14.8.2015

Lihottaako sähköpyöräily?

Yhteistyössä Helkaman kanssa

Olen ollut nyt sähköpyöräilijä viitisen kuukautta. Arvaatteko, mikä on yleisin kommentti, minkä sähköpyörästä puhuttaessa kuulen?

Helkaman E2800 fillarissa avustuksen tasoja on kolme. High on käytössä vain yhdessä ylämäessä.

"Eikös tuosta liho?"

Keskeinen huoli koskee painonhallintaa kahden mielleyhtymän takia.

Pyöräily mielletään edelleen pääasiassa urheilulajiksi eikä liikkumiseksi. Pyöräillessä saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kuntoilun ja matkan. On uusi ajatus, että pyöräily olisi ihan vain järkevää liikkumista paikasta toiseen ilman hikoilua ja hengästymistä.

Toiseksi liikuntaa pidetään pelkkänä kaloreiden polttamisena, vaikka liikunnasta saa paljon muitakin terveyshyötyjä. Minulle tärkeitä ovat vilkastuneen aineenvaihdunnan lisäksi mielialan koheneminen, d-vitamiini ja valoaltistus, joka edesauttaa iltavirkun melatoniinitasojen säätelyssä.

Puhtaasta kalorinäkökulmasta tarkasteltuna kysymys on kuitenkin looginen: vaikka sähköpyörääkin pitää polkea, en hengästy juuri lainkaan. Naama ei ole punainen ja paita hikinen. Kyseessä ei ole raskas urheilusuoritus - mutta onko se urheilusuoritus ollenkaan?

Noh, tähän ei auta muu kuin testaus - mikä on todellinen ero kalorinkulutuksessa? Puin siis työmatkan ajaksi sykemittarin, jotta saisin mitattua energiankulutukseni. Mittausta tehdessä reitti oli prikulleen sama*, päiväkodin ovelta työpaikan portille (10 km). Mittaukset tehtiin peräkkäisinä aamuina suhteellisen samassa, aurinkoisessa, tyynessä kelissä ja jäin molemmilla kerroilla vain yksiin valoihin.

Tavallinen polkupyörä (Inseran hybridipyörä)

Aika: 34,38
Kalorit: 239
Keskisyke: 153
Sykepiikki: 176

Sähköpyörä (avustus matala paitsi ylämäissä)

Aika: 28,16
Kalorit: 174
Keskisyke:145
Sykepiikki:168

No mitä tästä voi päätellä? Kulutuksessa on ero, mutta onko se lihomisen kannalta ratkaiseva?Suurin yllätys itselleni oli se, että puolen tunnin keskivauhtinen pyöräily ei näiden lukujen valossa ole kovin kuluttava liikuntasuorite ylipäätään. Tämä havainto osaltaan selittäisi sen, että en varsinaisesti ole laihtunut, vaikka olen kolmessa vuodessa lisännyt pyöräilyä ihan valtavasti. (PT:ni myös jaksaa muistuttaa, että pyöräily ei ole kovin monipuolista liikuntaa. Lihaskuntotreeni pitää hakea kuntosalilta.)

Mutta onko ero merkitsevä?

Jokainen kaloreita vähänkään laskenut tietää, miten masentavan helppoa on kaloreiden sisäänotto verrattuna niiden polttamiseen. Tuon yhden päivän (eli n. 130 kalorin) eron saa kuitattua santsilasillisella appelsiinimehua. Viikkotasolla kertymä on toki suurempi, muttei välttämättä riitä edes kahteen jäätelöön. Jos haluaa laihtua, paljon tehokkaampaa onkin kiinnittää huomiota syömiseen.

Kokonaiskulutukseen vaikuttavat tietenkin myös muut seikat.
 • Minulla on taipumus kompensoida lisäkulutus syömällä ylimääräistä, joten hikiliikunta aiheuttaa sortumista naposteluun ja välipaloihin.
 • Voin pitää jopa pätkäpaastopäivän tinkimättä pyöräilystä.
 • Pyöräilen paljon enemmän: sähköpyörällä jaksaa polkea myös nuhaisena ja väsyneenä. Jalat eivät ole loppuviikosta puutuneet eikä navakka länsipuhurikaan saa vaihtamaan bussiin. Ja koska voin polkea normivaatteissa, ei haittaa vaikka pitäisi suhata bileisiin.
 • Käytän pyörää myös niihin matkoihin, joita varten normaalisti lainaisin autoa kuten rautakauppareissuihin ja päiväkotia pitempään lastenroudaukseen.

Kaloreiden sijaan luvuissa esittäytyi toinen yllätys.

Tämä latte kuittaa yhden suunnan kalorieron saman tien.

Katsokaapa säästynyttä aikaa. En ollut aikaisemmin huomannutkaan, että jo matka-ajassa sähköpyörä nappaa pois yli 5 minuuttia suuntaansa (työmatkallani on 5 merkittävää, vauhtia selvästi hidastavaa ylämäkeä). Lisäksi olen työpöydän ääressä varttia aikaisemmin, koska en tarvitse suihkua ja vaatteidenvaihtoa, sama pätee myös kotona. Tämä tekee noin 40 minuuttia päivässä puhdasta voittoa!

TL;DR: Sähköpyöräilyä ei kannata tarkastella kalorinpolttona, edut ovat muualla. Ikävin totuus tässä oli se, että kaikki tekosyyni karisevat: kiitos sähköpyörän, minullahan olisi aikaa ja jaksamista käydä vaikka siellä kuntosalilla. Äh.

*Huom. Vertailu ei ollut täysin totuudenmukainen, sillä käytän sähköpyörän kanssa suorinta mahdollista reittiä, jota en yksinkertaisesti pääse tavispyörällä ylös. Sähköpyörä on siis todellisuudessa vielä nopeampi.

