26.7.2015

Ollin oppivuodet

Mietin tänään, että onkohan kansanedustaja Olli Immosella lapsia. Ilmeisesti on. Se on tavallaan hyvä juttu. Olen huomannut, että omat lapset ovat hirmuhyviä vanhempiensa sparraajia yhdessä vaikeassa asiassa.

Lapsi ei automaattisesti kasva vanhempansa kuvaksi. Ei, vaikka kuinka yrittäisi. Omista geeneistä, omassa kulttuurissa ja oman kasvatuksen kautta voi tulla aivan omanlaisensa ihminen. Erilainen, tuntematon. Muukalainen omassa perheessä.

Siihen voi reagoida kahdella tavalla.

Voi halveksia ja lytätä, uhkailla ja jättää yksin. Se on helppoa, vihaamiseen ei ajattelua tarvitse.

Sitten voi nöyrtyä ja etsiä sopua. Voi yrittää nähdä ihmisen ihmisenä, etsiä mieluummin yhtäläisyyksiä kuin eroavaisuuksia ja luottaa siihen, että jotenkin, ajan kanssa löydetään tapa tulla toimeen.

Hyväksynnän myötä myös jääräpäisestä oman olemassaolon puolustamisesta voi luopua. Sitä ei uhkaa mikään. Eikä koskaan uhannutkaan.

35 kommenttia:

  1. Kirjoitit kauniisti ja runollisesti raadollisesta aiheesta. Minä en osaa (enkä halua) kirjoittaa yhtä hienosti, koska lähestyn asioita käytännön tasolla.
    Monikulttuurisuus, sikäli kun sitä tarkastellaan muslimiväestön integroitumisen kannalta, ei tule tuomaan maallemme mitään hyvää. Olen asunut työkomennuksillani eri puolilla
    Eurooppaa, ja kyllä silmäni aukesivat ja ihanteet murenivat niiden vuosien aikana.
    Suomeen palasimme takaisin, kun halusimme lapsille turvallisen elinpiirin.
    Olli Immosen teksteihin en ole perehtynyt, en välitä provokaatiosta missään asiassa.
    t.Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herää kysymys, miksi kommentoit. Tekstihän ei käsittele muslimiväestön integroitumista, vaan (epäsuorasti) Olli Immosen kirjoitusta.

      PS. Katja, Lumialla oli mahdoton selvitä tuosta kuvantunnistusrobottiestosta (kyllä, vaivauduin avaamaan läppärin tätä kommenttia varten o.O).

      Poista
    2. Kannattaa tsekata se Immosen teksti jotta pääsee Suomen demokraattisen vallankäytön arvojen ytimeen. Minä näen tämän kaikenlaisen yhteiskunnan muutoksen (jopa sen välttämättömän) vastustamisen pelkona ja laiskuutena.

      Poista
  2. Minusta tuossa ensimmäisen anon kommenntoinnissa ei ollut mitään omituista, Olli Immonenhan käsitteli kirjoituksessaan monikulttuurisuutta, ja Katja kirjoitti Olli Immosesta. Verhotusti ja epäsuorasti, mutta kuitenkin.

    VastaaPoista
  3. Monikulttuurisuus ei automaattisesti tarkoita islamia. Suomi nyt ei muutenkaan ole mikään yhteinäiskulttuuri edes kantasuomalaisten osalta, joten minusta se Immosen kirjoitus oli jo siltä pohjalta melkoisen järjetön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, järjetön se nimenomaan oli, olisi jopa kiva kuulla että se oli näitä kännissä kirjoitettuja läppiä mutta pelkäänpä että ei.

      Poista
  4. Katja, joka on taitava ja terävä kirjoittaja, teki nyt melkoisen rimanalituksen, joka on samaa sentimantaalista soopaa kuin HS:n naiskolumnistien tunnepurkaukset.
    Viimeisimpänä eilinen Ann - Mari Huuhtasen purkaus.
    Äiti olen itsekin, ja juurikin siksi meidän piräisi ajatella maahanmuuton hyötyjä ja haittoja ennenkaikkea järjellä, ei tunteella.
    Mihin meillä on varaa. ilman että omat vanhuksemme jäävät hoitamatta? Ketkä integroituvat ja työllistyvät? Miten säilytämme yhteiskuntarauhan, jos maahan tulee tuhansittain ihmisiä, jotka ovat täysin toisenlaisista oloista?
    Monia asioita pitäisi vakavasti harkita. t. Salla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavoitteena oli tässä miettiä miten Immosen kaltaisiin tyyppeihin voi vaikuttaa. Järjellä? Tuskin, hän on kaikki järkiargumentit jo kuullut. Tunteella? Hänen oman tunteensa yli tuskin pääsee, joten jäljelle jää oma kokemus.

