14.3.2016

Kääk, mitä muistoja!

Yhteistyössä Aku Ankan kanssa.


Akkari. Tartuin lapsuudesta tuttuun aviisiin tämän yhteistyön myötä reilun kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Posti toi viisi lehteä ja Lataamo-tunnarit. Miten Ankkalinnan asukkaiden toilailut maistuvat keskiäkäiselle ja nykynuorelle? Onko klassikko vuosien mittaan uudistunut: onko Hessulla älypuhelin ja Aku päässyt anger management -kurssille? Ja mitä sovellus tarjoaa?

Sarjakuvat kuuluivat olennaisena osana lapsuuteni lukemistoon. Ne täyttivät eri kulttuurinnälän lokeroa kuin kaunokirjallisuus, jota ahmin ennakkoluulottomasti kaikista genreistä. Sarjiksia tilattiin taloon useita ja niitä lojui ruokapöydällä, sängyn vieressä ja vessassa. Heppalehdet sain lukea ihan itsekseni, mutta keskiviikkoisin autossa matkalla kotiin riideltiin, kuka saisi lukea Akkarin ensimmäisenä.

Lehteä kiihkeämmin suhtauduin Aku Ankan taskukirjoihin. Nopeana lukijana pidin pitkistä ja polveilevista tarinoista - ja Skidi on täysin samoilla linjoilla. Manguinkin taskareita vanhemmilta, lainasin niitä kavereilta ja eka oma ostokseni oli kirpparilta löytynyt taskukirja. Parhaimmillaan kirjahyllystäni meni taskukirjoihin kaksi pitkää hyllyä.Sarjakuvahahmot ovat karrikatyyrejä ja juoniasetelmat mustavalkoisempia kuin kaunokirjallisuudessa. Tällöin lukijassa herää voimakkaita tunteita empatiasta närkästykseen.

Tykkäämme Skidin kanssa Mikistä ja Roopesta. Pahiksista Milla Magia on paras, Mustakaapu pelottavin ja Karhukoplan hömelöt lähinnä hassuja. Tykkäsin myös harvinaisista henkilöhahmoista kuten Eka Vekarasta ja Touho-serkusta. Parhaita juttuja olivat ne, joissa matkustettiin Roope-sedän päähänpistojen perässä maailmalla/avaruudessa Kroisos Pennosen ja Kulta-Into Piin rampatessa kannoilla.

En voi edelleenkään sietää äksyilevää Iinestä ja Skidi puolestaan totesi vähän nyrpeänä, että lehden nimi pitäisi vaihtaa veljenpojiksi. Tykkejä naishahmoja kaipasin minäkin. Nokkelia sisarentyttöjä oli liian vähän, samoin neuvokasta Mummo Ankkaa.
Yksi Aku-rakkauteni syy oli kielessä, suomennoksiin panostamisessa. Osa lukemisen hauskuudesta piili kääntäjän sanavalinnoissa. On tutkittu juttu, että kirjoja lukeneiden ja lukemattomien lasten välillä on isot erot juuri sanavarastossa, ja väitän että Aku Ankkaa lukeneet voidaan rinnastaa kirjoja lukeneisiin.

Rikkaasta kieliasusta ei tingitä edelleenkään ja näinä kökköjen Google translator -käännösten aikana satsausta arvostaa entistä enemmän. Lisäksi tajusin, että Akkari-kielestä on jäänyt vaikutteita koko kansakunnan aktiiviseen sanavarastoon.

 • Keskuudessamme elää kitupiikkejä, hannuhanhia ja pellepelottomia. Ja kaikki tietävät, millaisia he ovat. 
 • Voin käyttää sanoja sihijuoma, fantastiljoona ja hyrysysy ja tulla ymmärretyksi. 
 • Aku Ankka -sadattelut taas on pitänyt ottaa käyttöön perheellistymisen myötä. Jukranpujut, senkin ruoja! 
 • Erilaiset julkkisten nimiväännökset olivat suosikkejani. Viittaan edelleen erääseen edesmenneeseen artistiin Möykkäel Jaksosena.

No, oliko mikään muuttunut?

