27.9.2015

Lasten kanssa tunturiin

Syysloma lähestyy. Lokakuun puolivälissä kouluissa on pidennetty viikonloppu, johon pitäisi keksiä ohjelmaa. Koska rypistys on verrattain lyhyt, olen pohdiskellut hyvää kotimaan kohdetta.



Olen nyt viime kesästä innostuneena ottanut aivan uuden vaihteen vapaa-ajan viettoon.

Olemme perheenä paljon mobiilimpia kuin aikaisemmin. Neljä- ja kahdeksanvuotiaiden pienin yhteinen nimittäjä on jo aika suuri. Meidän ei tarvitse enää jakautua vauvojen ja isojen tyttöjen juttuihin, vaan voimme tehdä kaikkien mielestä kivoja juttuja perheenä. Tänäkin viikonloppuna teimme pari pyöräretkeä (Snadi on vielä vapaamatkustaja) lähimaastoihin. Tämänpäiväinen lenkki venyi 20 kilometriin.

Nyt onkin auennut uusi mahdollisuuksien ikkuna. Retket Nuuksioon ovat olleet kaikkien mielestä kivoja. Ja jos lasten kanssa pystyy helposti suoriutumaan muutaman kilometrin reiteistä Nuuksiossa, miksipä ei tekisi niitä tunturissa. Varsinkin kun syksy on siedettävimmillään metsässä.


Olen tehnyt ennen perheellistymistä superhienoja vaelluksia ja melontareissuja, joita olen jäänyt kaipaamaan. En ole ihan tietoisesti halunnut tehdä sitä pikkulasten kanssa, koska arvostan sielun lepuutusta, mutta nyt valitusindeksi (myös minun) on laskenut reippaasti. Pitkospuilla ei tarvitse enää vaihtaa vaippaa eikä reppuun pakata sosetta. Uskaltaisiko sitä jo kokeilla pienimuotoista vaellusretkeilyä perheenä?

Ostin jopa Lapsiperheen retkeilyoppaan, jossa listataan hyviä lapsiystävällisiä kohteita ympäri Suomen. Oppaassa esitellään Suomen parhaat päiväretkikohteet niin suurimpien kaupunkien ympäristöistä kuin syrjäisemmistä kansallispuistoistakin. Näistä on vaan vaikea valita!

Oletteko retkeilijöitä? Mitä suosittelette? Nyt saa kehua kotipaikkakunnan luontokohteita ja laittaa varustesuosituksia! Saa vinkata myös kivoista hotelleista, sillä Lähiömutsin kokema telttailuhurahdus antaa vielä odottaa itseään.

38 kommenttia:

  1. Olin kesällä Saariselällä, missä teimme poikaystävän perheen kanssa päiväreissuja ympäriinsä tuntureille. Tässä porukassa minä olen se heikoin lenkki (aika monessa olisin), mutta ainakin tällaisen 27-vuotiaan uhmakohtaukset pitäytyi vedellä ja parilla karkilla hoidettavissa. Maisemat oli ihan hillittömän hienoja, ihan eri meininkiä kuin mihin Häme-pääkaupunkiseutu-akselilla kasvanut on tottunut ja reittejä oli tosi eri tasoisia ja ne oli mielestäni hyvin merkitty ja luokiteltu.

    VastaaPoista
  2. Ruka-Oulanka-akselilta löytyy myös hyviä kohteita: Pieni Karhunkierros, Valtavaara, Riisitunturi, Kiutaköngäs. Saariselkä on kans ihan jees lasten kans, vaikka itse tykkäänkin enemmän Länsi-Lapin tuntureista (Pallas). Saariselältä löytyy kuitenkin paljon enemmän palveluita jos niille laittaa painoa. :)

    VastaaPoista
  3. Saariselällä on hyvät mahdollisuudet päiväretkeilyyn lasten kanssa, ja sieltä saa kyllä raavittua kasaan yön yli reissunkin :) Päiväreissaamiset siellä käytiin testaamassa nelisen vuotta sitten neljän lapsen kanssa (nuorin vuoden ja kannossa, vanhin kahdeksan) kaikki tykkäsi.

    Viime kesänä tehtiin juhannusreissu Repovedelle samojen neljän lapsen kanssa (nuorin 5, vanhin 12), oli ihan mielettömän mahtavaa telttaöineen kaikkineen :)

    VastaaPoista
  4. Koli, lähempänä kuin Lappi. Huikeat maisemat helposti saavutettavissa myös lapsen kanssa. Lieksassa muitakin kohteita Pielisen toisella puolella, esim. Ruunaan kosket.

