17.7.2015

Kohtuus ei ole mahdottomuus

Yle uutisoi pari päivää sitten kummallisesta ravintolaepisodista. Lyhyesti kiteytettynä nelihenkinen perhe ohjattiin ulos terassilta iltapäivällä, koska vanhemmat tilasivat oluen. Syyksi kerrottiin lasten läsnäolo, sen enempää erittelemättä.

Skidin kanssa lounaalla. Pöytäliinaan sai piirtää, minä sain valkkarin.

Suhteellisen ahkerana lapsiperheen ravintolapalvelujen käyttäjänä juttu hämmästytti, tietenkin.

Istuimme juuri pitkän kaavan ravintolaillan veljeni valmistujaisissa, jonne oli kutsuttu koko suku, vanhemmat sekä lapset. Lapset (2-8v) söivät, juttelivat, leikkivät keskenään ja katsoivat ohjelmia mobiililaitteista. Osa lähti aikaisemmin, osa myöhemmin. Lasten läsnäolo oli luonnollista ja normaalia.

Omasta kuplasta käsin ulosheiton logiikkaa ja totuudenmukaisuutta onkin aika vaikea spekuloida tai ymmärtää. Onko joku sitä mieltä, että yksi johtaa aina kymmeneen? Olisiko ruoan kanssa nautittu lasi viiniä ollut eri asia? Onko lapsen vaarallista nähdä minkäänlaista alkoholinkäyttöä? Vai oliko tämä vain tekosyy - yksi olut kun ei kuulosta humalahakuiselta murjomiselta.

Ehkä kyseessä oli yksittäistapaus, mutta asenneilmasto on hyvin tiukka. Sama aihe nimittäin pisti silmään taannoisessa Helsingin sanomien vanhemmuuskyselystä: suurin osa vastanneista oli sitä mieltä, että alkoholia ei saa lasten seurassa juoda paria annosta enempää. Vaikka kaikki varmasti tietävät, että humaltuminen riippuu täysin ihmisestä ja juomistahdista.

Asenteista kertoo jotain sekin, että suurin osa jutun lopussa olleeseen kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että kymmeneltä on lasten hyvä lähteä ravintolasta kotiin. No jaa. Iltavirkkujen lasten vanhemmalle tämäkin on ylireagointia.

Poistumisajalle esitettiin perusteluksi mm. se, että siinä vaiheessa muut ravintolan asiakkaat alkavat olla päihtyneitä. Kuulun sihen koulukuntaan, jonka mukaan lapset eivät vahingoitu kohtuullisen alkoholinkäytön seuraamisesta.

Kohtuuteen kannustaa myös laki. Alkoholilaissa todetaan hyvin selkeästi, että päihtyneelle ei pidä enää tarjoilla. Jos ravintolat (nähdäkseni terassi ei ole mikään syy poiketa tästä) noudattaisivat lakia, ei lasten mukanaololle olisi mitään estettä. Ei olisi mökää, örvellystä ja kaatuilua. Miksi se kohtuus on mahdottomuus myös ravintolalle?

Koska jos vanhempi olisi ollut terassilla yksin, hän olisi voinut juoda vaikka kaksikymmentä. Omapa on asiansa.

Oletteko törmänneet ravintoloissa vastaaviin tilanteisiin? Näkyykö alkoholikulttuurissamme se, että tässä maassa on valtava määrä omien vanhempiensa alkoholinkäytöstä kärsineitä ihmisiä?

54 kommenttia:

