30.6.2016

Kauan eläköön kotisynttärit!

Kesäkuun lopussa taloudessamme on hieman hässäkkää. Molemmat likat täyttävät vuosia viiden päivän sisään, joten juhlat pitää järjestää vähintään kahteen otteeseen.
Toistaiseksi ideani siitä, että synttärit voisi viettää myös muuhun aikaan vuodesta ei ole saanut suurta kannatusta. Ymmärrän kyllä. Kavereista pääsee lomakaudesta huolimatta suurin osa. Olen aina salaa kadehtinut kesällä syntyneitä: heidän juhlissaan on tuoreita mansikoita ja herneitä, ulkoleikkejä ja hellemekkoja. Eteisestä ei tarvitse raivata tilaa toppatakeille ja talvisaappaille ja kamerassa ei tarvita salamaa.

Koska tämä on jo yhdeksäs vuosi, kun järjestän lastenjuhlia, alkuaikojen kammo on poistunut. Kokemus pätevöittää ja tuo rohkeutta. Viime vuonna kokeilimme aikuisten ja lasten yhteisiä kertarysäyssynttäreitä, tänä vuonna pokka riitti jopa viisivuotiaiden kotisynttäreihin!

Miten tässä näin on päässyt käymään? On muutama nyrkkisääntö, joista pidän kiinni.

1. Juhlien aikaikkuna on lyhyt. Kirjoittamaton sääntö on, että lastenjuhlat kestävät 1,5 - 2h. Oletan että universumin juhlaevoluutiossa on havaittu, että tämä on aika, jonka pari aikuista kykenee huolehtimaan laumasta pikkulapsia suhteellisen turvallisesti. Kukaan ei yleensä kuole, vaikka aluksi siltä näyttää.

2. Kutsu maltillisesti vieraita. Vieraiden määrä voi kasvaa ikävuosien mukaan, mutta kerralla ei kannata ahnehtia liikaa (alle 10 joka tapauksessa). Viisivuotiaatkin, jotka uskaltavat jo pääsääntöisesti tulla synttäreille ilman vanhempia, tarvitsevat apua ruoan annostelussa, vessaan ohjauksessa, jälkien siivoamisessa ja mahdollisten kriisien selvittämisessä (uudenkarhea tiara hajoaa tai jalka jää jumiin patterin alle). Miten selviät, jos kaikki huutavat nimeäsi yhtä aikaa?3. Klassikot toimivat aina. Jos mitään brändiin perustuvaa teemaa ei ole, säästät koristeissa ja hermoissa. (Ja kun bileet on peräkkäisinä päivinä, selviät yhdellä koristeluvaivalla kahdet kemut, jeh!) Kaksi kestoteemaa ylitse muiden: disco ja naamiaiset. Discoon tarvitset yhden hiukan pimennetyn huoneen, jossa on pöytälamppukokoinen discovalo. Musiikista huolehtii Spotifyssa etukäteen koottu soittolista (kysy lasten lempibiisit jo kutsuvaiheessa). 

Olafille nenä -projektissa käytin hyväkseni Skidiä, joka maalasi vanhaan rullaverhoon kyseisen lumiukon.
Näitä saa myös printteirstä.

4. Ohjelmaa ei kannata olla liikaa. Alun yleiseen hässäkkään menee jo puoli tuntia. Vieraiden vastaanoton jälkeen otetaan lahjojen jako pullonpyörityksen muodossa, jotta pysyy edes joku käry, kuka antoi mitäkin ja sankari saa kiitettyä kunnolla. Koska paikallaan istuminen on saatanasta, sen jälkeen on luvassa yleistä riehuntaa ja ruokailu. Ihan lopuksi oli vuorossa Olafin nenänkiinnitys. (Asiantunteva lukija vinkkasi, että vanhemmat ipanat voivat kokeilla kiinnittää nenän Voldemortille, joka sitä totisesti tarvitsee!)5. Ruokailusta ei kannata ottaa paineita, less is more toimii. Lapset syövät mitä syövät: joku on allerginen,  joku ei halua syödä mitään muuta kuin karkkia ja joku ottaa kolme palaa kakkua. Ainoa nyrkkisääntö näyttäisi olevan, että jos haluat tarjota ensin suolaista (esim. siksi, että oma kersa on syönyt koko päivän lähinnä salaa keksejä ja muffinssikuorrutetta), älä laita makeaa samaan aikaan pöytään. Kakusta luovuimme viime vuoden jälkeen (söimme samaa kakkua kolme päivää), joten ne korvattiin minimuffinsseilla (jos laiskottaa, osta muffinssit valmiina ja tee vain kuorrute itse.)

