5.11.2015

Säästöt, jotka eivät ole säästöjä

Puuh puuh, meneillään on kuntapolitiikan hikisin kuukausi. Budjetti. Koska taloustilanne on mikä on, käsittelyssä on taas vaihteeksi leikkauksia.



Lisämaustetta antaa hallitus. Kuten jo keväällä ranttasin, hallitus todella on rajaamassa päivähoito-oikeutta ja suurentamassa ryhmäkokoja. En kannata kumpaakaan, edelleenkään, mutta nyt enää ymmärrä, miksi näitä on ylipäätään lähdetty ehdottamaan.

Nimittäin perustavanlaatuinen ongelma on se, että hallituksen laskemat säästöt jäävät käytännössä vaatimattomiksi. 

Miksi?

Koska tilat. Espoossa päiväkotitilat eivät suurimmaksi osaksi yksinkertaisesti jousta suurentuvien lapsiryhmien mukaan. Toisin sanoen päiväkodit ovat täynnä. Paloturvallisuusmääräykset, huoltotilat ja ilmastointi on mitoitettu tietylle jengimäärälle, tilaan ei saa tunkea enempää ihmisiä kuin on suunniteltu.

Toiseksi, päivähoidon rajauksen kustannuksia ja vaikutuksia eivät Espoon (eivätkä ilmeisesti minkään muunkaan kaupungin) varhaiskasvatuksen virkamiehet ole kyenneet laskemaan. Kaikkia toteuttamiseen vaikuttavia tekijöitä ei ole tarkkaan tiedossa, sillä keskeneräinen laki on yksinkertaisesti nykymuodossaan aivan liian epäselvä. Rajaukset 20 tuntiin viikossa eivät lisää päivähoitopaikkoja tai merkittävästi muuta hoitajatarvetta.

Oma kysymyksensä on vielä rajaamisesta johtuva hallinnollisen työn lisääntyminen. Työelämä voi olla hyvinkin pirstaleista. Tarvitaan valvontaa, muutoksenhakujen käsittelyä ja oikaisuja. Kuinka paljon?

Säästöä saataisiin oikeastaan vain siitä, että subjektiivinen päivähoito-oikeus vietäisiin kokonaan tietyiltä perheiltä, mutta se olisi äärimmäisen hölmöä. Paremmin tässä toimiikin porkkana: Espoo on tällä valtuustokaudella lisännyt päivähoitoa kevyempää kerhotoimintaa ja avoimia päiväkoteja sekä niistä viestimistä hyvällä menestyksellä.

TL;DR-versio: Konsulttien tekemissä laskelmissa on ongelmana se, että paperilla joku voi näyttää hyvältä, mutta käytännössä homma sitten vesittyy, joko osittain tai täysin. Laki onneksi asettaa vain minimitason, joten kunnissa voidaan tehdä valintoja* - ole siis yhteydessä n-y-t sekä virkamiehiin että puolueesi puhikseen.

Helsinki teki jo päätöksen, että nykyisellä mallilla jatketaan ja tavoitteena on ajaa Espoossa samaa. Varhaiskasvatusjaostossa nykyisen ryhmäkoon säilyttämisen takana olivat jo kaikki ryhmät. Jee!

Hemmetti. Jos tämä onnistuu, koko keikka on sittenkin ollut vaivan arvoinen.

*En erityisemmin pidä tällaisesta kunnallisesta vapaaehtoisuudesta, koska tykkään kovasti tasa-arvosta (varsinkin lasten mahdollisuuksissa) ihan ideologisista syistä. Mutta nyt tehdään mikä voidaan.

27 kommenttia:

  1. Mua on _niin_ ahdistanut toi ryhmäkokojen kasvattaminen. Kiitoskiitoskiitos siis tästä viestistä, että niitä ei sitten ehkä kasvatettaisikaan. Koska toi päätös tehdään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ainakin mun ja Koiviston Jannan esitys lähti ihan yksimielisenä (kukaan ei vastustanut) lautakuntaan. Hirveän vaikea on Espoon jättää tää tekemättä kun helsinki jo linjasi pitävänsä molemmat nykytilassa. Mutt tässä marraskuun aikana ratkennee.