    VastaaPoista
  5. Repoveden kansallispuisto! Riippusiltoineen ja kapulalosseineen ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä :)
      Ja sitten yöksi vaikka Kouvolaan <3

      Poista
    2. Kouvola! Olen asunut siellä opiskeluaikoina kolme vuotta. Jokohan uskaltaisi käväistä. :D

      Poista
  6. Meillä naperot kulki tunturissa jo ihan pienestä pitäen. Pikkuisethan kulkee kätevästi kantorinkassa. Nelivuotias on vähän pahassa iässä. Välttämättä kovin pitkiä matkoja ei jaksa vielä kävellä, mutta on jo pirun raskas kovin pitkiä matkoja kannettavaksi hyvässäkin kantorinkassa. Me ollaan monta syksyä käyty Levillä. Siellä on hyvin majoituskapasiteettia ja lähistöllä on runsaasti päiväretkeilyyn sopiva tuntureita. "Aloittelijalle" must kohde on särkitunturi, jonne menee todella helppokulkuinen polku ja maisemat Jerisjärven yli kohti Pallaksen keroja on hulppea. Pallaksen tunturihotellilta lähtee myös helppoja polkuja joita on mukava lasten kanssa kulkea. Pakkohan ei ole heti ekana syksynä päästä Taivaskeron huipulle vaan voi Pyöriä siinä pallaksela muuten vaan. Sieltä löytyy taukokotaa vähän lähempääkin. Google kertonee.

    Sitten kun snadikin on 5-6 vuotia, voi astetta nostaa vähitelleen. Kumputunturi löytyy kun lähdetään Kittilästä Sodankylää kohti. Nousun loppuvaihe on aika kivikkoinen, mutta ei todellakaan mikään tekemätön paikka, ja jälleen kerran maisemat kyllä palkitsevat huipulla. Levin lähiseudun tuntureista on mainittava vielä lisäksi todella lähellä oleva Kätkätunturi ja Pallakselle menevän tien varrella oleva Keimiötunturi.

    Levillä on lapsiperheille myös muuta mukavaa puuhaa. Omien naperoiden ykkössuosikki vuodesta toiseen, on kisarinteen alta Gondolialueelta löytyvä liikennepuisto. Jos kiipeily kiinnostaa samoilla kulmilla on myös seikkailupuiosto, jossa pääsee opettelemaan lehmänhäntien ja bulibulin käyttöä. Lapsille löytyy oma rata, jossa on periaattessa samat temput kuin aikuisillakin, mutta korkeautta maasta on alle metri.

    Leviltähän ei sitten ole enää Kilpisjärvellekään kuin 250 km. Siellä käy mukavasti päiväseltään ja voi kivuta vaikka Saanalle tai ajaa Malla-laivalla Kilpisjärven yli, josta ei ole kolmen valtakunnan rajapyykille kuin kolmen kilometrin kävely. Malla tosin taitaa lopettaa liikennöinnin syyskuun lopussa.

    Lasten kanssa talsiessa on täkeää, että kiirusta ei saa pitää ja nälkä ei saa yllättää. Nyt ei kannata karkkipäivistä pitää kiinni, vaan pikkuvaeltajalle voi antaa vaikka suklaalevyn, josta hän voi matkan taittuessa napsia välillä lisäenergiaa. Kannattaa myös miettiä jotain jutunaihetta etukäteen. Lasta jututtamalla päästään usein muutama kilometri vielä senkin jälkeen kun tulee se "äiti mä en jaksa kävellä". Ajatus pitää vaan saada pois siitä kävelystä. Fysiikka lapsilla harvemmin loppuu, vaan enemmän se on pään kestosta kiinni.

    Näillä vinkeillä pääset varmaan jo alkuun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Kilpisjärvi! Vähän kaukana ehkä lyhyelle reissulle... Me oltiin kesällä siellä. Kiivettiin 2- ja 4-vuotiaiden kanssa Saanalle (ylös kannettiin puolivälistä eteenpäin ja alas tulivat molemmat itse). Ajeltiin myös Malla-laivalla, mutta kolmen valtakunnan rajapyykille asti ei menty, koettiin, että on tärkeämpi pysähtyä syömään eväitä nättiin paikkaan. Samaan aikaan meidän kanssa reittiä kulki perhe, jolla oli pienimmälle potkupyörä (2-3v?) mukana. Hyvin kulki polulla, ainakin kun ei ollut juurikaan korkeuseroja. Mökissä yövyttiin.