 • Hedelmävartaat: rypäle, mansikka, meloni, leipäjuusto
 • Poppareita valmiissa annoskulhoissa
 • Tuoreita herneitä
 • Margaritapizzaa
 • Frozen-minimuffinssit (keliaakikoille jätskiannos, jossa samat releet päällä)
 • Keksilajitelma sankarin toiveiden mukaan
 • Booli, johon laitetaan sekaan värillisiä jääkuutioita. 6. Ja viimeinen neuvoni ei ole vähäisin: käytä apuvoimia. Koska en ole mikään leipuri, pizzan ja muffarit hoiti likkojen supertaitava serkkutyttö, joka samalla jeesaili myös tarjoiluissa, leikeissä ja keittiön entisöinnissä. Jo teini-ikäiset ovat jo halutessaan hyvinkin organisointitaitoisia, erityisesti jos luvassa on euroja - extrakäsiparin return of investment on korkea.

One down. Bileputki jatkuu tänään isojen tyttöjen kanssa.

13 kommenttia:

 1. Kaverisynttärit, miten ihmeessä niistä voisi luistaa ikuisesti? :-D Mulle ei äitipisteitä liene tiedossa, kun en vaan haluaisi niitä pitää, mielummin koskaan. Oman lauman kanssa saa sitä hulinaa ihan riittävästi koko ajan muutenkin :-D Tokihan ne lapsista on kivoja, mutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolme ekaa vuotta voi luistaa, sitten menee vaikeaksi.Mutta tässäkin kannattaa ajattella niin, että pahimmat on just siinä 4-8 vuotiailla sitten alkavat olla jo aika omatoimisia. Ja teininähän ei mitään tällaista enää tietenkään voi kuvitella. Oletan.

   Poista
 2. Hei entä ne hiton pussukat joita SANKARIN pitää antaa vieraille?? Niitä en ihan aina ymmärrä, me on siis piilotettu aarteen etsinnäksi yleensä rusina- tai karkkirasiat. Mutta joku roti hei niihinkin, ja samoin kyllä lahjoihinkin.

  Sellainen 7-10€ lahja on parempi kuin hyvä. Ja itse tehty lahja toimii aina, samoin vaikka itse tulostettu värityskirja, joku ommeltu pipo, ihan mitä vaan kunhan ei mitään kallista krääsää.

  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, goodie bägit, joita Snadi kutsuu bugi bägeiksi. Mä en oikein tiedä, milloin ne on tulleet kehiin! Mun nuoruudessa ei ollut, mutta jo kersan ekoilla akverisynttäreillä sellaiset jaettiin. Enkä yhtään tajunnut mitä ne oli. Mutta olen ottanut sen silleen "when in Rome" -tyyppisesti: suht pieni vaiva verrattuna koko muuhun härdelliin ja ihan hauska muistaa osallistuneita. Meidän pussukoissa oli muuten hammasharja ja tahnaa! :D

   Poista
  2. Mäkään en noita vieraslahjoja ymmärrä, mutta kiersin homman ovelasti parin viikon takaisilla (ekoilla järkkäämilläni) kaverisynttäreillä: askarreltiin vieraiden kanssa rannekorut (pääosin omista jämähelmistä, matala investointi on aina paras) sekä kaikki sai teeman mukaiset saippuakuplapullot mukaan. Vieraat oli enemmän kuin innoissaan näistä, väitän siis menestykseksi!

   Teeman mukaiset kuplapullot sai halvimmalla ostamalla halpiskuplia Tigetista ja tuunaamalla itse tarroilla. Saippuakuplien puhaltelu oli pop, mutta 5v lastenkin vaatteet kastuivat kyllä totaalisesti. Nou hätä, jokaiselle löytyi lainamekko omasta kaapista loppuajaksi.

   Ja rannekoruaskartelu oli ihan ekana, kun osaa vielä ujostutti ja loppuja odoteltiin saapuvaksi. Kesken juhlien ei onnistuisi missään nimessä.

   Oma lapsi toivoi teemaksi My little ponyn Rainbow Dash -sateenkaariponin, joten meillä kiinnitettiin häntää värikkäälle ponille. Toimi!

   Poista
 3. Vielä olen päässyt helpolla, kun kaksoset ovat juhlineet yhdessä synttärinsä. Olen selvinnyt kaksilla synttäreillä / vuosi. Kunhan kaksoset haluavat juhlia eriaikaan, joudun järjestämään kolmet syntsät / vuosi. *huokaus*
  Olen selvinnyt jo kolmen vanhimman lapsen synttärirumbista. Silloinhan piti järjestää todellakin kolmet syntymäpäivät / vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin! Mikä parasta kaksosilla lienee suht sama kaveripiiri?

