13.9.2015

Muotinurkka: mitä fittiä?

On ollut niin kiire hallituksen kanssa, että en ole ehtinyt juurikaan kirjoittaa muodista. Muotinurkka käsitteleekin tänään erilaisia fittejä.


Oletko koskaan yrittänyt vetää jalkaasi slim fit -housuja? Katsonut päällisin puolin, että varmaankin aika istuvat, mutta testataan. Sitten sovituskopissa huomaat, että joudut pyytämään myyjän avuksi, että saat kiskottua jalkapöytäsi irti reiden kohdasta.

Slim fit onkin normaalivartaloiselle lähinnä varoitustarra, joka tarkoittaa, että tämä malli sopii korkeushyppääjille. Ja / tai alle 14-vuotiaille.

Slim fitin kontrastina on tietenkin regular. Tämä tarkoittaa isoisän suosimaa housumallia, jossa olennainen osa päällä pysymiseen ovat henkselit.

Anteeksi nyt, mutta tämä jaottelu ei riitä mihinkään. Minä en ole vartalo-ongelmainen, olen fit-ongelmainen. Tarvitsemmekin lisää käteviä, ostopäätöksiä ohjaavia fit-lappusia.

Butt fit. Niille, joilla on normaali, aikuisen ihmisen tuhto. Normaalilla viittaan siihen vallitsevaan tilanteeseen että ns. matalalle leikatuista farkuista näkyy vako muulloinkin kuin kyykkiessä. Tämä otettava huomioon myös pikkareiden leikkauksissa.

Tit fit. Naisille, joilla on yli a-kupin kannut. Ei ole optimia, että joutuu ostamaan virallisemmat duunivaatteet miesten osastolta, ellei halua ottaa riskiä, että nappi putoaa aamukahviin kun ekan kerran hengähdät syvään.

Alli fit. Naisten paidoissa ei muita olekaan kuin ongelmia. Ymmärrän spagettiolkaimet mutta spagettihihat ovat vain nöyryyttävät. Vain kolmevuotiaalla on hauiksena papu venttiilikumissa.

Foot fit. Kenkäteollisuus on niin kujalla näistä! Olisipa ihanaa käyttää saappaita, mutta annetaanpa kuitenkin olla, koska pohkeeni ovat yhtä paksut kuin reidet ja saappaita tehdään gaselleille.

Puhumattakaan sitten siitä, että samasta kengästä olisi sekä kapean että leveän lestin malli (ehkä duck fit) mutta myös pitkävarpaisen (= fingers for toes fit) malli. Koska nythän minulle on olemassa vain yksi kenkämerkki. Kunhan niitä pitää muutaman kerran niin ne hajoavat tuosta päkiän kohdalta ja lakkaavat puristamasta.

Paras olisi tietysti slim-looking fit. Että vaikka ei nyt olisikaan kovin slim niin kuitenkin näyttäisi siltä. Optiset harhat, musta väri ja elastaani ovat avainsanoja. Veikkaisin tälle mallistolle kansainvälistä myyntimenestystä.

Nämäkin vinkit tarjoan ihan ilmaiseksi suomalaisen muotiteollisuuden käyttöön. "Koska olen sen muotoinen."

17 kommenttia:

  1. Slim-looking fit löytyy Macin Dream-farkuista. ;) Suosittelen!

    VastaaPoista
  2. Päivän ilahdutus! Sulla on ihanan hersyvä tyyli kirjottaa, me like! Butt fitti ois kova sana. http://kultasenpauloissa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  3. Täältä löytyy saappaita erilaisille pohjeille: tilatessa pitää mitata pohje ja säären pituus http://www.tedandmuffy.com/

    VastaaPoista
  4. Itse ompelutaidottomana pätkänä toivoisin oikeasti myös petite-mitoitusta Suomeen. Tai edes niitä short ja tall-versioita kun en nyt välttämättä haluaisi 10+ senttiä ylimääräistä aina housuista poistattaa.

    (Ja jos halajat saappaita, suosittelen tätä paikkaa: http://www.tedandmuffy.com/womens-boots/ Ovat ilman alennuksia aika hintavia, mutta saat myös laadukkaista ja ihan oikeasti sopivia!)

    VastaaPoista
  5. Levis mitoitus aika hauska - tällainen persjalkainen päärynä räystäsperällä löysi just passelin mallin perälleen siitä Bold Curve mallista :D että ihan rohkeat kurvit!