  1. Me käytiin kaksi vuotta sitten terassilla niin että mulla oli lapsi Manducassa. Oli aivan järjetön helle ja teki mieli jätskin sijaan jääkylmää siideriä. Mulla ja mun miehellä on samansuuntainen ajatusmaailma alkoholista, vanhemmista ja lapsista kuin sullakin mutta hitto se on hankala toteuttaa. Lähinnä juurikin noiden vallalla olevien asenteiden takia. Me kysyttiin ekana tiskiltä että onko OK jos me nyt tässä yhdet otetaan vaikka meillä on vauva mukana. Työntekijä katsoi kulmien alta siihen malliin että en tiedä paheksuiko se vai pitikö koko kysymystä typeränä. Itselle tuli ainakin tosi juntti olo mutta ajateltiin että mielummin kysytään kuin kuunnellaan jotain lasu-heittoja. No itse terassilla sitten sai tehdä ihan tosissaan ajatustyötä että sai rentouduttua ja vähän hengähdettyä. Tuntui että koko ajan joku tuijottaa (en tiedä tuijottiko oikeasti vai oliko se tunne vaan mun korvien välissä, edelleen ne asenteet..) ja vasta siinä vaiheessa kun lauma turisteja uteliaan innoissaan ihmetteli sitä manducassa killuvaa vauvelia, mä osasin relata. Mulle jäi kuitenkin olo että ehkä aika moni nykyvanhempi ajatteleekin että on OK käydä ottamassa se pari jossain niin että lapset on mukana. Mutta vallalla olevien asenteiden takia se ei ole kivaa ja sentakia sitä ei halua tehdä koska toki sitä kivuutta syö aikalailla jos joudut kokoajan aktiivisesti miettimään että no hei onpa kivaa ja samalla torjumaan niitä ajatuksia että tuijottaakohan joku ja paheksuu vaikka tässä ei ole mitään väärää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tämän kokemuksen jakamisesta, aika moni varmaan ollut samassa tilanteessa. Ankeaahan tässä on se, että niitä lasten kanssa perseet vetäviä vanhempia on olemassa ja koska ei ole mitään tapaa erottaa normiporukkaa tästä jengistä, kaikkia epäillään. Joku alkoholiajokortti, josta saa hihamerkin? Tai sitten vain täytyy odottaa että tämäkin maa pikkuhiljaa muuttuu eurooppalaisempaan suuntaan.

      Poista
  2. Se on jännä että ulkomailla ollessa ei tule mieleenkään - siis _mieleenkään_ että ei ottais lasten mukana ollessa tuoppia tai viinilasillista terassilla. Suomessa sitä tosiaan joutuu miettimään kahteen kertaan. Tässä on myös lokaatioero. Mikonkadun bisseterasseilla tai jossain Oosterissa en ehkä kehtaisi lasten kanssa pysähtyä, mutta Kaivopuiston ja Hernesaaren rannassa voi ihan hyvin istuskella parilla lastenkin kanssa (monilla muillakin on lapset mukana) eikä hetkauta ketään.
    Ehkä tää on joku sellanen asia, että monille alkoholin nauttiminen on tosiaan sitä humalan perässä menemistä. Jengi ei vaan voi ymmärtää että jostain siiderin mausta saattaa vaan nauttia sen yhden pullollisen verran. Tai jostain pienpanimo-oluesta. Tai hyvästä viinistä. Ei ole tarkoituskaan kitata kaksin käsin ja kaatua - sen voi tehdä sitten aikuisseurassa jos haluaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta: ulkomailla ollaan ulkomailla. :) Mä kävin tänään museokäynnin jälkeen kivalla terdellä lasten kanssa - ja tajusin vasta sen jälkeen kun tilannut kaksi (pienpanimo!)bisseä ja kaksi maitoa että hitto, mähän olen juuri tässä tilanteessa mistä just kirjoitin! Kun valitsin terdeä katsoin millaista porukkaa siellä istuu ja kun paikalla oli normilounastajien lisäksi toinenkin lapsiperhe niin suositus oli siinä.

      Poista
  3. Tässä kyllä huomaa tosiaan huomattavan eron Suomen ja vaikkapa tämän asuinmaani Saksan välillä. Täällähän on esimerkiksi lasten synttäreillä normaalia, että mukana tuleville vanhemmille on sitten tarjolla skumppaa tahi alkoholin sijaan elintarvikkeeksi luettavaa olutta. Kun poikamme oli vielä pikkuvauva, mies tykkäsi ottaa kersan mukaan ja lähteä tapaamaan kavereitaan lounaalle - ruokajuomana kaikille tietenkin olutta. Täällä alkoholiin ei tosiaan liitetä sitä oletusta, että tavoitteena on juoda kännit. Itse en olisi siis Suomessakaan osannut ajatella, että alkoholia ei voisi lasten läsnäollessa lainkaan juoda. Musta on hyvä vaan, että jälkikasvu oppii heti alusta alkaen, että tuota jaloa juomaa nautitaan ennen kaikkea kohtuullisesti, paino tässä siinä nauttimisessa.

