26.11.2015

Leffassa: Onnelin ja Annelin talvi

Kävimme viime viikonloppuna leffassa katsomassa Onnelin ja Annelin talven (S). Ikärajaa ei ole, mutta moni on kysellyt, sopiiko leffa oikeasti perheen pienimille.

Kuva: Finnkino
Nähdäkseni tämä todella on koko perheen leffa (muistan - ja Snadikin muistaa - elävästi kun erehdyin pitämään Paddingtonia koko perheen elokuvana). Juoni on seuraavanlainen:

"Parhaat ystävykset, Onneli ja Anneli, ovat kaksi tavallista pikkutyttöä, ehkä vain vähän onnellisempia kuin useimmat muut, koska heillä on satumainen mahdollisuus asua kahdestaan omassa talossaan. Eräänä joulukuisena iltana heidän ikioman talonsa pihaan ajaa pieni, tuskin kenkälaatikon kokoinen auto, josta nousee ulos pikkuruinen Vaaksanheimon perhe. Vaaksanheimot ovat joutuneet kodittomiksi koska maantiejyrä on hajottanut heidän kotitalonsa. He muuttavat väliaikaisesti Onnelin ja Annelin nukkekotiin asumaan, mutta pian selviää, että kaikilla isoilla ihmisillä ei olekaan hyviä aikeita Vaaksanheimojen suhteen. Tarinan salaperäisten yhteensattumien taustalla on tälläkin kertaa hyväntahtoinen rouva Ruusupuu."

Juonenkuljetus on aika rauhallista (osin jopa pitkäveteistä, mutta kasi veetä ei tuntunut haittaavan) ja Vaaksanheimojen kämppäongelma on helposti ymmärrettävissä. Leffaa ei siis tarvitse tulkata nelivuotiaalle yhtään.

Pelottavia/jännittäviä kohtauksia on vain muutama, mutta niistäkin selvittiin kuiskimalla. Herkälle lapselle voi jo etukäteen avata juonta, jotta jännitys ei kasva liian suureksi ja usko onnelliseen loppuun säilyy. Katsomiskokemusta auttaa, että kauhumusiikkia ei ole. Leffan pahiskin oli ajattelemattomuuksissaan aika harmiton.

Rakastan Marjatta Kurenniemen Onnelia ja Annelia ja jäin miettimään, että tarina on loppujen lopuksi aika uniikki: jollain kummallisella tavalla sekä traaginen (vanhemmat eivät huomaa että tytöt ovat poissa) ja ihana (oma talo!). Hahmotkin ovat moniulotteisia. Hemmetti, käsikirjoitus voisi olla jopa vientituote! Olisi kiinnostavaa nähdä, mitä ison budjetin elokuvastudio tästä taikoisi.

Suosittelen siis: helppo katsottava pientenkin kanssa, joskaan ei vedä vertoja ekalle. Suurin ongelma on popkornin annostelu.

Ja sitten vielä viikonlopun leffavinkki vähän isommille: Kino Tapiolassa menee ensi sunnuntaina Studio Ghiblin (Totoro, Henkien kätkemä) Tyttö ikkunassa. Rakastan paitsi Kino Tapiolaa (pieni ja tunnelmallinen elokuvateatteri, jossa mainokset eivät kestä puolta tuntia eivätkä äänet ole täysillä), myös Ghiblin tuotantoja (tästä samasta traagisuussyystä), joten tämä 12-vuotiaan tytön kasvutarina kiinnostaa kovasti. Yritän päästä katsomaan tämän Skidin kanssa, jos suinkin ennätän.

4 kommenttia:

 1. Kiitti vinkistä !
  En olekaan pitkään aikaan käynyt Kino Tapiolassa. 90-luvulla se oli mun vakkari leffateatteri kun asuin Matinkylässä ja Soukassa ja silloin ei ollut vielä Ompun ja Sellon isoja teattereita... Mentiin usein miehen kanssa "suoraan töistä" sinne leffaan.
  Parhaimmillaan oltiin katsomassa jotain leffaa suurin piirtein kahdestaan. Mikäs se parempaa vastarakastuneille. Oi niitä aikoja... ! =)

  Nyt vois yrittää ehtiä miehen ja nuorimmaisen 12 v tytön kanssa mennä katsomaan tuon leffan, kun kaikki olemme Ghiblin ja Miyasakin suuria ystäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kino Tapiola on niin sympaattinen! Siinä on myös hyvä sushiravintola vieressä jos 12v tykkää. ;)

   Poista
 2. Pitääpä saman tien kysyä, millainen eka Onneli ja Anneli on? Onko miten jännittävä? Olen harkinnut leffan ostamista joululahjaksi 3,5-vuotiaalle, joka on nähnyt trailerin varmaan sata kertaa. Mistään ei kuitenkaan sellaista arviota löydy, minkä ikäisille tämä sopii. Itsekin rakastin lapsena Onneli ja Anneli-kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Media-avain julkaisee elokuvista ikäsuosituksia ja arvioita perheiden näkökulmasta, kannattaa kurkata www.media-avain.fi.

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...