11.9.2015

Viikkorahaa vai lapsityövoimaa?

Skidi on alkanut ymmärtää rahan päälle. Vaihdantatalous alkoi konkretisoitua, kun hän maksoi muutaman kerran kahvilaostoksensa itse. Lompakko tyhjentyi eikä sinne tullut mistään lisää rahaa.Breaking.

Ipana lähestyikin meitä hyvin neuvottelevalla asenteella ja kysyi, miten voisi saada lisää rahaa.

Pystyin vain vaivoin peittämään naamalleni leviävän mairean hymyn. Jes. Vihdoin innokasta työvoimaa, joka ei osaa kyseenalaistaa tehtävien ja palkkioiden mittasuhteita tai minimipalkkaa, sunnuntailisistä puhumattakaan.

Säännöllistä viikkorahaa meillä ei tipu, koska perustuloon oikeuttavia menojakaan ei ole. Leffat, puhelinlaskut, vaatteet ja pop cornit maksetaan kyllä - muusta pitää tulla kysymään erikseen. Toistaiseksi haluan myös tietää, mihin rahaa käytetään, ja jos jotain isompaa säästötavoitetta löytyy, asia voidaan nostaa uudelleen käsittelyyn.

Näillä spekseillä ylimääräistä rahaa saa työstä. Mutta mistä työstä sitä voisi maksaa?

On tiettyjä juttuja, joita kuuluu tehdä siksi, että elää tässä perheessä. Vaatteet on laitettava naulakkoon, vessapaperirulla on vaihdettava uuteen ja pöydän kattaminen ja astioiden korjaaminen kuuluu normaaliin ruokailuun.

Sitten on asioita, joista maksamme jo siivoojalle. Ja tietyistä palveluista vastaamme me vanhemmat ihan ilmaiseksi.

Mitkä ovat niitä asioita, jotka kuuluvat meille vanhemmille? Tulin siihen tulokseen, että meillä on asioita, jotka eivät kuulu kellekään.

Haluaisin, että joku pumppaisi pyöräni kumit.
Niskahieronta on aina tervetullutta.
Kukat arvostaisivat varmasti säännöllistä kastelua.
Ja oi jos joku muu opettaisi Snadin pyöräilemään.

Päädyin kuitenkin yhteiskuntasopimuksessamme ehdottamaan sämpylöiden leipomista viikonloppuisin ja pieniä ompelutöitä, joita ei tee meillä kukaan.

Ja toivottavasti saamme tämän sopimuskierroksen pulkkaan ennen kuin se keksii, että käytän blogielantoni ansaitsemiseen aineksia hänen elämästään ja iskee korvausvaateen koko kahdeksasta vuodesta, korkojen kera. Että jos tämä blogi on joku aamu pimeänä niin käräjäoikeudesta tavoittaa. Lasten ay-juristin puhelua odotellessa.

17 kommenttia:

 1. Teillä ei vielä ole käsite lapsilisä tuttu? Minua on jo vuosia uhkailtu käräjäoikeudella, koska olen varastanut lapsilta lapsilisät enkä edes ole kuulemma hankkinut rahoilla mitään järkevää!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvänen aika, täytyypä pitää tämä salaisuus visusti piilossa! En ole ihan varma haluaisinko tietää, mikä olisi ollut lapsilisien "järkevää" käyttöä.

   Poista
 2. Heh �� Jäämme odottamaan!

  VastaaPoista
 3. Heh, meillä on ollut ihan ansaitsematon viikkoraha silloin kun tenava oli ekaluokkalainen. Nyt vanhempana viikkorahassa on ansaitsematonta enää se sama muutama euro jonka hän nettosi silloin, isompaa viikorahaa varten tulee olla huone siistinä ja kohtuullisesti osallistuttu kotitöihin. Meillä kun ei sitä siivojaa käy niin kaikille kyllä riittää hommaa, rastilista antaa inspiraatiota ja helpottaa seurantaa.

