16.12.2015

Parisuhde fläppitaululle

Anteeksi pieni blogihiljaisuus, mutta on ollut vähän kiire. Paitsi että iltaisin on kaikenlaista menoa, myös töissä on maailma saatava valmiiksi ennen joululomaa.Vuoden lopussa on aina sekä projektien että erilaisten kehityshankkeiden deadlineja samalla kun pitää miettiä seuraavan vuoden askelmerkkejä. Fläppitaulut ja post-itlaput vain rapisevat, kun tiimin kesken etsitään tekemiselle suuntaa.

Tänään eräässä kehityssessiossa tuli mieleen, että suurin osa työelämän harjoituksista toimisi myös parisuhteessa. On oikeastaan aika outoa, että parisuhteen kehittämiseksi ei kukaan tee juuri mitään konkreettista työtä, vaikka kyseessä on helposti isoin elämän mielekkyyttä ja hyvinvointia tarjoava palikka.

Katsotaanpa.

1. Ensinnäkin erilaiset tiimin kesken tehtävät persoonallisuustestit antavat eväitä ymmärtää työkavereita: millaisia kollegoiden työtavat on ja miten  jengi motivoituu. Olisi tietenkin ihan älyttömän hyvä tunnistaa myös elämänkumppanistaan näitä piirteitä.

Parisuhteessa itsensä ja toisen ymmärtäminen on oikeastaan vielä olennaisempaa kuin töissä. Miksi helvetissä se laittaa aina puulastan astianpesukoneeseen? Samasta syystä kun se laittaa diesel-tankkiin bensaa ja heittää avaimet roskikseen kun piti heittää roskapussi. Miksi se vänkää joka asiasta? No ehkä siksi että keskustelukumppanina on toinen lyhytpinnainen vänkääjä.

2. Jos taas halutaan kartoittaa parisuhteen nykyistä tilaa ja etsiä yhteisymmärrystä siitä, missä mennään, pitää päästä perille perheen puheenaiheista. Metodi on hyvin konkreettinen ja yksinkertainen: ei muuta kun seinälle kolme isoa paperiarkkia jotka otsikoidaan seuraavasti:
 • Mistä asioista parisuhteessamme puhutaan?
 • Mistä asioista pitäisi puhua enemmän?
 • Mistä asioista ei puhuta ollenkaan?
Sitten kumpikin täyttää omat näkemyksensä oikean otsikon alle. Voisin kuvitella, että suurimmat yllätykset piilevät parisuhteessakin asioissa, joista ei puhuta. Kuten siitä, epäkohdasta miksi muka en enää voi vaatia Koti-inisnööriä tuomaan iltapalavoileipää sohvalle vedoten siihen, että olen juuri synnyttänyt.

3. Ongelmanratkaisussa taas auttaa helppo seulontatekniikka: kumpikin kirjoittaa lapuille parisuhteen kehityskohtia ja laput laitetaan seinälle. Sitten molemmat saavat kolme ääntä, jotka saa antaa omasta näkökulmastaan tärkeimmille / pikaisinta parannusta vaativille asioille. Tämä voisi toimia myös koko perheen kanssa, mutta kannattaa varoa kersojen liittoutumista.

Saattaa tietysti olla, että tässäkin neutraali fasilitaattori olisi ihan tarpeen. Voihan nimittäin käydä niin, että harjoitusten jälkeen on aattona ihan legendaarinen riita päällä ja sitä voikin ryhmäytyä ihan keskenään glögilasin kanssa jonnekin sohvannurkkaan pohtimaan, olisiko jokin ammattimainen terapeutti jo välipäivinä auki.

Kokeilkaa jos uskallatte!

