12.9.2015

Aikainen lintu

Tietoisku.


Olin tulossa aamujumpasta kotiin kun näin pihatiellä limavanan. Limavanan päässä oli kuparinhohtoinen valehtelematta 15 cm pitkä etsku.

Härregyyd. Koska tyyppi ei edennyt kovin nopeasti, otin siitä kännykällä kuvan ja menin sisään googlettamaan onko tuo se. Tappajaetanaksikin tituleerattu vieraslaji nimeltä espanjansiruetana, joka on varsin tehokas puurtarhatuholainen.

Kyllä vaan, Suomen luontoon kuuluva ukkoetana on paljon tummempi. Ja tämä pitää hävittää.

No miten se sitten hävitetään? Yyh, tietenkin keittämällä.

Mitä tästä opimme. Älä hyvä ihminen mene aamulla jumppaan. Koska aikainen lintu todellakin nappaa madon ja se on tosi traumatisoivaa.

16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Onko teillä siellä laavakentillä näitä?

   Poista
  2. Eioo näkynyt... Mutta hei: eihän täällä ole edes muurahaisia :)

   Poista
 2. Eeeeeewwww!!!

  Etanoita voi kai houkutella myös laittamalla laakeaan astiaan olutta. Mut en oo kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas! Toi oli eka yksilö minkä olen ikinä nähnyt mutta jos alkaa näkyä lisää niin kaikki keinot ovat tervetulleita.

   Poista
 3. Järkytyin myös pahemman kerran, kun porukoillani, siinä parin kilsan päässä teistä, huomaamattani _astuin_ _sukkasiltaan_ terassilla tuollaisen ällötyksen päälle. Etana ei ollut siitä moksiskaan. Isi pelasti tilanteen liiskaamalla tuon puupöllien väliin,mutta kuulemma noita ei saisi jättää liiskattuina sille sijoilleen, kun kaverietanat tulee ne syömään ja kasvavat entisestään. Siispä muovipussiin ja roskikseen. Vannoin, etten voi enää palata kotikulmilleni Espooseen, jos noita riittää siellä. Nyt vain melkein naapurimme täällä 300km päässä sanoi nähneensä pihallaan tuommoisen. Ei olla siis turvassa täälläkään enää. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi purjo, noi on ihan sikavaikeita tappaa liiskaamalla. Ja totta tuo että ne tosiaan pitää laittaa biojätteeseen niin ettei kaverit tule aterialle.

   Poista
 4. Terveisiä Riihimäeltä! Täällä niitä piisaa, samoin monia eri tapoja niiden hävittämiseen. Itse en ole ruvennut keittelemään, tuntuu minusta liian hankalalta ja aikaa vievältä tavalta. Toiset keräävät maitotölkkiin johon on laitettu ruokasuolaa ja teippaavat sitten tölkin kiinni. Itse kerään nämä eri purkkiin ja siirrän sitten tupla-pakastepussiin, puristan ilmat pois ja pussiin solmu. Sitten roskiin. Tupla pussi siksi että voivat kuulemma purra pussin rikki, enkä tahdo näitä roskikseeni irtoversioina..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivoi, tuo oli toistaiseksi ainut minkä olen nähnyt, mutta varmasti jatkoa seuraa. Mutta erittäin hyvä syy tehdä siileille hyvä talvehtimispaikkoja!

   Keittämistä suositellaan sen takia että kuolevat nopeasti eivätkä kidu.

   Poista
 5. Kiehuvaan veteen tipauttaminen on etanan kannalta varmaan se paras konsti, ei joudu pitkiä aikoja kitumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai jos määriä kerää niin kiehuvan veden kaataminen esim. ämpärissä olevien möllien päälle on tehokkaampi tapa. Toki vesi-etanasuhteen pitää olla riittävän vesipainotteinen ettei vesi jäähdy liikaa.

   Ällö osuus on sitten raatojen siivilöinti.

   Poista
  2. Ällö osuus on myös kattilan tiskaaminen. :P

   Poista
  3. Nytkö vasta näit ensimmäisen kerran? Ollaan tässä lähistöllä koko kesä niitä harmisteltu - ja "kiehauteltu".
   Lasipurkkiin (esim vanha hillopurkki) etanat, vedenkeittimestä kiehuvaa vettä päälle, kannen avulla siivilöinti ja pihakompostiin/roskiin.
   Purkki säilytetään terassin alla, ei pesemisiä jne.

   Poista
 6. Mummo pisti ne vessanpöntöstä alas. Onkohan se ihan no-no?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman eläinrääkkäyksen piikkiin menee kuin akvaariokalojen vetely pöntöstä. Vaikka onkin tuholainen ja kutsumaon vieras. :)

   Poista
  2. Joo, mieluummin äkkikuolema ettei turhaan kidu.

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...