11.3.2016

Nyhtökaura vastaan jauheliha

Koskin eilen nyhtökaurapakettiin! Olen ollut kohtuullisen pakkomielteinen nyhtökauran suhteen heti kun tuotteesta ensimmäisen kerran kuulin.Nyhtökauraa on luonnehdittu "täydelliseksi proteiiniksi": se on ravintoarvoiltaan erinomainen ja valmistukseen käytetään kauraa, hernettä ja härkäpapua, jotka jopa meidän pohjoisilla leveyksillämme menestyvät. Ei siis tuhansien kilometrien roudausta, ei tehotuotantoa ja kärsimystä.

Ensimmäinen havaintoni oli, että kas, pakkaus on samanlainen kuin jauhelihan.

Ei ehkä ihan vahingossa. Idea syntyi kahden naisen ongelmasta: miksi markkinoilta ei löydy selkeää jauhelihan korvaajaa? Jauhelihaa käytetään nimittäin joka toisessa suomalaisten suosikkiruoassa.

Tottumuksella on valtava voima - ja sitä on helppo aliarvioida. Fakta on se, että jauhelihaa me olemme tässä ruokakulttuurissa tottuneet säilyttämään, keittämään, paistamaan, pureskelemaan ja maistamaan. Nirsoilijoiden perheen ainoana kasvisruokalipun heiluttajana olen todella iloinen siitä, että nyhtökauran suutuntumaan on pistetty paukkuja: ei ole ollenkaan yhdentekevää, miten ruoka suussa käyttäytyy. On valtava etu, jos koostumusta ei tarvitse opetella.

Tarjolla on jo pitkään ollut erilaisia kasviproteiineja, mutta nekin, jotka ovat kokeilunhaluisia / voittavat ennakkoluulonsa, eivät tartu pahvilta maistuvaan soijarouheeseen tai kumimaiseen tofuun kovin montaa kertaa vuodessa. Soija-allergisille vaihtoehtoina on sieniproteiinista tehtyä quornia (joka on mielestäni lähimpänä lihatuntumaa) ja vehnästä valmistettua seitania, mutta kun käyttötapa puuttuu, massasuosio jää saavuttamatta. Ja sitä me ihmiskuntana tarvitsemme.

Makuakin on kehuttu. Itse en ole päässyt tuotetta maistamaan mutta sekasyöjä duunikaverini luonnehti loistavaksi - ja täyttäväksi. Tuotteesta on myös kehitteillä erilaisia versioita, ainakin halloumimainen tuote.

Tuotetta ei tarvitse kypsentää, ainoastaan lämmittää miedolla lämmöllä. Saa nähdä miten tämä sopii grilliin, jos on herkkä ottamaan väriä.

Mielenkiinnolla odotan myös, miten markkinoijat tuotteeseen tarttuvat. Stockalla myyty koe-erä meni kuumille kiville, joten kiinnostusta löytyy. 

Liikutun kahdesta asiasta. Luontodokumenteista ja tuotteista, joilla yritetään muuttaa maailmaa. Nyhtökaura on kertaluokkaa kovempi juttu kuin mikään Talvivaara (jostain syystä valtio syytää rahojani siihen vaihtoehtoon jolla ei ole mitään tulevaisuutta).

Ei ihme, että sijoittajat innostuivat ja työnsivät kehittäjille heti miljoonan kouraan. Gold & Greenin toimitusjohtaja Maija Itkosen mukaan tuotteet saadaan ensimmäisiin kauppoihin jo huhti-toukokuun aikana. Take my money!

39 kommenttia:

 1. Täällä odotellaan tuotetta kauppoihin jo kieli pitkällä..ostan todennäköisesti vaikka ei olisi edes kauhean hyvää, kun muut speksit tuntuu olevan kohillaan. ;)

  Sylvia (Vegenä since -95)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D No niin mäkin. Mutat se että muu perhe syö sitä edellyttää mysö sitä makua. Mä tykkään tästä ajattelusta että kasvisruokakin voi olla no brainer -safkaa jos ja kun on kiire.

