5.7.2015

Kuukuppi nurin

Kun terveyskyselyissä tiedustellaan, syönkö mitään lääkkeitä säännöllisesti niin pitäisi oikeastaan vastata, että syön. Kerran kuussa menee muutama nappi kipuun.


Jonkun tilaston mukaan 90% naisista kärsii kuukautiskivuista. Minulla oireet ja kivut vaihtelevat - ja tuntuvat pahenevan iän myötä. Yleensä olen turvoksissa, sattuu sekä vatsaan että selkään, enkä saa unta. Olen myös hemmetin äreä pari päivää ennen kierron alkua. Tiedän, että voisi olla huonomminkin. Joillekin eivät käsikauppalääkkeet auta.

Tämä Hesarin juttu kuukautisten hyödyttömyydestä olikin tavallaan kiinnostava. Jutussa eräs lääkäri toteaa, että säännölliset menkat ovat lähinnä modernin naisen vitsaus sillä ennen muinoin naiset olivat aina paksuna tai imettivät -- sen lisäksi että kuolivat paljon nuorempina. Lisäksi joka kuukausi iskevä rasite, josta ei ilmeisesti ole terveyshyötyjä, on täysin turha naiselle, joka ei halua enää raskaaksi.

Varmasti näin. Miksi en sitten hoida asiaa pois päiväjärjestyksestä?

Ongelma on status quoon kajoaminen. En uskalla. Vaihtoehdot ovat aika radikaaleja. Kohdunpoisto ja säännöllinen hormonien käyttö ovat isoja asioita.

Tiedän monen vuoden kokemuksella, mitä ehkäisypillerit tekevät pääni sisällä. Siihen en lähde (en kertakaikkiaan voi lähteä) enää ikinä - vaikka kuinka korostetaan ehkäisypillereiden hyötyjen ylittävän haitat. Vaikka hormonikierukka vaikuttaa paikallisesti, en ole vakuuttunut.

Otan siis mieluummin kuukautisten aiheuttaman rasitteen, vaikka olen sata ja lapsiluku on tapissa. Ainakin siihen asti jos elämä hankaloituu vielä lisää tai lääketiede keksii jotain muuta helpotusta. Jospa vaikka se tieto, että naisten ja miesten kipuaistimus syntyy eri tavalla johtaisi tehokkaampaan kivunlievitykseen naisille.

Ja voiton puolella toki ollaan. Oletan, että tämä paska loppuu 10 vuoden sisään.

46 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen juttu. Mä olen jotenkin aina kuvitellut että kehittyneen limakalvon olisi hyvä poistua kuukautisina säännöllisesti. Tässä tokaa kertaa raskaana ollessa mietin jo mihin THE ratkaisuun päädytään ehkäisyn osalta kun muksu on saatu ulos ja lapsilukumme on täynnä. Hormonikierukka eikä mikään muukaan hormonaalinen ehkäisy kiinnosta mainitsemistasi syistä (+ ympäristökysymykset), joten lähinnä vaihtoehtona tulee mieleen klipsit munanjohtimiin - paitsi että sekään ei estä kuukautisia argh. Mullakin kivut ovat iän myötä lisääntyneet ja suvusta löytyy munasarjasyöpää, win!

  Nappi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Mä olen jotenkin aina kuvitellut että kehittyneen limakalvon olisi hyvä poistua kuukautisina säännöllisesti."

   Jep, mutta hormonaalista ehkäisyä käytettäessä limakalvo ei kasva niin paksuksi, että sen täytyisi kerran kuussa poistua.

   Poista
  2. Joo, tää on aika haastavaa. Ja mun mielestä kukaan ei ole varoittanut siitä että nää muuttuu vaan pahemmiksi!

