20.7.2015

Me ei tehdä lomalla mitään

"Mitäs lomasuunnitelmia teillä on?"

Vastaus on, että eipä juuri mitään. Täällä maalla pötkötetään, kunnes vaatteet loppuvat. Sitten käymme pesukonetta pyörittämässä ja ehkä teemme jotain muuta. Ehkä emme.

Tunnen välillä huonoa omaatuntoa siitä, että emme varsinaisesti tee lomilla mitään. Ja muutenkin elämme vähän pellossa.

Meidän perheessä loma on nimittäin epäsäännöllisyyden kulta-aikaa, mikä sopii suomalaiseen hyvän vanhemmuuden ideologiaan huonosti. Helsingin Sanomien vanhemmuuskyselyssä, jossa kartoitettiin hyvän vanhemmuuden mittareita, oli monta kysymystä rutiineista mutta ei yhtä ainutta suoraa kysymystä lasten kanssa vietetystä ajasta - onko sitä?

Arkena olemme kellon (ja vieläpä turhan aikaisen vuorokausirytmin) orjia. Työt alkavat tiettyyn aikaan, päiväkoti menee kiinni, unitunnit pitää saada täyteen. Molempien vanhempien suht monimutkainen työelämäkuvio pitää huolen, että yli vartin mittaisille tauoille löytyy aina joku velvoite.

Lomalla säännöllinen arki on korvattu spontaanilla sekoilulla, jossa kukaan ei oikein muista mikä päivä on. Tätä kirjoitan vähän kolmen jälkeen iltapäivällä. Olemme juuri syöneet lounaan. Koska syömme aamupalaa yhdeltätoista. Koska nukumme kymmeneen. Koko perhe on nytkähtänyt arkiaikataulusta kolme tuntia eteenpäin.

Ja onhan tässä kuitenkin kaikenlaista tavallista landepuuhaa. On perheellisiä vieraita, paikallisen urheilukentän käyttöä, kauppahallireissuja, onkimista ja lampaiden taputtelua. On välijädeä, retkipillimehua, metsämansikkaa ja iltapäiväkanapeeta.

Taidamme kaikki viihtyä ihan näin.

Skidi on tyytyväinen kun voi soittaa vaarin kanssa saksofonia tai käydä kanssani iltauinnilla kymmenen aikaan. Snadi syö mustikoita suoraan puskasta ja viettää laatuaikaa siskon kanssa puutarhassa möyrimässä. Nukkumaan mennään kun alkaa nukuttaa.

Molemmat ipanat näyttävät sopeutuneen siihen, että suunnitelmia ei juuri ole. Ja että niitä vähiäkin muutetaan sään, mielialan, pissahädän tai muun tarpeen mukaan, joustavasti.

Siitä näyttää tässä perheessä koostuvan hyvän loman ainekset, ihan iästä riippumatta. Ei ole seuraavaa pakollista rastia. Loman paras ohjelmanumero on se, että sitä ei ole.

13 kommenttia:

 1. Allekirjoitan. Mukavaa olemista.
  Tänään koko perhe heräsi vasta klo 11.20. Parhautta.

  VastaaPoista
 2. Olen opettanut jopa aamulypsyisen itseni jos en nukkumaan, niin lojumaan sängyssä pitkään aamuisin. Tarhapöllöt koisaavat 9-10 nurkille, teiniä ei viitsi edes mainita. Karhentaa ajatellakin elokuuta. En siis ajattele sitä.

  Mutta, kaikissa lomissa minusta on parasta, ettei tarvitse muutamaan päivään/viikkoon elää niitä ruuhkavuosia ja kiihkoarkea. Eikä valvoa aamuyöllä stressaamassa työasioita.

  VastaaPoista
 3. Samaa mieltä. Kun jäin toissa vuonna vuorotteluvapaalle, moni kysyi mitä aion tehdä. Vastasin, etten mitään. Jotkut ihmettelivät, miksi sitten jään vapaalle, joku suunnitelmahan on oltava. No, nukuin univelat pois, jos sitä suunnitelmaksi voi sanoa. Eipä tarvinnut vuorotyöläisen stressata väsyttävistä yövuoroista, aikaisista (04.15) aamuvuoroon heräämisistä eikä iltavuoroista, jotka ovat ainoita vuoroja, jolloin ei väsytä. Loma on loma, jolloin ei todellakaan tarvitse tehdä mitään, jos ei halua.
  -S-

  VastaaPoista
 4. Ihana lukea, että muissakin lapsiperheissä nukutaan pitkään ja lounastetaan kolmelta!

  VastaaPoista
 5. Ihan huippua! =)
  Meillä ihan sama meno ja lapset nauttii. Meillä ei kysellä ulkomaanmatkojen yms. perään vaan tähän mennessä (kooste muutamalta viime vuodelta) on haluttu mustikkaan lukuisia kertoja, eväsretkelle lukuisia kertoja, kirjastoon yhdessä valitsemaan suorastaan hulvaton keko kirjoja sen x kertaa, erilaisille nähtävyyspaikoille (en tiedä mistä niitä bongaavat), geokätköilemään (on muuten hauska harrastus, suosittelen) ja ihan vaan kotoilua/mökkeilyä oman perheen parissa.
  Ei siis suunnitelmia, ei aikatauluja. Aamulla katsotaan sää ja sen mukaan päätetään mitä tehdään vai tehdäänkö mitään.