   Poista
 2. Kun perheessä on yksi aikuinen kasvissyöjä ja toinenkin haluaisi vähentää (jo olemattoman pientä) lihan syöntiä, niin kyllä tätä tuotetta on jo odotettukin ! Jos uppoaa vielä lapsillekin, niin jää ne vähätkin jauhelihat jatkossa hyllyyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Mä olen vaatinut punaisen lihan jättämistä hyllyyn jo pitkään mutta siihen tilalle on tullut ennemminkin broilerinjauheliha kuin soijarouhe. Todella kaipaan tuotetta joka voittaisi skaban jauhelihan kanssa.

   Poista
 3. Meillä 66% kotitalouden tyypeistä saa mahan kipeäksi kaurasta, joten en vielä hypi riemusta (mutta ei sillä, syön mä välillä kaurapuuroakin maun takia vaikka tiedän kärsiväni jälkikäteen). Kun en tiedä mikä kaurassa on se juttu, jota mun ja lapsen elimistö ei oikein diggaa, niin vaatinee omakohtaisen testauksen. Meillä kasvisproteiinit tulee pavuista, herneistä ja linsseistä (ja sit lihaakin syödään kohtuullisissa määrin) niin en oikein kaipaa lihankorvikeproteiinia, mutta ymmärrän hyvin sen tarpeen yleisemmässä mittakaavassa (oishan se siistiä jos soijarouheelle olisi hyvä kotimainen vaihtoehto).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas kumma vaiva - en ole kuullutkaan pelkästä kaurayliherkkyydestä.

   Meillä taas asuu niin moniongelmaisia syöjiä että toivotan todella tervetulleiksi kaikki lihankorvikkeet. :/

   Poista
  2. Mulla on sama vaiva! Pelkkä kaurapuuro aiheuttaa vatsanväänteitä, neljän viljan puuroa voin onneksi syödä. Koska puuro on hyvää! Hullu(ko) kun puurosta tykkää?

   Poista
  3. Kaura on vain yksi osa toisella pidempää ja toisella lyhyempää listaa vältettäviä ruokia. Mutta eipä taida kauran kanssa ongelmallinen vatsa erityisen yleinen juttu...nimimerkillä aloitettiin lapsen viljat kauralla (omista kauraongelmista huolimatta), kun se on lempein vatsalle...big mistake. Mutta joo, vedetään sitten kolmen viljan puuroa ja koitetaan pikkuhiljaa siedättää lapsi kauraankin (parempaan on menty, vauvana yksi tl kaurapuuroa sai aikaan kahden yön huudon, nyt saattaa yksi kaurakeksi mennä napaan ilman isoja ongelmia).

   Poista
 4. Mutta millainen on nyhtökauran maku?!?!

  Mua kiinnostaa tämä valtavasti myös, mutta haluaisin että (etenkin alkuun) valmistaja ja muut ruokatahot kertoisivat laveasti ja monipuolisesti miten eri tavoin tätä nyhtökauraa voi ja kannattaa valmistaa. Sillä menee hieno uusi tuote ihan hukkaan, jos sitä ei osaa valmistaa ja sitten maistuu pahalle ja tulee vaan paha mieli. :)

  Mitä tulee jauhelihan korvikkeeseen, niin quorn on mun mielestä erinomainen. Tai oikeastaan, musta se korvaa sekä maultaan että koostumukseltaan (ja ulkonäöltään) kananlihaa. Itse olen sekaravinnonsyöjä, mutta painotan lihattomia vaihtoehtoja aika paljon. Quornin burgeripihvit on erinomaisia, samoin kuutiot joita voi käyttää riisin ja pastan kanssa kanakastikkeen tavoin. Quorn nuggetit on niin tismalleen samoja kuin ne peruskananuggetit, että meillä ei enää kanaversioita ostetakaan. (Ja ketsuppiin upotettuna kaikki maistuu samalta kuitenkin, kunhan siinä on se paneeraus.)