   Poista
 2. http://www.lady-comp.fi/ Ei kyllä auta pms-vitutukseen mutta ehkäisynä paras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmh, tää ei tosiaan ratkaise menkkaongelmia. Enkä ikinä uskaltaisi luottaa vain lämpötilamittaukseen ehkäisyssä. :(

   Poista
 3. Tännekään nämä hormonaaliset ehkäisyt eivät sovi, pistävät pään sekaisin ja kuukautiskierron samoin tehden elämästä helvettiä kuukauden jokaisena päivänä sen seitsemän päivän sijaan. Kivuista en kärsi, mutta runsaista (siis todellakin runsaista) menkoista, joten kohdunpoisto odottanee joskus tulevaisuudessa. Ehkäisy ratkeaa sterillä, jos siihen koskaan pääsee, jonossa ollessa jo kumiehkäisy kertaalleen petti ja tulos vaikuttaisi olevan legendaarinen numero seiska, jo toinen kerta "ei enää ikinä"-lapsen jälkeen...

  VastaaPoista
 4. Olen sinua vähän vanhempi nainen enkä kärsi kuukautiskivuista. Hormonaalista ehkäisyä en huolisi ikinäkoskaanmilloinkaan noin tsiljoonasta syystä.

  Akupunktio! Helsingissä on Neijing-koulu ja ainakin Tampereen koululla saa ensiluokkaista hoitoa edulliseen hintaan. (Opiskelijat eivät siis laita neuloja vaan opettajat.) Parhaimmillaan homma voisi toimia niin, että hoito tasapainottaisi elimistön toimintaa siihen malliin, että kuukautiskivut olisivat historiaa. For good.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, en ole ikinä testannut akupunktiota. Olisipa hienoa jos sillä voisi kokonaan poistaa tämän raivostuttavan vaivan kipuineen kaikkineen. :)

   Poista
 5. Niin, onkohan mikään yllätys, että tällaisen monimutkaisen lisääntymisjärjestelmän pyörittämisestä on rasitetta elimistölle. Sanoisin silti, että mieluummin turhat kuukautiset kuin se niin sanottu luonnollinen tila, jossa lisäännytään jatkuvasti.

  Hormoneita en itse halua, enkä edes voi perinnöllisten riskien vuoksi käyttää, mutta laitan tässäkin toivoni kehityksen kehittymiseen. Ehkä joku päivä osataan ennemminkin ohjailla omaa hormonituotantoa synteettisten lisähormonien pumppaamisen sijaan. Tai jotain muuta hienosäädetympää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin mieluumin tämä kuin kuin jatkuvat raskaudet imetyksineen. Laitamme siis toivomme samaan asiaan.

   Poista
 6. Mulle tehtiin kohdunpoisto puolisentoista vuotta kaksosten jälkeen. Syy toki oli lääketieteellinen, kaksosten myötä sain käytännössä kestokuukautiset joihin ei auttanut hormonikierukka sen enempää kuin mikään muukaan.

  Kokonaistoipumisaika toimenpiteestä oli 12 viikkoa, mutta käytännössä olin kipeä sen ekan viikon. Päivääkään en ole katunut. Päinvastoin on aika vapauttavaa kun ei tarvitse miettiä sen enempää ehkäisyä kuin kuukautisiakaan.

  Ratkaisu tuntui toki suurelta lopullisuudessaan, mutta meillä on kolme lasta. Olen nyt 43-vuotias enkä halua lisää lapsia. Siinä missä ratkaisu oli suuri ja lopullinen, oli se myös helpotus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestomenkat. :C Mutta kuulostaapa hyvältä tuo operaatio. Millainen toimenpide oli? Pitääkö syödä jotain lisähormoneja vai oliko se siinä?

   Poista
  2. Itse toimenpide kesti kai kolmisentuntia, nukutuksessa ja robotilla tehtynä. Jälkinä muistaakseni neljä pientä haavaa. Sairaalassa olin yhden yön ja koska munasarjat jäi on hormonaalinen kierto edelleen tallella. Tunnen toisinaan ovulaation, mutta menkkakipuja ei tietenkään oo, kun ei oo menkkojakaan.