Kaupunki oli ennallaan. Kepulikonsteja käyttävä Hanhivaara häviää edelleen mittelöissä. Veljenpojilla välähtää, Hessulla ei. Mikki jeesaa Simo Sisua ja Hannu Hanhi luottaa tuuriinsa.Suurin uutinen olikin se, että Aku Ankan digipalvelussa Lataamossa* ovat kaikki akkarit ja taskukirjat luettavissa digimuodossa. Siis kaikki taskukirjat 70-luvulta lähtien. Jukopliut!

Koska taskarikokoelmastani on jäljellä enää kaksi vaivaista nidettä, tämä paikkaus tuli tarpeeseen. Ihan ensimmäiseksi aion lukea terrierini tuhoaman Ympäri mennään ja yhteen tullaan -läpyskän, jossa pikkuruiset minoxilaiset tulevat miniufolla ostamaan Maasta viljaa.

Lopuksi ARVONTA! Kuka Ankkalinnan asukkaista oli suosikkihahmosi, kuka inhokkisi? Laitan arpoen kaikkien kommentoineiden kesken muikean lukupaketin! Palkintopaketti sisältää seuraavat Aku Ankka -kirjat:
- Ankat maailman ympäri 3
- Barksin parhaat sarjat 5
- Kadonneen Kirjaston vartijat, juhla-edition.

Keskiviikkoiltaan klo 21 asti saa analysoida. Muistathan myös jättää sähköpostiosoitteesi, jotta saan ilmoitettua voitosta!

*Lataamo toimii sekä mobiilisovelluksena että tietokoneella. Tarjolla on kaksi tilausvaihtoehtoa ja palvelun voi rekisteröidä yhteensä viidelle laitteelle. Sitä voi talouskohtaisella tunnuksella käyttää kolme henkilöä yhtä aikaa = ei enää riitelyä siitä, kuka lukee ensin!


56 kommenttia:

 1. Kyllä se Taikaviitta taitaa olla suosikki, inhokki on ehdottomasti Mikki Hiiri, mieskin on sanonut vitsillä että sua ei kannata koskaan viedä Disneylandiin kun kuiteskin mukiloisit sen siellä ;D
  moonangel_(att)hotmail.com

  VastaaPoista
 2. Roope Ankan tarinat, erityisesti Carl Parksin luomat. Myös Aku Ankka on ikisuosikki. Iineksestä ja Hannu Hanhesta en taas koskaan pitänyt.

  Pistän muuten paremmaksi. Lapsuudessa meidän kotoa löytyi kokonainen kirjahylly taskateita ja toinen mokoma lehtiä :D

  VastaaPoista
 3. Mikistä, Hessusta ja kumppaneista en ole koskaan tykännyt, Aku Ankka ja Roope, veljenpojat sen sijaan kaikki kolahtaa.
  jussila12@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Ehdottomista ehdottomin suosikki on nuorempi Roope! Don Rosan tarinoita Roopen nuoruudesta rakastin ja rakastan yhä. Traaginen suhde Kultu Kimallukseen, hurjat seikkailut ja se pehmeä puoli kovan ulkokuoren sisällä - ihan parasta!

  VastaaPoista
 5. Roope, Taikaviitta ja veljenpojat (tai siis siskonpojat :P) ovat etenkin nykyisin suosikkejani. Lapsena oli Roopen kanssa välillä vähän vaikeaa, koska etenkin alkupään taskareissa Roope on usein aivan jäätävä mulkvisti. :D Oikeudenmukaisuus oli mulle lapsena tärkein asia maailmassa, joten sen takia jotkut Roopen tempaukset ahdistivat, kuten myös Akun jatkuva epäreilun huono tuuri. Nykyisin ollaan Roopen kanssa ihan bestikset ja mulla on Don Rosan inspiroima Klondike-henkinen Roope-tatuointikin. :)

  Ja siis nuo julkkisten nimiväännökset, ne ovat välillä niin kekseliäitä! Ja ajankohtaisiakin! Harvoin on nimittäin naurattanut mikään Aku Ankka -lehdessä niin paljon kuin muutama vuosi sitten Notkeasta Rotasta väännetty _Kankea Marsu_. :'D

  laurajohanna@gmail.com

  VastaaPoista
 6. No voi käääk!
  Meillä Aku Ankat olivat siskon lehtiä ja luin niitä todellakin vasta siskon jälkeen, tästä ei keskusteltu :D
  Nyt täti onkin vihkinyt kummipoikansa todelliseksi akkari-faniksi: Aku Ankka tilattiin heti, kun pojalla oli nimi :D
  Tämän palkinnon siis jakaisin poikanki ja siskoni kesken ♥

  Oma suosikkini on tuo vanha visukinttu Roope-setä, joka kaikiessa itaruudessaankin on rakastettava hahmo. Inhokkini on Hannu Hanhi, koska noh, Hannu Hanhi...

