15.4.2016

KonMari meni kaappiin


Yhteistyössä Orthex SmartStoren kanssa.

Oletteko jo kuulleet japanilaisesta siivousmetodista nimeltä KonMari. Kenties hurahtaneet siihen?Ette? No ei ihme, itämainen metodisiivoaminen ja ruuhkavuodet harvemmin sopivat saumattomasti yhteen. Mutta lukekaa toki eteenpäin, siinä on tiettyä ajatusta.

KonMari on siis japanilainen siivousfilosofia, jonka mukaan kodin konkreettisen siivoamisen myötä järjestät samalla myös sielunelämäsi (as if). Tähän liittyy kaikenlaista keskivaikeaa läppää siitä, että tavaroille pitäisi olla läsnä etc. KonMari myös lupaa, että kun järjestys on kerran saatu aikaan, kaaosta ei synny enää koskaan. Noh, näistä voi olla montaa mieltä, mutta koska Satu diggaili perusideaa, perehdyin asiaan.

Havaitsin, että minähän olen konmarittanut arjessani jo monta vuotta. Tavallaan.

Voitteko kuvitella, että tarvitsin kynttilöille oman laatikon?!

Kun otin vastaan kuuden vaatteen haasteen, tajusin että vaatekaapistani on koko ajan käyttämättä 60%. Lisäksi Mutsin kuoleman jälkeistä kodintyhjennysoperaatiota tehdessäni päätin, että en voi enkä aio olla samanlainen hamsteri kuin hän. Minun on a) hillittävä kaman kantamista sisään ja b) luovuttava aktiivisesti tavarasta, jota en enää tarvitse.

Ja koska olen ideologisesti sitä mieltä, että kaikki tavara on kierrätettävä, sitä muistaa paremmin punnita ostosten tarpeellisuutta.

Totuuden paljastavat kaapit. Mahtuvatko ovet kiinni? Tiedätkö mitä niissä on? Milloin viimeksi olet avannut piirongin laatikot?

Olen kaappi-ihminen. Minun henkinen taakkani kevenee, kun kaapit ovat järjestyksessä ja tiedän missä tavarat ovat. Siinä se KonMarin vetovoima minun nähdäkseni on.

Parempi piirtäjä tekisi paremmat kyltit.

En osaa päättää kummassa silmä lepää enemmän: tässä vai auringonlaskussa mökillä.

Siispä: konmaritusohjeet Project Maman tapaan.

1. Merkkaa kalenteriin raivausviikonloppu. Miehen, lapset ja muut häiriötekijät lähetät jonnekin, koska kämppä tulee olemaan hyrskynmyrskyn hetken aikaa. Varaa viiniä tai muuta suosikkituotettasi, joka edistää päättäväisyyttä ja rauhallisuutta.

2. Valitse kohde. Vain yksi kohde per päivä: varasto, eteinen, vaatekaappi, keittiö, lastenhuone. Vaikka raivaamista onkin vaikea rajata yhteen huoneeseen, ei kannata rohmuta liian isoja paloja kerralla. Muuten syntyy vain pahempi sotku ja joudut epätoivon alhoon.

3. Osta hyviä säilytyslaatikoita ja nimilappuja. KonMarin henkeen sopivat loistavasti Orthexin uudistuneet säilytyslaatikot. Kauniita, kannellisia laatikoita saa kolmea kokoa ja kahta väriä. Nimikyltit ja bambukansi myydään erikseen. Näitä saa monista kaupoista kuten Anttila, Kodin1, Citymarket, Prisma, Bauhaus ja Minimani.


Hämppis ja muut rakkaudella askarrellut jutut.

Tietokonepiuhat ja kameratarvikkeet.

4. Katsele. Katso kaappeihin, avaa laatikoita - hahmota synkkä kokonaisuus. Nuku sitten yön yli: aamulla aivosi ovat prosessoineet asiaa ja sinulle on alustava idea, mitä kamalle pitäisi tehdä. (Tai sitten ei, mutta aina voi improvisoida).

5. Pura. Vedä kaikki kamat hyllyiltä alas kolmevuotiaiden tapaan ja ala järjestää niitä takaisin. Älä laita takaisin mitään, mihin et ole koskenut pariin vuoteen.

6. Järjestä. Huomaat, että ongelmana ei olekaan se, mitä heitetään pois vaan se mikä pitää säästää. Jäljelle jääneelle, tarpeelliselle tavaralle on oltava paikka. Oma paikka.