   Poista
  3. Itse toimenpide kesti kai kolmisentuntia, nukutuksessa ja robotilla tehtynä. Jälkinä muistaakseni neljä pientä haavaa. Sairaalassa olin yhden yön ja koska munasarjat jäi on hormonaalinen kierto edelleen tallella. Tunnen toisinaan ovulaation, mutta menkkakipuja ei tietenkään oo, kun ei oo menkkojakaan.

   Poista
 7. Aina menkoista keskustellessa tulee hassu olo, kun tajuaa, että joillakin on niitä. Itselläni ne ovat jääneet lähes kokonaan pois hormoonikierukan vuoksi. Tämä on järjettömän suuri helpotus, sillä olen aina kärsinyt kovista kivuista, joihin ei ole auttanut perussärkylääkkeet. Ensimmäisen lapsen syntymän jälkeisessä jälkitarkastuksessa pyysin reseptiä jo valmiiksi käyttämääni lääkkeeseen. Lääkäri ei antanut, vaan vetosi siihen, että synnytyksen jälkeen kuukautiskipujen pitäisi poistua tai vähintäänkin helpottua. Näin ei todellakaan käynyt, vaan kipu tuntui entistä pahemmalta. Käytännössä viikko ennen menkkoja räyhäsin päivän, pari päivää ennen palelin ja voin huonosti ja päivän tai kaksi olin järjettömän kipeä. Ilman lääkkeitä en olisi selviytynyt edes töihin..

  En ole huomannut hormonikierukassa huonoja puolia, sillä aika suuri helpotus menkkojen poistuminen on ollut. Bonuksena tasaisempi mieli (en räyhää enää kerran kuussa) ja lapsituotannon tauolla oleminen. Tämä ei tosin kaikille sovi ja lähipiirissänikin on ihmisiä, joiden toivonkin pysyvän kaukana kaikista hormooneista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat kokemukset, paitsi ensimmäisen kuukauden ajan asennuksesta oli kestovitutus päällä. Sitten tasaantui. Toisella kertaa hormonimyrsky kesti päivän.

   Poista
  2. Komppaan. Lasten jälkeen olisin oikeastaan halunnut sterin, mutta gyne taivutteli hormonikierukkaan. Ensin vuoteli epäsäännöllisesti kuukauden ajan, sitten vuodot harvenivat n. 2 kk välein tapahtuviksi ja lopulta reilun vuoden kuluttua hävisivät kokonaan. Eipä ole menkkoja ikävä. Olen kanssa niitä jotka vuotelevat luomuna aika lailla runsaasti ja kivuliaasti.

   Poista
  3. Kuulostaa kyllä hyvältä, mutta mä en toistaiseksi uskalla kokeilla mitään missä on etuliite hormoni-.

   Poista
  4. Olen synnyttämätön, hrmonikierukka on ollut 3 1/2 vuotta ja edelleen on kuukautiset. Ensimmäiset ehkä jopa puoli vuotta olivat jatkuvaa tiputtelua+kuukautiset kaupan päälle+kipuja. Sitten alkoi helpottaa. Edelleen on joka kuukausi kuukautiset ja usein myös kipuja, mutta vuodon määrä ja kipujen voimakkuus eivät ole mitään verrattuna hormonittomaan aikaan, eli alkaen siitä kun kuukautiset alkoivat 11 vuotiaana. Nykyisin osteopatia auttaa välissä kipuihin.

   Poista
  5. Anonyymille klo 13.05: tiedätkö, mulla on tuttava, joka steriloitiin. Myöhemmin hänelle laitettiin silti vielä hormonikierukka runsaitten kuukautisten takia! Ja lopulta vuodot tulivat siedettäviksi.

   Poista
 8. Ja endometrioosi antaa vielä ihan oman säväyksen kuukautisiin ja kipuihin...

  Mun käsityksen mukaan alle 45v ei voi saada kohdunpoistoa jos alle 3 lasta? Itse kyllä harkitsen tämän kakkosen jälkeen sitä, jos saisi lääketieteellisin perustein.
  Endo voi tehdä elämästä helvettiä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo symppaan, endometrioosi on karsea vaiva. :( Pitääkin selvittää tuon kohdunpoiston perusteet.

