29.1.2016

Millaista on bloggaajan elämä?

Olin keskiviikkona Yle Puheella juttelemassa bloggaamisen tulevaisuudesta. Mukana paneelissa olivat myös Pupulandian Jenni ja Kolmistaan-blogin Karoliina. Ajattelin avata täälläkin muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä.Voiko bloggaamisella elää?

Tätä kysellään ehdottomasti eniten. Vastaus on että voi, mutta aika harvalla blogin mainostulot riittävät kattamaan koko kuukausilaskutuksen. Moni päätoiminen bloggaaja tekeekin myös muita kirjoitusduuneja (freetoimittajana, kolumnistina, kirjailijana) yrityksensä nimissä.

Ehdin itsekin miettiä bloggaajan uraa, koska olin muutaman vuoden ajan määräaikaisissa työsuhteissa, joiden jatkumisesta ei voinut olla ollenkaan varma.

Kynnys siirtyä päätoimiseksi kirjoitustyöläiseksi oli korkealla. Yksinyrittäjän toimenkuva on ihanan vapaa, mutta minulle sopii paremmin tiukemmat raamit.

Olin helpottunut kun työsuhteeni vakinaistettiin, sillä olen maailman surkein yrittäjä. Suunnitelma B on toki edelleen hyvä olla olemassa, mutta tämä nykyinen 80/20 jako toimii ihan kivasti, koska tykkään myös päätyöstäni.


Saako bloggaaja koko ajan ilmaista kamaa?

Hih. Näin keski-ikäisen semisuositun perhebloggaajan näkökulmasta tämä on suuresti liioiteltua, mutta Jenni myönsi kyllä saavansa lähetyksiä säännöllisesti. Aina silloin tällöin joku toki muistaa. Syksyllä sain pyytämättä ja yllätyksenä ilmoituksen postipaketista. Kun viimein ehdin postiin, huomasin, että paketissa oli leipää. Homeessa.

Ketkä blogiani lukevat?

Tutkimusten mukaan blogin pitäjä edustaa itse keskiarvoista lukijaa. Minun tapauksessani siis nelikymppinen kaupunkilaismutsi on hyvin todennäköinen kävijä. (Ja jostain syystä statistiikassa näkyy merkittävä määrä tamperelaisia - enkä yhtään tiedä miksi!). Olen kyllä erittäin iloinen siitä, että täällä kommentoivat myös muunkinlaisessa elämäntilanteesta elävät ihmiset, koska se nähdäkseni parantaa keskustelun tasoa.

Voiko blogin mainoksiin vaikuttaa?

Voi ja ei voi. Blogeissa on yleensä sekä display-mainoksia (eli noita mainosbokseja) ja sisältöyhteistyöpostauksia.

Se, mitä blogin sivupohjaan kiinnitettyihin mainospaikkoihin tupsahtaa, ei ole kiinni minusta vaan kävijästä ja mainonnanhallintajärjestelmästä. Jos siis olet googlaillut lomamatkoja, sinulle näytetään matkamainoksia, remontoijalle näkyy maalia jne. 

Sisältöyhteistyöt taas ovat täysin valittavissa. Sain palkan viime vuonna 13 postauksesta (postauksia oli yhteensä 165), joista Mádaralle ja Helkamalle meni useampi. Joukossa oli niin haasteita, lastensuojelua kuin heijastinvaatteita. Minulle nämä asiakkaat olivat oikein mieluisia.

Pitääkö blogissa olla upeat kuvat?


Noh, periaatteessa pitää, mutta minulla ei ole koskaan ollut. Oletankin, että kukaan ei käy täällä kuvien takia, sillä ansaitsisin jonkun kälyisimmät kuvat -palkinnon. Kaikki kuvat on enemmän tai vähemmän ei-postauksia-varten-kuvattuja ja olen itse kuvissa vain, jos saan pakotettua Skidin tai Doritin nappaamaan kuvan.

MUTTA. Tämä muuttuu!

Tai ainakin muuttuu se, että en voi enää laitteita syyttää paskoista kuvista. Ostin itselleni joululahjaksi uuden järjestelmäkameran (tämän postauksen kuvat otettu sillä). Pääsen kurssille maaliskuussa, joten malttakaa hetki.

Pitääkö bloggaajan olla läsnä kaikissa somekanavissa?

