2.9.2015

Riesana lapsen migreeni

Skidille on siunaantunut geeniarvonnassa musta pekka: molemmilta isoäideiltä löytyvä migreenitaipumus.



Kohtaukset alkoivat muutama vuosi sitten, mutta kun ymmärsimme, mistä on kyse, taipumuksen kanssa elämiseen on löydetty säännöt. Migreeni ei siis iske kovin usein.

Olimmekin vähän ruosteessa, kun kohtaus hiipi aivan puskista tänä aamuna. Aamukiireessä emme tajunneet, että sekavan oloinen kersa ei ollutkaan normaalissa kahdeksan aamun -jetlagissa vaan migreenissä.

Huoh.

Kaikki migreenipotilaat tietävät, että kohtauksen rajuuden kannalta ratkaisevaa on saada lääke ajoissa sisään. Vatuloinnin takia ibuprofeenin teho jäi heikoksi, joten setti vedettiin pitkän kaavan kautta. Mikä oli aivan karseaa. 

Eniten hämmästyttää se, mikä tämän oikein laukaisi. Tällä kertaa usual suspectsit (kirkas aurinko, helle, nestehukka ja epäsäännöllinen elämä) eivät olleet syyllisiä. Toiseksi haluaisin tietää, onko lapsen migreeniin jotain vähän tehokkaampaa lääkettä kuin käsikauppatavara.

Ajattelinkin käydä jonkun asiaan erikoistuneen lääkärin pakeilla päivittämässä tietämykseni migreenin nykyhoidosta. Kiinnostaako aihe teitä? Onko aiheesta kysymyksiä, joihin kaipaatte vastauksia?

31 kommenttia:

  1. Migreeni voi tulla mistä vain, syystä tai ilman, on se sellainen pirulainen. Lastenkin olen kuullut käyttävän sumatriptaania, mutta ehkä myös ibuprofeeni yhdessä parasetamolin kanssa voisi toimia paremmin kuin vain jompikumpi yksinään. Usein vielä pahoinvointilääke tähän cocktailiin yhdistettynä tehostaa vaikutusta ja parantaa lopputulosta.

    VastaaPoista
  2. Milloin skidin näkö on viimeksi tarkistettu? Voisko olla huonontunut näkö? Mulla alkoi tulla kohtauksia, kun lasit ei olleet ajan tasalla

    VastaaPoista
  3. Mulla itellä on ollu iha pienestä asti migreeni, samoin miehellä. Mua kiinnostais tietää et minkälaisia ne kohtaukset on lapsella ja kuinka ne tunnistaa? Mulla on epäilys että meijän 7v:llä o ollut pariin kertaan mutta oon ajoissa lääkinnyt niin ei ole mennyt pahaksi.

    VastaaPoista
  4. Me on käyty lasten neurolla muutama vuosi sitten nykyisen 13v:n kanssa migreenihommien takia. Ne ei kovin mieluusti ainakaan silloin heti ensimmäisenä halunneet kokeilla mitään stydimpiä vaan ibuprofeeni & parasetamoli yhdistelmästä räätälöintiin sopiva annos. Ja sillä mentiin pitkään, tehosi tosi hyvin. Kunnon kohtauksia ei ollut neljään vuoteen. Tälle syksylle räpsähtikin sitten yksi tosi paha kohtaus, eka koulupäivä yläasteella taisi olla melkoisen jännä kokemus. Nyt pidetään lääkkeet taas visusti mukana ja ne pitää ottaa heti jos tuntuu yhtään siltä että kohtaus saattaisi iskeä. Kannattaa se muksu käyttää näytillä koska sitten saatte hoitokontaktin plus sitä lääkitystä miettii joku joka tietää asiasta jotain. Vaikka tulisikin pitkiä kohtauksettomia kausia niin esim murrosikä saattaa pahentaa taas touhua. Paska vaiva mutta onneksi sitä saadaan lapsillakin lääkittyä ja asia otetaan vakavasti.