   Poista
 9. Kuukautiset luonnottomia? Jotenkin särähti korvaan kun juttua luin, olkoonkin vain mikä tahansa vinksahdus evoluutiossa, mutta pillereiden kanssa en leiki enää ikinä. Ne jos mitkä sai hyvin luonnottoman tilan. Enkä pysty ajatuksena hyväksymään mitenkään väitettä omalle kohdalleni. En kyllä ole opiskellut lääkäriksi. ;)
  Haluaisin nähdä tutkimustulokset siitä mikä on naisen keholle raskaampaa; kuukautiset, toistuvat raskaudet/synnytykset vai pillereillä kierron härkkiminen. Mutta jutusta huolimatta, onneksi nykypäivänä nainen saa itse päättää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan samaa mieltä olen, luonnoton ja luonnollinen on vähän vaikeasti määriteltäviä asioita näinä päivinä. :) Mua häiritsee keskustelun vaihtoehdottomuus: on vain kuukautiset tai hormonit. Ankea valinta.

   Poista
  2. juurikin näin. mä söin yhdistelmäpillereitä 15-vuotiaasta 23-vuotiaaksi ja taas vuoden verran yli 30-vuotiaana. menkat mulla on aina olleet luomuna epäsäännölliset (kierto 23-27 päivää, vuotaa 5-7 päivää runsaasti) ja näyttää tosiaan pahenevan iän myötä. eilen juuri kahvitunnilla puhuttiin hormonikierukan ihanuudesta mutta mua kyrpii just että hormoneihin pitäisi taas turvautua (olemme koko 7-vuotisen parisuhteen ajan ehkäisseet kortsulla eikä se haittaa kumpaakaan, koska inhoan mm. ulos valuvaa spermaa yäk). mulle puhkesi 23-vuotiaana pillereiden lopettamisen jälkeen todella paha akne, jonka poistuminen kesti nelisen vuotta eli ekaan raskauteen (yeah), joten femedan gyne ei edes suositellut hormonikierukkaa, sanoi että se saattaa aiheuttaa saman. mieluummin otan veritulvan kerran kuussa kuin pitsanaaman nelikymppisenä joka päivä.

   wandis

   Poista
 10. Ellei minulle olisi yhdessä vaiheessa laitettu vähäksi aikaa kuparikierukkaa, voisin yhä sisäisesti pudistella päätäni ihmeissäni, mitä merkillisen hankalaa kuukautisissa muka on. Minulle oli suotu niukat, kellontarkan säännölliset ja kivuttomat kuukautiset, jotka eivät häirinneet mitenkään koskaan. Sitten esikoisen syntymän jälkeen laitettiin joksikin aika kuparikierukka ja ymmärsin, että tällaistako se joillakin onkin! Huh! No, se vaihe ei kestänyt kauan, mutta auttoi kyllä ymmärtämään ja hiljentämään kaikki arvosteluni. Myöhemmin kun lapsiluku oli täynnä, laitettiin hormonikierukka ja sen jälkeen kuukautisia ei ollut enää käytännössä ollenkaan. Mielialaan kierukalla ei ollut vaikutusta. Nyt kierukkaa ei enää tarvita, kun ikää on jo niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvin vaihtelevia kokemuksia näissä näyttäisi olevan, sama ilmiö on nähtävissä synnytyksistä seksiin.

   Saanko kysyä, missä kohtaa se todetaan että nyt ei enää tarvitse ehkäistä?

   Poista
  2. Olisinkohan ollu jotain 55, villi veikkaus, en tullut painaneeksi mieleen. Hormonikierukka oli loppuajat monilla esiintyvien vaihdevuosien epäsäännöllisten ja mahdollisesti runsaitten vuotojen ennakkotorjujana, mutta kun olis pitänyt vaihtaa, niin en enää viitsinyt maksaa. Ei tullut mitään vuotoja sen jälkeenkään.

