23.5.2016

Zadaa: Kierrätys on yhtä helvettiä mutta apua on tarjolla

Yhteistyössä Zadaan kanssa

Suhteeni pukeutumiseen on vaikea. Sekä vaatteiden ostaminen että niiden jälleenmyyminen on yhtä helvettiä. En saa tehtyä järkevästi kumpaakaan.Monet naiset ovat äärimmäisen kiinnostuneita vaatteista ja tyylistä. Heillä on hyvä motivaatio kierrellä kirppiksiä, etsiä inspiraatiota muotiblogeista ja metsästää haluamiaan vaatekappaleita. Heidän vaatekaappinsa ovat täynnä kivoja ja yhteensopivia käyttövaatteita.

Sitten on minä.

Olen kiireinen ja priorisoin ihan kaiken muun vaateasioiden edelle. Olen surkea sekä ostajana että myyjänä ja sen kyllä huomaa. Ongelmia on monia.

1. Sovittamisen pitäisi olla pakollista. Arvioin jatkuvasti oman ruumiinrakenteeni väärin hämmästyttävän monella tavalla. Käyttämättäminä seisovissa vaatteissa on erityisen paljon ruumiinrakenteelleni täysin istumattomia vaatteita, kuten tiukkahihaisia paitoja, matalavyötäröisiä housuja ja kapealestisiä kenkiä. Pitäisi jaksaa sovittaa myös silloin kun sovarijonossa on kuusi ennen sinua, mutta joskus vartalo myös mystisesti muuttuu kotimatkalla. Voihan niitä palauttaakin, mutta sitä nyt ei ainakaan ehdi ja kuitti tietty katoaa jo ennen kuin pääsee ovesta ulos.

2. Olen ailahtelevainen. Lähden ihan täysissä sielun voimissa shoppailemaan tyylikkäitä työvaatteita mutta sitten iskee sellainen moderni ja repäisevä olo, jonka aiheuttamassa huumassa ostan sateenkaarenkirjavan käsinpestävän angoranapapaidan. Nämä What the fuck was I thinking -ostokset (iltapuvut, paljettiunelmat, 13 cm korkkarit, läpikuultavat t-paidat) ovat vielä yleensä aivan törkeän kalliita.

3. Hätäostokset. Häät, gaala tai omat synttärit tulossa. Pakko panostaa, koska 10 vuotta vanha pikkumusta on vähän liian pikku. Onneksi olen viime aikoina oppinut lainaamaan juhlavaatteita, joten tämä ongelma on jokseenkin hallinnassa.

4. Olen Ulkomailla. Ja koska olen Ulkomailla on pakko ostaa joku Ulkomainen vaate, sillä niitähän ei Suomesta saa enkä ehkä ikinä enää pääse vaatekauppaan. Ja pienissä roséissa ostosten käyttötarkoitus evaluoidaan vasta kotona.

5. Hilloan kaiken. En ole löytänyt järkevää tapaa kierrättää hutejani enkä heitä mitään pois. Vakuudeksi oheinen kuva t-paidasta, jonka sain ollessani yläasteella. (En sentään laittanut sitä myyntiin vaan tulin siihen tulokseen että se joutaa fillarinpuhdistukseen.) Se, että käy kerran kymmenessä vuodessa kirpparilla ei auta. Lisäksi minulla on valtava varasto edesmenneen Mutsini 60-luvun mekkoja ja iltapukuja. Voisin pikkuhiljaa kohdata sen faktan, että en ikinä tule olemaan kokoa 36.

Kokeilen nyt, josko saisin Zadaan digikirppiksen kautta valoa vaatekaappiini.

Zadaa on ostajalle ja myyjälle turvallinen mobiilisovellus, joka etsii vaatteelle koon ja tyylin perusteella parasta mahdollista ostajaa (Huom. Myös tasapaksu vartalomalli on huomioitu!). Ostoaikeissa oleva taas voi seurata samankokoisia ja –henkisiä pukeutujia ja etsiä itseä kiinnostavia merkkejä.

Sovelluksen saa sekä iLaitteille että androidille. Tsekkaa Nooran vääntämät käyttöönotto-ohjeet ja Kauppias-Satun kokoamat myyntivinkit.

Sovelluksessa on mahdollista myös lahjoittaa osa myyntituotosta hyväntekeväisyyteen - rahat tilitetään Pelastakaa Lapset ry:lle.