Ei tietenkään. Facebook-ryhmäni lähentelee 7000 tyyppiä ja se on kanavistani tärkein. Twitterissä olen omalla nimelläni ja aika satunnainen, lähinnä poliittinen. Aloitin Instagramin (nimellä project_mama) käytön reilu vuosi sitten kun sain elämäni ensimmäisen älypuhelimen. Se osoittautui hauskaksi ja postailen kuvia melkein päivittäin. Snapchatiin tämä luddiitti ei yksinkertaisesti jaksa lähteä - ainakaan vielä. En ole suuri videon ystävä, mutta mitenkäs te? Seuraatteko snäppääviä bloggaajia tai tubettajia?Vaikka postaustahtini on aika laiska, kuvani on aina otettu pimeässä eikä blogini noudattele mitään selkeää teemaa, voin kuitenkin vuoden päästä viettää 10-vuotistaiteilijajuhlaa. Ei se ole ollenkaan hassummin.

Ja hei jos tunnistatte minut kadulla niin saa tulla tervehtimään. Ihmisvihaajailmeeni pettää. 

33 kommenttia:

 1. Mukava lukea postauksesi aiheesta, sillä omaakin mieltä välillä askarruttanut nämä samat asiat. ...Niin ja onnea uuden kameran johdosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio blogin nimi! :) Lisääkin saa kysellä jos askarruttaa.

   Ja kiitokset, kuvaamisessa on vielä käytössä vahingossa hyvää tulee -metodi, mutta eiköhän se tästä.

   Poista
 2. Tamperelaisfani ilmoittautuu! Mammakavereiden kanssa hehkutetaan, miten hyvä sun blogi on. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Go Tampere! Jokaisella blogilla on joku erikoisuus ja minulla se on tamperelaiset lukijat. :D

   Poista
 3. Sä oot Katja ihan paras. Ai lav juu.

  VastaaPoista
 4. ei tarvi olla nelikymppinen supertiedostava citymutsi, että arvostaa kirjoituksiasi. ;)
  oot ykkösenä mun lukulistalla!

  terkkuja kolmekymppiseltä ei pk-seudulla asuvalta kultsapuolella työskentelevältä sinkulta vakilukijalta (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitos! On tosi mukavaa että täällä on niin monipuolista porukkaa, varsinkin tässä nykyajassa, jossa tarve samanmielisyyteen on niin suuri.

   Poista
 5. Täällä mummo 60+ Lounais-Suomen pikkukaupungista. En siis kuulu viiteryhmään, mutta älykästä ja oivaltavaa tekstiäsi on mukava lukea. Seuraan säännöllisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Kiva kuulla että mökkimaisemistakin on lukijoita. :)

   Poista
 6. Kuormituspiikki Tampereelta? En minä täällä nyt NIN usein käy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joku käy! Voisi kuvitella että täällä pyörisi espoolaisia mutta ei. :D

   Poista
 7. Luen ylipäätään kolmea blogia: tätä, salamatkustajaa ja napapiirini-blogia. Olen lukenut vuosikausia näitä kaikkia. Jonkinlaisen luonneanalyysin voisi varmaan tehdä tämänkin perusteella.  VastaaPoista
 8. Miten verottaja suhtautuu sivutoimisen bloggaajan tulonhankkimisvähennyksiin? Haaveilen sivutoimisen toiminimen perustamisesta, koska silloin voisin ilmeisesti vähentää smoothie-postauksen raaka-aineet, asupostausten vaatteet tai läppärin yrityksen tulonhankkimiskuluina, ellen saa niitä ilmaiseksi blogiyhteistöinä - vai voisinko? Noilla jutuilla kun nimittäin on myös yksityiskäyttöä... Olen jo hieman kartoittanut kirjanpitäjiä mutta en ole löytänyt sellaista, joka ymmärtäisi syvällisesti bloggaajan tuloja ja menoja. Mikä näkemys sinulla on näistä ja osaisitko vinkata hyvää kirjanpitäjää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tulonhankintakuluja saa vähentää myös ansiotuloverotuksessa, ja myös työhuonevähennys on mahdollinen. Jos sinulla on paljon tuloja blogistasi, niin teet vain niihin liittyvät vähennykset veroilmoituksessa. Omavastuuosuus siinä toki on.

   Poista
  2. Kuten anonyymi sanoi. Toiminimi on hyvä ja helppo tapa aloittaa. Mä perustin ihan osakeyhtiön koska en tiennyt mitä kaikkea tulevaisuuteen kuuluu -- enkä tietysti tiedä edelleenkään.

   Kirjanpitäjä on vaikea rasti. Hänen pitäisi ymmärtää kaikenmaailman silppuduunien alveista ja palkkioista. Toivottavasti löytyy!

