22.4.2016

Lyhyt tukka pikkutytölle?

Kun kävin päiväkodin täitiedotteen jälkeen läpi naperoiden kuontaloita täikamman kanssa, sain luonnollisesti osakseni pelkkää kiljuntaa.


Vaikka Snadi on noin muuten aika räyhäkäs persoona, hänellä on akilleen kantapäänsä: hän on päänahkamimosa. Hiuksiin saa koskea vain yhdellä tietyllä harjalla ja selvityssuihkeen kanssa, muuten ulvomista ei kestä kukaan. Lisäksi hiukset ovat silkkiset ja ohuet - ja aina takussa.

Tukan raastaminen tiheällä kammalla olikin urakka helvetistä. Puhisin leikkaavani Snadille samanlaisen tukan kuin itselläni, mutta siitähän ipana innostui.

Snadi ilmoitti yllättäen, että on kampaajan tuoliin aivan valmis. "Haluan samanlaisen tukan kuin äidillä."

Toive pääsi yllättämään. Skidillä on ollut polkka jo pitkään (ja hän rakastaa sitä), mutta nyt puhutaan vielä lyhyemmästä mallista - niskani näkyy. Ihan oikeastiko Snadi haluaa näin lyhyen? Onko tämä vain nelivuotiaan uhoa, joka kaduttaa seuraavana päivänä? Ja sitten itketään kun ei ymmärretä että lyhyttä ei saa takaisin pitkäksi yhtä helposti.

Snadilla on perheen pisimmät hiukset - Koti-insinöörillä on kuvassa lainahöyhenet.

Pitkät hiukset ovat pitkään olleet länsimaisen naisellisuuden tavaramerkki yhtä lailla kuin lyhyt tukka kuuluu miehelle. Sukupuolten välistä tukkajakoa on selitetty mm. sillä että lapsen on ollut helppo pitää kiinni äitinsä hiuksista. Lyhyet hiukset ovat olleet metsästävälle ja sotivalle miehelle kätevämmät koska niihin ei tartu lika ja täit. Nykyään käytännön sanelemia syitä ei tietenkään ole.

Hiusten leikkuu oli kuitenkin vielä 1900-luvulla radikaali muutos ja jopa tapa häpäistä nainen, mutta tukkanormit ovat vapautuneet - ei kai kukaan enää ajattele, että lyhyt tukka naisella ei olisi kaunis. Ja vilkaiskaapa vaikka miltä Disneyn prinsessat näyttäisivät lyhyellä tukalla. Kalju Lumikki on todella asennemimmi ja Helinä Keiju kerrassaan hot! Myös suosikkiohjaajamme Hayao Miyazakin elokuvissa naishahmoilla on usein lyhyet hiukset.

Toimisikohan tällainen? Kuva Pinterestistä.
Silti melkein kaikilla pikkutytöillä on pitkät. Itse asiassa ihan kaikilla.

Jos pikkupojilla saa jo olla kiharat ponnarilla, miksei pikkutytöillä ole useammin lyhyttä pörröä? Sehän on varsin hauskannäköinen vaihtoehto - varsinkin jos kyseinen ipana ei suurin surminkaan halua mitään saparoita tai lettejä riesakseen.

Mutta millainen malli sitten toimisi? Tuttavapiirissä ei taida olla yhtä ainutta lyhyttukkaista nelivuotiasta tyttöä. Kyseessä on selkeä harvinaisuus, joten kokemukset ja referenssit puuttuvat.

Snadin toive siis toteutuu - jos ei muuta niin luvassa on arvokas oppitunti siitä että hiukset kasvavat.

51 kommenttia:

 1. Jos täiden takia hiukset leikkaa, niin pitää olla millisiili, eli riittävän lyhyt ettei riitä hiusta täille tartuttavaksi. Senpä vuoksi täitä on yhtälailla lyhyttukkaisilla pojilla kuin pitkätukkaisilla tytöillä, eli täiden vuoksi ei kannata leikata.

  Sitten itseasiaan: mikä ettei! Jos lapsi itse haluaa lyhkäset niin anti palaa. Kasvavat kyllä takaisin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, leikkausuhkailu olikin enemmän puhinaa. :) Mä olen ymmärtänyt että täit ei selviä alle sentin pituisessa fledassa eli ihan millisiili ei tarvii olla.