Nyt siis loppui vatulointi. Ongelmani ovat kaupan ja lisää hakkaan sisään heti kun ehdin. Myös ne vintagemekot. Nähdään Zadaassa!

Ps. Olen miettinyt sellaista indeksiä, jossa vaatekaapin sisällöstä tehtäisiin jako kahteen: käyttämättömiin harhaostoksiin ja aktiivisessa käytössä oleviin hyviin ostoksiin. Jos indeksi näyttäisi voimakasta epäsuhtaa käyttämättömiin, olisi ihminen oikeutettu jonkinlaiseen Zadaan platinatasoon, jossa ostokset hoitaisi joku ihan muu.


22 kommenttia:

 1. No nyt mun pitää hommata appsi jotta saan ne mutsis vintage-mekot! Koska en ole käynyt vuoteen salilla, hartiani ehkä jopa mahtuvat niihin.
  -Sup

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, ne ansaitsee päästä käyttöön! Ne on kyllä tosi pientä ja siroa kokoa, Noora ne taisi suht ongelmitta vetää päälleen pari vuotta sitten. Mä nakuttelen niitä sinne huomenna ja ylihuomenna!

   Poista
 2. windows phonella ei sitten oon mitään asiaa ostoksille. Harmi. Mutta kyllä vaan on ihan hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi! Lumia-käyttäjät taitaa olla aikamoisessa paitsiossa mitä näihin sovelluksiin tulee. :(

   Poista
 3. Hienolta kuulostaa! Onko sinulle jo selvinnyt, miten tuollaisten "väärän kokoisten" vaatteiden myynti onnistuu, jos ideana on matchata saman kokoisia ihmisiä toisilleen? Tai niin käsitin Sadun postauksesta viime viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tässä on ymmärtääkseni kaksi polkua: se kaksosten etsiminen ja sitten vaatteiden tarjoaminen, jonka kautta vaatteeseen merkitään koko ja istuvuus jolloin systeemi osaa tarjota vaatetta ihmisille, jotka ovat sen kokoisia.

   Poista
 4. Tää "olen ulkomailla ja pienissä roseissa" -kohta osui ja upposi! Reps!
  Aina kannattais mun muistaa, että ne liian avonaiset ja lyhyet mekot, jotka näyttää hyvältä espanjalaisten/italialaisten/etc naisten päällä siellä etelän auringon alla, ovat täysin käyttökelvottomia Suomessa monestakin syystä (juhannussää, broilerikoivet, oma tyyli vain muutamia mainitakseni). Mutta ei vaan mene perille :). Hyviä kierrätyshetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta muuten vaatteet on kyl hyviä matkamuistoja, oon huomannut! Aina päälle laittaessa muistaa "tää on sieltä". Niin, olettaen tietenkin, että ostos on ollut järkevä itelle, hyvän kokoinen jne. :))

   Poista
  2. JEP!!!! Tää olis varmaan joku diagnoosin paikka kun jostain syystä persoonallisuus muuttuu etelä-Ranskassa täysin harhaiseksi.

   "...olettaen tietenkin, että ostos on ollut järkevä itelle, hyvän kokoinen jne. :))" Haha, aivan! ;)

   Poista
  3. Voi kyllä ! Olen asunut tuolla etelä-Ranskassa ja voin sanoa, että vaatekaappi oli siellä 'hieman' eri näköinen kuin mitä ikinä Suomessa :D

   Poista
 5. Ymmärrän niin tuskaasi. Vaateostoksilla ei ole kivaa. Minulla on tapana löytää vain kivoja (ja h*lvetin kalliita) takkeja ja kaulaliinoja, ei koskaan niitä t-paitoja, paitapuseroita tai siistejä housuja, joita olen etsimässä. Housut ovat ihan pahin: miten löytää housut, jotka paitsi istuvat edes jotenkin, ovat myös oikean pituiset ja sopivanlaatuisesta kankaasta? En ole edes kovin pitkä, mutta kaupoista tuntuu löytyvän vain kapreja. Siksi käytänkin enimmäkseen hametta.