    VastaaPoista
  5. Meillä on 6-vuotiaalla migreeni, ollaan sen tähden lasten neuron asiakkaita. Lapseni migreeniä hoidetaan huomattavasti paremmin kuin omaani meidän sairaalalla (jossa minut kirjoitettiin neurolta ilman apua ulos).
    Meillä on toistaiseksi riittänyt kohtauslääkkeenä burana (reseptillä vahvempi), käytetään nestemäistä nopean imeytymisen takia, parasetamoli ei toimi ollenkaan, tämä tietysti yksilöllistä. Todella pahoihin kohtauksiin on Pronaxenia, mutta pidetään sitä vielä säännösteltynä, vähän varana sitten jos tästä alkaa paheta. Keskustelua on käyty neurologin kanssa myös mahdollisesta estolääkityksestä jos kohtaukset alkavat taas enetä kuten viimetalvena, sillä pienelle lapselle parikin rankkaa oksentelua sisältävää kohtausta viikossa on jo aika paljon. Myös gluteiinittoman ruokavalion testaamista olemme lapsen kohdalla harkinneet (neurologin suositus, auttanut itselläni). Jos menet jonkun lääkärin pakeille kysäise hänen kantaansa gluteiinittomuuteen, olisin kiinnostunut.
    Meillä on lapsen migreenissä havaittavissa tietyt triggerit, väsymys, jännitys, verensokerin heilahtelut, mutta yhtä hyvin migreeni voi tulla ihan oman aikataulunsa mukaan, milloin vaan, ihan puskista.

    VastaaPoista
  6. Muistan omat päänsäryt 6-vuotiaasta. Alakoulussa kannoin buranaa jo joka paikassa mukana ja yläkoulussa kuvaan tuli oksentelut. Kohtauslääkkeet koululääkäri suostui kirjoittamaan vasta 16-vuotiaana, opiskeluaikana popsin jo estolääkettä ja oikeasti toimivat tropit sain vasta päälle parikymppisenä työterveyshuollosta. Kukaan ei huomannut mainita yhdistelmäehkäisyn mahdollisesti pahentavasta vaikutuksesta kun auraoireita ei ole koskaan ollut. Olen käynyt neurologilla kerran aikuisiällä vakuutuksen turvin, kun yhdistelmäehkäisyn lopetus laukaisi pahat oireet. Lapsetkin tietää, että silloin kun äidillä on migreeni, niin sen pitää antaa maata hiljaisessa ja pimeässä huoneessa. Silittää saa, muttei huutaa :) Toivon kaikki raajat ristissä, ettei geeni-jackpot osu ipanoille - mutta jos niin käy, niin toivon sitten, että tajuan tilanteen heti. -laurar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän on pakko kommentoida omista kokemuksista, vaikka en lapsimigreenipotilas olekaan. Perinnöllinen taipumus on, mutta kohtaukset alkoivat vasta vuosi esikoisen syntymän jälkeen. Noin vuotta myöhemmin osasin itse yhdistää ne pillereihin. Olin hyvin yllättynyt, kun lääkäri kertoi, että ns. kuukautismigreeni on kaikkein yleisin migreenimuoto. Miksei kukaan tuntemistani migreenikoista ole puhunut tästä? Sain lääkkeet ja jotain hormonigeeliä siveltäväksi, mutta omana ratkaisuna luovuin myöhemmin hormonaalisesta ehkäisystä ja sen jälkeen yhtään kohtausta ei ole tullut. Ennen esikoisen raskaaksi tuloa käytiin pillereitä ilman ongelmia lähes 15 vuotta.

      Poista
    2. Kiitos! Kärsinyt raskauden jälkeen mielettömästä migreenistä ja kierukkakontrollista asiasta valitellut eikä tälläisestä mitään mainittu.. Luulin jo kuvittelevatkin..