  Ansaitsematon viikkoraha toimi hyvin siinä että jos lapsen teki mieli jotain pientä kaupasta niin se mankuminen loppui yleensä aika lyhyeen jos ehdotti omien rahojen käyttöä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin! Omien rahojen käyttäminen tuntuu huomattavasti vaikeammalta.

   Poista
 4. Meillä on jääkaapin ovessa insinöörin tekemä exeltauluuko. Siihen on hinnoiteltu hommat 10, 20 ja 50 centtiä. Hommia on parikymmentä erilaista postintuonnista pöydänkattamisen kautta roskienvientiin. Kun on homman tehnyt merkataan rasti oikeaan sarakkeeseen. Palkkapäivä on sitten aina sopivin väliajoin.

  Hommia ei voi olla tekemättä sen perusteella ettei huvita tai tarvii rahaa, vaan jokaisella on vastuu osallistua arjen pyörittämiseen. Mutta tulotasoon voi vaikuttaa tekemällä extraa. On toiminut erittäin hyvin. Ja opettanut lapsia hahmottamaan työn rahan ja toimeentulon suhdetta.

  Perus asiat ja yhteiset tekemiset maksetaan ihan normina. Nämä rahat ovat omiin extra menoihin. Eikä muuta viikkorahaa ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, excelit ovat ratkaisu kaikkeen! <3 Meidän ehkä pitää avata nykyinen kotityöexcel ja lisätä siihen ipanat!

   Poista
 5. Meillä maksetaan lehtokotiloiden keräämisestä, 10 centtiä/kotilo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Nyt tiedän kuka keittää seuraavan espanjansiruetanan!

   Poista
  2. Tää tulis kalliiks meillä, tunnissa kun kerää helposti sen sadasta kahteen sataan kotiloa, vaikka joka päivä jos ei kauhean kuivaa ole :D

   Poista
 6. Kauluspaitojen silistyksestä olen itse saanut rahaa :) Ja meillä maksettiin hyvistä koetuloksista. 8sistä sai 10markkaa ja 10:stä sai 20 markkaa. Alle kasista ei saanut mitään. Mua ainakin motivoi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyviä vinkkejä! Silitystä meillä ei kyllä tee kukaan. Ja tosiaan kokeet - olin täysin unohtanut että niistäkin voisi palkita. Tajuaakohan kersa sen itse jossain vaiheessa...

   Poista
  2. Meillä ei kokeista palkita mutta hyvästä todistuksesta on mahdollista saada bonareita. Kokeista palkitseminen johti ainakin meidän kersojen temperamentilla to-del-la nykivään opiskeluun, puolivuosittaiseen numeroon he jotenkin hahmottavat että se on se koko vuoden työskentely mikä vaikuttaa.

   Poista
 7. Hei tää oli hauska kirjoitus, toi loppukaneetti varsinkin :D meillä ei nuo raha-asiat ole vielä ihan ajankohtaisia ku pikkutyypit on 2v ja 1kk mutta hyviä vinkkejä löytyi mitä laittaa korvan taatte :)
  //JenniHL

  VastaaPoista
 8. Meillä maksetaan imuroinnista, saunan/ vessan pesemisestä sekä muista extrahommista, jotka äitiä ei yhtään huvita :D Tiskikoneen tyhjennys/ täyttö, oman huoneen siivous ja muut pienet arkihommat taas kuuluu kaikille, joten niistä ei makseta.

  VastaaPoista
 9. Ehdota Skidille että perustaa blogin siitä miten yli kolmekymppinen projektimutsi kesytetään. Voitte sitten kumpikin ansaita toistenne kustannuksella ;) Minä ainakin lukisin, olisi nimittäin riemastuttavaa kuulla tarinoiden molemmat näkökulmat.

  VastaaPoista
 10. Meillä maksetaan yhdessä sovitun hinnaston mukaisesti tiskikoneen tyhennyksestä ja -täytöstä, pyykkien viikkaamisesta, roskien viemisestä, haravoinnistä jne. Kun on kerännyt 5 € täyteen (taulukko jääkaapin ovessa), on palkkapäivä :) Lapset 9 ja 10v. Viikkorahaa ei ole, sillä "makaamisesta ei makseta".

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...