      Poista
  2. Oisko muuten herkullinen tilanne, jossa suurin osa Suomen kunnista (ja varsinkin suuret kunnat) tekisi päätöksen olla kasvattamatta ryhmäkokoja, koska se ei toisi säästöjä vaan lisäisi vain hallinnollista taakkaa?! Heheh, oikein odotan mitä nämä hallituksen norminpurkajat ja säästöjen hakijat tähän sanoisivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olishan se. :) Mutta katsotaan nyt miten toi hallitus tuossa rimpuilee vai onko meillä uudet vaalit.

      Poista
  3. Mä jotenkin odotan, että hallitus sekoilee riittävän paljon ja meille tulee uudet vaalit. Vaikka se hidastaa tärkeitä päätöksiä, niin luulen että se on loppu tuloksen kannalta parempi. Tämä nykyinen hallitus on jotai ihan käsittämätöntä. Muutoksia tarvitaan, mutta ei nykyisen hallituksen kaavailemia. Mut onneksi hallitus näyttää tuhoavan itse itsensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, paljon helpompiakin leikkauksia on nämä eivät istu kenenkään oikeustajuun. En osaa päättää ovatko ne tyhmiä, ilkeitä vai vain ajattelemattomia.

      Poista
    2. Leikkauksia voidaan tehdä vain sieltä minne rahaa jaetaan. Silti en hyväksy ryhmäkokojen suurentamista ollenkaan, vaan pitäisi nostaa maksukykyisten maksuja.

      Poista
    3. Mut on yllättänyt se miten paljon rahaa jaetaan muuallekin kuin peruspalveluihin. Ja tähän vaikka #talvivaara...

      Poista
  4. Kannattaa käydä allekirjoittamassa tämä kansalaisaloite (ei ole sama kuin adressi aikasempaa, vaan tärkeämpi!): https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1634
    Vielä tarvitaan nimiä! Asia on tärkeä!

    VastaaPoista
  5. Suosittelen lämpimästi myös että jokainen ketä aihe koskettaa edes välillisesti kävisi allekirjoittamassa Vain kaksi kättä-työryhmän kansalaisaloite varhaiskasvatuksen lapsiryhmien henkilöstömitoituksesta ja ryhmäkoosta kansalaisaloitteen no. 1634. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1634

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho mitäs tää tabletti sekoilee :D Siis kävisi allekirjoittamassa kansalaisaloitteen 1634 ��No asia varmaan tuli kuitenkin selväksi ;)

      Poista
  6. Tätä asiaa on hankala kommentoida mitenkään tai yrittää vaikuttaa, koska päiväkotien ryhmän kokoa ei saa selville muuten kuin soittamalla kyseiseen päiväkotiin. Päiväkodit ja ryhmät täytetään 104 % ja jokainen yli 4-vuotias pienten ryhmässä suurentaa ryhmän kokoa, samoin kuin jokainen lapsi, joka on paikalla vain vaikka kolmena päivän viikossa tai lyhyemmän ajan.

    Yritin muutama vuosi sitten selvitellä lähialueen päiväkotien ryhmien kokoa ja pyysin tietoa alueen vastaavalta sähköpostitse. En saanut tietoa ja kyselyäni epäiltiin "Miksi haluat tietää?" Selitys siitä, että olin lapsen vanhempi ja halusin tietää päiväkodin koon ja lapsien määrän ei ollut riittävä peruste.

    Päädyin puhelimeen ja sain alueen yhden päiväkodin johtajalta selville yhdellä soitolla sekä hänen päiväkotinsa että kaikkien alueen päiväkotien ryhmäkoot tarkkoine henkilömäärineen.