15 kommenttia:

 1. Minulla on ollut sähköpyörä runsaat pari vuotta, tosin nyt on takuuhuollossa kun alkoi reistailemaan. Poljen 15 kilometriä niin kovaa kuin jaksan - ja käyn suihkussa. Säästöä tulee siihen malliin, että pyöräily ja suihku vie vähemmän aikaa kuin sama bussilla.

  Tuo "pyöräily on liikuntaa" tulee minullekin vastaan aika usein. Enkä oikein ymmärrä miksi, jos tulen sillä töihin se on saapumista töihin. Kysyin muuten yhdeltä työkaverilta kääntääkö hän autonsa rattia omin voimin vai onko sitä keventämässä tekniikkaa. Paremmin saisi liikuntaa kun omilla lihaksilla vääntäisi rattia hampaat irvessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Veikkaan että tämä korjaantuu ihan ajan myötä. Kun pyöräilykulttuuri kehittyy ja meitä *tavallisia* pyörälläliikkujia on enemmän, näkökulmat monipuolistuvat.

   Poista
 2. Jotenkin huvittava kysymyksenasettelu tuo 'lihottaako sähköpyöräily'. Eihän tuota nyt voi mitenkään verrata esim. autossa tai bussissa istumiseen, jotka nekään nyt käsittääkseni ei itsessään lihota :)

  Itse ajattelen työmatkapyöräilyn urheilusuorituksen/ulkoilun/paikasta a paikkaan b siirtymisen kombinaationa. Sähköpyörää olis kiva kokeilla vaikka toisaalta tykkäänkin siitä, että duunimatkan jälkeen on selkeästi 'urheillut' olo ja on pakko päästä suihkuun. Muuten treenit onkin sitten tällä hetkellä nollassa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voin ehkä lainata sulle mun sähköpyörää jos haluat joku päivä kokeilla. :) Mä pelkäsin sitä että en sähköpyörällä "herää" samalla tavalla kuin tavispyörällä, mutta se pelko oli turha. Valo ja ulkoilma pitää kyllä huolen että kroppa alkaa toimia.

   Poista
  2. Olispa kiva kokeilla pyörää :) Nyt on vähän hässäkkää työmatkojen, muuton yms. kanssa, mutta ehkä jonain viikonloppuna vois onnistua ?

   Poista
 3. Saisiko mahdollisesti myös sen fillaroidun matkan pituuden? Olisi helpompi verrata omaan duunimatkaan&pyöräilynopeuteen noita tuloksia.

  t: harkitsen sähköpyörää

  VastaaPoista
 4. Kestääkö sähköpyörä pakkasta? Itse tykkään hikiliikunnasta aamuin illoin. En niinkään ajattele stiä urheiluna, vaan mukavana hikiliikuntana kaks kertaa päivässä. Ajan vajaan kolkyt kilsaa kesät talvet. Sähköpyörää voisin harkita talvisin, ainakin niinäaamuina, kun räntää on 30 senttiä eikä teitä aurattu. Vois matka-aika pysyä vähän paremmin normitasolla. Eli kestääkö sähköpyörä Suomen talven?

  VastaaPoista
 5. Helkaman sähköavusteiset fillarit on ymmärtääkseni käytössä Postilla, joten oletan että toimivat talvella, mutta tuoreena käyttäjänä ei omakohtaista kokemusta ole. Eikä varmaan tulekaan, sillä itse lopetan fillaroinnin marraskuussa ja aloitan taas helmikuun lopulla kun kauhuindeksi pienenee. ;) Jos olet kiinnostunut, kannattaa selvittää pyöräliikkeestä pakkaskestävyys ja hoito-ohjeet mallikohtaisesti, koska näissä voi olla tekniikasta riippuen ihan valtavasti eroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Olenhan mä nähnyt postinkantajalla sähköpyörän. Pitääpä selvitellä. Mä tykkään ajaa talvella, pyöräteillä vähemmän väkeä!

   Poista
 6. VARTTIA aiemmin, koska et tarvitse suihkua yms.? Wau! Ilmiömäisen tehokasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Ja sekin on aika pitkä aika, koska tukka pitää sukia (ei sis meikkausta). :) Kotona voi ottaa kympin setin.

   Poista
 7. Mun mies on virittänyt tavalliseen hybridipyörään sähköt. Ne ei erotu siitä ulkonäöllisesti juuri lainkaa .Sillä on hauska aiheuttaa hämmennystä ylämäessä, lapsi tarkalla :) Polet vaan selkä suorana hymyillen muitten ohi puuskuttamatta. Mieheni on myös työmatkoilla polkenut kilpaa jonkun kilpapyörällä ajavan kanssa, haluisin niin nähdä sen toisen miehen ilmeen kun rakkaani polkee kumpparit jalassa ylämäessä ohi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sehän onkin hauskaa kun jossain kesämekossa ja sandaaleissa ohittaa ylämäessä jonkun ihan tosissaan urheilevan. :D Mutta olen ollut huomaavinani että sähköpyörien määrä on lisääntymään päin (tai sitten olen vain alkanut panna niitä merkille), eli luomupolkijan kyllä erottaa avustetusta. ;)

   Poista
 8. Kiitoksia mielenkiintoisista kokemuksista sähköpyörällä. Omani, Batavus Torino e-go, hankin toissa päivänä. Kuusikymppisenä olin jo unohtanut, että pyöräily on hauskaa. Tästä tulee työmatkakulkuneuvo n. 6 km matkalle. Mukavaa tulla töihin pirteänä ja hymy naamalla. Näin on ainakin käynyt koelenkeillä... Lihominen johtuu väärästä ruoasta, ei liikuntaharjoittelun määrästä.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...