      Poista
  7. Meillä 8v poika kärsinyt ajoittain rajuiksi luokitelluista migreenikohtauksista kolme vuotiaasta asti, viimeksi toissa päivänä. Pojan ollessa pieni kohtauksia tuli useammin. Muutaman kerran turvauduttiin päivystykseen, jossa joskus neljän tunnin odotuksella ja parilla oksennuksien siivouksilla kohtaukset laukesivat ennen lääkärille pääsyä. Yksityisellä päästiin tutkimuksiin ja kun vikaa ei löytynyt, tauti diagnisoitiin migreeniksi. Kipu alkaa yllättäin ja lamauttaa totaalisesti. Burana, pimeys, liikkumattomuus, kylmä pyyhe kasvoilla helpottaa ja tilanne laukeaa kahden-neljän tunnin kuluessa. Jos kohtaukset illalla on yleensä vielä seuraavana aamuna väsynyt ja ruokahaluton, ei kouluun lähtö kunnossa. Mitään selvää yhteyttä aiheuttajaan ei ole löytynyt. Isolla siskolla (20v) myös migreeni riesana, nyt pari vuotta pysynyt kurissa ensin ennakoivilla ja pahoinvointi estolääkityksellä, kunnes apu löytyi akupunktiosta. Joku lääkäri tosin joskus kertoi, että lapsuusiän migreeni voi helpottaa tai jopa loppua aikuisuuden kynnyksellä. Sitä odotellessa:/.

    VastaaPoista
  8. Itse olen ala-asteikäisestä asti kärsinyt migreenistä. Joskus sen laukaisee tietyt asiat (matala verensokeri, niska-hartiaseudun jumit, nestehukka, kirkkaat valot jne.), mutta joskus se tulee ihan vaan puskista ilman mitään syytä. Näin on ollut ihan lapsesta asti. Panadolilla ei tee migreenin hoidossa mitään, ibuprofeeni toimi paremmin, mutta jo sillon alakouluikäisenä minulle lääkäri kirjoitti Clotam-nimistä lääkettä. Clotamin valmistus oli jossainvaiheessa tauolla, siitä asti olen syönyt migreeniin Orudis-nimistä lääkettä. Vaikuttavana aineena ketoprofeiini. Toimii hyvin ajoissa otettuna. Toivottavasti Skidillekin löytyy joku hieman tehokkaampi lääke, jos ibuprofeiinin tehot vaikuttavat jäävän liian vähäisiksi. Itse tosiaan sain stydimpää lääkettä jo ala-asteella, mutta ajat ovat siitä kerenneet muuttua jo moneen kertaan. ;)

    VastaaPoista
  9. Tuttavalla migreenin laukaisi lapsena tietyt ruoat, etenkin jos hän niitä "huomaamatta" söi liikaa (esim. vesimeloni, mansikat).

    VastaaPoista
  10. Oi tuota vaivaa ei lapsille toivois. Itselläni lapsena oli usein pahoja kohtauksia oksenteluineen (kiitos homekoulun). Nykyään niska-hartiajumi, liian vähäiset yöunet, stressi tai sen laukeaminen, välkkyvalot, voimakkaat hajut saa kohtauksen aikaan. Kahta eri estolääkettä tulee käytettyä :/ kantsii pitää huolta, että skidillä on oikeanlainen tyyny, säännölliset ruokailut, tarpeeks tulee juotua päivän aikana jne. Pimeään huoneeseen ja kylmää otsalle ja odottelemaan, että lääkkeet alkaa vaikuttaa. Nää kolmen päivän migreenisetit onkin sitten luku erikseen.

    VastaaPoista
  11. Mua kiinnostaa miten migreenissä auttaa ruokavaliohoito. Onko virallisia suosituksia, tai mikä on se yleinen ruokavalio (säännöllisen syömisen lisäksi)? Mitä spesiaaleja on, esim ystävälläni auttoi sitrushedelmien poisjättäminen.

    Mervi

    VastaaPoista
  12. Moni on saanut apua vyöhyketerapiasta tai akupunktiosta. Kannattanee ainakin kokeilla.

    VastaaPoista
  13. Oletteko kokeilleet osteopatiaa? Migreeni (myös aikuisella) saattaa johtua synnytyksessä syntyneistä jumeista.