    Tilanne näyttää olevan edelleen sama, päiväkotien sivuilta ei saa mitään tietoa edes siitä, kuinka suuri päiväkoti on, esim. onko lapsia 20 vai 160. http://www.espoo.fi/fi-FI/Paivahoito_ja_koulutus/Paivahoito/Paivahoidon_toimipaikat/Kunnalliset_paivakodit

    En ymmärrä tätä tiedon pimittämistä lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varhaiskasvatuksesta vastaavat virkamiehet antavat paremmat vastaukset siitä, kuinka moneen päiväkotiin käytännössä mahtuu lisää lapsia jos laki menee tällaisenaan läpi. Mutta jos olet espoolainen ja kokoomuksen äänestäjä, kannattaa laittaa viestiä Pia Kaumalle ja vaatia inhimillisyyttä - täällä kun kokoomus päättää kaikesta.

      Poista
  7. Mä olen todella iloisesti yllättynyt, että kuntatasolla järki näyttää voittavan, ainakin paikoitellen. Omaan päähäni ei ole millään mahtunut, että miten tuossa oikeasti juurikaan säästetään ja miten systeemiä järkevästi pyöritetään ja valvotaan. Onneksi perheemme ei enää kuluta päivähoitopalveluja, mutta jos kuluttaisi, niin aika usein oltaisiin lippulappusta, anomusta ja selvitystä kiikuttamassa byrokratian rattaisiin. Nimimerkillä akateeminen pätkä/silpputyöläinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, mulla oli tässä pitkä pätkätyöjakso ja olisipa ollut kiinnostavaa arvailla ja raportoida sitä päiväkotitarvetta! Muistaakseni Lappeenrantakin on jo ilmoittanut että eivät tätä minimiä toteuta.

      Poista
  8. Meillä on omakohtaisia kokemuksia siitä, miten liian iso ryhmäkoko voi vaikuttaa lapsen hyvinvointiin ja persoonaan. 4-vuotias lapsemme ei sopeutunut isoon 28 lapsen päiväkotiryhmään, vaan oireili monin tavoin. Lopulta päiväkodissa nostettiin kädet ylös ja ohjattiin eteenpäin psykologille. Meissä vanhemmissa heräsi kuitenkin vastarinta: emme tunnistaneet lastamme käytöshäiriöiseksi emmekä halunneet leimata häntä ongelmaiseksi lapseksi niin helpolla.

    Siirsimme yksityiselle, ryhmäkoko tippui huomattavasti. Ja arvaatte varmaan loput? Kaikki oireilu loppui kuin seinään. Miettikää minkälainen byrokratiaruljanssi siitä olisi tullut, jos lapselle olisi lähdetty etsimään diagnoosia turhaan.

    Nyt sitten vuorostaan jännätään pätkätyöläisenä, että saako lasta pitää yksityisellä hoidossa, jos työt yhtäkkiä minulta loppuisivat. Olisimmeko oikeutettuja enää yksityisen hoidon tukeen? Kyllä nyt on pistetty työssäkäyvät vanhemmat ahtaalle, en voi muuta sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta subjektiivisen päivähoidon rajauksesta ei tosiaan ole vielä mitään käsitystä. :( Olen katsonut asiakseni puhua nimenomaan työssäkäyvien vanhempien suulla, koska heitä ei tunnuta ajattelevan näissä leikkauksissa yhtään.

      Poista
  9. Ja vaikea arvata, minne espoolaiset lastentarhaopettajat, ne viimeisetkin pätevät, haluavat syksyllä töihin, jos Espoo ei pidä ryhmäkokoja ennallaan.

    VastaaPoista
  10. Hei! Saisiko sinun kauttasi vietyä aloitetta eteenpäin, että Suurpellossa sijaitsevaan Opinmäen päiväkotiin tulisi myös avoin päiväkoti (joka sinne siis on suunniteltu, mutta nyt syystä tai toisesta jäänyt toteutumatta)? Kiitos jo etukäteen!