   Poista
 2. Jokainen lapsi on persoonana varmasti erilainen, mutta hiukset kasvavat onneksi aina takaisin :) Jos johonkin olen erittain tyytyvainen lapsuudessani, niin siihen, etta sain vapaasti kokeilla erilaisia juttuja hiusteni kanssa. Jopa kammottavat pikkukiharat, joiden hoito oli viela kamalampaa kuin silkkisen luonnontaipuisan tukan... Minusta tuntuu, etta sain noista kokeiluista hyvia oppeja ja itsevarmuuttakin. Siis ettei kauneus nyt ainakaan pelkastaan niista hiuksista ole kiinni ja ei-niin-onnistuneet kokeilutkin korjaantuvat aikanaan. Ei ole koskaan tullut itku kampaajan penkilla, kuten olen muilta kuullut ja ikaa on jo reilut 30 vuotta. Takkuuntuvan tukkani harjaamisesta en pida vielakaan ja siksipa hiukset lahteekin aina muutaman vuoden valein :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti tuo itsevarmuus - kaikenlaista voi kokeilla ja tyyliä muuttaa. :)

   Poista
 3. Meillä samanlainen päänahkamimosa on suorastaan muuttunut iloiseksi lapseksi jonka harvat karvat saa harjata kun leikattiin tosilyhyt polkka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, vaikuttaa se äidinkin mieleialaan jos ei tarvitse etukäteen masentua aamun hiustenharjaushetkestä. :)

   Poista
 4. Olen yllättynyt että pohdit sitä että voiko tytöllä olla lyhyet hiukset. Vai onko kyse ennemmin siitä että ääneen pyörittelet asiaa? Itse ajattelisin (edelleen lapsetta), että hiusmalli kuuluisi sellaiselle henkilökohtaiselle alueelle, josta sen päätösvastuun voi antaa lapsellekin. Jos sitten ei olekaan mieleinen tukka, niin mitään ei ole pysyvästi menetetty ja seuraavalla kerralla ehkä on viisaampi. Pixie-tukka on kyllä monesti hurjan pukeva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, olen itse lyhyttukkainen ja Skidilä on leukamittainen polkka joten en kysymykset siis olivat: "Ihan oikeastiko Snadi haluaa näin lyhyen? Onko tämä vain nelivuotiaan uhoa, joka kaduttaa seuraavana päivänä? Ja miltä se näyttäisi?"

   Koska kyseessä on nelivuotiaiden keskuudessa suhteellisen harvinainen hiusmalli, en tiedä mitä lähtisi kampaajalle esittämään.

   Poista
 5. Minulla on aina ollut lyhyet hiukset. Niin 4-vuotiaana, 20-vuotiaana kuin nyt reilussa 40-vuoden iässä. Enkä ole ikinä pohtinut, voiko tytöllä olla lyhyet hiukset tai pojalla pitkät. Totta kai voi olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enhän mä sitä pohdi voiko olla, vaan millainen se nelivuotiaan lyhyt malli voisi olla. Mun lapsuudessa vaihtoehtoja oli potta tai potta otsatukalla.

   Poista
  2. No voisko se olla just se samanlainen kuin sulla, jos sitä lapsi kerran haluaa?

   Poista
  3. No tätähän tarttee leikata malliinsa vajaan kuukauden välein joten mielellään ei. :D

   Poista
 6. Lapsen päiväkotiryhmässä oli yksi lyhyttukkainen tyttö. Ei mitään identiteettiongelmia minkään suhteen, ainakaan lapsille siis asia ei tuntunut olevan mikään ongelma. Jos haluaa mallailla lapsen kanssa että miltä se suunnilleen näyttäisi niin pinneillä saa aika hyviä simulaatioita.

  Varmasti olisi ainakin mielyttävämpi hoitaa kuin perinteinen suomalaislapsen takkusilkki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katseltiin jo kuvia ja ollaan ihan innoissamme täällä. Tämä on oikeasti outoa että lyhyet hiusmallit ovat pikkutytöillä niin harvinaisia.

   Poista
 7. Minullakin oli lapsena lyhyet hiukset, ja pidemmät, ja tosipitkät, ja taas lyhyet jne. Miksi tytöllä siis pitäisi olla pitkä tukka?

  VastaaPoista
 8. Mun eskari-ikäisellä tytöllä on lyhyt polkka siten, että niska on leikattu lyhyeksi. Edestä vähän pitempi. Ei anna hiuksiaan laittaa kiinni joten tää on ollut loistoratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Skidillä on samanlainen. On ollut tosi tyytyväinen: helppo urheilutukka ja aina tyylikäs. Ja tosiaan: kaikilla muilla on pitkä.

