25.9.2015

Pieni palaute, iso ilo

Sähköposti kilahti: wilma-viesti. Luokanvalvojalta. Iik.


Olin aivan varma, että nyt likka oli myöhästynyt ekaa kertaa tai reppu oli unohtunut. Mutta ei.

Tuli mieleen se viimekeväinen Wilma-keskustelu. Opettajilla on viestinnässään suuri merkitys siinä, minkälainen kuva koulusta ja opetuksesta vanhemmille välittyy. On tärkeää tietää, jos asiat eivät suju, jotta niihin voi sitten etsiä ratkaisua, mutta yhtä tärkeää on kuulla, että ne sujuvat. Siitä voi sitten kotona vaikka palkita.

Lisäksi tämä muistutti miten helppoja me ihmiset olemme. Pienikin positiivinen palaute aiheuttaa valtavan hyvän mielen. Sitä voisi jakaa enemmänkin.

9 kommenttia:

 1. Olen yläkoulun ope. Huvikseni kävin tekstisi takia katsomassa oman valvontaluokkani wilma-tilastoja tältä syksyltä. Sinne oli vanhemmille tiedoksi ilmoitettu seuraavat tiedot: tehtävien tekemättä jättämisiä 6 kpl, tunnilta myöhästymisiä 14 kpl, tuntiaktiivisuusplussia 324 kpl.

  Ja suht sama suhde kaikilla koulumme luokilla. Mielestäni ei juurikaan negatiiviseksi voi viestintää väittää.

  VastaaPoista
 2. aiemmin ei kuulema ollut olemassa valikkoa "tuntityö aktiivista" (ainakaan kaikissa kunnissa). Eli on tullut vaan niitä negoi, niin ei ihme, jos maine jää elämään omaa elämäänsä. t toinen ope (saattaa tietysti olla myös joku urbaani legenda)

  VastaaPoista
 3. Kouluhan saa itse valita, mitä eri koodivärejä (=merkintöjä) Wilmassa on käytössä. Toivoa sopii, että joka koulussa olisi positiivinen palaute -väri käytössä - viimeistään tulevan opsin myötä. :) Mulle opettajana on todella tärkeää antaa oppilaille positiivista palautetta ja uskon ja toivon sen olevan tärkeää myös oppilaille ja huoltajille. :)

  - Eeva

  VastaaPoista
 4. Omina yläasteaikoinani (tosin jo lähes 10 vuotta sitten) Wilma oli ainakin meidän koulussa pelkästään negatiivista palautetta ja muistaakseni myös tiedotteita varten. Eli siellä tosiaan ilmoitettiin vanhemmille ainoastaan myöhästymisistä, poissaoloista, unohtuneista kirjoista, häiriköinnistä ja jälki-istunnoista. Eli ei siis ihme, jos Wilmaa kutsuttiin "rikosrekisteriksi".

  Ammattikoulussa Wilma muuttui käteväksi, koska sitä kautta näki poissaolojen lisäksi myös kurssiarvosanat ja lukujärjestykset sekä pystyi helposti viestitellä opettajien kanssa.

  Mahtavaa kuitenkin, jos siellä on nykyisin mahdollista antaa myös positiivista palautetta!

  VastaaPoista
 5. Samoin. Harva ope laittaa positiivista palautetta Wilmaan. Ainoastaan läksyunohdukset ym. Nyt kun esikoinen meni yläasteelle, niin ruotsin opeila on tapana laittaa positiivista palautetta, mutta ainoastaan hän. Minulla on sentään lapsia kolmessa eri koulussa... :)

  VastaaPoista
 6. Samoin. Harva ope laittaa positiivista palautetta Wilmaan. Ainoastaan läksyunohdukset ym. Nyt kun esikoinen meni yläasteelle, niin ruotsin opeila on tapana laittaa positiivista palautetta, mutta ainoastaan hän. Minulla on sentään lapsia kolmessa eri koulussa... :)

  VastaaPoista
 7. Opena annan (melko) usein positiivisia keltaisia merkintöjä wilmassa. Samoin kuin monet kollegani useassa eri koulussa. Äitinä myös saan niitä usein lukea kahdesta lapsestani. Näin siis Helsingissä.

  VastaaPoista
 8. Itse taisin olla niitä, jotka kommentoivat Wilman olevan suoraan hel***stä silloin edellisessä keskustelussa. Edelleen havaitsen lähinnä sen käytössä ongelmia, joihin ainakaan omassa koulussamme ei lukuisista yrityksistä huolimatta haluta puuttua.....
  MUTTA pakko myöntää, että kun omalle lapselleni ensi kertaa nyt 8. luokalla tuli "selvittämätön poissaolo"-merkintä tänään, ja kävin asian selvittämässä, näin ensi kertaa myös tuon kehujen määrän ja olin mykistynyt.
  Lapsi itse onkin tähän asti kertonut olevansa motivoitunut Wilmaa käyttämään ja sanoo saavansa kehuja usein. Nyt uskon sen.

  Saako täällä pyytää apua? Jos joukossa on ammattikäyttäjiä, kertokaa minulle mikä seuraavassa on niin vaikeaa:
  Joka vanhemmalla ei ole a) viimeisintä huutoa olevaa kännykkää kaikkine appseineen ja b) ammattia, jossa ollaan koko ajan koneella ja noin vain kirjaudutaan Wilmaan kesken päivän lukemaan viestejä, joten MIKSI, oi miksi, minun pitää edelleen vastaanottaa viestejä sähköpostiini (puhelimeen), jossa näen tekstin "sinulle on Wilma-viesti", kun toiset opettajat (samasta koulusta) pystyvät lähettämään tuon saman viestin niin, että näen itse asiassa sen viestin sisällön samalla.
  Itseltä jää suurin osa viesteistä näkemättä, jos ne eivät tule sisältöineen puhelimen sähköpostiin, koska puhelimeen ei pysty lataamaan appsia, jolla Wilmaan kirjaudutaan enkä pysty töistä sinne kirjautumaan myöskään tietokoneelta. Kotiin päästessä olen jo unohtanut koko jutun.

  VastaaPoista
 9. Viville apua: Opettaja voi täpätä viestiä lähettäessään, näkyykö viestin sisältö sähköpostissa vai ei. Itse opettajana en täppää, koska minulle on myös tärkeää nähdä, onko huoltaja lukenut lähettämäni viestin ja sitä en näe, ellei Wilmassa olla käyty. On toki viestejä, joiden seuranta ei ole niin tärkeää! Toisaalta, onko viestiä pakko päästä heti selvittämään? Wilmassahan voi asetuksissa ottaa sähköpostiasetuksen pois, jolloin mitään tietoa ei tule sähköpostiin. Tällöin toki Wilmaa on hyvä muuten käydä vilkaisemassa silloin tällöin, joskus tärkeää infoa rulee viime tipassakin!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...