  VastaaPoista
 7. Roope-setä on ehdoton suosikki. Riittävän monitasoinen hahmo; piinkova liikemies (-ankka) ja kuitenkin väläyttää aina välillä myös sitä pehmeää puoltaan. Mikki Hiirestä en ole ikinä tykännyt, koska hahmosta ei löydy oikein mitään vikaa. Tyyppi on liian kiltti ja siloiteltu. :D
  mkuoppamaa (a) gmail.com

  VastaaPoista
 8. Suosikkini on Taikaviitta, kerrankin Aku onnistuu :) mua niin säälitti lapsena Akun huono tuuri. Ärsyttävimpiä on Hannu Hanhi, Tulppu, Mikki Hiiri.. Ja Hansukin, ku on niin laiska!
  heikkupeikku (a) hotmail.com

  VastaaPoista
 9. Juuri rempataan lastenhuonetta ja sinne tulee iiiiso kirjahylly, jonka täytteeksi heti parikymmentä kansiota 80-90 -luvun Aku Ankkoja (isosiskoni) sekä pari hyllymetriä taskukirjoja (lähinnä pikkuveljeni) samalta aikakaudelta. Niitä on suvun lapset ja nuoret lukeneet ahkerasti aina täällä vieraillessaan ja kohta omatkin alkaa olla otollisessa iässä.

  Taikaviitta oli oma suosikki aikanaan, jännittävät sarjikset kiehto eniten. Inhokkeja ei varsinaisesti ollu, mutta kyllä jossain vaiheessa tuli hypättyä yli sellaset tylsät osat, joista toiminta puuttu.

  VastaaPoista
 10. Mummo-ankka on idoli, voimakas naishahmo joka osaa ja pystyy mihin vain ryhtyy :)

  VastaaPoista
 11. Jumantsuikka, mikä arvonta! Tilasin juur alkuvuodesta eskarilaiselleni Aku Ankan, ja puhekuplat kiinnosti niin kovasti, että poikanen oppi lukemaan! <3

  Mutta joo, suosikki oli Milla Magia ja inhokki Hannu Hanhi :-D

  VastaaPoista
 12. Minä tykkäsin eniten niistä Pikku Hukka ja Pluto -tarinoista ja toki Akun ja Veljenpoikien matkaseikkailut oli kivoja. Ja Mikkikin kyllä. Nyt poikani rakastaa Aku Ankkoja, vaikkei osaa vielä lukea. Ilman Akuja ei voi kuulemma syödä iltapalaa :) LauraK

  VastaaPoista
 13. Eka Vekara on suosikki.
  Hannu Hanhi ehkä inhokki.
  isoposti at gmaildotcom

  VastaaPoista
 14. Upea arvonta! Mun suosikki on aina ollut Mummo Ankka ja inhokki ehkä Mikki Hiiri jos joku pitää valita. Eihän Mikissä mitään erityistä vikaa ole ja ehkä siksi onkin inhokki!
  Meillä asuu ekaluokkalainen ja eskarilainen ja juuri tilattiin meillekin Aku Ankka. Toivottavasti tytöt innostuvat lukemaan, itse olin hurja fani lapsena ja aina tuli ihan tappelu siitä kuka saa lukea lehden ensimmäisenä!

  VastaaPoista
 15. Jos teet blogiyhteistyötä Aku Ankan kanssa, niin pyydäpä sitten vähän lisää palkkiiota, sillä täältä ainakin lähtee tilaus just niin samantien. Koska Aku Ankka! Taskarit! Aku Ankka -lehteä ei ole koskaan itselle tullut, mutta taskarit kuluivat käsissä siitä pitäen kun opin lukemaan. No, eihän ne X hyllymetriä taskareita ole koskaan mahtunut opiskelijakämppään, joten ne jäivät kotiin muuttaessani pois, mutta on niitä kyllä kaivattu. Nyt kaikki (tai ainakin lähes kaikki, toivottavasti varsinkin nuo vanhat löytyvät Lataamosta) saa sitten digiversioina, ei kuormitu kirjahylly. Tämä jos mikä on kulttuuriteko! Hattu pois päästä.