    Mutta sitten toisaalta olen edellisen kommentoijan kanssa samoilla linjoilla eli onhan paikalla varmasti väliä. Koska emme tiedä tästä kyseisestä terassista sen enempää, on hankala sanoa itse keissiin mitään, mutta onhan osa paikoista sellaisia että en ehkä itsekään niihin lapsen kanssa menisi - ihan siksi että ilmapiiri olisi musta epämukava lapselle. Näihin mestoihin en kyllä mene myöskään ilman lasta, joten omasta kuplastani käsin voin huudella että meikä ottaa kyllä kersan mukaan kaikkialle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saksassa juodaan usein ihan duunilounaallakin olutta - siinäpä toinen tabu. :) Meillä on sama meininki lasten synttäreillä. On kiinnostavaa nähdä millaisen alkoholinkäyttötavan ipanat sitten loppuviimeksi omaksuvat!

      Poista
  4. "Näkyykö alkoholikulttuurissamme se, että tässä maassa on valtava määrä omien vanhempiensa alkoholinkäytöstä kärsineitä ihmisiä?"

    No nimenomaan näin. Meillä mies, jonka vanhemmat ovat alkoholisteja, ja jolla itselläänkin on vähän taipumusta kaivata naukkua vitutukseen, on tuota mieltä, että lasten nähden ei pitäisi juoda oikeastaan yhtään. Itse taas näen, että oman kasvatukseni onnistuneimpia osia on ollut oppia mallista suht sivistyneet juomatavat. Eli alkoholi on aikuisten juoma, jota otetaan suht harvoin ja hyvässä seurassa, joskus reilumminkin mutta kuitenkin kohtuudessa pysyen, ei örveltäen. Mulla ei vanhempieni illanvietoista ole yhtäkään huonoa mielikuvaa saati että olisi pelottanut tms. Päinvastoin, ne illat olivat kivoja meille lapsillekin. Sai valvoa myöhään, oli vieraampia leikkikavereita vieraine leluineen, ihmiset olivat hyväntuulisia ja keskustelivat vilkkaasti.Mulle kaikenlaiset kalsarikännit ja negatiivisiin fiiliksiin juominen ovat vieras ilmiö, ja aika epäterve sellainen. En voi tajuta tätä suomen nollauskulttuuria ollenkaan. Haluaisin ehdottomasti opettaa tämän lapsilleni, koska mielestäni se on valtava etu. Mutta vielä ei lapsia ole, ja saa nähdä mitä tämän asian kanssa nyt käy, kun toinen on niin eri mieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ollut huomaavinani samaa, että alkoholistien lapset suhtautuvat hyvin tiukasti alkoholinkäyttöön, ihan ymmärrettävästi. Heillähän ei ole sitä samaa kokemusta illanvietoista kuin meillä: että ei pelottanut vaan oli hauskaa valvoa ja nukahtaa sohvalle puheensorinaan, joku siitä roudasi sitten nukkumaan. Ja samaa viestiä tuosta nollauskulttuurista mä yritän välittää: vitutukseen kannattaa mieluummin lähteä lenkille, alkoholi vain lisää masennusta.

      Poista
  5. Hyvä kirjoitus! Itsekin postasin aiheesta eilen juotuani lonkeron terassilla lasten silmien alla. En ollenkaan ollut tajunnut, että tämä olisi jotenkin kiellettyä. Koko keskustelu aiheesta on tämmöisestä ranskalaistuneesta näkökulmasta melkeinpä eksoottista. Ranskassahan tilastojen mukaan alkoholia nautitaan enemmän kuin Suomessa, mutta kuten Oili tuossa totesi, tavoitteena ei ole juoda kännejä. Tässä linkki omaan kirjoitukseeni: http://chezhelena.com/2015/07/16/lonkero-terassilla/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, olimme samalla apajalla. Ihan mahtava tuo äidin juoma! Isähän ei hoida lasta. :D

      Poista
  6. You nailed it:
    "Alkoholilaissa todetaan hyvin selkeästi, että päihtyneelle ei pidä enää tarjoilla. Jos ravintolat (nähdäkseni terassi ei ole mikään syy poiketa tästä) noudattaisivat lakia, ei lasten mukanaololle olisi mitään estettä. Ei olisi mökää, örvellystä ja kaatuilua. Miksi se kohtuus on mahdottomuus myös ravintolalle? "