    VastaaPoista
  6. Englannissa on ihana high street-ketju (eli paikallinen Kappahl, mutta vaatteita vain naisille) Dorothy Perkins. Sieltä löytyy tall-normal-short -housut. Ja ne farkut: kurvikas persjalkakin löytää sieltä hyvännäköiset ja istuvat farkut! Ennen lapsia kävin aina tammikuussa Lontoossa alennusmyynneissä, menin tyhjällä matkalaukulla ja tulin laukku täynnä Dorothy Perkinsin vaatteita takaisin. Kohta onkin perhematkan aika, alkaa mamman farkut olla aika kuluneet :)

    Suomessa M&S Helsingin Sokkalla myy normaaleille ihmisille mitoitettuja vaatteita, kannattaa käydä tsekkaamassa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dorothy Perkins toimittaa myös Suomeen verkkokaupastaan (ja palauttaakin vissiin saa). Tilasin sieltä ihania äitiysvaatteita.

      Poista
  7. Ah, tipahdin. Tit fitin lisäksi mä kaipaisin myös sellaista ladonovi-fittiä. Mun hartiat ei mahdu ikinä mihinkään paitapuseroon. :D

    A

    VastaaPoista
  8. Ryhdikäs fit ois myös varma myyntimenestys kaikissa ketjuliikkeiden wonderfully-fat-curvy-girl nurkkauksissa. En tajua kenelle xxl kokoiselle sopii ne jättikaula-aukkoiset yrjönväriset trikookaavut ��. Yrjön vaihtoehtona harmaa tai musta. Tai paljettia koko teltan täydeltä.... Vuosikausia ollut jo samat mallit.

    VastaaPoista
  9. No olin kyllä liian jyrkkä tuosa yllä, varmaan ne jollekin sopii, mutta mulle ei!

    VastaaPoista
  10. Tunnette ompelijan (minä). Suosittelen kysymään häneltä neuvoa muoti- ja mitoitusongelmiin jatkossa. Eri merkeillä on eri mitoitukset ja istuvuudet (ne eri fitit) mitä ne käyttää vaatteissaan. Siksi yhtäläisyyksiä on vaikea löytää. Blogissa lisää aiheesta: http://outilespyy.com/mediumia-ei-ole/

    VastaaPoista
  11. Mitoitusongelma helpottuu, kun löytää omalle kropalleen sopivan merkin - ja sen jälkeen tyytyy sen putiikin valikoimaan, vaikka kuinka muiden printit ja mallit houkuttaisivat. Alkuun pääsee netistä löytyvien mittataulukkojen (esim. munkoko.fi) kanssa, mutta todellisuus paljastuu vasta sovitellessa. Välillä risoo, esim. itse tykkään hurjasti Marimekon printeistä, mutta ne mekot eivät vaan sovi: rintamus lepattaa tuulessa vaikka takamus kinnaa.

    Itselläni on juurikin A(A)-kupin kannut, papu venttiilikumissa -hauis sekä pitkät jalat, mutta sovitusongelmia silti. Nimittäin vyötärö puuttuu, pyllyä on liikaa, sopivat hartiat ja rinnanympärys löytyvät vain harvoin samasta vaatteesta ja jalkapöytä on niin korkea, että kengissä on varpaiden edessä aina pari senttiä tyhjää (pienemmät eivät mahdu jalkaan).

    VastaaPoista
  12. Mulle sellaiset duck fitit!! Hai-saappaile ois nimittäin kiva saada vaihtoehto kun ilmat alkavat kylmetä.

    VastaaPoista
  13. Joo ei oo helppoa mitoituksen toisessakaan päässä. Ei ne saappaat oo kovin kauniit silloinkaan kun ne hölskyy jaloissa, ja joskus toivoisi ettei paita rinnasta lerpottaisi... Noh, olenpahan ainakin saanut hyvän syyn opetella ompelemaan. Takit ja kengät on sitten ongelma. Onneksi lapsillekin tehdään siistejä villakangastakkeja ja nykyään jopa nahkatakkeja, kenkiä voi sitten shoppailla matkoilta (niin paitsi ettei kunnon talvisaappaita tietenkään myydä etelämmässä).
    Tsemppiä meille!

    VastaaPoista
  14. Ei vissiin kauniit oo ne höskyvät saappaat, mut liian tiukat saa aikaiseksi veritulpan tai vähintään kivuliaan krampin. Tai sit vaan ei yksinkertaisesti mee jalkaan vetoketjuilla tai ilman.
    Sain ikuisen trauman kolmekymmentä vuotta sitten Tirolissa. Satoi kaatamalla (kesälomavarusteisiin ei kuulunu kumpparit), ne piti ostaa. Englantini ei ollu loistavaa (saksaani säästelin). Myyjätär tuskastui paksuihin pohkeisiini ja tölväisi saksaksi jotain ilkeää, luuli etten ymmärrä. No poistuin putiikista ja ostin saappaat seuraavasta kaupasta.

    VastaaPoista
  15. Kiitos tästä! Niin ihanan viihdyttävä ja samaan aikaan hyvin omalle kohdallekin monella tapaa osuva.

    VastaaPoista
  16. Fit, fit, fit.. :) heh! Hyvää ja viihdytävää luettavaa.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...