      Me ollaan myös tehty viikonloppuretkiä Kirkkonummelle Meikolle, melottu joka kesä (4-kuusen kanssa oli superhelppoa, melottiin 2 pätkää vauvan nukkuessa päikkäreitä kanootin pohjalla pelastusliiveissään ja pysähdyttiin tauolle ja leiriin, kun vauva heräsi), hiihdetty laavulle juomaan kuumaa mehua jne.

      Kuten ehkä huomaa, on meidän retkien pääasia eväät! Ja herkkuja on aina mukana. Ja kun alkaa "väsyttää", eikä ole hyvää taukopaikkaa näköpiirissä, pistetään pystyyn kisa, että kuka löytää ensimmäisenä punaisen kukan/muurahaispesän/tms. ja johan on taas virtaa hetkeksi.

      Edellistä komppaan siis :)

      Poista
    2. Juuri tällaisten kommenttien ansiosta bloggaaminen kannattaa! Kiitos paljon!

      Poista
  7. Jos kerran on kyse vain pidennetystä viikonlopusta, niin en lähtisi Lapin perukoille paria päivää varten - se vaatii ainakin sen viikon reissun :) Itse suosittelen myös Repoveden kansallispuistoa. Siellä pääsee niin vaeltamaan kuin melomaankin ja maisemat on huikeita ja tosiaan sitten vaikka Kouvolaan yöksi. :)

    VastaaPoista
  8. Jos tunturiin haluatte niin Saariselkä (ja Kiilopää erityisesti) tai Hetta-Pallas! Levikeskus joo on kanssa, mutta inarilaisen makuun kyllä jo lähes kaupunki :D ja onhan se niin umpitäyteen rakennettu että ns. oikeita maisemia on haettava kauempaa itse keskuksesta. Toki jos palveluita arvostaa niin mikä jottei, onhan ne siellä huimasti paremmat ja monipuolisemmat.

    Ruka/Kuusamo on ihan kaunista seutua myös, mutta tuntureitahan siellä ei ole. :) Mutta jos ei nillittää jaksa niin sekin on hyvä vaihtoehto tottakai.

    Ja Utsjoelta sit löytyy sitä komeinta tunturia ja Lappia Suomen puolelta, mutta sinne on vaikeampi päästä + palvelut on mitä on.

    Eli sanoisin, että ääripäät on Kittilä/Levikeskus ja Utsjoki. :) Muut on sitten siitä väliltä. Itse tosiaan tunturin juuressa asuvana lähden mieluiten ns. turistikohteista Kiilopään seudulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, nyt huomasinkin vasta että olette lokakuussa lähdössä. Siinä tapauksessa kannattaa selvittää etukäteen missä tunturikeskuksessa on edes jotain auki. Lokakuu on sesonkien välissä ja täällä on ihan kuollutta. :D

      Poista
    2. Hei kiitos näistä! Ruka / Kuusamo onkin aika tuttua ja vaarat käy kyllä jos ei tuntureita löydy, mutta olisihan se kiva kokea jotain todella pohjoista. ;) Ja tosiaan, tuo sesonkihomma onkin nyt sitten asia jota en ollenkaan tullut ajatelleeksi. Hitto.

      Poista
  9. Tulette Poriin! Retkeilymahdollisuuksia tarjoaa Kullaan Joutsijärvi, jossa voi yöpyä autiotuvassa. Maisema todella monipuolinen. Järven ympäri kulkee noin parinkymmene kilometrin lenkki, eli sopinee ehkä teidän porukalle. Sitten yöksi hotelliin, ja seuraavan päivänä samoilemaan Yyterin lietteille ja Yyteriin. Hyvin ainulaatuinen luontokohde. Illaksi puljaamaan Porin upeaan uimahalliin. Ja Poriin pääsee pääkaupungista junalla 3,5...4 tunnissa. Lisäksi voi kaupunkivaeltaa Kirjurinluodossa, mahdollisuus 7 km lenkkiin. Ruokailua reposaaren Merry Monkissa ja Porin keskustasta hyvät burgerit Blind Burgerista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Ihana kommentti, otamme Porin varmasti ohjelmistoon ihan uimahallin takia! Olen ollut pari kertaa jazzeilla, mutta eipä siinä kaupunkia kauheasti nähnyt...