    Itse olisin nyt kiinnostunut kuulemaan miksi esim ravintoloiden henkilökunnan asenne on tuollainen (ilmeisesti?) joissakin paikoissa. Että ei tarjoilla lainkaan alkoholia jos lapsia mukana. Itse kyllä ruokaravintolassa olen aina sen lasin viiniä saanut. Näkeekö henkilökunta niin paljon huonoja tapauksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, aika harvoin ravintolat ajavat niitä geetee-prikkoja tilaajia ulos. :D Muakin kiinnostaisi kuulla se ravintolan versio tarinasta. Voihan se olla että päätöksen on tehnyt vain yksi ihminen.

      Poista
  7. On jännä huomata, että tässä(kin!) asiassa on lasten suhteen menty nykymaailmassa kauhean paljon kireämmiksi kuin "minun nuoruudessani". 1970- ja 1980-lukujen taiteessa istuimme vailla huolen häivää kesällä terassilla kaljalla ja lapset kirmailivat nurmikolla. Siitä saatettiin vielä siirtyä sisälle tanssimaan, eikä meille tai kenellekään muullekaan tullut mieleen, että siinä olisi ollut jotain epäilyttävää. Lapset porhalsivat sisään ja ulos, ja kivaa oli. Ennen kymmentä kyllä aina lähdettiin kotiin eikä kukaan tullut humalaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, on nuo asenteet muuttuneet. Ja toisaalta ihan hyväkin, onhan maailma lapsille esim turvavöiden takia paljon turvallisempi. Minäkin tykkäsin juhlista. Me asuimme niin keskellä metsää että oli tapaus jo itsessään kun joku lapsiperhe tuli meille kylään, viis juhlallisuuksista mutta olihan muuta lapsiseuraa kuin pikkubroidi. ;)

      Poista
  8. Minä en kehtaa juoda pisaraakaan lapsen (nyt 1 v) kanssa julkisilla paikoilla. Tai kehtaa ja kehtaa, mutta en osaa rentoutua ja nauttia siitä yhdestä (!) annoksesta muiden ihmisten katseiden takia. Juuri spekuloin ystäväni kanssa että johtuuko se ulkonäöstäni (olen kohtalaisen täyteen tatuoitu, enkä myöskään välttämättä pukeudu "perusmamman" tavoin), vai onko tämä yleinen ongelma. Mutta olen huomannut, että ravintoloissa käydessämme (meillä on lapsi mukana oikeastaan kaikkialla), usein jo sitä että mieheni juo oluen ruokajuomana tunnuttaan katsovan pahalla silmällä. Huvittavaa, koska itse jo ennen lasta nautin keskimäärin 1-2 annosta alkoholia kuussa ja mieheni ei pysty juomaan yli kolmea olutta ilman että voi huonosti, joten meillä ei todellakaan dokailla! :D

    Siksi on aina ihanaa lomailla muualla Euroopassa, kun voi nauttia sen lasillisen viiniä halutessaan! Eli just sen pari kertaa reissun aikana, mutta kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä näkökulmasta! Tästä tuli mieleen että olenko mä niin keskiluokkaisen ja "vanhan" näköinen, että saan ihan sen takia yleensä juoda lasilliseni lasten kanssa ihan ilman paheksuntaa tai tuijottelua. O_o

      Poista
  9. Ei vanhemmuudessa ole hyväksyttyä promilerajaa. Mikä on kohtuus vaihtelee ihmisittäin ja siksi kai lastensuojelunkin linja on asian suhteen tiukentunut. Lapsilla pitää nykyään aina olla selvä vanhempi tai muu aikuinen huolehtimassa ja ehkä tässä tapauksessa kaikki aikuiset olivat tilaamassa alkoholia. Itsekin alkoholistien lapsia tuntevina pidän tätä linjausta Suomessa oikeana. Meillä on aivan liikaa alkoholismia ja siitä kärsiviä. Lasten etua tällaisella haetaan ei janoisten vanhempien. Itse kykenisin kyllä keskieurooppalaiseen malliin, mutta voin hyvin olla selvinpäinkin jos mieheni haluaa juoda oluen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiinnostavaa: onko siis aina lastensuojelutapaus, jos lapsilla ei ole toinen vanhemmista vesiselvä? Vai onko raja ajokunnossa? Ei meillä ole nimittäin vesiselvää vanhempaa illanvietoissa, koska ei meidän huolehtimiskyky heikkene. Koska asumme kaupungissa, mitään vaaraa ei ole sitäkään että jos joku esim. loukkaantuu ja pitää päästä äkkiä lääkäriin omalla autolla.

