29.11.2015

Pipari-Finlandia

Tämänvuotisen Pipari-Finlandian ehdokkaiksi pyrkii neljä ansiokasta teosta. Teoksia yhdistää poikkeuksellisen terävä yhteiskunnallinen kantaaottavuus, repivä modernismi ja rajojen rikkominen.

Ehdokkaat vasemmalta: Porsas-Kampelan Ajatus, ylhäällä "Moni Kakku Päältä Kaunis",
alhaalla "Sämpylä" ja oikealla "Mies-pi-pari".1. "Porsas-Kampelan Ajatus"

Kahdella perinteisellä muotilla on saatu aikaa tämä hätkähdyttävän kantaaottava teos, jossa punnitaan sekä eläinten oikeuksia että evoluutiota. Mikä on enää normaalia, jos porsaan silmät ovat samalla puolella päätä ja saparon tilalla maksa. Tuomaristo kiittää myös tunneilmaisun monipuolisuutta: onnellisuudesta haaveileva hybridi vaikuttaa ulkopuoliselta jopa omissa ajatuksissaan.

2. "Moni Kakku Päältä Kaunis"

Tässä puhuttelevassa piparissa, jossa itse piparia ei juuri näy helmien ja kuorrutekerroksen alta, on nähtävissä ulkonäkökeskeisyyden kritiikkiä. Modernissa aitousharhassa halvalla sokerilla luodulla ulkonäöllä on suurempi rooli kuin maulla. Teoksella on haluttu nostaa esille myös globaalin maailmantalouden ristiriita, jossa otetaan mieluummin överit kuin vajarit.

3. "Sämpylä"

Tuomaristo halusi nostaa kärkiehdokkaiden joukkoon myös tavanomaisista piparimuodoista poikkeavan sämpylää parodioivan teoksen. Leipuri alleviivaa röyhkeästi ajatusta, jossa piparia pitäisi kohdella tasa-arvoisesti aamiaissämpylän kanssa, nehän eroavat vain hieman mausteiltaan. Lisäksi intertekstuaalinen viittaus Kiantoon on selkeä. Punainen viiva symboloi myös ajokieltoa osoittavaa liikennemerkkiä, jota teos uhmaa ajamalla piparikoventiota väärään suuntaan.

4. "Mies-pi-pari"

Pipari-Finlandiassakaan ei voi ohittaa ajankohtaista keskustelua seksuaalivähemmistöjen oikeuksista. Elämän uunissa yhteen kasvaneet piparkakkupojat ovat kuin samasta muotista, pukeutuneet samanlaiseen kultanappiseen univormuun viestiäkseen liitostaan mutta myös yhtenäisestä poliittisesta rintamasta. Koskettavassa teoksessa ei unohdeta yksilöllisyyttä: meillä kaikilla on puutteemme. Vaikka käsi murenee, ote säilyy.

Poikkeuksellisen kovatasoiseen Pipari-Finlandiaan voi ilmoittaa lisää hämmentäviä ja puhuttelevia teoksia instagramissa hashtagilla #piparifinlandia.


6 kommenttia:

 1. Ääni teokselle Moni kakku päältä kaunis.

  VastaaPoista
 2. Huikea! Äänestän sämpylää, tuo intertekstuaalinen viittaus on niin vahva.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos päivän nauruista :D Ihanan intelektuellia huumoria ajankohtaisella vivahteella varustettuna - täydellisyyttä!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...