   Poista
 11. Täytyy sanoa, että oli mahtavaa päästä menkoista eroon! Menihän siinä jonkin aikaa epäsäännöllisiä pulahduksia vahtien, mutta mummopillerit korjasivat sitten senkin. Kuka helevetti ylipäätään on keksinyt kuukautiset, monoa sille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huono keksint tosiaan! Mutta onko sulla siis hormonikierukka?

   Poista
 12. Ihana teksti! Mäkin haluaisin kuukautisista eroon, täysin turha harmi! Gyne on ehdottanut ja suositellut hormonikierukkaa, mutta vielä en ole uskaltautunut....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä samassa tilanteessa siis arvomme molemmat. :)

   Poista
 13. Kuulun itse niihin, joille yhdistelmäpillerit eivät todellakaan sovi. Eikä myöskään laastari. Hyi kamala, ei enää ikinä. Sen takia epäröin kovasti hormonikierukkaa, se kun on vähän turhan kallis kokeiltavaksi, jos ei sovikkaan. Sitten luin/kuulin jostain, että jos minipillerit sopivat, niin yleensä silloin myös kierukka sopii. Toisen lapsen jälkeen olikin käytössä minipillerit ja kun olivat ihan hyvät uskaltauduin laittamaan puolisen vuotta sitten hormonikierukan. Ei valittamista. Entisen kipeän viikon mittaisen tulvan (vuoto niin runsasta, että iso kuukuppi ei riitä yöksi) sijaan menkkojen kohdalla tulee vähän jotain pientä päivän tai pari. Kipujakaan ei ole pahemmun ollut ekan kuukauden jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, hyvä tietää tällainen yhteys! Mä en suoraan sanoen muista mitä kaikki pillereitä kokeilin, mutta kokemus oli niin kauhea että en uskalla kokeilla. :(

   Poista
  2. heh, mun piti luopua kuukupista kun se tulee parhaimpina päivinä alle vartissa yli :D ja ne mun ainoat riittävät siteet on muutettu saatana inkotinenssisuojiksi! ei siinä mitään, sama tuote mutta kivaa ostaa niitä.

   wandis

   Poista
 14. Hallelujaa hormonikietukalle!! Tosin en pillereistä enkä ehkäsyrenkaastakaan saanut sivuoireita, joten olen jäävi niiden haitoista puhumaan. Mutta kun oli 4 vuotta lapsen jälkeen kestänyt yhä pahenevia menkojani. Valvomista, häiriintyneeksi hirviöksi muuttumista, unohtamatta vuotoa joka todella vuoti läpi yli ja ulos. Ilmoitti mahtava gyneni minulle selkeäsanaisesti, että nyt riittää. Rouvan tilanne kun vain tulee pahenemaan iän myötä. Otin hormonikierukan ja parin kuukauden säädön jälkeen on elämä yhtä ruusutarhaa. Ei näitä pieniä tahroitteluja kehtaa edes kuukautisiksi sanoa. Ja mies ja lapsetin kiittää ;-) Vielä kun joku kertoisi millä pääsee hormoni finneistä eroon, niin olisin siinä jonossa ekana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan ilmeisesti rakennettu aika erilaisista palikoista, mutta hyvä että sulle löytyi toimiva ratkaisu. Toi valvominen on kyllä kamalaa, sopii aika harvalle ihmiselle... :/

   Poista
  2. Anonyymi: mulle tuli myös hormonikierukan vuoksi suhteellisen paha akne kasvoihin. Mulle on auttanut aivan taivaallisen paljon Uriagen puhdistusaine ja rasva sekä sinkkipillereiden syönti. Uriagen tuotteita olen tilannut ApteekkkShopista. Tsemppiä! :)

   Poista
 15. Lopetin kaiken gluteenipitoisen syömisen, lisäsin kala- ja maksaruokia sekä syön ½-1 avocadon joka päivä. Menkat muuttuivat lähes kivuttomiksi 3 kk jälkeen ja vuoto väheni puoleen. Toistaiseksi olen tyytyväinen tähän ratkaisuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mielenkiinnosta, mihin tämä dieetti perustuu?