      Poista
    2. Hassua että olet linkannut tuon lasinen lapsuus-juttusarjan ja samalla kuitenkin kategorisesti kiellät minkään niistä ongelmista olevan edes mahdollisia sinun omassa perheessäsi. Olen sitä mieltä että henkilö itse on jäävi arvioimaan huolehtimiskykynsä heikkenemistä alkoholinkäytön myötä, alkoholi tunnetusti kun heikentää sitä arviointikykyä monessakin asiassa.

      Useammastakin lähteestä olen kuullut näkemyksen että toisen vanhemmista pitäisi olla vesiselvä siksi että ihmisten käytös ja tapa käsitellä fyysisesti lasta muuttuu jo pienenkin alkoholimäärän jälkeen ja vaikkei lapsi sitä osaa välttämättä artikuloida niin asia voi tuntua ahdistavalta. En tiedä onko se enään taaperoiän ylittäneillä niin kriittistä, eipä ne paljoa vanhemmissaan roiku juhlatilanteissa etenkään jos on omaa seuraa tarjolla, mutta tämä on tähän mennessä ainoa syy jonka olen useamman kerran kuullut tuon mahdollisen hätätilanteen lisäksi. Ja hätätilannettakin olen miettinyt siltä kantilta että jos nyt oikeasti jotain kauheaa tapahtuisi niin olisiko se vanehmpi ajokunnossa vaikka olisi selvinkin päin? Oma taaperoni sai muinoin vaarattoman mutta hirveästi verta vuotaneen haavan käteensä ja itsekin järkytyin tilanteesta sen verran että en kyllä olisi voinut sanoa olleeni erityisen turvallinen kuski jos johonkin olisi pitänyt lähteä.

      Toki on tärkeää antaa malleja hyvistä juomatavoista, mutta mielestäni olisi vielä tärkeämpää antaa myös malleja siitä että voi juomattakin olla hauskaa ja tunnelmallista aikuisillakin. Ettei alkoholista muodostu jo 'äidinmaidossa' kriittinen osa jokaista juhlavampaa tilaisuutta.

      Poista
    3. Tuossa dokumenttisarjassa kuvataan kyllä aivan eri mittaluokan alkoholinkäyttöä kuin meillä ja sen seurauksia - miksi siis se olisi mahdollista meillä? En oikein ymmärrä. Minusta tuo viesti, että yksikin annos voi muuttaa vanhemman pelottavaksi, on suunnattu riskivanhemmille, kuten myös ohjeet esim. imetyksen aikaisesta alkoholinkäytöstä.

      Luonnollisesti juomattakin on hauskaa (suurin osa ajastahan vietetään selvin päin), joten olisi erikoista korostaa sitä.

      Mutta todella mielelläni kuulisin nuo lähteet tuohon väitteeseen, koska en ole itse kuullut tätä sääntöä mistään.

      Poista
    4. Musta tuntuu, että monilla, jotka painottaa yhdenkin annoksen olevan liikaa lapsen kanssa ja esim että lapsia voi alkoholin haju hengityksessä pelottaa tjsp, on itsellään kokemusta nimenomaan liikakäytöstä. Lapsi, joka ei ole alkoholin liikakäyttöä todistanut, ei osaa yhdistää alkoholinhajuista hengitystä tai edes pientä hiprakkaa mihinkään negatiiviseen. Tosin siitä olen silti sitä mieltä, että hiprakkaan asti ei tarvitse lapsesta vastuussa olevan henkilön juoda. Yhden annoksen useimmat voivat kuitenkin surutta juoda ilman pelkoa hiprakasta.