    VastaaPoista
  14. Meillä suvussa rasitteena myös migreeni. Itselläni on ollut alakoululaisesta asti, kahdella lapsella alle kouluikäisestä. Prilla alkanut migreenin kaltaiset kohtaukset ennen murrosikää. Pahimmat kohtaukset on ollut aina pojalla, menee jalat alta eikä pysty tekemään muuta kuin hikoilemaan vaatteet läpimäriksi. Kesä ja kevät pahinta aikaa, kun liiallinen auringonvalo laukaisi kohtauksen. Pääsi 6-vuotiaana lastenlinnaan lasten migrenitutkimukseen ja sai sitä kautta täsmälääkkeet. Tilanne oli pitkään hyvä, mutta armeijan ei niin säännöllinen lepo-valverytmi palautti pahimmat kohtaukset. Saikin sitten migreenin vuoksi vapautuksen.

    Mutta joo, ei kiva itsellä vaan vielä ikävämpi vaiva lapsella.

    VastaaPoista
  15. Olen kärsinyt migreenistä noin 6-vuotiaasta, nykyisin se tosin ilmenee hieman erilaisena kuin tuolloin. Lapsena kohtaus ei mennyt yleensä ohi muuten kuin oksentamalla. Pahimmillaan kertoja oli 2-3 viikossa. Jälkikäteen ajateltuna laukaisevia tekijöitä oli useita, mm. Auringonvalo (tuolloin ei käytetty yleisesti aurinkolaseja), tietyt ruoka-aineet (itselläni mm. Natriumglutamaatti, aspartaami, muutamat muut keinotekoiset makeutus -ja lisäaineet), liiallinen valvominen, epäsäännöllinen rytmi, liiallinen tietokoneen käyttö, huono ergonomia koulussa / kotona, hapen puute (huono tuuletus koululuokissa)... Havaitsemiani syitä on lukuisia. Suosittelen ehdottomasti käyttämään aina kirkkaalla ja aurinkoisella säällä aurinkolaseja ja tarkkailemaan ruokavaliota. Mitä oli syöty ennen kohtausta samana päivänä tai edellisenä päivänä? Löytyykö niistä toistuvia ruoka-aineita? Tai oliko ruokailuvälit venyneet liian pitkiksi? Tai ruoka ollut liian "heikkolaatuista" (vain herkkuja tai esim. Kouluruoka ei maistunut ja lounas jäi siten hyvin puutteelliseksi tms.). Ergonomia kannattaa tarkistaa ainakin kotona. Ettei läksyjä tehdä tai ylipäätänsä lueta mitään huonossa asennossa (niska-hartia-pää -linja) ja liian pitkään ilman taukoja. Samoin tietokoneen, pelien yms. Käytössä kohtuullisuus, niitä kannattaa välttää jos on yhtään valmiiksi huono olo tai pää kipeä.

    Lääkityksenä itselläni oli nuoruudessa ensin Panadol, sitten neurologin määräämänä Clotam, myöhemmin naprometin / napromex tms. sekä Miranax. Viimeisimpänä Imigran. Vuosien käytössä tietyn lääkkeen teho yleensä heikkenee ja tulee etsiä joku toinen lääke. Kokeilisin ehkä yhdistelmänä jotain nopeasti imeytyvää (panadol pore tms.) yhdistettynä samaan aikaan otettuun tablettiin (burana tms.). Kysyisin lääkäriltä noihin sopivat annostukset ja mielipiteen. Ideana siis se, että nopeavaikutteisesta saisi helpotusta nopeammin kuin normaalista tabletista, mutta tabletin vaikutus kestäisi pidempään. Ne minuutit kivun kanssa ovat niin tuskaisia. Ikävää vaan on, että useimmilta ei tablettimuodossa olevilta lääkkeiltä reseptillä ostettuina on poistettu kela-korvaus, ilm. Siksi että vastaavaa on tablettina. Ei ole otettu huomioon, että on henkilöitä, joilla tabletit ei pysy sisällä (tabletin ottoa seuraa oksentaminen tai särkyyn liittyy aina oksentaminen) ja siksi joutuvat käyttämään mm. Poretablettia, suuhun liukenevaa tai nenäsumutetta. Eli muussa kuin tablettimuodossa olevan lääkkeen käyttö on ainoa millä voidaan kipu saada pois.

    Muita kivunlievityskeinoja mistä olen kokenut saavani apua kohtauksen aikana, mm. Kylmä pyyhe niskaan ja kasvoille, suihkussa käynti (hierovalla suihkulla kasvojen ja niskojen hierominen), lämpimän jyvätyynyn käyttö, hapekas ilma (huoneen tuuletus), niskan ja pään kevyt hieronta, kulmakarvojen ja korvalehtien nipistely / hieronta.