  Jauhelihakastikkeessa olen käyttänyt pakasteestä löytyvää Hälso Kökin Färsiä. Se on kätevämpää kuin jauheliha, koska se on pakasteessa aina valmiina, mutta maku on aika lähellä aitoa. Ainakin bolognesekastikkeessa. Ootko testannut sitä?

  Mutta nyhtökauraa odotan innolla. Oih, kumpa se ei loppuisi taas kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ainakin tämä sekasyöjäkollegani vakuutti että oli hyvää! Mäkin tykkään quornista, mutta en ole testannut kuin kuutioita - perheelle eiv oi kertoa etukäteen mistä tuotteesta on kysymys koska kaksi sienikammoksujaa. >.< Hälsans kökin soijanuggetteja käytetään myös, ne on ihan maukkaita munkin mielestä.

   Poista
  2. se hälso kökin valmis soijaroihe pakkasesta on ihan eri kamaa kuin ne kuivahyllyn soijarouheet, ei oo ikävä jauhelihaa kun siitä tekee kastikkeen! Tai sitten olen vain tottunut makuun mutta iso peukku sille :D Koita Katja ihmeessä,muuten samalla reseptillä kuin tekisit jauhelihakastikkeen mutta sekaan vain sitä lihan sijaan.

   Poista
  3. Kerro sienikammoksujille että se quorn on home, niin aina vaan paranee XD

   Kuivasoijaan auttaa kummasti rasvan lisääminen. Ja se että sen turvottaa & rasvaa erikseen ennen ruokaan lisäämistä. Kuivana heittäessä tuntuu imevän maun ihan kaikesta...

   Poista
 5. Nyhtökaura ON hyvää!

  Olen vegeillyt suhteellisen paljon viime elokuusta asti, koska pidetään lähes päivittäin opintopiirejä porukalla, josta yksi on kasvissyöjä, ja tehdään yhdessä ruokaa. Tuli kyllä muutenkin hyvään saumaan, kun olin halunnut alkaa opetella lihan vähentämistä, ja nykyään en oikeastaan koskaan osta lihaa kotiin.

  Mutta asiaan. Siskoni jonotti nyhtökauraa kun sitä sai turusta, ja teki yllärinä meille nyhtishampurilaisia. Ja oli hyvää! Koostumus oli aika lihaisa meidän enemmön tai vähemmän lihansyöjien mielestä, mutta vuosia kasvissyöjänäkään ollut ei pitänyt koostumusta liian lihaisana.

  Maku oli tosi hyvä! En välttämättä osaa kuvailla sitä, mutta olimme kaikki neljä samaa mieltä siitä, että hyvää oli!

  Lisäksi se oli vielä riittoisaakin. Siitä alle 300g paketista saimme kaikki neljä parin sämpylän väliin riittävästi nyhtistä. Siis riittävästi niin, ettei sitä ollenkaan yritettykään rajoittaa/jakaa,vaan kaikki vain ottivat sen minkä halusivat. Kolmannella kierroksella piti jo tehdä kristillinen tasajako ja ei sitä kovin paljon jäänyt per naama :D

  Mutta innolla kyllä odotan, että sitä taas saa! Vaikka turussa ei kyllä ollut ostorajoitusta, meillä on yksi paketti pakkasessa vielä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh! Jos laittais nyhtökaurapaketin huutikseen, mitähän siitä sais? :D

   Poista
  2. Varmaan aika paljon :D mutta niin rahapulassa meistä ei yksikään ole, että laitettaisiin ;)

   Poista
 6. Uh.
  Kun vapaaehtoisesti luopuu ns. normaalielämästä ja käytännössä omistaa koko hereilläoloaikansa sille, että saa pidettyä navetallisen lypsylehmiä terveinä ja tyytyväisinä, kirskahtaa "kärsimys" -sanan esiintyminen samassa virkkeessä lihantuotannon kanssa aina niin inhasti kuulohermoon. Iskee lähes pakottava tarve alkaa penätä perusteluja. Että olethan nyt sitten varmasti viettänyt aikaasi maatiloilla näkemässä sitä tavallista arkea, ja ethän nyt vaan perusta näkemystäsi tiettyjen tahojen varsin tarkoitushakuiseen rummitukseen.