      Poista
    5. http://www.lastenseurassa.fi/nakokulmia/

      http://www.mll.fi/vanhempainnetti/kipupisteita/perheen_kriisit_ja_muutokset/vanhempi_juo_liikaa/

      Noista nyt ainakin löytyy. Toki painopiste on ongelmakäyttäjissä ja heidän aiheuttamissaan ongelmissa, mutta noissa tulee ilmi että voi niitä ongelmia ilmetä ihan kohtuukäyttäjienkin lapsilla.

      Enkä tarkoittanut että teistä kenestäkään olisi rappioalkoholistia kuoriutumassa, mutta asenne etteivät alkoholihaitat kosketa millään tasolla tuntuu hassulta kun lasinen lapsuus-sarjassa kuitenkin käydään läpi niin monta eri tasoa jolla se alkoholinkäyttö on ihmisten elämään vaikuttanut. Ei me vaan ne muut on aika vaarallinen asenne mihin tahansa ongelmaan, epätodennäköiseenkin. Tarkoitus ei kuitenkaan ollut puhua sen enempää juuri teidän tavastanne käyttää alkoholia vaan siitä että onko sen alkoholin oikeasti pakko olla niin vahva synonyymi juhlinnalle kun se suomessa tuntuu olevan. Vaikkei mitään perseitä kukaan vetäisikään.

      Sinulla on positiiviset kokemukset omista lapsuudenaikaisista aikuistenjuhlista, ja tottakai toivot samaa omillekin lapsillesi, mutta se positiivinen kokemus ei ole mikään itsestäänselvyys. Vaikkei omilla lapsilla ole ensikäden kokemusta alkkisvanhemmista on tarinoita voinut kiertää koulujen ja päiväkotien pihoilla ja herättää kysymyksiä joita voi lapsen olla vaikea nostaa esiin. Voi olla että jonkun kaverin luona ei äiti aina ole niin selvinpäin ja itsenäisesti liikkuvat pikkukoululaiset saattavat joutua todistamaan mitä mielenkiintoismpia puistoelämän muotoja etenkin elokuussa kun säät vielä sallivat piknikit.

      Luonnollisesti suurimman osan aikaa ollaan selvinpäin. Viimeisessä lauseessa lukee että kriittinen osa _juhlavampaa_ tilaisuutta. Tapailin ajatusta että muodostuuko siitä notkuvasta alkoholijuomapöydästä sellainen juhlien toteemi jota ilman ei kunnon pirskeitä vaan voi olla, vai onko välillä mahdollista viettää vaikkapa alkoholittomat juhlat ilman että kaikilla on outo olo.

      Poista
    6. Aa, totta kai lastensuojeluun keskittyvien sivustojen viesti on juuri tuo varovaisuusperiaatteen mukainen nollalinja kun kyseessä on *humala*, josta seuraa *krapula*. Pointtini olikin juuri siinä, että aika harva on humalassa saati krapulassa kahden drinkin jälkeen. Lastensuojeluilmoituksesta, joka ap:n mukaan tehdään jos molemmat vanhemmat juovat terassilla kaljaa, noilla saiteilla ei puhuttu ollenkaan.

      Edelleen rinnastus tuohon dokkarisarjaan on omituinen, ei siinä yhdessäkään perheessä kohtuukäytöstä traumatisoiduttu. En myöskään ymmärrä ajatusta, että koska jokainen meistä on potentiaalinen alkoholisti, jokainen annos pitäisi nauttia syyllisyyden vaivaamana. Miksi alkoholiin ei saa suhtautua ihan tavallisena asiana? Silloin siitä voi myös puhua ilman jännitteitä.

      Alkoholi kuuluu juhlaan ja arkeen ihan kaikkialla maailmassa, mutta Suomessa on tapana läträtä kirkkailla pitkän kaavan kautta vitutukseen ja murheeseen. Onneksi tämä tapa näyttäisi hiipuvan pikkuhiljaa pois.

      Poista
    7. En ole itsekään absolutisti enkä tarkoita että jokaisesta viinilasillisesta pitäisi tuntea periluterilaista syyllisyyttä. Tosin itse en myöskään ymmärrä miksi alkoholiin pitäisi suhtautua jotenkin tavanomaisena elintarvikkeena. Se on potentiaalisesti addiktoivaa, yli puolet kansasta ei osaa käyttää sitä suositusten mukaisesti ja välillisiä haittoja siitä seuraa juuri eniten niille jotka jäävät siihen alkkisten ja kohtuukäyttäjien välimaastoon. Koska homma on vähemmistöllä hanskassa ei tarkoita että saatavuus pitäisi mitottaa heidän mukaansa ja erityisesti kannustaa alkoholinkäytön arkipäiväistämiseen. Minulle ei ole mikään ongelma hakea juomiani alkon aukiolojen puitteissa tai olla ilman jos alko on kiinni.