  Ähym, jos siis asiaan tämän kieltämättä epäselvän riemunpurkauksen jälkeen. Suosikkihahmoa on vaikea valita, ehdokkaita ovat ainakin Roope (varsinkin Don Rosan tarinoissa), Taikaviitta (vanhat sarjat), Pelle Peloton (ai meinaatko että olisin insinööri?), Mummo Ankka, ankanpojat, Taavi Ankka, Indiana Hopo. Pahiksista Milla Magia ja Kroisos Pennonen, molempia käy säännönmukaisesti sääliksi. Mennään nyt kuitenkin tuolla Pelle Pelottomalla.

  Inhokki voisi olla... no, useimmat Mikki-sarjakuvat eivät uppoa, mutta ehkä sanoisin kuitenkin Eka Vekara. En ole koskaan ymmärtänyt sitä hahmoa.

  Sähköposti tavoittaa stahkamo@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Carl Barksin tarinat on loistavia. Niitä luetaan lapsille iltasaduiksi :) Mun lempparihahmo oli pienenä Mikki Hiiri. Veljenpojista tykkään edelleen. Aku on välillä liian hölmö. Olen myös pienestä pitäen tykännyt lyhyistä sivun jutuista :)

  Sähköposti: susanna_saares@hotmail.com

  VastaaPoista
 17. Aku on mun ehdoton lemppari, kun sille aina käy huonosti ja jotenkin se on vaan niin symppis. Sit tykkään Superhessusta ja Eka Vekarasta näistä harvemmin esillä olevista hahmoista... :)

  Tarinoista mulle on jäänyt mieleen parhaiten Don Rosan tarinat ja niistä se, missä kerrottiin Temppeliherrojen piilotetusta kruunusta.

  VastaaPoista
 18. Niin joo, mun sähköposti on eihakkin@gmail.com

  VastaaPoista
 19. Meille ei lapsena tullut koskaan Akua, mutta mummolassa sai lukea -50 ja -60-lukujen helmiä, joita oli monta vuosikertaa. Aikusena olen lukenut taskareita ja lapsen isällä niitä onkin hyllymetreinä lähemmäs kymmenen. Myös Akua lehtenä tulee samaan asuntoon, josta minä niitä itselleni lainailen. Lapsi on nyt kiinnistunut eskari-ikäisenä niitä selaamaan, vaikka lukeminen ei vielä ole aivan ajankohtaista.

  Suosikkihahmoni on Roope, mutta Mikki ja Hessu etenkin jännittävissä dekkariseikkailuissa miellyttävät myös. Karhukopla on tunaroinneissaan hyvin sympaattinen myöskin
  jannikasaa@gmail.com

  VastaaPoista
 20. Akkareiden käännökset on kyllä erinomaisia ja niitä arvostetaan. Eräskin akkarikääntäjä myönsi mulle erään baariyön pimeinä tunteina, että oli kuulemma tosi helppo pokata mimmejä baarista kun kertoi kääntävänsä työkseen Aku Ankkaa. Priceless.

  VastaaPoista
 21. Suosikkini on ehdottomasti itse Aku, Mikki Hiirestä en niinkään ole oikein välittänyt.
  katih81@hotmail.com

  VastaaPoista
 22. Suosikkini on ehdottomasti itse Aku, Mikki Hiirestä en niinkään ole oikein välittänyt.
  katih81@hotmail.com

  VastaaPoista
 23. Mulla riippuu niin piirtäjästä. Taskukirjoissa oleva Mikki oli nokkela ja vähemmän hyveellinen kuin lehdessä esiintyvä. Toisaalta taskareissa oli usein Riitta Hanhi-tarinoita joista en tykännyt yhtään. Itseasiassa Milla on ainut siedettävä naishahmo, varsinkin Iines oli mun mielestä ärsyttävä hupakko.