  -nimimerkillä koko päivän legoja koonnut äitiliini :D

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa todella hyvältä ja juuri siltä mitä ehdotin aviomiehelle tämänvuotisen sukulaisten ja tuttavien luona kiertelyyn ym. käytetyn loman jälkeen. Hän kommentoi, että ei siitä tulisi mitään, kuitenkin laittaisit ruokaa ja siivoaisit koko ajan. Meillä ei siis ole vapaa-ajanasuntoa, mine voisimme lähteä arjen askareiden ulottumattomiin. Kotitalon iso piha hyvien ulkoilumaastojen äärellä ja vajaa 1 km uimarannalle kyllä antaisivat ihan hyvät puitteet aikatauluttomaan lomailuun, joten aion sitkeästi jatkaa idean markkinointia. Lapset hyväksyivät ajatuksen heti. Sitten pitäisi tosiaan vielä itse osata ottaa rennosti, laskea rimaa ruuanlaitossa ja jättää verhojen peseminen ja kaappien siivoaminen sikseen, vaikka "kerrankin olisi aikaa".

  Toinen asia on, pystynkö sittenkään sanomaan sukulaisille, että tänä vuonna emme lähde minnekään. Mies on kotoisin Keski-Euroopasta, joten ensi vuoden (ja seuraavan ja sitä seuraavan ja ...) lomakohde on jo tiedossa, eikä hankalan ja kalliin matkan päähän viitsi viiden hengen voimin ihan vain viikonlopuksi lähteä. Appivanhempien kunto ei oikein enää kestä ulkomaanmatkailua, ja omatkin vanhempani ovat sen verran iäkkäitä, että taittavat muutaman sadan kilometrin matkan meille enää pari kertaa vuodessa. Mummut ja papat ymmärrettävästi odottavat vierailujamme kovasti, joten aika iso kynnys on sanoa, että hei, ei me tullakaan tänä vuonna vaan mieluummin ollaan tekemättä mitään.

  VastaaPoista
 7. Tuollainen loma on juuri parhautta :) ei suunnitelman suunnitelmaa vaan fiiliksen mukaan mennään kaikessa.

  VastaaPoista
 8. Mikä siinä onkin, että tuollaisen todellisen loman sanominen ääneen aiheuttaa itsessä jotain typerää huonommuutta!? Meidän lomat on olleet aina tuon kaltaisia, joskus ne on tuntunut hän parhaalta, joskus taas ei. Tänä kesänä kesän ajan soin ohjelmanumero oli paikkakunnanvaihto ja uuteen kaupunkiin kotiutuminen on ollut mainiota kesälomapuuhaa. Mm. tänään herättiin klo 11, käytiin torilla mustallamakkaralla ja silmälasiostoksilla ja illalla luen kirjaa. Parasta lomaa sinnekin!

  VastaaPoista
 9. Tuollainen loma sopisi kyllä mitä mainioimmin! Maanviljelijäpuolison vain on hieman hankala irrottautua töistä kotona ollessa, joten meille lomaa on se, kun lähdemme johonkin reissuun. Tänä kesänä vietimme viikon Itävallassa, mutta siellä ei ollut tarkkaa suunnitelmaa päivien viettämisestä vaan teimme mitä mieleen juolahti!

  VastaaPoista
 10. Onhan landelle menokin tekemistä, vaikka ei olisikaan viikkojärjestystä ennalta suunniteltuna :) Kaikki riippuu siitäkin, miten asiansa pukee. Me menemme ulkomaillekin möllöttämään - tai tekemään spontaanisti asioita. Toiset mökille. Meillä ei sitä ole, mutta kotoa on mukava irtautua. Ulkomaillakin voi olla menemättä pakettilomalle tungokseen ;)

  VastaaPoista
 11. Voih... kun on siunattu lapsella, jonka unentarve on vauvasta lähtien ollut vähäisempi kuin vanhempiensa, ei voi mitään sille, että kateushan tässä iskee. Jos edes jonakin aamuna saisi nukkua kahdeksaan, puhumattakaan, että kaikki nukkuisivat kahdeksaan. Ralli alkaa heti noin seiskan maissa, ja viimeistään kasilta on oltava pyöräilemässä, uimassa tai missä vaan actionissa, muuten alkaa paikat hajota.

  Olisi aivan käsittämättömän ihanaa olla tekemättä mitään vaikkapa vuorokausi. Mutta kun ei. Täytyy lohduttautua sillä, että oikein kanavoimalla tuo energiamäärä voi olla hyödyksi myöhemmin. Jos linnareissuilta vältytään.

  VastaaPoista
 12. Voi mä olen niin samaa mieltä teidän perheen kanssa, että parasta lomaa on aika, jolloin saa vain olla. Ei ole rankempaa lomailua, kun se pakko suorittaminen sinne ja tänne. Ihana, että ihmiset alkavat taas tajuta yhdessä olon merkityksen.

  VastaaPoista
 13. Olipa upea kirjoitus! Kuulun perheessäni ja suvussani ainoana tähän koulukuntaan, joten mahtavaa kun joku muukin on tätä mieltä! Printtasin jutun, se valaa uskoa pitää kiinni omasta näkökannasta :)
  Terveisin lähes vakkarilukija

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...