      Poista
  10. Mites olisi Etelä-Savo, ei tarvitsisi ajella niin pitkään kuin Lappiin mennessä pitää. Täältä löytyy hieno järvikansallispuisto Linnansaari, eikä majoituksessakaan tarvitse tinkiä, kun yöpyy Rantasalmella Järvisydämessä http://www.jarvisydan.com/fi. Suosittelen tutustumaan, mukava paikka, hyvää ruokaa ja paljon tekemistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No minäpä tutustun, kiitos vinkistä! Oikein ilahduttaa tämä kansallispuistojen runsaus!

      Poista
  11. Repovesi on kyllä kiva ja lähellä. Samalla reissulla voi vaikka ihmetellä Verlaa Jaalassa. Jos majoittuu Vierumäelle, niin aktiviteettia on vaikka miten ja siitäkin on vielä inhimillinen matka Repovedelle. Lisäksi siinä Vierumäen ympäristössä on ulkoilureittejä ja Nastolassa esim. Lapakiston alue.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No täytyypä ottaa tämä Repovesi lähempään tarkasteluun kun sille antaa niin moni äänen. Olen lähdössä Vierumäelle tyttöjen reissulle joten kiitän näistä vinkeistä!

      Poista
  12. Lappi on aina Lappi, mutta pariksi päiväksi vähän turhan kaukana. Monia hienoja paikkoja on etelämmässäkin, mutta jopa paikkaa olennaisempaa on retkellä nautittu ruoka. Siihen liittyen voin suositella kirjaa nimeltä Viiden tähden vaellus. Tilasin itse sen juuri Adlibrikseltä täysin naurettavaan hintaan (olikohan kympin), kirjoittajan nimeä en muista, joku bloggailija alkuperältään. Täynnä mainioita retkiruokaohjeita eri tyylisille vaelluksille + muita vinkkejä. No nyt tuli nälkä kun aloin miettimään. Pitää mennä lounaalle, mutta suosittelen tuota opusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syyslomaa on ke-su joten kaipa tuossa ehtisi mutta se on ihan totta että etelämpänäkin on hienoja luontokohteita. Olen niin keskinkertainen ruoanlaittaja että ehkä tuo kirja voisi olla hyvä ihan muutenkin. ;)

      Poista
  13. Samaa olin tulossa sanomaan kuin tuossa jo yksi anonyymi laittoikin. Lokakuu on vähän hassu aika Lapissa. Ruskaretkeilijöitä varten avatut hotellit ja ravintolat ovat jo kiinni ja ne aukeavat vasta lumen tultua, mikä tosin voi tulla jo tuolloin syyslomallakin.

    Itse olemme menossa syyslomalle Ikaalisten kylpylään ja yritän tässä juuri tutkia olisiko Seitsemisen kansallispuisto jotenkin järkevästi saavutettavissa ja onko siellä jotain mukavaa reittiä minkä kävisi kulkemassa 3 vuotias rinkassa/itse kävellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en tullutkaan ajatelleeksi, että syyslomaa ei tosiaan olisi huomioitu kotimaan matkailusesongissa - kiitos siis huomiosta! Kylpyläkään ei olisi huono idea, varsinkin jos siinä on ulkoilumahdollisuudet lähellä.

      Poista
    2. Ikaalisten kylpylästä ei ole mahdottoman pitkä ajomatka myöskään Lauhanvuoren kansallispuistoon, jonka reiteistä tietoa esim. http://www.luontoon.fi/lauhanvuori/reitit. Palveluista ja majoitusmahdollisuuksista tietoa www.lauha.fi.

      Poista
  14. Suosittelen lämpimästi Teijon retkeilyaluetta, ihan uusi kansallispuisto. Reilu tunti Stadista autolla ja upeat maastot. Metsähallitus tarjoaa puut ja ulkohuussin (jossa styroksinen rinki, ylellistä!) laavuilla. Pakkaa mukaan eväät, ehkä istuinalustat, sytykettä ja stendari, plus asennetta, ja lähde patikoimaan. Reittejä muutamasta kilsasta 25 kilsaan, hyvät opastetut reitit, pitkospuita, karpaloita, kaunista maisemaa.
    Jos haluatte yöpyä, Mathildedalissa on iso joukko vuokramökkejä. Samalla voi käydä kokeilemassa mäkiautoilua Teijon rinteessä, varsin hupaisaa koko perheen kisaa sekin.
    Teijolla myös onkimismahdollisuus, kanootteja vuokrattavana ja muuta vastaavaa aktiviteettia. Yksi lyhimmistä reiteistä Luontotalolta on suunniteltu nimenomaan lapsille, reitillä on kysymystauluja ja pohdittavaa luontoon liittyen.