  Mun suosikkihahmoksi muodostui pikkuhiljaa Don Rosan Roope. Muiden piirtäjien tuotannossa suosikkini on Aku, tuo mahtava antisankari.

  elmarielmari@gmail.com

  VastaaPoista
 24. Mikki Hiiri on ollut suosikkini, erityisesti taskareiden ansiosta. Akun sähläys ei ole minuun kolahtanut. Itse huomaan muistavani vanhoja Barksin sarjakuvia, mutta esikousen kanssa jonotettiin Don Rosan nimmaria.
  juhannusr@gmail.com

  VastaaPoista
 25. Aku Ankassa suosikkini oli pienenä Eka Vekara ja pikku Hukka-tarinat. Myös kolmosten seikkailut olivat hauskoja. Jossain vaiheessa tuli teema aiheisia sarjoja, en nyt muista tarkalleen, ehkä historiaan liittyviä. Niissä Ankat kiersivät eri maissa. _Niitä oli hauska lukea. Harvemmin luen akkareita, mutta lapset sitäkin enemmän. :)

  vaniljasade@hotmail.com

  VastaaPoista
 26. Minä olen aina tykännyt eniten Aku Ankasta, veljenpojista ja Roope Sedästä. Tällä viisikolla on aina niin mainioita seikkailuja. :D
  matkatarmail@gmail.com

  VastaaPoista
 27. Pidin aina taikaviitasta sekä sen naispuolisesta vastineesta, sekä Milla Magiasta. Inhokkina oli lähinnä Hannu Hanhi, jos nyt joku pitää mainita. Loistavia hetkiä vietin Aku Ankan ja muidenkin sarjiksien parissa pienenä ja vähän isompanakin. Kivoimpia Aku Ankka -lehdessä oli jatkotarinat.

  VastaaPoista
 28. Jee, ihan mahtavaa! Meidän perhe on todellinen akkareiden suurkuluttaja! Meille tulee tilattuna Aku Ankka (tullut jo vuosikausia) sekä Sarjis-extra :D Fanaattisin fani taitaa olla mieheni ja hyvänä kakkosena tulee skidin kanssa samanikäinen poika. Taskukirjoja jo ahmitaan ja Aku Ankkaa tankataan välipalapöydässä.

  Omaa suosikkia on hankala sanoa kun niitä on niin monia. Yksi ihana on kivikautinen ankkatyttö Una sekä tohelo Touho-serkku. Ehkä kaikkein paras on kuitenkin itse Aku :)

  Inhokkiakin on vaikea nimetä, mutta ensimmäisenä tulevat mieleen Hannu Hanhi ja Veli-Kani. Matami Mimmikään ei kuulu suurimpiin suosikkeihin.

  VastaaPoista
 29. Aku on ehdoton suosikkini, Hansu-renki ärsyttää saamattomuudessaan :D!
  vomppis@outlook.com

  VastaaPoista
 30. Ehdottomasti Taikaviitta. Niitä taskukirjoja, joissa tämä Akun alter ego sankarihahmo seikkaili, hankin viikkorahoillani samalla kun muut ostivat karkkia. Ja tallessa ovat edelleen. Ja todellakin, tämä Aku Ankkojen digitalisoiminen on kulttuuriteko!

  VastaaPoista
 31. Ihan mahtava postaus! Meilläkin lapset kuuluvat Akkareiden suurkuluttajiin ja keskiviikkoa odotetaan kuin kuuta nousevaa sekä reissuille ostetaan aina uudet taskarit.

  Paras hahmo on Aku.

  terkuin Anni

  p.s. Parhaita ovat myös esim. Ankkapulco yms. paikat sekä hammaslääkäri P. Ora :-) ym.

  VastaaPoista
 32. Ehdoton suosikki on Taikaviitta. Ja kaikki Don Rosan tarinat ovat parhautta!

  Mikki ei ole ikinä yltänyt ankkojen tasolle, mutta inhokiksi lasken Hannu Hanhen. Ärsyttää, kun tietää jo ekalla sivulla, että Hannua lykästää ja Aku häviää :(