8 kommenttia:

 1. Täytyy myöntää, että olen itsekin pohtinut tätä monesti. Lähinnä siitä näkökulmasta, että kun toisella on kaikenlaista monipäiväistä teambuildingia maaseutumaisemissa ja toinen joutuu samaan aikaan kotona aika äärirajoille, että voittaako se duunila siinä nyt sittenkään niin kovin paljon? (Siis näin vähän kärjistettynä...) Ja että eikö olisi duunilakuvioillekin hyväksi, jos annettaisiin aikaa ja mahkuja myös perhe-yt:lle? On käynyt mielessä sellainenkin, että sen sijaan, että on työillallisia tyyppien kanssa, joita muutenkin näkee sen yhdeksän tuntia päivässä, voisi lähettää tyypit kotiin hoitamaan iltavuoron ja kustantaa puolisot hyvään ravintolaan.

  Peukutan sun ideaa, mutta toisin tähän myös sellaisen näkökulman, että ne kehut tarvii myös tällätä post iteille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, totta - parisuhteessakin tarvittaisiin parin päivän vetäytymisiä mukaviin saaristokohteisiin, jossa olisi kivoja tehtäviä (tästähän tulee ihan bisnesidea). Ja ehdottomasti myös keket mukaan jossa käydään läpi tavoitteet ja onnistumiset. :)

   Poista
  2. Parisuhdeleirejä taidetaan jo järjestää jos jonkinlaisia, mutta niiden miinuspuolia lienevät:
   a) leimautuminen parisuhdeTERAPIAleireiksi, eikä kukaan sellaiselle huvikseen halua lähteä (vaikka todellisuudessa varmaan monet ovat ihan vaan parisuhdehyvinvointileirejä)
   b) että kukaan ei maksa päivärahaa ja matkoja, vaan päin vastoin laskuttaa pariutumistehtävistä osallistujilta.

   Minä olen kyllä jo aikaa sitten esitellyt tämän persoonallisuustesti-idean ja se tuotti oikein hyvää keskustelua. Vaikkeivät nuo tuollaiset Myers-Briggs-testit tietenkään koskaan tieteellisen tarkkoja ole, oli ihan avartavaa todeta, että ihan OIKEASTI vaan katsomme maailmaa kovin eri tavalla. (16personalities.com totesin hyväksi)

   Nuo seuraavatkin kohdat houkuttavat, mutta kenties säästän ne johonkin muuhun ajankohtaan kuin tähän maailma-valmiiksi-ennen-vuodenvaihdetta -hässäkkään.

   Poista
  3. Ei leirille tai terapiaan vaan hiihtelemään ja kiipeilemään ja mitä näitä nyt on. Niin että kunnolla adrenaliinia vereen, eihän sitä ruuhkavuotinen muuten hereillä pysy. Voihan reissun ja tekemisen itsekin järjestää, mutta kuka sen koutsin paikalle hommaa tai kustantaa? Ruuhkavuotinen tosin nukahtaa aika pian koutsin esiteltyä itsensä, joten enpä tiedä miten tarpeen se on ... ;)

   Poista
 2. Arvaas mitä. Me panostetaan parisuhteeseen viettämällä yö kylpylähotellissa ennen joulua. Siis ilman (ranskaksi SANS) lapsia. En ehkä ota fläppitaulua mukaan, mutta saatanpa napata tästä tekstistä muutaman keskusteluidean sinne hammamiin ;) Erinomaisia ajatuksia taa, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa kiva nähdä ukkosi ilme kun kaivat rentouttavan span jälkeen parit postitit kassin pohjalta ja alat vetää tiimipalaveria. :D

   Poista
  2. Juuri näin! Olenhan yllätyksiä täynnä.

   Poista
 3. Minulla on tapana lopettaa parisuhdetta käsittelevien tekstien lukeminen heti, kun törmään sanaan "työ" tai ilmaisuun "tehdä töitä" [parisuhteen eteen].

  Ei jumaleissön, mä teen töitä ihan tarpeeksi muutenkin. Siinä vaiheessa, kun joudun tekemään töitä vielä parisuhteenkin eteen... no, sit se on varmaan heippa. :D

  "Työn orjat sorron yöstä..."

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...