    Itse vietin juuri kesälomaviikon ja patikoin 70 km koirien kanssa. Aamukahvi maistuu harvassa paikassa yhtä hyvältä kuin laavulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti ihan googlata että missä on Teijo! Mutta aivan loistava vinkki tämäkin!

      Poista
  15. Meidän perheessämme olemme alkaneet suosia lähialuematkailua viimevuosien aikana, sillä huomasimme, että esikoinen nauttii aivan suunnattomasti retkeilystä, mökkeilystä ja luonnossa liikkumisesta. Me vanhemmatkin koemme, että ainakin toistaiseksi lasten ollessa vielä pikkuruisia, säästymme kaukomatkailun aiheuttamalta stressiltä, kun pysyttelemme lähihoodeilla. Meillä on hienoja elämyksiä Ilomantsissa sijaitsevasta Petkeljärven kansallispuistosta, jonka retkikeskuksessa voi majoittua ja Isojärven kansallispuistosta. Hienoja metsiä, järviä, rauhaa, mustikoita, suosittelen!

    VastaaPoista
  16. Ääni Kolille! Yövytte mukavasti hotellissa, jonka pihasta pääsee kävellen suoraan metsään :) Reittejä on useammaksikin päiväksi, ja maisemat ei kesken lopu. Jos tylsää tulee, meette issikkavaellukselle tai geokätköilemään, ja lapset tykkää kun könyätte itsenne taskulampun kanssa sisään pirunkirkko-luolaan. Jos sataa, voi aina ajaa Joensuuhun shoppailemaan. Ilomantsiin ja Petkeljärvelle pääsee parissa tunnissa, ja lähellä on paljon muitakin luonnonpuistoja, mm. Patvinsuo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylpyläkin löytyy lähistöltä! Ja hotellista spa. Tervetuloa Pohjois-Karjalaan ;)

      Poista
  17. Vuokatista löytyy useampia hotelleja tai vuokramökkejä ja talvella hiihtoladut, muina aikoina metsässä vaellusreitit.

    VastaaPoista
  18. Puolen tunnin ajomatkan päässä Turusta on Kurjenrahkan kansallispuisto. Ei ehkä riitä teille usean päivän vaellukseen mutta yhdistettynä kaupunkilomaan voi siitä kehitellä kivan paketin. Nyt oikeastaan harmittaa että olen itse bookannut mini- syyslomalle korkeakulttuuria pääkaupunkiin ja sukulaisten kestitsemistä kotona, kun oikeastaan olisinkin halunnut metsään. Missään ei ruoka maistu niin hyvälle kuin savuisen notskin äärellä metsässä! Hanna

    VastaaPoista
  19. Repovedellä voi myös yöpyä Orilammen majalla, joka on kansallispuiston alueella. Repovedellä on tosi hienot maisemat Etelä-Suomessa sijaitsevaksi paikaksi.

    Henna

    VastaaPoista
  20. Vuokatti. Ei ole järjettömän kaukana, majoitusvaihtoehtoja löytyy hotelleista mökkeihin (ja jopa hotelliin kuuluvia mökkejä joihin kuuluu hotelliaamiainen), ulkoilureiteille pääsee suoraan ovelta tai ainakin lähes ovelta, siellä on aina sesonki (ja suht vireä paikka ilman turistejakin, palveluita siis on tarjolla), kylpyläkin löytyy. Vaaralla on reittivaihtoehtoja kaiken kuntoisille, laavuja yms.

    VastaaPoista
  21. Miksi mennä edes noin kauas kun Porkkala on vieressä? Tuossa ylempänä ketjua mainittu Meikokin on ihan kiva, mutta jossain määrin samanlainen kuin Nuuksio. Porkkalassa on merellistä maisemaa ja paljon helposti kiipeilltävissä olevia käkkärämäntyjä. Nuotiopaikkoja on useita riippuen siitä, minkä kunnan virkistysalueelle menee ja ainakin yksi lintutorni. Parkkipaikat eri virkistysalueille Tullandintien varrella. Plussana keväisin muuttolinnut, jotka menevät kirjaimellisesti pilvinä siitä yli jos osuu oikeana päivänä. Toinen merellinen retkeilyyn sopiva alue on Kirkkonummen Linlo. Polut lähtevät Linlontien varrella olevasta pienvenesatamasta etelään päin. Molempiin päästäkseen tarvitsee joko auton, veneen tai reippaan pyöräilyasenteen...

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...