      Ainoa muutos mikä suomessa on alkoholinkäytössä tilastomielessä tapahtunut on naisten juomatapojen lähentyminen miesten tapoja. Eikä se oikein ole positiivinen muutos.

      Osa alkoholin fyysisistä haitoista alkaa myös ilmetä ihmisillä joilla alkoholin käyttö on ns hallinnassa mutta sitä menee viikkotasolla paljon. Alkoholi on hermomyrkky ja fysiologisesti on merkityksetöntä hankitaanko se kehoon kossulla vai vuosikertaviinillä. Miksi kannustaa muodostamaan kulttuuria joka on ihan konkreettisesti ja mitattavasti haitallinen monella eri tapaa?

      Poista
    8. Äidin muuttunut haju varmasti tuntuu vauvasta pelottavalta - johtuu se haju sitten alkoholista tai parfyymista. Leikki-ikäistä tai varsinkaan isompaa pelkkä alkoholin haju itsessään pelottaa.

      Poista
  10. Edelliselle anonyymille: Yhdestä oluesta ei tule tavallinen ihminen humalaan. Ihan hyvin voi molemmat ottaa sen yhden terassilla.

    Rookie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tästä samaa mieltä. Minä voin ottaa parikin, koska juon kaljaa niin hitaasti että se ehtii palaa ennen kuin olen saanut juotua. :D

      Poista
  11. Itse kuulin, että tuttavan tuttu oli päivitellyt, kun häneltä oli burger kingissä kysytty, että haluaako vaihtaa juomansa olueksi, vaikka hänellä oli lapsi mukana. Että ilmeisesti ei olisi saanut kysyä, koska se lapsi oli mukana. En todellakaan pidä siitä, että aikuiset juovat alkoholia humalahakuisesti tahallaan tai tahattomasti, mutta en menisi totaalikieltämään alkoholin nauttimista lasten seurassa. Kaikki kielletty ja salassa tapahtuva on kuitenkin kiehtovaa, että mieluummin hyvän esimerkin kautta tämäkin asia. Ruokajuomana ja kohtuudella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin minäkin olen sen järkeillyt. Miksi salaisin asiaa, joka on ihan normaali osa aikuista elämääni. Näitä törmäyksiä varmaan alkaa tulla juuri sen takia että tuo eurooppalainen meininki alkaa pikkuhiljaa levittäytyä tänne. Alkoholia juodaan avoimesti ja julkisesti samalla kun lapset ovat enemmän mukana kaikessa.

      Poista
  12. Siis. Jännä aihe, siksikin, että taannoin jossain blogissa oli judua siitä, kun ruotsinlaivalla joku äiti oli ollut niin kännissä, että hyvä kun VAUVA pysyi sylissä, mutta asiasta huolestuneet olivat (kai) saaneet hlökunnalta vain voimatonta olankohauttelua. En välttis muista faktoja oikein mutta tähän suuntaan. Alkoholilainsäädännössä ei säädetä lasten seuran vaikutuksesta mutta ravintola voi valita asiakkaansa, jos ei syrji (tästä saattaa olla rodullinen ennakkotapaus - voisi olla mielenkiintoista, jos joku tekisi syrjintäkeissin). Eniten olisin kuitenkin esim lastensuojelussa huolestunut neljännen seinän sisällä tapahtuvasta dokaamisdokaamisesta. Eihän kukaan hakkaakaan lapsiaan julkisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä muistan sen keissin! Ja ihmettelin just sitä että miksi helvetissä selvästi päihtyneille tarjoillaan, olivat nämä sitten vanhempia tai sinkkuja. Ja se on ihan totta että tässä voi olla muutakin seuruevalintaan liittyvää.

      Poista
  13. No itte en juo lasten seurassa kuin korkeintaan jossain juhlissa tervetuliaismaljasta muutaman siemaisun. Mutta siitä huolimatta en katso pahalla jos/kun muut aikuiset alkoholijuomia ottavat enemmän.