   Poista
  2. Mulla gluteeni aiheuttaa elimistöön tulehdustilan jonka johdosta vuoto lisääntyy. Lisäksi olen ilmeisesti kärsinyt vitamiinien (A ja E), raudan ja rasvojen (omega3) puutteesta. Nämä opit olen saanut http://www.kuukautiskorjaamo.com/ :n blogista, löytyy myös fb:sta.

   Poista
 16. En meinannu tulla raskaaksi ja sitten en meinannu pysyä raskaana. Tämä kahteen kertaan vaille kolmekymppisenä; niin ja siis kaksi lasta sain.
  Kuukaudessa kolmeviikkoa vuotoa noin viikon verran taukoa. Endometrioosia, myomia, migreeni, Kaikenlaisia kipuja. Ei oikeestaan sopivaa ehkäisykeinoa; eikä varsinkaan puoltatuntia kauempaa kestänyttä vuotosuojaa. Pohdin ja puntaroin kunnes 35 vuotiaana olin saanut päätettyä, että mulla on kaks lasta, vaikka heille tapahtuis jotain kamalaa, en saa heitä millään takaisin. Joten päädyin kohdunpoistoon. Pelotti ihan sikana, vaikka mikä...
  Tästä on nyt 26 vuotta aikaa ja menetelmät kehittyneet. Katunut en ole. Jollei missään tapauksessa halua enää biologisia lapsia tää ois se vaihtoehto.

  VastaaPoista
 17. Pakko tähän vielä kommentoida, vaikka myöhässä olenkin.
  Mulla on toinen hormonikierukka menossa ja ei voi muuta kuin onnitella itseään. Ei kuukautisia, ei pms oireita. Nyt ikää 49v ja tällä samalla kierukalla mennään kuulemma sinne n. 55 vuotiaaksi. Loppuvaiheessa kierukka ei enää eritä hormonia mutta toimii mekaanisena ehkäisynä.
  Stiina

  VastaaPoista
 18. Mäkin liputan hormonikierukan puolesta. Ensimmäisen 3kk tiputtelun jälkeen ei käytännössä menkkoja ollenkaan. Hormonia on yhdistelmäpillereihin verrattuna kierukassa niin vähän, että vain sanan "hormoni" vuoksi en sinuna jättäisi tätä mahtavaa suomalaista keksintöä kokeilematta. Hormonikierukka erittää hormonia lähinnä paikallisesti kohdun limakalvolle. Mutta kannattaa asennoitua siihen, että ensimmäisen 6kk ajan voi tosiaan vuotaa epäsäännöllisen säännöllisesti.

  VastaaPoista
 19. Tämä kommentti ei nyt oikeastaan kuulu tähän asiaan. Mutta tulevaisuudessa SAATTAA tulla vielä pahempaa, johon tarvitset hormoneja.
  Itselläni alkoi lähes yhdessä yössä tosi pahat vaihdevuosivaivat, ja gynarini oli juuri lomalla, niin etten saanut helpotusta ihan heti. On epämiellyttävää lehahtaa punaiseksi ja hikiseksi monta kertaa päivässä, mutta sen kanssa voisi elää. Pahinta oli, että heräsin monta kertaa yössä siihen, että muutun suihkulähteeksi: jokaikisestä huokosesta turskahtaa hikeä. Sitten kuumottaa hetken, mutta litimärkänä tulee pian vilu. Sitten sitä miettii, joko sänky pian homehtuu. En siis nukkunut kunnolla ja kiipeilin sen takia seinille päivä päivältä enemmän.

  Kaikilla ei ole mitään oireita vaihdevuosista, mutta monilla kyse ei tosiaan ole siitä, että tulee "vähän lämmin", niin kuin usein luullaan. Onneksi hormonilaastari pelastaa.

  Tämäkin kissa pitäisi joskus nostaa pöydälle...

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...