    VastaaPoista
  11. Jokainen lasten kanssa työskentelevä,niin päiväkodissa kuin koulussa,tietää,millaisia seurauksia liian suurilla ryhmillä on lapsen kasvun ja kehityksen kannalta.Ja tämä on ollut tiedossa jo vuosia!Kun samanaikaisesti kuolussa on vähennetty,ja edelleen vähennetään opetustyötä tukevan henkilökunnan määrää (luokka-avustajat,psykologit,kuraattorit) niin on todella väärää "säästöä".Kun olen tehnyt työtä lastenpsykiatriassa olen myös nähnyt niitä seurauksia,joita ei millään rahalla voi korjata.Tämä näin lyhyesti.Asiasta voisi ,ja olisi syytäkin,keskustella laajemmin ihan julkisuudessa.Ihmettelen,miksi alan asiantuntijat ovat pysyneet hiljaa eikä asia näytä kiinnostavan myöskään mediaa.Mukavaa syksyä sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Liian harva tietää, että kaikista arvokkainta kasvatusta on nimenomaan varhaiskasvatus. Sen puutetta ei tutkimusten mukaan saa kirittyä millään myöhemmällä koulutuksella. Samaa sinulle!

      Poista
  12. Osaatko sanoa, koska päätös Espoo-lisän poistamisesta/jatkamisesta tehdään? Itsellä se tilanne, että työpaikalle pitäisi pian ilmoittaa, jatkanko hoitovapaata vai en ja tuo tieto on oleellinen itselle, koska ilman lisää ei kertakaikkiaan ole varaa jäädä enää kotiin :(

    Ja toinen kysymys, koska toinen lapseni on erityisherkkä, niin päiväkotiin vieminen hirvittää hänen kohdalla, myöhemmin toki, mutta näin pienenä en koe sitä hänelle hyväksi ratkaisuksi. Voinko siis palkata yksityisen hoidon tuella vaikka äitini hoitamaan lapsiani, jos menen töihin? Olenkohan ymmärtänyt oikein, että yksityisen hoidon tukea tulee melkein 1200 euroa kahdesta lapsesta, siis kelan lisän kanssa. Kiitos, jos jaksat ja ehdit vastata erityisesti tuohon ekaan kysymykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä samassa syssyssä kaikki päätökset tehdään, mutta ei poistoa ole kukaan esittänyt, rajausta vain. Yksityisen hoidon tukea saa kunnan hyväksymälle hoitajalle - kannattaa tsekata täältä lisätiedot, sivun oikeassa laidassa on linkki tukimääriin. Myös perhepäivähoito voisi olla teille hyvä vaihtoehto, sääli vain että perhepäivähoitajia on niin vähän!

      Poista
    2. Eli siis tämän kuun puolella pitäis päätökset olla valmiina? Itsellä siis 2 v lapsi, joten koskee meitä tuo rajauskin. Kiitos linkistä, täytyy tutkia.

      Poista
  13. Kunnathan voivat jatkossakin,mikäli olen oikein ymmärtänyt,päättää siitä,mihin rahansa käyttävät.Eli se on ihan kuntien-ja kaupunginvaltuustojen päätettävissä annetaanko rahaa päiväkodeille ja kouluille niiden tarvitseva määrä.Siis mm.henkilökuntaan ja ryhmäkokoihin ja eritysavustajiin ym.liittyen.Ne valtuustot,jotka näkevät vähän pidemmälle,eli satsaavat rahaa näille sektoreille,saavat rahansa moninkertaisesti takaisin pienentyneillä sosiaali-ja lastensuojelu,sekä lasten.ja nuorisopykiatrisen hoidon kustannuksilla.Espoossa istuu valtuustossa,tai ainakin ennen on istunut,arvostettu ja pitkän linjan lastenpsykiatri Fredrik Ahlmqvist.Mitähän mieltä hän on näistä kaavailuista?

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...