  Akkareita löytyy tallesta vuosikerrat 1982-2014. Tarkoitus olisi laittaa uusiin kansioihin ja koko perheen nautittavaksi jossain vaiheessa. #ikuisuusprojekti

  laura.a.jalonen (a) gmail.com

  VastaaPoista
 33. Aku on ollut aina suosikkinisarjakuvani ja itse päähenkilö suosikkini. Vähemmän pidin harvinaisemista hahmoista, joita ei joka lehdessä ollut (Sepe-Susi jne.) Meillä onkin oikea Aku-Ankka -suku. Äitini lempinimi on Aku ja tätini Minni. :D Kaikille suvun lapsille on jossain vaiheessa tullut Aku Ankka lehti ja niitä luettiin kilpaa mökillä. Muistaakseni siellÄ oli jopa pari lehteä ihan 60-luvun alkupuolelta. Nyt asun ulkomailla ja poika menee ensi syksynä täällä kouluun, niin toivon hänen kiinnostuvan myös Aku Ankoista ja niiden värikkäistä seikkailuista sekä kirjavasta kielestä. Minun vanhaa Carl Barksin kirjaa on jo luettu ja ensimmäinen lehti ostettu ja tutkittu tarkasti. Itsekin aloitin Aku Ankka -lehtien katselun jo ennen kuin osasin lukea. :) Toivottavasti käy Hannu Hanhet ja onni potkaisee arvonnassa!

  VastaaPoista
 34. Ehdoton lempparini on Roope Ankka, varsinkin Rosan piirtämänä. Roopen elämä on ollut vaiheikas ja jännä elämä, oikeasti hieno. Don Rosan kirjoittamat tarinat olisivat upeita elokuvakin.
  Mikki ei taas sytytä, liian täydellinen ollakseni lempihahmo.

  VastaaPoista
 35. Meillä tilattiin Aku Ankka esikoiselle heti syntymän jälkeen. Kukahan sitä luki... :-)
  Jos on Lataamo käytössä, suosittelen etsimään klassikkotarinan "Ruotsalaiset tulitikut". Julkaistu taskarissa 16 "Voimakolmikko" muistaakseni.
  Don Rosan tuotannosta kannattaa jossain vaiheessa lukea "Kirje kotoa". Jos Roope Ankan tarina joskus loppuisi, sen voisi lopettaa tuohon tarinaan.

  VastaaPoista
 36. Aku Ankan avulla olen minäkin aikanaan oppinut lukemaan ja nyt 5-vuotias tyttäteni on joka päivä nenä kiinni Aku Ankassa, saas nähdä oppiiko kohta lukemaan sen avulla. :) kallista lehteä meillä ei ole varaa tilata, mutta ollaan kirjaston akkarihyllyn suurkuluttajia!

  Lempparia ja inhokkia on vaikea valita, tarinoista iskee kuitenkin parhaiten Don Rosan piiitkät Roope-seikkailut ja vanhojen taskareiden historialliset tarinat. Taikaviittakin (varsinki ne ihan ekat tarinat) on kiva. Mutta hahmoista...olen aina fanittanut Mummo Ankkaa. Siinä vasta rautainen nainen! Inhokkini taas menee vähän erilaiseen naiskuvaan, Riitta ja Iines on sellasia ärsyttäviä hepsankeikkoja. Unasta en myöskään tykkää.

  ida.m.lahtinen@gmail.com

  VastaaPoista
 37. Meillä oli myös lapsena aina kisa että kuka ehtii varata ensimmäisen AkuAnkka-vuoron keskiviikkoisin. Ensimmäisiä lapsuusmuistoja on itse asiassa myös se, kun äiti luki joku kesä akkaria ulkona nurmikolle levitetyn viltin päällä. Suosikkihahmoni on aina ollut Roope, ja varsinkin Don Rosan tarinat. En oikeastaan osaa sanoa mistä hahmosta en pitäisi, ehkä eniten vieroksun näitä uudempia tarinoita joissa veljenpojat ovat siirtyneet digiaikaan...

  VastaaPoista
 38. Meillä AkuAnkka-himo kulkee selkeästi suvussa myöskin, poika oppi suht varhain lukemaan ja heti kun lupa heltisi (muistaakseni pari vuotta sitten ollessaan 6v) alkoi akuankkojen ahmiminen. Joka paikassa on taskari levällään ja se on aiheuttanut monta hauskaa tilannetta kun toinen ei kuule eikä näe :D Mm. Koulussa opettaja sanoi ihmetelleensä kun pojalla on pulpetti hiukan raollaan tosi usein, akkarihan siellä oli auki päällimmäisenä ja sitä oli pakko lueskella salaa vähän kerrallaan aina kun tehtävät oli tehty x)

