28.1.2016

TOP 5 Talvipelit

Arktinen ja ulkoliikunnan kannalta kohtuullisen mahdoton tammikuu on aiheuttanut sen, että sisäaktiviteetit ovat olleet kova sana.


Isojen lasten kanssa on sentään se pelastus, että voi pelata kaikenlaisia pelejä. Kaivoimmekin naftaliinista kaikki vanhat suosikit - ja keksittiin pari uuttakin.

1. Fortuna with a twist. Kuulapeliin kyllästyy hyvin nopeasti ellei lisää lyöntikierroksiin haastetta: eka kierros silmät sidottuna, toinen keppiä huulten välissä pitämällä lyöden (en muuten suosittele puhaltamista, koska lauta on nelivuotiaan jäljiltä suht kostea), kolmas sukkapuikolla lyöden, neljäs kierähdystekniikalla jne. Naurattaa enemmän kuin uskoisi.

2. Bling-leikki. Perheen vanha klassikko, jossa yksi pelaaja yrittää kyselemällä arvata, mitä toinen ajattelee. Kategoriat ovat ihminen, kasvi, eläin, satuhahmo, ruoka, taivaankappale ja robotti, jotka kattavat kaiken, mitä universumista tarvitsee ajatella.
Huom. Arvaamiseen saattaa sitten mennä aika kauan aikaa, jos neljä vee valitsee sanakseen ´peppu´, hihittää koko ajan ja väittää sen olevan ihminen.

3. Jöllö-piirrospeli. Toinen keksii kuvitteellisen sanan (kuten JÖLLÖ tai PASSOEENI) ja toinen piirtää sen. Jöllön onnistumisesta annetaan hyvin subjektiiviset ja törkeästi kotiinpäinvetävät pisteet ja eniten pisteitä saanut voittaa. Aikuiset häviävät tässä aina.

4. Lelupiilonen. Vanhempi piilottaa vapaavalintaisen määrän leluja ja kersat etsivät ne. Toimii samalla muistipelinä kun ipanat pähkivät, mitkä ovat vielä piilossa. Tämä on huomattavasti kivempaa kuin ihmisten kanssa. Varsinkin persevänä aikuisena on hyvin vaikea löytää muita piiloja kuin vaatekaappi. Ja aivan hauskinta on piilottaa lelu sekajätepussiin, etsijän naama on näkemisen arvoinen, haha!

5. Yhden vokaalin keskustelu. Puheessa saa käyttää vain yhtä, yhdessä päätettävää vokaalia. Se kuka mokaa ensin häviää. Eli si kiki mikii insin hiviiii. (Myös se joka ei tajua, mitä toinen sanoo, joutuu elinikäiseen häpeään.) Varoitus: tämä puhetapa jää tietenkin päälle ja ajaa lopulta hulluksi kaikki.

Osa näistä toimii myös autossa ja lentokoneessa, jos reissuja on tiedossa. Laittakaahan kommenttiboksiin jakoon omat sisäajanviettovinkkinne!

12 kommenttia:

 1. Mahtavia peli-ideoita :D Meidän suosikki kun lapset oli pieniä: autossa, saunassa tai ihan muuten vaan pelattuna, samalla alkukirjaimella alkavien sanojen lauseiden keksiminen vuorotellen. Tyyliin k - "kelju koo kojootti kokosi kanootin kesällä keskiviikkona kokkolassa" Kuka keksi pisimmän lauseen, voitti ja sai valita seuraavan kirjaimen :) Nykyisin isojen kossien kanssa suosikki on Rappakalja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tää on klassikko! Pitääkin testata miten toi nuorempi selviää tästä haasteesta.

   Rappakalja on muuten mun suosikkipeli!

   Poista
 2. Jöllö-piirrospeli kuulostaa hauskalta! Meillä kohdan 2. arvausleikissä kategoriat ovat eläin, dinosaurus (joka sekin kyllä on tietysti eläin mutta lapsi joka tuntee about kaikki dinosauruslajit on antanut niille oman kategorian), satuhahmo, ruoka. Muita lapsen suosikkeja ovat lempiasiat -kysely, kumpikin kysyy vuorotellen toisen lempijuttuja; kiinalainen omakuva (jos olisit puu niin mikä puu olisit...) sekä visailu, jossa minä keksin luonto- tai avaruusaiheisia kysymyksiä ja niihin vastausvaihtoehdot a,b ja c. Lapsi ei kyllästy tähän leikkiin ikinä mutta mulla loppuvat aina jossain vaiheessa kysymykset..Lelupiilotus on myös suosiossa, tosin en ole noissa piiloissa kovin luova, lelut ovat aina jossain peiton alla :)
  - Inkeri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yks ihan loistava lelupiilotuspaikka on tuuletusräppänä: pehmolelut saa litattua sinne hyvin ja kersat ei ikinä löydä. Kjäh. :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Vain mun epäselvät tunnisteet voittaa mun paskat kuvat. O_o

   Poista
 4. Peppu :D hahaha, räkätän yksinäni kun mietin tilannetta! Toimii ikään katsomatta.
  Täytyypä pelailla tänäiltana muutakin kuin afrikantähteä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sääntöjen omavaltainen venyttäminen on nelivuotiaan ihan paras puoli. :)

   Poista
 5. Perinteinen pantomiimi on kans aivan huikeeta lasten kanssa. Ei muuten ole ihan helppoa arvata mistä on kysymys, kun 5-vuotias esittää postilaatikkoa... :D
  Automatkoilla meillä on pelattu viime kesästä asti "Keltaista autoa" - eli kuka ensimmäisenä bongaa keltaisen auton, saa pisteen. Tulkinnanvaraisista käydään sitten huutoäänestys, että hyväksytäänkö kullanvärinen auto tai keltainen henkilönostin... Ei toimi lomamatkoilla jos kohteen bussit ja taksit on enimmäkseen keltaisia, mutta ainahan voi laskea keltaisten sijaan vaikka vaaleanpunaisia autoja.

  VastaaPoista
 6. Meillä on ollut ihanan seesteistä jo viikon: olohuoneen lattialla on piirustus- ja väritystehdas. Mies toi töistä laatikollisen leveää tussinkestävää paperia. Isompi piirtää mustalla tussilla Simpson-hahmoja (hakee kuvamallit netistä kännykällään) ja pienempi värittää kuvat onnessaan. Makaavat lattialla mahalla vierekkäin. Täydellinen roolijako ja joukkuetyö, bonuksena kummankin taidot kehittyneet huikeasti. En olisi uskonut - ja ihan itse tämän flow- jutun kehittivät!

  VastaaPoista
 7. Meillä automatkoilla ja kotonakin näiden 6- ja 8-vuotiaiden suosikki on hyräily. Eli vuorotellen hyräillään jotain biisiä ja muut yrittää arvata, mikä biisi on kyseessä. Myös Helsinkiin päin mentäessä suosikki on lentokoneiden bongaus, koneesta saa aina pisteen.

  Ansku

  VastaaPoista
 8. Meidän lapsuuden automatkoihin kuului rekisterinumerobingo: ennen matkaa tehtiin bingolaput, esim. 5x5-ruudukko, joiden ruudut täytettiin vapaavalintaisesti numeroilla 0-99. Auton kuski kuuluttaa vastaantulevien autojen rekisterinumeroiden kaksi viimeistä numeroa ja takapenkillä ruksitaan, ja toivotaan tietty suoraa riviä eli bingoa.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...