   Poista
 9. Jos tuo "haluan lyhyen tukan" on yhtä tarttuvaa kuin täit päiväkodissa, voitko lähettää postissa tähän suuntaan. 5v haluaa olla tähkäpää, hiukset ylttää kohta pyllyn päälle, hius on ohutta, luonnonkiharaa, ja sitä on järkyttävän paljon. Ja yhtään ei sais harjata. Huokaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehhehe, tarvitsemme lyhyttukkaisia prinsessoja! Mut jos mä laitan kuvan blogiin? :)

   Poista
 10. Mä luulen, että yksi syy pikkutyttöjen pitkään tukkaan on ihan käytännöllinen ja taloudellinen - pitkää (hiirenhäntää tai ei) tukkaa ei tarvitse leikata kovin usein ja kun tarvitsee, sen voi tehdä itsekin.


  Mukava kuulla, että Snadi haluaa lyhyen kampauksen, jäämme odottamaan lopputulosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo totta! Ja sellaiselle lapselle jonka päänahka ei ole hermomiinoitettu pitkä onkin tosi helppo.

   Poista
 11. Mulla on ollut lapsena pitkät ja aika lyhyet hiukset. Löysin muutaman kuvan itsestäni lyhythiuksisena lapsena ja tein niistä kollaasin ( http://aijaa.com/hHAO0O ). Hiukseni eivät ole todellakaan tyypilliset suomalaiset hiukset, mutta antaa ehkä vähän osviittaa siitä, että malli voi olla oikeastaan aika monenlainen :) Toivottavasti löytyy kiva malli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana fleda sulla! Snadilla on tuollainen päinvastainen setti eli tuhkanvaalea lasimainen piikkisuora mutta katsotaan josko se kerrostamalla näyttäisi tuuheammalta. :D

   Poista
 12. Mun tytöllä (kohta 4v) on lyhyet hiukset. Olleet niskasta lyhyet, vähän kerrostetut ja tulleet sitten etuosaan pidempiä = viistosti polkka. Ollut hyvä ratkaisu, hiukset suht takkuun menevät, pinnejä ei voi käyttää eikä hiusrenksuja (tuntuvat epämiellyttävältä) ja neiti itse on ollut tyytyväinen. Paitsi... Näköjään aikansa kutakin. Nyt hän haluaa kasvattaa hiuksia, koska Elsa. Ja hänen lettinsä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh noes! Elsa ja hänen lettinsä (kuten kaikki muutkin prinsessat) aiheuttavat kyllä näppylöitä monessa lapsiperheessä.

   Poista
 13. Olisiko sillä kampaajalla mitään ideoita tai malleja ehdottaa? Jos siis vaikka jo etukäteen pääsisit vähän kyselemään?

  Mun tytöillä on toisella pitkät ja paksut hiukset ja toisella hirveä kateus koska hiukset on mahdottoman ohuet ja pakko pitää lyhyempänä. Kompromissina ollaan päädytty sen verran pitkään polkkaan, että halutessaan voi vielä tehdä ponnarintöpön.

  Hiusten harjaamisen ja hoidon kanssa ei ole ollut ongelmia sen jälkeen kun ostin kummallekin omat Tangleteazerit. Nyt ei harjaus enää satu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me mennään just parin kuvan kera kysymään olisiko ideoita! Meillä on tangleteazer käytössä (se on ainoa väline jolla tukkaa saa lähestyä), mutta ei harjaus karjumatta silti suju.

   Poista
 14. Rohkeasti kampaajalle. Snadi vaikuttaa kertomasi perusteella määrätietoiselta. Kasvaa ne takaisin, jos menee mönkään. Tosin mielipahaa saattaa saada tovin selvitellä. Meillä 8 vee kasvattaa pitkää tukkaa (siis aina vaan pidempää). Huoh! Mutta samaa mieltä kuin joku kommentoijista, lapsi voi päättää oman hiuksensa mitasta.

  Ja meillä ei siis ole pitkää tukkaa säästösyistä. Mä olen monesti ihmetellyt, että miten vanhemmat kynivät lastensa hiuksia. Siis sellaisissa perheissä, joissa näytetään rahaa käyttävän kuitenkin muihin asioihin tai esimerkiksi omiin hiuksiin paljon. Muutoin toki ymmärrän, että vähävaraiselle oiva keino säästää muutama kymppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rohkaisusta, kampaajalle ollaan just lähdössä! :D

   Poista
 15. Laita Googlee "pixie cut". Ainakin tuon tyylisiä hiuksia on ollut useammalä lähipiirin tyytölapsella. (Meillä on kertynyt kavereihin aika paljon pitkätukkaisia poikia ja lyhyttukkaisia tyttöjä - taidetaan asua sen verran hippialueella että tällainen normien rikkominenkin on jo normi. :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, löysin muuten kiinnostavan blogipostauksen aiheesta: http://doingallthethings.com/little-girls-short-hair-and-being-a-bad-feminist/

   Poista
  2. Ihan sairaan hyvä kirjoitus! Näinhän se just on. Emme me ole konventioista vapaita kukaan.