   Poista
 4. Kysäisepä serkkulikalta tuon pizzan täytteen resepti :) Mä en ole ikinä onnistunut tekemään hyvää margaritapizzaa itse! Sukulaislapset on kyllä käteviä, mun ylioppilasjuhlissa siskonpoika tuolloin 13vee toimi kuohuviinin kaatajana. Ei se ainakaan kovin kännissä päivän jälkeen ollut, joten oli sitä mennyt vieraillekin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kysyn! Toi pizza oli nimittäin aivaan sairaan hyvää! Sitä syötiin eilisissäkin bileissä ja yleisin kysymys oli "kuinka monta palaa saa vielä ottaa"! Suosittelen sukulaislapsia kaikille. :)

   Poista
 5. Meillä menty suht samalla kaavalla, paitsi että vieraita on voinut olla jopa 20, kakkua on ollut ja ohjelma on ollut vielä perinteisempää (esim. aasin häntä). Ensi kerralla tosin taitaa täytyä järkätä disco ja musiikiksi taitaa riittää ns. Lobin ja Antti Tuisku :D (tai mikä nyt sattuu olemaan hittinä...)

  Paljon taitaa riippuu lapsista, miten synttärit menee - isosiskon 4v synttäreillä n. 7 lasta (tytöt) istuivat piirtämässä hissun kissun ja toiset 7 lasta (pojat) rakensivat legoilla. Toisaalta nuoremman 5v synttäreillä oli melkoisen säpäkkä tunnelma, vaikka vieraita oli vähemmän. Joukkoon osui pari vilkkaampaa tapausta.

  Meillä on usein olleet vanhemmat paikalla 4v ja 5v synttäreillä, on siis saanut tulla, jos on halunnut. Tämä jakaa mielipiteitä ainakin nettikeskusteluissa. Joidenkin mielestä on suorastaan urpoa ja rasittavaa mennä lapsen mukaan - tai avata oveaan muille vanhemmille. Mä olen pitänyt sitä kivana mahdollisuutena tutustua niihin perheisiin, joiden kanssa lapsi viettää aikaa. Ties vaikka olisi helpompi sopia leikkitreffejä kohtaamisen jälkeen (meldän naapurustossa ei ole muita lapsia ja kaikki pitää järjestää). Lapset itse eivät toistaiseksi ole sanoneet, että aikuiset ei saisi tulla. Epäilen muutosta jo ensi vuoden eskarilaiselle.

  Kun tytöt oli pienempiä, he suunnittelivat kovasti, mitä syödään synttäreillä. Mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän tuntuu painoarvo olevan aktiivisessa tekemisessä. 7v täyttävä on ilmoittanut, että järjestetään uimahallisynttärit... Olen luvannut "selvittää asiaa" :D Yllättävää kyllä, allergiat ja ruokavaliot eivät ole olleet suuressa roolissa. Ainoastaan maito- ja pähkinäallergiaa on ollut, mutta vain yksittäisiä lapsia. Vieraissa ei ole ollut edes kasvissyöjiä.

  Vieraslahjoista - meillä se on hoidettu onginnan muodossa. Onginnasta on sitten saanut jotain namia, tarratatuoinnin tms pienen jutun. Ongintaahan oli jo ammoisella kasarilla, vaikka vieraslahjaa ei sanana käytettykään.

  Meidän heinäkuisen synttärit on pidetty kesäkuussa - ja hiihtoloma-aikana syntyneen suunnilleen oikeaan aikaan. Silti n. kolmannes kutsutuista on ollut esim. Levillä tai etelässä juhlien aikaan - mutta siltä ei voi välttyä. Lapsista tämä kohta 5v täyttävä ei vielä ymmärrä kalenterista. Isosiskoa ei ole huiputtaminen, hän seuraa seinäkalenterista päivien kulkua ;)

  Teidän synttärit kyllä kuulostivat kivoilta. Itse ahdistuin jo lasten vauva-aikana tulevista synttäreistä, koska olin kuullut vain kauhutarinoita verhoihin kiipeilevistä lapsista, jotka riehuvat päättömästi. Tämmöinen kauhukuva meillä ei ole onneksi ikinä toteutunut, vaan mun lapsilla on oikeasti kivoja kavereita, joilla on mukavat vanhemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenlaiset konseptit toimivat! Meillä oli viime vuonna kaikki vieraat kerralla ja sekin meni hyvin, kunhan oli työvoimaa keittiössä.

   Minusta vanhemmat saavat tulla jos lapsi sitä tarvitsee. Mä en ole ollut mukana enää 3v jälkeen vaan molemmat ovat aina menneet kemuihin ihan itsekseen. Toki ekaksi ollaan tsekattu missä on vessa. :)

   Tuo riehuminen minuakin jännitti, mutta aika hyvin meni jo viisivuotiaiden kanssa. Sain myös Koti-insinööriltä palautteen, että mussa on mennyt hukkaan täydellinen päiväkotitäti. (!!!!) Äänensävyni on kuulemma juuri oikean tiukka että ipanat tekevät mitä sanotaan.

   Ja vasta jälkikäteen tajusin että nämä olivat ihan kasvissyöntisynttärit. Ei lihapullia, ei nakkeja. Jestas!

   Poista
 6. Hei. Myös gluteenittomia muffineja löytyy valmiina monesta kaupasta.:) terv. Keliaakikko

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...