  Oma suosikkini on aina ollut taikaviitta! Mikki Hiiren seikkailuja sen sijaan en itse jaksa(nut) lukea kovinkaan hartaasti, saatoin jopa hyppiä niiden yli akuankkaa etsiessä. Kiva arvonta! ^_^

  saratsu84@gmail.com

  VastaaPoista
 39. Taikaviitta on aina ollut lempparini, jostain syystä Mikki Hiiret olen jättänyt useimmiten väliin.
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 40. Arvontaan en osallistu koska meillä tietääkseni on jo k.o. opukset, mutta pakko sanoa jotain, kun minoxlais-kommenttisi avasi päässäni luukun lapsuuteen. Muistan hyvin tuon tarinan ja reppanat miniankat jotka Roope meinasi heti kättelyssä vahingossa myrkyttää jollain DDT:llä... siinä sarjassa esiintyi muistaakseni yksi lempi-inhokkihahmoni, Petkunterä. Lapsena osasimme sisaruksineni keltakantiset akukansiomme ja taskarimme lähes ulkoa, ja näkyy viehtymys räpyläjalkoihin periytyneen jälkikasvuunkin. Minusta nykyinen Aku Ankka -lehti on täysfloppi, olisinko yhden jaksanut lukea kannesta kanteen. Taskarit ovat omaa luokkaansa, ne viehättävät vieläkin (vanhat toki eniten koska nostalgia). Don Rosan ja Barksin tarinat on tullut hankittua kovakantisina, vielä kun raaskisi antaa nekin vapaasti tahmanäppien käsittelyyn...

  Suosikkihahmoni on vanhoissa lehdissä harvoin esiintyvä Superhessu ja Don Rosan versio ankanpojista. Inhokkini on nykylehtien ja -taskarien mikki.

  Mutta oikeasti pointtini oli, että voi jumpe miten olen innoissani tuosta lataamo-taskaripotista! Viitisen lempitaskaria täytyy saada nokan ale asap!

  VastaaPoista
 41. Voi veljet mikä arvonta! Aku Ankka -lehti on tullut mulle yhtäjaksoisesti v. 1988 alkaen, ja vieläkin ankkalinnalaisten kohellukset jaksaa naurattaa :D

  Suosikkihahmoni on ehdottomasti Roope, varsinkin Rosan ja Barksin pitkät Roope-seikkailut vievät mennessään. Varsinaisia inhokkihahmoja ei ole, ainoastaan Mikki ärsyttää aina toisinaan olemalla ah-niin-ärsyttävän täydellinen :D

  tiina.s.karhu (a) gmail.com

  VastaaPoista
 42. Ihana arvonta <3! Itsekin lueskelin lapsena akkareita.. Lehti tuli kotiin ja uusin taskukirja oli aina toivomuslistalla. Vanhempieni vanhoja lehtiä & taskareita tuli myös mummoloissa lueskeltua. Oi että, tulipa nostalginen fiilis. Lemparini oli Roope. Inhokkia en muista.. oliko sellaista? Pelle Peloton oli välillä tylsä, vaikka näppäriä vekottimia ja ideoita aina keksikin.

  t. Jossukka
  (jossukka87(a)gmail.com)

  VastaaPoista
 43. Mä tykkäsin/tykkään eniten sellaisista akkareista, jotka oli ulkonäöltään "söpöjä" :D Esim Iines/Minni/Aku/Tupu,Hupu&Lupu sisältävät yleensä oli sellasia. Sellaiset mä yleensä skippasin joissa oli Mikki ja Sisu selvitteli jotain rikosta.
  Noi söpömmät sarjikset on varmaan niitä uudempia piirroksia, kun sitten taas Don Rosa ei vetoa muhun ollenkaan.

  VastaaPoista
 44. Suosikki Roope Ankka koska rahakylvyt ja inhokki Hannu Hanhi koska onni hymyilee aína. sonja.romppainen(a)gmail.com

  VastaaPoista
 45. Taikaviitta suosikkina, ainakin lapsena :) Don Rosan tarinat on kyllä täälläkin nostettu omaan arvoonsa. Eikös kyseinen tarinankertoja jossain vaiheessa yhdistänyt ankat ja Kalevalankin..?