   Poista
 16. Meidän perheessä kahdesta tytöstä toisella oli koko lapsuuden "poikatukka" (siksi pixie-cut tukkaa sanottiin siihen aikaan ainakin meillä päin) ja toisella aina välillä. (Ja veljellä muuten oli pitkä heviletti, heh.) Lyhyitä hiuksia oli myös alakouluiässä joillain muilla luokan tytöillä, ei tarvinnut olla mikään kummajainen. Lyhyt tukka on menevälle lapselle tosi helppo, se ei jää kiinni kiipeilytelineeseen eikä takin vetoketjuun. 90-luvulla lyhyttukkainen tyttö ja pitkätukkainen poika sai vielä välillä osakseen lällättelyä ja toisinaan ihan aidosti luultiin tyttöä pojaksi tai toisin päin. Ja vaikka niistä jälkikäteen kotona välillä vuodatettiin pari kiukkuista kyyneltä, ei kellekään jäänyt pysyviä arpia.

  Minusta oli ihanaa, että meidän lasten omaa tyyliä kunnioitettiin - myös silloin, kun vaatteet olivat aivan mitä sattuu ja hiusmallitoiveet epätavallisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta tyylin kunnioittamisesta myös purkautuvat kaikki ne konventiot mitä aikuset ovat oppineet noudattamaan joten siksipä lähdemme kampaajalle. :)

   Koti-insinöörillä oli parikymppiseksi puoleen selkään ulottuva fleda, samoin kahdella broidilla. Nyt kaikki ovat kaljuja. O_o

   Poista
 17. Hienoa! Oon miettiny tota ihan samaa, että pikkutytöillä on nykyään _kaikilla_ pitkä tukka. Meidän tytöllä oli sama ongelma, eli joka-aamuinen kiukuttelu hiuksista. Hänen hiuksensa ovat tosi paksut ja tukkaa on paljon. Viime viikolla lähti letit, jotka vuoden kasvatuksen tuloksena roikkuivat jo yli puolen selän. Ihan lyhyttä ei kampaaja leikannut, koska kerrostusta olisi joutunut tekemään julmetusti. Lyhyt reipas polkka kerrostettuna syntyi ja tyttö on erittäin tyytyväinen. Harjaamisesta ei päästy eroon mutta ainakin se on helpompaa ja sujuu ilman kiljuntaa (käytössä takunkesyttäjäharja). Tämä tuli ehkä hyvään väliin, sillä tyttö tuntuu juuri nyt kasvaneen yli "prinsessamuotista", eli pitkä tukka, pinkki väri jne. Eivät ole 5-vuotiaallemme enää identiteetinrakentajina. Muutenkaan muiden mielipiteet eivät tunnu hetkauttavan.
  T.vakkarilukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei totta tuo prinsessavaihteen hyytyminen! Sama havaittavissa nyt meillä. Mua eniten jännittää tuleeko se seuraavan päivän buaaah-karjunta mutta ehkä sitä ei tosiaan tule kun henkinen kantti ei enää riipu Elsasta. :D

   Poista
 18. Mulla on ollut aina lyhyt tukka kahta lyhyttä polkkavaihetta lukuunottamatta (10- ja 26-vuotiaana). Kun katselen vanhoja luokkakuvia 70-80-luvuilta, tytöillä oli tosi paljon erilaisia leikkauksia. Nyt ollaan jämähdetty jostain syystä tosi konventionaaliseen pitkään tukkaan. 12-vuotiaan tyttären luokalla joka ikisellä tytöllä pitkä suora tukka. Yhdellä taitaa olla sentään otsatukka? Musta todella persoonatonta ja tylsää. Saman huomaa kun katselee teinityttöjä kaupungilla, kaikilla ihan sama fleda... Jotenkin tuntuu, että naisen malli on kaventunut viime vuosina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys! Toisaalta muoti on aina ollut joillekin joukkoon sopimista ja joillekin joukosta erottumista - ja jälkimmäinen osasto on vähemmistö. Toisaalta imho lisääntynyt misogynia voin ajaa konventionaalisiin lokeroihin.