Ne laatikot tulevat käyttöön nyt. Jokaisesta perheestä löytyy sitä sekalaista tavaraa, jolle ei ole helppo keksiä kotia, mutta joita ei voi heittää pois. Useimmiten ne ovat
a) huoltotarvikkeita (kenkävahaa, sulakkeita, nippusiteitä, poranteriä, jatkojohtoja, polttimoita),
b) sesonkituotteita (ulkovalot, kynttilät, pyöräilykypärät, fikkarit) tai
c) yhden asian kamaa (paketointitarvikkeet, kertikset, kuulosuojaimet, vappuviuhkat ja joulukuusen jalka).

Fikkarit ja heijastimet, aurinkolasit ja retkeilykamat.


7. Nimikoi. Tavarat jaotellaan järkevästi laatikoihin, jotka nimikoidaan (joskus otsikko on helpompi piirtää kuin kirjoittaa) - muuten et enää seuraavana päivänä muista, mitä boksissa on. (Ja tämä tulikin tarpeeseen: eilen illalla piti nopeasti löytää kaapista ensiapukamat kun Snadi sai kolmen sentin avohaavan päähänsä.)

Joudut vaikeiden päätösten eteen, sillä asiat ovat päällekkäisiä ja liittyvät toisiinsa. Kuuluvatko lasten kakkukynttilät juhlatarvikkeisiin vai kynttilöihin?

Voimia.

8. Nauti. Sitten juuri ennen perheen paluuta katselet kaappeja, joissa vallitsee ihana järjestys ja kontrollifriikin silmä lepää. Tämän lähemmäs zeniä ei ruuhkavuosi-ihminen pääse.Ps. Lahjoitin Snadillekin pari boksia, joihin hän sai konmarittaa lelunsa. Niihin menivät tärkeimmät: Frozen-asiat ja Siskon antamat askartelujutut, joita ei saa heittää pois.


31 kommenttia:

 1. Tää oli parempi ku KonMari!

  VastaaPoista
 2. Kolmea väriä näyttäisi bokseja olevan, musta ja harmaa ovat eri sävy. Tosin harvoin on samassa kaupassa kuin jompikumpi valkoisen lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, ei valmistajan saitilla ole kuin kaksi: valkoinen ja harmaa. Mistä noita mustia löytyyy?

   Poista
  2. Clasuilla näytti olevan. Sattumalta vertailinkin värejä, koska mulla oli Honkkarista hankitut harmaat mukana, mutta en sieltä saanut bambukansia, joita sitten Clasulta lähdin hakemaan.

   Liekö poistuva väri? Vai voisiko vaan olla eräkohtainen värivirhe... Eli pakko lähteä hamstraamaan jo jälleenmyyntiarvon nimissä? :D

   Poista
 3. Lähtee huomenna laatikko-ostoksille....kyllä nyt inspiroi saada tuo varastohuone näyttämään hieman erilaiselta kuin se on nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä! Ne laatikot on pakko olla olemassa, koska muuten se homma ei ikinä etene siitä tuijotuksesta seuraavaan askeleeseen.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Hienosti sovelletut ohjeet! Toimivaa!!

  VastaaPoista
 6. Kaappi-ihminen...
  Mä en pysty rentoutumaan, jos koti ei ole järjestyksessä. Mieluiten ne kaapitkin. Ja juuri kerroin siskolle hieman perverssiltä tuntuvasta piirteestäni: tyhjät kaapit ja laatikot tuottavat mulle erityistä nautintoa. (Jotain positiivista siis tämän hetkisessä muutoin niin epämiellyttävässä elämänmuutoksessa.) Tästä syystä ehkä olen äärimmäisen huono hamsteri. Koska tavara ja epäjärjestys ahdistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyhjät laatikot on kyllä jotenkin maagisia! Pahin hamsteriuden muoto on se että TYKKÄÄ haalia kaikenlaista ja sitten ahdostuu siitä tavaramäärästä. O_o

   Poista
 7. Mä alan itkeä jo pelkästä ajatuksesta, että sulla on noin siistit kaapit. Mielenrauha todellakin löytyy siivotusta kodista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mäkin noita tuijotin ihan vaan silkasta hämmästyksestä! Mutta täytyy sen verran rehellisyyden nimissä tunnustaa että minun mielenrauhani asuu *vain* siellä kaapissa, muutenhan kämppä saa olla ihan sekaisin. Koti-insinöörillä luonnollisesti toisin päin.