  Mutta kun ei sitten kumminkaan jaksa. Enää. Musta on kai tullut vanha ja väsynyt jo tälleen kolmekasina. Saa luvan riittää, että tuuttaan omille fb-kavereilleni kuva- ja tekstimateriaalia navetasta lähes infoähkyyn saakka. Saavatpahan edes he huolettomin mielin vääntää lihapullia ja lihamakaronilaatikkoa kotimaisesta nötkötistä.

  ps. Mä en mitenkään pysty kattomaan luontodokkareita! Niissä aina joku kuolee, ja on niin noloa nikotellen selitellä tomaatinpunaisia silmiänsä että "Do gu (*snif*) se keddu söi sed (*snif*) bienen bäästäised...!" Vaadin nössöluokituksen luontodokumentteihin! Tyyliin N1 = sopii myös perheen nössöimmille, N2 = seitinohut kyynelehtimisvaara, N3 = vaatii nessupaketin jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei ole aikaisemmin kuullut sanaa kärsimys ja lihantuotanto samassa lauseessa, ei ole ihan hirveästi seurannut perusuutisointia. Kannattaa vaikka googlata, jos ei oikeasti tiedä (ajattelin kyllä ensin deletoida tämän ihan vain trollauksena). Oma subjektiivinen kokemus (ja sillekään tuskin on mitään tietellistä tutkimuspohjaa) ei ole yhtä kuin totuus.

   Ymmärrän tietysti että omassa elinkeinossaan yrittää roikkua kiinni viimeiseen asti mutta ehkä se tyylikkäin tapa ei ole tulla kommentoimaan nyhtökaurasta kertovaa juttua.

   Poista
  2. Mulla ei kasvissyöntiin ole syynä se "perinteinen" eläinten huonovointisuus navetoissa vaan ihan se,että en halua syödä kenenkään lihaa enkä myöskään oman ruokani takia viedä emoilta poikasia/poikasilta emoja (kuten myös riistassa käy jonka takia en syö sitäkään). En käytä maitotuotteitakaan yleensä,vaikka lehmät olisivat iloisia koko elämänsä pellolla niin siitä huolimatta vasikat viedään ja niiden on synnytettävä uusi joka vuosi jotta maitoa saadaan. Jo lapsena järkytyin kun vasikka vietiin syntymän jälkeen siihen neliömetrin karsinaan ja ämpärillä+tutilla vaan jauhetta ja vettä suuhun jotta ihmiset saisivat itselleen sen mahdollisimman paljon sitä maitoa jota eivät tarvitse.

   Mieheni taas on ihan puhtaasti ilmastosyistä kasvissyöjä. Suosittelen vahvasti katsomaan cowspiracy-dokumentin vaikka lihaa söisikin, siinä ei keskitytä tuotantoeläinten vointiin niinkään vaan siihen että maapallon pinta-ala eikä vesivarat yksinkertaisesti riitä siihen että saadaan lihaa koko ajan kasvavalle ihmismäärälle. Ihan sama onko lehmät onnellisia vai eivät.

   Poista
  3. Mun kasvissyöntiura alkoi yhdestä lehtipihvistä yhdistettynä mutkaiseen mökkitiehen. Kun sitten olin monta vuotta ilman lihaa, se alkoi maistua ei-miltään. Lisäksi vatsa menee siitä aivan jumiin. Vasta myöhemmin tuli mukaan tietoisuus tehotuotannon eettisistä ongelmista, vedestä, soijasta, ilmastonmuutoksesta ja ympäristökuormituksesta.