      Olen muuten kirjoittamassa pitemmin tästä aiheesta koska tämä "mihin meillä on varaa"-argumentointi on nimenomaan älyllistä laiskuutta. Miksi emme saisi ihmisiä integroitua yhteiskuntaamme? Missä kohtaa menee raja että olemme "auttaneet oman kansamme"?

      Poista
    2. Niin, järjellä tarkoittanet myös tietoa ja ymmärrystä? Omat pointtisi perustuvat populistiseen ajatteluun, joka on täysin tunnepohjaista. Ilman maahanmuuttajia (mikä olisi täysin utopistista missä tahansa maassa), olisimme pieni ja väestönkasvultamme pienenevä yhteiskunta. En nyt ala tähän avaamaan talouden, väestönkasvun ja työllistymisen nyansseja, mutta lyhyesti: Suomi ei pärjää eristyneenä yhteiskuntana taloudellisesti, sillä väestömäärämme ei riittäisi pyörittämään valtiota. Eli, kun väestömäärä kasvaa, palveluiden tarve ja kulutus sekä vienti kasvavat. Vaikka aina ei integroituminen onnistu vielä ensimmäisessä sukupolvessa, oikeilla tukitoimilla on tilanne jo toisen sukupolven kohdalla erilainen. Ja jatkuvastihan haetaan työntekijöitä perustason töihin, jotka eivät tunnu kelpaavan kuin maahanmuuttajille. He taitavat myös hoitaa mainitsemasi vanhukset tulevaisuudessa.

      Poista
    3. Samaa mieltä Sallan kanssa. Hesaria ihmettelen, esim tuo Ann-Mari Huuhtasen kolumni oli vielä asiattomampi kuin Immosen typerä Facebook-kommentti. Järkeä saisi käyttää. Muusta Euroopasta näkee kyllä, mihin Islamin leviäminen johtaa. Monikulttuurisuus, syrjintä ja vaikka ruotsin kieli ovat täysin eri asioita.

      Poista
    4. Salla, mitä muuta Immosen kirjoitus oli kuin tunteisiin vetoamista? Hän ja kaverinsa ovat tulleet tunnetuksi nimenomaan faktojen vääristelystä ja tunnepitoisesta argumentoinnista.

      Poista
    5. Ei tässä keississä ole kuin yksi täysin asiaton ulostulo. Pahoin pelkään että Immosen päivitys ei ollut typeryyttä vaan täysin harkittu.

      Poista
  5. Pitäisi myös muistaa, että on maahanmuuttajia, joista ei koidu kuin taloudellista tappiota, ja jotka eivät integroidu edes toisessa polvessa, vaikka ovat täällä syntyneet.
    En lähde sen enempää tarkentamaan, mutta voin kertoa sillä kokemuksella, mitä erityisopettajana toimiminen on antanut minulle, että aina ei mene kuin strömsössä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei täällä mene kuin Strömsössä kantaväestölläkään. Minusta tässä keskustelussa on outoa myös se että kun suomalainen syrjäytyy, syytetään yhteiskuntaa, mutta kun ulkomaalainen syrjäytyy syytetään hänen rotuaan. Saa laittaa linkkejä, miten näitä integroitumisongelmien syitä on tutkittu ja yritetty ratkaista.

      Poista
    2. Kammottavaa shaissea tämä omista pienistä lokeiroista vedettävät johtopäätökset. Jos erityiskoulussa on ulkomaalaistaustaisia henkilöitä,niin mitenkäs ne kantasuomalaiset? pitäisikö nekin lähettää johonkin muualle,että erityisopettaja voisi opettaa vain niitä,jotka oppivat tukka suittuna pulpetissaan opettajan vanhoista kalvoista.

      Poista
    3. Yhteiskunnan kannattaa aina satsata ihmiseen. Toisille riittää pieni tuki, toisille ei mikään tuki. Erityisopettajan luo tulee varmasti enemmän niitä, jotka tarvitsevat paljon tukea tai joita mikään tuki ei tunnu auttavan. Eivät hyvin pärjäävät lapset - kansalaisuudesta riippumatta - tarvitse erityisopettajaa. Siksi näät tässä asiassa vain toisen puolen.

      Poista
    4. Katja, miksi puhut rodusta? Kannatat siis rotyoppia?

      Poista
    5. H, erinomainen kommentti.

      Viimeisen anonyymin tekstin ymmärtämistaidoissa on parantamisen varaa.