  Varsinkin, jos tarvitaan jotain siistimpää asua näin kesäaikaan, olen ihan pulassa. Kaikki edes jotenkin edustavat vaatteeni ovat talvivaatteita. Kesän kuljen kulahtaneissa farkuissa ja virttyneessä hihattomassa paidassa ja/tai muodottomassa pellavapaidassa. Sitten jos töissä onkin joku kokous, jossa pitäisi olla vähän siistimpänä, olen ihan pulassa. Parhaillaan tuskailen sen kanssa, mitä laitan päälleni lakkiaisiin parin viikon kuluttua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut tuo sama ongelma kesävaatteiden suhteen, mutta kun löysin NoaNoan ja Filippa K:n niin eipä ole enää! Ihania rentoja, silti siistejä kuteita, Skandinaaviseen makuun sopivia.

   Poista
  2. Housut on kyllä pahat mutta mun suurin ongelma on paidat. Onko kukaan E-kupilla varustettu löytänyt IKINÄ istuvaa kauluspaitaa?? Aivan.

   Musta Filippa on ylihinnoiteltu laatuun nähden, vaikka tykkäänkin niiden kuteista (ja mulla on tuolla pari teepparia myynnissä!). Kotimaiset merkit on nyt nostaneet päätään mun vaatekaapissa ja siellä on aktiivikäytössä Sanna Hopiavuorta, MukaVaa, Viettoa ja PaPu storiesia.

   Poista
  3. Kokeilepa Ralph Laurenin paitoja! Niistä saattais löytyä, ainakin D-kuppi menee kivasti.

   Poista
 6. Tää oli kyllä niin hauska postaus! x-D Voi venäjä, aivan kuin omasta elämästä! Etenkin tuo pakkomielle että kun ollaan Ulkomailla isolla U:lla, niin sieltä on ostettava aivan väkisin. Mä ostan vaihtolentojen lentokentiltäkin juuri tuosta syystä, että on varmasti muisto sitten sieltäkin.. puuuh. Ja vaikka paheensa tiedostaa, niin kun hetki on käsillä, niin jotenkin sen aina perustelee itselleen, että juuri nyt on erityinen ja erilainen ostos kuin aiemmin. Perustelut löytyy aina.

  Zemppiä Katja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, lentokentilläkin ollaan Ulkomailla! :D Mä olen tiedostanut tämän järjettömyyden ja pyrin ostamaan nykyään vain lasten vaatteita tähän Ulkomaakiimaani.

   Poista
 7. Toi olisi ihan loistava sovellus, mutta miksi sinne pitää mennä Facebookin kautta? Eiköhän olisi jotain muutakin tapaa varmistaa ihmisten henkilöllisyyttä (kai sielläkin osataan valehdella...)

  Vinkki kaikille, jotka eivät halua/osaa/viitsi ostaa vaatteita: pukeutumisneuvontapalvelu! Olen ostanut paljon vaatteita sitä kautta eikä yhtään harhaostosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pukeutumisneuvojasta olen kuullut pelkkää hyvää. Pitää varmaan testata. Mitä käytät?

   Toi FB-login on kehittäjien kannalta ollut fiksuin ratkaisu. Facebook tarjoaa suositun, turvallisen, varman ja testatun kirjautumisen ja lisäksi sen kautta voi jatkossa kehittää jotain yhteisöllisyysfeatureita. Pankkitunnarit olis toinen varma tapa, mut raskas.

   Poista
  2. Stockaa olen käyttänyt useamman kerran, tykkään! Varsinkin Tapiolan Stockan Maria on löytänyt mulle paljon hyviä vaatteita, ja viimeksi ratkaistiin mun housuongelmatkin kun housuja vähän muokattiin takaa.

   Poista
 8. Moikka!

  Miten löydän just niiyä sun vaatteita? Ja miten mekkojen myynti, jos eivät oo sun kaliiberia? Niistä oisin kiinnostunut. ��

  Sylvia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä mä laitoin heti kehitysehdotusta eteenpäin! Erikokoisen ihmisen löytäminen ja seuraaminen on vähän vaikeeta.

   Sä siis löydät mut vaan jos olet mun kanssa suht samaa maata. Siellä on se twins-osasto, joka suosittelee sulle about samankokoisia tyyppejä + myös niiden sun asetusten mukaan että miten pitkällä tuote saa sijaita ja mitä maksaa.

   Mä taas merkkaan sovelluksessa vaatteen koon ja kuinka istuu eli sitten sen pitäisi älytä tarjoaa vaatetta siihen sopivalle käyttäjälle.

   Poista
 9. Olen sinua 10 senttiä lyhyempi, ja käytän saman pituisia housuja, koska lyhyempiä ei myydä (90%merkeistä ainakaan). Että lahjetta piisaa...

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...