   Mä suosittelen tätä ilman mitään erityistä näkökulmaa tehtyä Karsinasta kauppaan -nettidokkaria, jossa voi seurata kanan ja possun elämää.

   Poista
  4. Olen kuullut/nähnyt nuo sanat samassa lauseessa ihmeen usein, siksi kirjoitinkin että "kirskahtaa aina". Ja jostakin syystä ihan ilman sarvia ja hampaita esitetty utelias tiedustelu siitä, onko sanojen käyttäjä minkä verran tutustunut maatalouteen ihan henk koht ja "livenä", saa likimain aina aikaan juuri tällaisen vimmaisen reaktion. En ole trolli, haluaisin vain ymmärtää miksi näkemys maataloustuotannosta on niin synkkä. Tottakai oma kokemukseni on subjektiivinen, siinä missä teillä muillakin. Mutta kun se oma subjektiivinen käsitys maataloudesta ja lihantuotannosta kymmenien tuttavapiiriin kuuluvien tilojen perusteella on ihan muuta kuin "kärsimys", olen utelias kuulemaan mikä ja minkälaiset kokemukset ovat muovanneet muiden näkökannan ihan toisenlaiseksi.
   Hyvinvoivat tuotantoeläimet ei ylitä uutiskynnystä, ainoastaan laiminlyönnit ja rääkkäys. Mutta se varmaan onkin yksi selitys niille synkille mielikuville...? (Ei ehkä teidän, mutta monen muun).

   Anonyymi: Villejä ja vapaita lehmiä ei juurikaan ole, mutta ne vähät (tuolla jossain Intiassa) poikii jopa kaksi kertaa samana kalenterivuonna. Suomessa keskimääräinen poikimaväli on pitkästi toista vuotta. Neliömetrin karsina ei täytä tilavaatimuksia mitenkään, siitä seuraa sanktioita. Ja niitä kyllä käydään mittailemassa. Yksilökarsinoissa, edes riittävän tilavissa, ei vasikoita saa eläinsuojelulain mukaan pitää kovin montaa viikkoa, yleinen tyyli onkin siirtää vasikat muutaman päivän iässä kimppakämppään. Jokainen vasikka saa ainakin aluksi emänsä maitoa, koska vastustuskykyä ei saa mistään muualta kuin ternimaidosta. Yhä suurempi osa tiloista (myös me) juottaa vasikoille ihan oikeaa lehmänmaitoa koko juottokauden ajan, niin paljon kuin napa vetää. Yleensä se napa vetää ahneimmillakin max 10-12 litraa päivässä, ja kun lehmä tuottaa yleensä noin 30-(jopa)70 litraa maitoa päivässä (tuo seitkööt on harvinaista, ja mahdollista ainoastaan robottilypsytiloilla) niin jää siitä vähän "ylimääräistäkin". Ei sillä, että kuvittelisin tällä tiedolla olevan sinulle mitään merkitystä.

   Mutta oolrait, annetaan tämän aiheen olla, tarkoitukseni ei todellakaan ollut aiheuttaa mielipahaa tai sykkeen nousua. Pahoittelut tapahtuneesta.


   Poista
  5. Vielä yksi kommentti, lupaan että tämä on viimeinen!
   Yritin lukea tuon yöllisen puolinukuksissa kirjoitetun kommenttini "vieraan silmin", ja taisin onnistua. Eihän se oikein edes aukene, ja sävykin on ihan muuta kuin mitä tarkoitin. My bad.

   Poista
  6. Tämä ei mun mittapuulla ollut vimmaista - ja musta tää keskustelu on nyt vähän selkiytynyt. :)

   Mun filosofia on se että kaikki me ollaan täällä jonkun ruokaa, viimeistään hajottajabakteerien. Syön riistalihaa jos tarjotaan, käytän kahvissa maitoa ja leivän päällä juustoa. En siis vastusta eläintenpitoa enkä syömistä vaan tehotuotantoa.