   Poista
  2. Heh. Hauska kuulla että joku muukin haluaa pitää kaapit järjestyksessä mutta muuten ei ole niin väliä. Tosin järjestyksen tarpeeni ei ulotu vaatekaappiini. Mutta vaatehuone - siellä silmä ja mieli lepää niiden muovilaatikoihin pakattujen kamojen keskellä. Noi sun laatikot on kyl hienot, epäilen silti että Ikeasta saa viisi yhden tuollaisen hinnalla.. Vuosi sitten ostin sieltäkin melkein satasella säilytyslaatikoita ja pohdin kyllä homman järkevyyttä.. ;)

   Poista
  3. Varmasti saa Ikeasta halvemmalla. Laskeskelin että se lipasto olisi tullut vielä kalliimmaksi. Ja toisaalta jos on laittanut kämppään koko omaisuutensa, ei ne muovilaatikot ole se ensimmäinen kohde, joka aiheuttaa sydämentykytyksiä. :)

   Poista
 8. Joutuu varmaan vaihtamaan läpinäkyvät smartboxit näihin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Muoviboksi on periaatteessa muoviboksi, mutta kun siinä on kiva kansi ja nimikyltti niin siitä tuleekin superkätsä!

   Poista
 9. Mielestäni aika nerokas idea tuo nimilappujen piirtäminen, ei ole tullut mulle mieleen aiemmin! Mutta se saattaa johtua siitä, että en käytä nimilappuja vaan läpinäkyviä laatikoita. Ei tarvitse nimikoida kun kaikki näkee suoraan onko sisällä laastareita vai kakkukynttilöitä. Sen jälkeen kun tämän tajusin, en ole värillisten laatikoiden suuntaan vilkaissutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Ajatus lähti siitä, että yhteen laatikkoon olisi pitänyt kirjoittaa "patterit, sulakkeet ja polttimot" eikä mahtunut. Piirsin. Ja sit piirsin kaikki. Tää helpottaa myös perheen lukutaidotonta kun tietää missä laatikossa pelit on. :)

   Poista
 10. Mikä/mistä tuo valkoinen tussi on, jolla olet piirtänyt nuo kyltit? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iik, unohdin vastata tähän! Se on akateemisesta, lähtee tuosta pinnasta rapsuttamalla pois. Granitissa on muistaakseni sellaista helpommin irtoavaa liitutussia.

   Poista
 11. Mä jäin vain miettimään sitä, että mitä tossa laatikossa on, jonka symboli on kaksi vastakkaista nuolta? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ihan samaa :D
   Mää haluaisin kans ton näköset kaapit, mut ahistaa jo pelkkä ajatus siitä rahamäärästä mikä koriarsenaaliin uppoais. Ja sit vähän ahistaa myös toi bambun käyttäminen. Se kun ei välttämättä oo ekologisin vaihtoehto roudata sitä tänne meille korin kansien raaka-aineeksi. Mutta valitettava tosiasia taitaa olla, että suomalaisesta puusta tehdyt kannet vasta kalliit olisikin.

   Poista
  2. Haha! Siinä on erilaiset kiinnitysjutut: teipit, nippusiteet, ruuvit, koukut etc.

   Meillä noi korit on näkyvillä, kaappeihin ja varastoon käy periaatteessa mikä tahansa pahvilaatikko.

   Mietin tuota bambua myös, mutta järkeilin sen niin, että Suomessa ei oikein kasva vastaavaa kestävää ja kevyttä puumateriaalia. Vastaava kansi suomalaisesta puulajista olisi painava ja todennäköisesti ensin roudattu johonkin valmistusmaahan ja sitten takaisin... Ja tietty kallis, vaikka se ei olisi suurin ongelma mulle ollut.

   Poista
 12. Mainio idea, mutta kuten usein sellaisilla on tapana, on saatavuus ainakin Helsingissä/ nettikaupoissa onneton. Valikoituja laatikoita, yleensä noita pienimpiä, on saatavilla. Kansia ei. Buu! Tulispa halvat kopiot pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kait se halpuus vaikuta siihen miten näitä saa? Palaute kauppaan sen sijaan jeesaa. :)

   Poista
 13. Anteeksi nillitykseni, mutta eihän tuo ole Konmaria. Marituksessa mennään kategoria kerrallaan, ei huone/kaappi kerrallaan. Vaatteet ensin, sit kirjat paperit ja lopuksi muu sälä. Mutta aina kategorioittain. Käyttämättäoloajalla ei ole merkitystä, vaan iloa tuottavat säästetään. Ja niin, ei valita poistettavia, valitaan säästettävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olikin konmaaritusta Project Maman tapaan eli ruuhkavuosiystävällinen versio. :D

   Poista
 14. Kivoja laatikoita, mutta ei tällä sun jutulla ollut mitään tekemistä Konmarin kanssa. :)

  VastaaPoista
 15. Riittävän konmaritusta minulle, eli juuri sopivan modifioitua ��
  - ruuhkavuosia elävä kolmen lapsen äiti

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...