  VastaaPoista
 46. Taikaviitta oli pienenä ehdottomasti parasta. Mustakaapua pelkäsin enkä siitä vieläkään pidä. Nykyisin erityisesti Rosan Roopet ovat huippua.
  Kotona vielä neuvotellaan, jos siirryttäisiin pelkän Lataamon käyttöön, vähenisi ehkä taistelut keskiviikon lehdestä.
  ivus(a)iki.fi

  VastaaPoista
 47. Voi kääk, mitä muistoja :D Meillä on tallessa minun vanhat akkarit, lehdet, taskarit ja Ankkalinnan Parhaat -kirjat, sekä poikien akkarit, extrat ja Roope sedät about 10 vuodelta. Viime vuonna itkua vääntäen lopetin akkarin tilauksen kun pojat ilmoittivat että ei enää tarvii, byhyy!

  Oma ikisuosikkini on juurikin Ankkalinnan parhaat ja Carl Barks - absurdit jutut ja ihan paras kuvakerronta :D Nuorempi polvi tykkää Don Rosasta ja myös Barksista. Inhokkia ei nyt tule mieleen, lemppari on aina Barksin Aku <3

  sannav72@gmail.com

  VastaaPoista
 48. Aku Ankat ovat kyllä mahtavaa luettavaa koko perheelle! Muistan jo lapsena hykerrelleeni eniten niiden kielelle ja hauskoille sanaväännöksille. Ukkini oli intohimoinen Aku Ankka -fani ja isovanhempien luona istuimmekin aina isot Aku Ankan juhlakirjat syleissämme, kotiin Akkari tuli vain lehden muodossa. Rakastin eritoten sekä Don Rosan pitkiä tarinoita sekä Carl Barksin hulvatonta huumoria. Sammon Salaisuus ilmestyi ollessani teini, ja juuri Kalevalaa koulussa tankanneena olin siitä aivan hurmaantunut.

  Yksittäisistä hahmoista suosikkini saattaa olla Roope Ankka, ainakin häneen liittyvät tarinat olivat aina mieleeni eniten. Mikki Hiirtä pidin sairaan ärsyttävänä!

  VastaaPoista
 49. Minna (minna.vittaniemi@gmail.com)16. maaliskuuta 2016 klo 20.13

  Tykkäsin kyllä veljenpojista ja Akusta. Mikki ja Iines ärsyttävät.

  VastaaPoista
 50. 5,5 v poikani on aku ankkojen suurkuluttaja. Lupasin, että kunhan oppii lukemaan, tilataan hänelle akkari. Lapsena parhaita oli mm. barksin jutut ja roopen nuoruus seikkailut. Avojalakanen jaksaa naurattaa oululaista.:)

  leskela.oili(at)hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee random.org ilmoitti sinun voittaneen! Olette varsinaisia hannuhanhia!

   Poista
  2. Kääk mikä tuuri! Kiitos!
   T. Oili

   Poista
 51. Meidän lukutaidottomat lapset (4v, 6v) "lukevat" Akkarin joka viikko. Selaavat jokaisen lehden todella tarkasti. Roope ja Aku suosikkeja, Mikki ei niinkään :)

  VastaaPoista
 52. Kääk, vieläkö ehtii mukaan ? Lieventävänä asianhaarana, että olen tällä hetkellä tuolla toisessa postauksessa mainitsemassasai Kalaharissa ja netti ei suostunut illalla toimimaan. Kuivaa on :)

  Mutta asiaan. Lempparihahmo on Aku ja toisena Roope-setä ja erityisesti hurjat seikkailut ympäri maailmaa. Lieko osasyy loppumattomaan matkakuumeeseen ;) Inhokkihahmo on Hannu Hanhi. Ei onnensa vuoksi vaan siksi, että suhtautuu niin tympeästi vähemmän onnekkaisiin eli käytännössä kaikkiin muihin.

  VastaaPoista
 53. Pakko kommentoida tähän vielä vaikka arvonta ehkä jo meni. Oma suosikkini ovat Tupu, Hupu ja Lupu kolmikko ja inhokki Hannu Hanhi.

  Lapsuuden kotiini lehti on tullut taukoamatta vuodesta 1989 :) Joka ikinen numero on tallessa kansiossaan. Eli lehtiä löytyy jo aika monta hyllymetriä.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...