   Isoilla tiloilla en ole käynyt, ainoastaan seurannut uutisointia. Ongelma on siinä että se "normaalikin" meno näyttää mun silmiin kalsalta, vaikka eläimet olisivat terveitä ja saisivat ulkoilla/laiduntaa edes kesällä. Teurastuskin on karsean näköinen toimitus vaikka se olisi hoidetty ns. hyvin.

   Olen asunut pitkään pienen maatilan vieressä, jossa oli kanoja, viiriäisiä, lampaita ja vuohia. Niitä sain hoitaa yhdessä talon lasten kanssa. Näin, että ne voivat oikein hyvin. Toki niitäkin lypsettiin ja ne syötiin, mutta kärsimystä en nähnyt. Ja olen tosi iloinen jos sinä pidät huolta eläintesi hyvinvoinnista, mahdollisesti jopa paremmin kuin luomulaatu edellyttää. Mutta se että "kotimainen" olisi joten automaattisesti hyvä ja laadukas ei mene enää meikäläiselle läpi.

   Nyhtökaura on yksi vastaus nimenomaan lihan tehotuotannon vähentämistarpeeseen. Toivon että tämä pelautuu eettisesti valveutuneiden tuottajien pussiin.

   Poista
 7. ^ Ahem. Blogia lukiessa tietty näköhermolla on aavistuksen oleellisempi tehtävä kuin kuulohermolla... mut annetaan lillukanvarsien nyt olla. Asiani tälleen aamummalla oli se, että mieltä toki lämmittää tässä nyhtöposs... eikäkö nyhtökaura -aiheessa se, että kaura kasvaa täälläkin. Eikä kauraa ole (vielä?) edes gmo-tuunailtu. Maailman soijastahan oli jo vuosia sitten yli 80% geenimuunneltua, ja rehufirmat saa nykyään tehdä ihan hikikarpalot otsanahkalla töitä löytääkseen muuntelematonta soijaa. (Suomalaisessa maidontuotannossahan gmo-rehun käyttö on jyrkästi kielletty.)

  terv. sama ano

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauran kasvamisesta näillä leveysasteilla ollaan samaa mieltä.

   Poista
 8. Oo! Odotan innolla kans makukokemuksia. Jaathan ne heti, kun oot maistanut :)

  VastaaPoista
 9. Nyhtökauraa täälläkin odotellaan jännityksellä :). Kasvisravinnon, erityisesti proteiinipitoisen sellaisen, iso etu on ympäristöystävällisyys ja resurssitehokkuus. Hyötysuhde voi olla kymmenkertainen lihansyöntiin verrattuna. Tällä on maailmanlaajuisesti valtava merkitys, jos voidaan tuottaa ravitsemuksellisesti oikeaoppista ruokaa kaikille maailmassa tulotasoon katsomatta, eikä niin, että köyhät syövät riisiä tms pelkkää hiilaria. Nyhtökaura kuulostaa keksintönä lähes liian hyvältä ollakseen totta. Odotan, että sen hinta asettuu kohtuulliseen haarukkaan tuotantokuluihin nähden, jotta se on tarjolla mahdollisimman monelle ilmastoystävällisenä ja terveellisenä vaihtoehtona.

  VastaaPoista
 10. Minä odotan tätä mielenkiinnolla. Soijatuotteet olen hylännyt aikoja sitten (satunnaisia pakastesoijalihapullia lukuunottamatta, joista saa nopeasti hyvän pastakastikkeen). Mutta viikottain tulee käytettyä Quorn-tuotteita. "Palat" menevät etnisissä ruuissä kanan asemesta hyvin. "Rouhe" on minun mielestäni taas ollut voittamaton jauhelihan korvike. Makaronilaatikko, moussaka, bolognese, täytetyt kesäkurpitsat - onnistuu ja maistuu. Välillä kuitenkin pohdin tämän mykoproteiinin todellista terveellisyyttä ja tuotantoprosessikin mietityttää. Mahtavaa saada markkinoille kotimainen korvaava tuote!