      Poista
  6. Katja! Minua suututti erityisesti tuo "meillä ei ole varaa"- heittosi.
    MIKSI meillä pitäisikään olla varaa elättää tuhansia työtätekemättömiä pakolaisia, mutta kun sitä rahaa (tilapäisesti) tarvitsisi koulutettu äiti oman lapsensa omaishoitajuuteen, meillä olekaan enää varaa!
    T: ex- Espoolainen syöpäsairaan lapsen omaishoitaja-äiti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi laitat vastakkain pakolaiset ja omaishoitajat? Eivätkö molemmat ryhmät ole aikalailla vaikeassa tilanteessa? Miksi et kysy, miksei suurituloisia veroteta enemmän, jotta omaishoitajille riittäisi rahaa? Miksi et kyseenalaista miljardien yritystukia? Miksi laittaa vastakkain kaksi heikossa asemassa olevaa ryhmää? Miksei voi vaatia enemmän niiltä, joilla olisi varaa antaa enemmän yhteiseen kassaan?

      Poista
    2. Kunpa asiat olisivatkin noin yksinkertaisia, että olisi yksi tasku, jonka tyhjentämisellä täyttyisi toinen, ilman seurauksia. Tämä varattomuuden mielikuva on onnistuttu istuttamaan poliittiseen keskusteluun, vaikak kansainvälisessä vertailussa meillä ei mene huonosti. Eduskunta päättää arvojensa kautta, mihin varaa on - varattomuutta korostava talousjargon ja populistinen retoriikka ovat vain keinoja poliittisten päämäärien saavuttamiseen. Hyvinvointiyhteiskunnan ja maahanmuuton (oletan että et tarkoittanut humanitarisen avun tarpeessa olevia pakolaisia?) vastakkainasettelusta kirjoitti eilen mm. The Guardian.

      Poista
  7. Immonen tuskin kasvaa lastensa myötä. Onneksi pointtisi lasten yksilöllisyydestä ja omasta ajattelusta on tosi. Ja aika moni tekee murrosikäisenä isänmurhan, se on ihan luonnollista. Voimia ja tsemppiä vaan kaikkien rasistien ja ihmisoikeuksien kieltäjien jälkeläisille, sitä varmasti tarvitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina voi toivoa, myös sitä että seuraava sukupolvi olisi enemmän ratkaisukeskeistä.

      Poista
  8. Paljonko se valtion velka nyt onkaan tällä hetkllä?
    Ja mitä säästöjä haalitus nyt kaavailikaan? Mahtoiko olla kohteena päivähoito, terveydenhuolto, vanhuset?
    Olisi niin ihanaa pelastaa kaikki maailman ihmiset ja ruokkia ja asuttaa, mutta millä helvetin rahalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet asian ytimessä. Miksi ihmeessä noista leikataan kun vaihtoehtojakin olisi ollut. Arvovalintoja.

      Poista
  9. H, minusta suomalainen omaishoitoperhe ja pakolainen eivät ole samalla viivalla, kun yhteiskunnan tukia jaetaan.
    Suomalaisen äidin sairaan lapsensa kanssa täytyy olla etusijalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi, koska säkki, josta hyvinvointia jaetaan, ei ole pohjaton.
      Siksi, koska Suomella ei ole varaa olla koko maailman sosiaalitoimistona.

      Poista
    2. Voi kun nämä puolustuksen argumentit olisivat vähän tarkempia. Missä kohtaa tarkalleen ottaen pohja tulee vastaan? Eikö koko maailman sosiaalitoimisto ole mielestäsi liioittelua?

      Poista
  10. Ihme rasisti-invaasio täällä kommenttiraidassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuh. Näin käy myös "rokotekriittisten" kanssa.

      Poista
    2. Tuleeko kaikki samasta ip-osoitteesta? Joku hommaforumilainen spämmää.

      Poista
  11. Vieläkö istut Espoon kaupunginvaltuustossa?
    Miksi et pidä meitä vammaista lasta hoitavia arvokkaina? Miksi muuten poistit aiemman kommenttini koskien erityislapsiperheitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poistin kommenttisi koska siinä ei ollut mitään järkeä. Pidän kaikkia ihmisiä arvokkaina, olen Suomen perustuslain kanssa samoilla linjoilla.

      Poista
  12. On tosi sääli, että tästä keskustelusta ei tule ikinä mitään. Faktat ovat kuitenkin edessä, ennemmin tai myöhemmin. Sekä maahanmuuton, ihmissalakuljetuksen että pakolaisstatuksen kautta tulevien määrät eivät vähene, päinvastoin. Mitä ratkaisuja tähän löytyy - globaalisti ja Suomessa?

    VastaaPoista
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...