    VastaaPoista
  16. Koulua menty vajaa kuukausi ja monella lapsella ollut joko väsymystä tai uni ei tule tai jotain muuta pientä, ainakin meidän lähipiirissä. Se voi riittää nostamaan lapsen stressitasoa, ennen kuin taas tottuu koulurytmiin.

    Meillä toiselta puolelta suvusta tulee hyvin lievä migreenitaipumus isoäidiltä. Esikoisella ollut kaksi kertaa migreenikohtaus, kolmannella luokalla. Ja ei löydetty muuta syytä iän lisäksi kuin koulustressi. Isänsä ainoat migreenikohtaukset tulivat myös kolmannella luokalla. (kumma juttu) Liian tunnollinen lapsi otti stressiä englannin opiskelusta (eka kieli) ja matikka vaikeutui isoilla kertotauluilla samaan aikaan, kun muutenkin luokkaan tuli muutoksia. Terveydenhoitajalle meni toisen lievän migreenikohtauksen aikana toipumaan, terkka päätti samalla (!) tehdä lapselle terveystarkastuksen. Lapsi näki toisella silmällä selvästi huonommin kuin toisella. Seuraavana vuonna terkkatarkastus tehtiin ilman migreenikohtausta ja silmissä ei ollut yhtään eroavaisuutta.

    VastaaPoista
  17. Sori kaupallisempi mainostus, mutta vahva suositukseni:

    http://cranion.fi/

    Kertovat varmasti mielellään lisää, jos otat yhteyttä.

    VastaaPoista
  18. Migreenin hoitaminen fysioterapialla (tai vastaavalla) lapsilla kiinnostaisi täälläkin. Oma toistuva migreeni poistui melkein kokonaan, kun syyksi löytyi jumissa olevat purulihakset (narskuttelu) ja niska/kallonpohjan lihakset (huono istuma-asento, migreenin aikainen jännittäminen). Käytännössä uusi migreenikohtaus löi aina samaiset lihakset jumiin, mutta säännöllinen OMT fysioterapeutilla käynti purki ton kierteen. Nyt epäilen lapsella migreenitaipumusta ja ennen lääkekierteeseen sukeltamista ois hienoa tietää, miten sitä vois hoitaa muilla keinoin.

    VastaaPoista
  19. Munkin migreeni on ollut kovasti yhteydessä lihasjumituksiin hartiaseudulla, ja siksi mulla on ollut aika yleistä, että migreeni iskee juuri aamusta, kun olen nukkunut huonossa asennossa. Usein mun migreeniin onkin auttanut parhaiten kunnon määrä kylmägeeliä, joskus vielä Voltarenilla tai Mobilatilla höystettynä (juu, päällekkäin vaan, kylmägeeli imeytyy nopeesti että sitä eka). Kannattaa kokeilla. Sivuhuomautuksena: oon koettanu kyllä vähentää kylmägeelillä lotraamista kun luin että se on tosi huonoksi vesistöille, mutta onhan ne kaikki lääkkeet...

    Yks lääkäri totes mulle, että aiemmin migreenin ei uskottu liittyvän mitenkään hartiakipuihin, ja siksi niitä ei kait ole kauheesti yhdistetty. Mut nykyään on kai jo (lääkäreille) yleistä tietoa, että noilla on selvästi yhteyttä.

    VastaaPoista
  20. Kokemusta migreenistä sekä lapsena että aikuisena. Mitään laukaisevaa tekijää en ole paikantanut. Yhden kerran olen yhdistänyt kohtauksen laukeamisen äärimmäisen raskaasen liikuntaan, mutta yleensä kohtaukset tuntuvat tulevan täysin puskista. Nuorempana saatoin herätä aamuisin siihen, että migreeni puski päälle.

    VastaaPoista
  21. Kokemusta migreenistä lääkärinä sekä potilaana. Itsellä ja niin myös monella potilaalla toimii joko VHH tal ainakin gluteeniton ruokavalio. En nyt voi enempää kirjoitella, kännykällä liikkeessä.