  VastaaPoista
 11. Ainoa mikä minua tässä höiritsee, on tuo nimi.Nyhtökaura! Siis mikä helkutin nyhtö??!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän näyttää siltä nyhtöpossulta. :) Ja kai se tulee siitä nyhtämisestä vs leikkaaminen.

   Poista
 12. Mä niin ootan tätä,, mut pelkään että hinta nousee liian korkeaksi. Saa maksaa hieman enemmänkin kuin jauheliha, mutta kovin kalliiseen ei minulla ole varaa.

  VastaaPoista
 13. Mua häiritsee 1. täysin vieraskielinen pakkaus 2. tuote näyttää olevan valmiiksi maustettu 3. nimi nyhtökaura. Syön kaikkea lihaa, mutta tätä tuotetta voisin kokeilla ihan uteliaisuudesta, jos se tosiaan on kotimaista. Soijaan en sen sijaan koske sen tuotannon aiheuttamien ympäristö- ja sosiaalisten ongelmien takia. Todella vaikeaa on löytää kaupasta makkaraa ja leikkelettä jossa ei olisi soijaproteiinia. Teollisuus saa suomalaisen lihan käytännössä ilmaiseksi, mutta silti kannattaa tuoda toiselta puolelta maapalloa soijaa lihan korvikkeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on ihan fiksua että tuotteella on valmis brändi vientiä varten. :) Ja tätä muuten saa siis naturellina.

   Poista
 14. Hinta kyllä kiinnostais, onko Katjalla tietoa siitä? Itsellä tosin menee vatsa sekaisin sekä soijasta, että kaurasta, mutta josko perheelle yrittäis tarjota. Hassua muuten, että Suomessa kauraa pidetään lempeänä vaihtoehtona vauvalle, kun etelä-euroopassa kauraa ei anneta nimenomaan siksi, että se on liian ärhäkkää suolistolle.. yksi vaikeimmin sulavista viljoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tietoa hinnasta - osaiskohan joku tuotetta ostanut valaista?

   Poista
  2. Ainakin etukäteen ilmoitettu suositushinta oli noin 16 euroa kilo, jolloin 250 gramman paketille tulisi hintaa noin 4 euroa. Mutta minäpä en tiedä jauhelihan hintaa, onko tämä siihen nähden kallista?

   Nykyinen käyttämäni kasviproteiini (Quorn) maksaa 4 euroa / 300 grammaa, eli samoissa liikutaan. Kuivana ostettavat soijaproteiinituotteet ovat halpoja, mutta maistuvat koiranruoalta, joten itseäni tuo hinta ei ole haitannut.

   Poista
 15. Mielenkiintoinen tuote. Itse suosin kasvis- tai kalaruokaa ja ollut joskus lihattomalla ruokavaliolla useammankin vuoden. Mies on taas vannoutunut lihansyöjä ja nyt sitten yritetään mennä sillä linjalla, että molemmat ovat tyytyväisiä. Jauheliha jää yleensä kaupan hyllyyn; ehkä muutaman kerran vuodessa ostan luomu- tai free range -tyyppistä jauhista ja pakastimeen tilataan kerran vuodessa pari kiloa porojauhelihaa suoraan poroisännältä.

  Makaronilaatikot tms. viritelmät teen aina soijarouheesta ja sopivalla maustamisella olen miehen lisäksi harhauttanut muitakin luulemaan, että raaka-aineena on ollut lihajauhista. Kiva, että tulee muitakin kasvisvaihtoehtoja, etenkin kotimaisella tuotannolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tasapainoilu on kyllä hankalaa! Meillä alkaa molemmat aikuiset olla aika kasvis-kalapainotteisia ruokailijoita. Tätä on edesauttanut se että pavut on hyväksytty koko perheen ruokalistalle.

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...