: kiinnostava tuote sohvaperunoille. Joskus kannattaa mittailla asioita eikä vain luulla ja olettaa.


24 kommenttia:

 1. Ärsyttävää. Mä niin olisin just halunnut tollaisen (eka aktiivisuuslaite jonka olisin oikeasti halunnut) .. mutta elän Lumia-limbossa aka Windows-phone(ja niin kovasti en halua että i-laitteeseen investoisin juuri nyt tai androidiin tarttuisin uusiksi, so I stay married with my lumias until they get broken). Ärh (joo ja mä niin oikeasti vihaan ettei nykyään mitään voi tehdä nettiselaimella, jolloin ois laiteriippumatonta ja sit multa jää 90% kivoista jutuista tekemättä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän polarin askelmittaria kertomaan hiukan unesta ja askelista. Askeleet näkee siitä ranteesta ja uni-askeltilaston voi tallentaa koneelle. Mitään hälytyksiä ei tosiaan saa, kun on toi Lumia.

   Poista
  2. Kuules, onko teidän perheessä tablettia? Sovelluksen saa mihin tahansa mobiililaitteeseen (androidissa vaatimuksena 4.3 versio) paitsi ilmeisesti siihen Lumiaan.

   Poista
  3. No sepäs se, kun ollaan harvinainen tabletiton lapsiperhekin :) Insinöörit ei viitsi leluja hankkia...tosin kyllä mä aloin miettiä ipadin tarpeellisuutta ;)

   Poista
 2. Kiitos! Olen odottanut raporttia siitä lähtien kun vilautit tätä instagramissa. Olenkin ihmetellyt, eikö kukaan tosiaan älyä valmistaa kaunista aktiivisuusranneketta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Mun oli tosiaan pakko käyttää tätä jonkin aikaa, jotta saisin ominaisuuksia testattua. Ps. Just tuli Bellabeatilta viestiä että jotain uutta ominaisuutta pukkaa, katsotaan mitä.

   Poista
 3. Koukutuin välittömästi, sillä mulle ei saa mustaa aktiivisuusmuoviklönttiä ranteeseen sitten millään. Tilasitko suoraan firman nettisivuilta Jenkeistä? Sujuiko homma hyvin (ajattelin tietty alvia ja tullia)?

  -Sohvis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiden mötiköiden päällehän ei mahdu edes normihiha. Ja tämä ilmeisesti siksi, että akun pitää olla suuri, jotta se kestää helsingistä Antarktikselle ja takaisin lataamatta. Mikä on tietenkin suurimmalle osalle meistä normipäivärutiini...

   Tilasin suoraan firman netistä. Tullista tulee tullauspyyntö ja parikymppiä vei verottaja.

   Poista
  2. Hmm, mun ei tarvinut tullata ollenkaan, toi tuli suoraan himaan kannettuna

   Poista
  3. Hei, saanko udella, että millä koodilla tämä tullattiin?

   Poista
  4. Odotas... Siellä oli joku älykello-osasto. Kaipa se on lähimpänä?

   Poista
 4. Tällainen myös mulle!!! Kovasti haluaisin tätä dataa itsestäni mutta en niin paljon, että olisin suostunut hankkimaan sellaisen kauhean näköisen aktiivisuusrannekkeen. Varsinkin tuo unen laatu kiinnostaa, nimimerkillä kohta kaksi vuotta surkeaa unenlaatua takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämähän ei unenlaatua paranna, mutta jeesaa kyllä jos haluat testailla millainen rytmi sopii sulle parhaiten. Mä olen huomannut että jos valvon yli yhteen, nukahtaminen yllättäen kestää pitempään.

   Poista
  2. Juu, ei paranna ei, mutta kuopus on vihdoin alkanut nukkumaan yönsä kokonaan. Eli olisi kiva seurata miten sekaisin se nyt on, ja miten kauan kestää, että se palautuu ns. normaaliksi. Ja tietty perus askel- yms. mittaukset on tietty aina plussaa. Nyt mulla vain kännykän Google Fit käytössä, eli mittaa vain kun liikun luuri mukana, ja halutessaan voi lisätä harjoitukset manuaalisesti. Tämä olisi hyvä lisä siihen.

   Poista
  3. Onnittelut kuopuksen kokonaisista öistä! Mä oon yhdistänyt tän Google fit -tiliini joten askeleet menevät myös sinne!

   Poista
 5. Tuommoisesta en ollut kuullutkaan. Hieno eikä näytä aktiivisuusrannekkeelta lainkaan.
  Itselläni on omasta mielestäni myös upea valkoinen Polar Loop Chrystal, vähän swarovskin blingblingiä lisänä :) Se yhdistetään bluetoothilla puhelimeen ja ilmoittaa mm. puheluista ja viesteistä (kätevä jos puhelin on vaikka laukussa tai muuten vaan äänettömällä lähellä).
  JJ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän näitä kivannäköisiä rannekkeita alkaa jo olla tarjolla, onneksi!

   Poista
 6. Tämä tulee nyt vanhaan kirjoitukseen, mutta onko tämä säilynyt käytössä? Onko tästä ollut iloa pidempään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä käytössä edelleen, nyt tosin pöydällä koska patteri loppu. :) Mutta ostaisin kyllä nyt sen uudemman leaf urbanin, jota ei tarvitse ottaa pois suihkussa. Nahkaranneke ei pysy kovin hyvännäköisenä kovassa käytössä ja mittari voisi olla tarkempi, tuntuu että sijoittamisen (rannekke, koru ja klipsi) välillä on suuret erot.

   Poista
 7. Miten se patteri vaihdetaankaan, voiko vaihtaa itse? Entä onko vielä suomalaisia jälleenmyyjiä tai edes eurooppalaisia, että ei tarvitsisi tullata?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patterin voi vaihtaa itse, mukana tulee pieni ruuvari, jolla takakannen saa auki. Suomalaisia jälleenmyyjiä ei taida vielä olla. :(

   Poista
  2. Hei, tilasin jouluksi pari lahjaksi Jenkkilästä, mutta lahjan saaja ei kelpuuttanut. Jos kiinnostaa sineteissä oleva Bellabeat paketissaan tietenkin, niin mielelläni myyn sen eteenpäin palauttamisen sijaan! :)
   (toivottavasti tämä kommentti sovelias tänne)
   -Meri

   Poista
  3. Voi ei! Onko kyseessä se vesitiivis urban-malli? Mä voisin päivittää omani siihen.

   Poista
 8. Malli on tuo Leaf Nature :) Netissä lukee että 'Splash Proof', riittääkö se sinulle?

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...