    VastaaPoista
  22. Joillakin kuulemma hajusteet voi laukaista migreenin.

    VastaaPoista
  23. Meille annettiin nelivuotiaalle estolääkkeeksi magnesiumia (magnesiamaitoa). Koko migreenidiagnoosi on vielä oikeastaan epäilyn asteella ja särky on ollut lievää, mutta lapsi on selkeästi hyötynyt tästä lääkkeestä.

    VastaaPoista
  24. Migreeni riesana äidillä ja pojalla ja molemmilla alkoivat kohtaukset jo alle kouluikäisenä. Imigran-sumute toimii minulla aivan loistavasti. Pojalla käytössä ehkäisevänä lääkityksenä beetasalpaajat ja on vähentänyt kohtauksia. Toivottavasti saatte apua tähän ikävään vaivaan. Minna

    VastaaPoista
  25. Migreenit alkoivat meillä eskari-ikäisenä, ehkä jo aiemminkin. Ei vaan osattu tulkita oireita... Lääkitys auttoi kipuun, mutta ei kohtauksia oli edelleen useita viikossa. Tutkittiin, ja lopulta löytyi piilokarsastusta ja ongelma: silmät eivät jaksaneet pysyä tarkkana. Saatiin silmälasit ja sen jälkeen, viimeisen vuoden aikana kohtauskia on ollut tasan KAKSI. Valo- ja meteliarkuus vähenivät huomattavasti!
    Toivottavasti saatte apua, migreeni on aikuisellekin kamala.

    VastaaPoista
  26. Akupunktio on tehokas hoitokeino migreeniin, sitä voidaan käyttää myös lasten hoidossa. Lapsilla käytetään erityisen ohuita neuloja joita pidetään kehossa vain lyhyen aikaa. Jos neulat tuntuvat lapsesta kovin pelottavilta, voidaan hoito aloittaa vaikka Tuina-hieronnalla, mutta lapset ovat yllättävänkin rohkeita kun heille selittää tilanteen ja antaa aikaa ajatukselle. Laita viestiä jos haluat lisätietoja, kerron mielelläni :)

    VastaaPoista
  27. Ruokaan kannattaa kiinnittää huomiota. Minulla jo lapsena todettiin eri ruokien yhteys kohtauksiin. Esim porkkana, omena, sitrukset, kiivi, mansikka ym. sekä erilaiset lisäaineet esim juurikin natriumglutamaatti tai erilaiset makeutusaineet aiheuttavat migreeniä. Kannattaan siis tutkia liittyykö kohtauksiin aina joku sama ruoka. Se tuntuu oudolta mutta monta kertaa testanneena en esimerkiksi sitä porkkanaa suuhun laita. Myös lääkärini on vahvistanut että usein migreeniin voidaan perinteisten aiheuttajien (liika valo, stressi, huono syöminen/juominen, hajusteet yms.) lisäksi liittää monia ruokia..

    Itselläni tosiaan ollut alakouluikäisestä saakka hyvin vaikea hemipleginen migreeni. Siihen ei toimi muut kuin perinteiset tulehduskipulääkkeet, juurikin yhdessä esim burana+panadol kerralla. Muutamia kertoja jouduttu päivystykseen kipupiikile, kun olo on ollut niin kamala. Söin vuosia beetasalpaajia estolääkkeeksi, mutta nykyään onneksi migreeni pysyy ruokavalion ja säännöllisen elämän myötä kurissa melko hyvin :)

    Toivottavasti teidän skidin migreenin aiheuttajat löytyisi ja migreeni pysyisi kurissa! :)

    VastaaPoista
  28. Neurologi suositteli aikanaan migreenin estoon b12-vitamiinia, auttaa joillakin.

    VastaaPoista
  29. Olen nyt kovin myöhässä kommentilla, mutta ystävällä auttoi raskauden aikana viilentävä migreenimyssy. Lievensi oloa, ja jos sen ajoissa päähän niin migreeni ei aina lauennut täysillä. Tässä yksi vastaava. (en tiedä jos hänellä oli nimenomaan tämä tai vastaava) http://www.migreeni.org/migra-cap.html

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...