   Poista
  3. Hei Katja, olen aloittamassa oman blogini ja suunnittelen juuri osakeyhtiön perustamista. Kokemusperäistä tietoa tämän kombinaation järkevyydestä on omien etsintöjeni perusteella saatavilla todella niukasti, tai sitten en osaa etsiä oikeista paikoista. Saanko siis tiedustella - ymmärrän täysin jos et halua vastata - mutta oletko bloggaajana ollut tyytyväinen osakeyhtiöön yritysmuotona? Haluaisin sen mieluummin kuin toiminimen heti alusta alkaen, mutta pelkään, että systeemi on kirjoittamisen ohella liian raskas ylläpitää, enkä pystyisikään enää kirjanpitoon suurimmaksi osaksi omin päin. Toivon hartaasti, etten astu liian suorasukaisille ja tuttavallisille vesille ja ole super röyhkeä esittäessäni tämän kysymyksen sinulle... jos niin tein, pyydän anteeksi. Kiitos joka tapauksessa jo etukäteen! Ja onnea hienon blogin johdosta! I love it! <3

   Poista
 9. Mä tykkään sun blogissa nimenomaan siitä, että teksti on pääosassa, ei kuvat. Tai parhaassa tapauksessa kuvat vain huumorilla lisähöystää tekstiä. Ei kaikkein tarvitse olla niin viimeisen päälle stailattua :) Jatka vain samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, ääni tekstisisällölle.<3 Stailia ei ole luvassa jatkossakaan mutta mä yritän vähän saada kuviin lisää terävyyttä. ;)

   Poista
 10. Täällä yksi kolmekymppinen maalaismutsi Pohjanmaalta :D Mutta kun on samaa ikäluokkaa olevat mukulat (omani tulevat tänä vuonna 7v,5v ja2v) niin samat arjen jutut kohtaa.

  VastaaPoista
 11. Ei sun kuvat huonoja ole. Ne on täynnä elämää! Eikä se naamakaan mitenkään nyrpeä (ainakaan tarhalla, kun olet jo jättänyt lapsen :D) Mä en vaan osaa siinä sanoa, että "hei mä tiedän kuka sä oot"..
  -Vakkari vuosien takaa ja 500m päästä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä vaiheessa ilme on varmaan jo sellainen lievästi paniikinomainen! Mutta päiväkodin pihassa voi moikata tuntemattomiakin ja nyt sä voit esittäytyä Vakkariksi Vuosien Takaa. :D

   Poista
 12. Mielenkiintoista! Pitääpä kuunnella areenasta ohjelma.

  Mulla onkin joskus käynyt mielessä, että vieläkö "kuljetaan samaa matkaa" parinkymmenen vuoden päästä. Eli saanko vertaistukea teiltä seuraamiltani äitibloggareilta vielä teini-iän saapuessa taloon tai lapsen muuttaessa pois kotoa ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tätä mäkin olen miettinyt. Nyt olen huomaavinani että vaikka vertaistuen tarve ei ole samalla tavalla akuutti, kyllä yhteisiä kokemuksia ja jutunaiheita löytyy isompienkin lasten äitinä. Toisaalta aikaa kirjoittaa tuntuu olevan koko ajan vähemmän kun perheenä on niin paljon tekemistä. Saas kattoa miten pitkään tämä jatkuu.

   Poista
 13. Siis voi video mutta toi teidän kuopus on iso! Mä muistan kun kävin teillä ekan kerran ja se oli saman ikäinen kuin meidän mörssäri on nyt. Eli kyllä se kasvaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on ihan iso pieni jo. :) Aika hyvä tilanne alkaa olla tän kombon kanssa, jee!

   Poista
 14. Ihmisvihaajailme :D *huutonaurua* Mulla on kans, ja asiakaspalvelutyössä on pitänyt tietoisesti opetella pitämään Se Ilme poissa naamalta, jotta minua uskaltaa lähestyä. Kotona saatan silti irvotaa edelleen. :D

  VastaaPoista
 15. Valokuvat on mielestäni olleet ihan kivoja tähänkin asti, mutta kiinnostava oisi kuulla kurssista. Itse pyysin 40v lahjaksi järjestelmäkameran jo pari vuotta sitten enkä osaa vieläkään kuin automaattiasetuksilla räpsiä, en ole saanut mentyä kurssille... Oiskohan jotain hyviä vinkkejä nettikursseihin?
  t. entinen tamperelainen nykyinen toscanalainen :)
  p.s Hassua muuten myös minä olen vuosia seurannut lähinnä vain sun ja Sadun blogeja

  VastaaPoista
 16. Eivätkö tamperelaiset ole kaupunkilaisia? ;) Mulla on PM selaimessa koko ajan auki. Ehkä se kuormituspiikki tulee täältä.

  t. tamperelainen vakilukija jo 4 vuotta

  VastaaPoista
 17. Kiitos bloggaajalle hyvistä kirjoituksista ja juuri niihin sopivista kuvista. Parin vuoden ajan olen lukenut.

  t. Nelikymppinen teinin ei-sinkku YH-mutsi Joensuusta

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...