   Poista
 19. Meillä ei tytöt ole lyhyttä mallia halunneetkaan, mutta jos haluaisivat, yrittäisin kyllä jutella vielä. En tosiaankaan siksi, että tytöillä pitäisi olla pitkät, vaan siksi, että tiedän omasta kokemuksesta, miltä ne näyttävät aamulla kun nostat pääsi tyynyltä. Ekaluokilla koulussa olevat mimmit eivät välttämättä ole ihan valmistautuneet kastelemaan tukkaansa aamuisin ja pöyhimään sitä vahan avulla. Ei tietenkään ole pakkokaan, mutta sitten on petulinnun oyrstö. Tai on leikattava yhtä lyhyeksi kuin velipojilla - koneella, tai saksilla sormen paksuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo totta, tosi lyhyessä on aina tuo sojottamisaspekti. Tosin oma hommansa on sen takkupesänkin selvittämisessä. :)

   Poista
 20. ^
  Minulla oli tokaluokalla lyhyet hiukset enkä muista, että olisi tehnyt niille aamulla mitään tai ainakaan käyttänyt mitään vettä kummempaa. Aikuisena, kun hiukset oli lyhyet joitakin vuosia, hiukset kyllä oli aamuisin pystyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa, aika harvalla pojalla sojottaa tukka. Tai en ole ainakaan pannut merkille. Ehkä lapsen ohueen tukkaan ei tule sitä ilmiötä niin helposti.

   Poista
 21. Meillä helpotti aavistuksen tytön silkkitakkutukan kanssa, kun älysin alkaa hiustenpesun jälkeen käyttämään myös hoitoainetta :D Selvityssuihkeet ym oli jo käytössä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, hoitoainekin on jouduttu tämän päänahkahaasteen kanssa ottamaan käyttöön. En ole sellaista hyvää ja kevyttä löytänyt. Kaikki tuntuvat tekevän tukan sitten liian päänmyötäiseksi.

   Poista
 22. Itse halusin lyhyen tukan 6-luokalla ja siinä on pysytty :D Hienoa että Snadi haluaa kokeilla jotain uutta, hiukset on kuitenkin uusiutuva luonnonvara. On kyllä jännä että niin monella lapsella on edelleen pitkä tukka, mutta samaa ihmettelen parikymppisten keskellä. Monella puolipitkä, luonnollisen värinen hieman taipuisa tukka. No, itse ainakin erotun joukosta keltaisella "ananastukalla" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pannut merkille saman että tukkamuoti lukioikäisten tyttöjen keskuudessa on todella yhtenäinen. Ja oli mullakin aika vaikea päätös tämä lyhyeksi leikkaaminen - olin niin tottunut siihen perusmalliin. Ehkä Snadista tulee tyylin suhteen rohkeampi.

   Poista
 23. Tytölläni oli lyhyt tukka 4-vuotiaana - itse leikkasi, kampaaja teki sitten annetuissa olosuhteissa sen mallin, mikä tehtävissä oli. Lopputuloksena tyylikäs Audrey Hepburn -kampaus. Mun mielestä edelleen yksi parhaista! Tytärkin kesti kun ostettiin hiuspantoja "ettei näyttänyt pojalta" (tämä tuntui olevan tärkeää). Halusi kyllä kasvattaa ja olen antanut kun itsellä on taas trauma siitä kätevästä pottakampauksesta, ja juu multa ei edes kysytty...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, nuo omat kokeilut ovat luku sinänsä. Tästä me saatiin muuten hyvä keskustelu siitä, että mikä tekee ihmisesta pojan tai tytön näköisen ja mikä ei - ja mitä väliä sillä on. Oli tokaluokkalaisellekin ihan ajankohtainen aihe.

   Poista
 24. Minun viisivuotias halusi (linnanjuhlien katsomisen jälkeen) sivusiiliin/t. Ensin nikottelin, mutta mietin juurikin oman pojan kautta että hänelle suostuisin leikkaamaan mitä tahansa. Ensin kokeilin niin että jätin päällimmäiset hiukset pitkiksi, mutta tyttö ei ollut tyytyväinen kun siili näkyi vaan hiusten ollessa ponnarilla eikö riittävän moni huomannut :D Leikkasin sitten kokonaan näkyville, tuntui siltä että sekä äiti että lapsi saivat aikaa tulla sinuiksi päätöksen kanssa.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...