    Itte oon kikatushiprakassa jo siitä yhdestä skumppalasillisesta. Joo, enempää ei tarvita. Toinen skumppalasillinen ja kävelen horjahdellen päin seiniä ja kikatan ja käkätän ja kerron äärimmäisen huonoja juttuja. Ja en halua että lapseni näkevät äitiään siinä kunnossa. Ja taustalla on se, että olen itse lapsena joutunut katsomaan ihan liian paljon humalaisten aikuisten örvellystä ja "juhlimista". Se oli jossain vaiheessa lapsesta hauskaa, koska välillä sai paljon rahaa ja pääsi pelaamaan hedelmäpelejä ja sai ostaa limua ja karkkia jne, mutta päällimmäisenä on kuitenkin muistoissa se oma väsymys kun ei päässyt nukkumaan siltä känniseltä örvellykseltä, pelko siitä kun odottaa millon räjähtää ja se pelko ja hätä sen känniriitelyn ja tolloilun aikana.

    Tästä syystä en itte käytä alkoholia enää juuri lainkaan enkä edes sitä vähää lasten ollessa mukana. En halua niille samanlaisia muistoja. Mutta koska tiedostan, ettei oma linja välttämättä ole ainoa oikea, niin en puutu miehen alkon käyttöön. Etenkään kun se pysyy kohtuudessa ilman minun asiaan puuttumista. Ottaa siis välillä saunan jälkeen saunaoluen, saattaa joskus viikonloppuna ottaa myös hyvän ruuan kanssa hyvää olutta/viiniä jne. Yhteinen selkeä linja on, ettei lasten edessä olla kännissä eikä edes selkeästi humaltuneena. Lapset on humalaisia ja kännisiä ihmisiä nähneet ja ovat niitä pelästyneet, syystäkin niissä tapauksissa. Isoin sanoikin joku kerta, että onneksi työ ette ole ikinä tuommosessa kunnossa...

    Mielestäni on ok jos käydään terassilla ja mies ottaa yhden oluen. Mutta se, että alkais niitä ottamaan useampia, niin ei ois todellakaan ok. Mutta mihin vetää sit raja noin ravintoloitsijan/tarjoilijan näkökulmasta? No ainakin ne yhdet ois ok, mutta vetääkö sen rajan siihen vai toisiin vai kolmansiin? Itte oisin varmaan tiukkis ja monen mielestä tekopyhä, mutta tuumaisin toisia tilatessa, että muistattehan lapsenne ja että toinen ainakin vois jättää siihen pariin ja siirtyä lasten kanssa muuhun ympäristöön. Sitähän ei vois estää, etteikö seurue siirtyis toiselle terassille tai kotiin kännäämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli hyvä esimerkki, yksilöllinen sietokyky tosiaan vaihtelee. Minulla raja menee neljässä. Ravintolan kannalta linjanveto on varmasti hankalaa monelta kantilta.

      Poista
  14. Olen samaa mieltä kanssasi. Mutta. Olen ollut ravintolassa töissä. Siinä sitten alkuillasta oli sellainen perhe, jossa vanhemmat olivat selvästi humalassa, mutta eivät niiin humalassa, etteikö heille oltaisi voitu tarjoilla. Paitsi että kun heillä oli kolme alakouluikäistä lasta mukana. Lapsia selvästi häiritsi ja hävettikin vanhempiensa käytös, joka ei nyt ollut mitään örveltämistä, mutta ilmeisesti turhan vapautunutta lasten mielestä. Pyysin pokea heittämään porukan ulos, vaikkeivät vanhemmat tosiaan olleet todellakaan siinä kunnossa, että heidät ilman lapsia olisi heitetty ulos. Tämä tosin kävi ilman mitään draamaa, sillä kyseinen ravintola oli klo 22 jälkeen k-18, ja kello oli juuri hiukan yli kymmenen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon että ravintolatyöntekijöillä on tähän ihan eri näkökulma. Lapsia voi hävettää vanhempiensa käytös vaikak nämä olisivat selvin päinkin, se ei voi olla mittari. Pitäisikö selkeyttää sääntöjä tuon omavalvonnan suhteen? Pitäisikö tarjoilemattomuuskynnys olla matalammalla ihan ylipäätään?

      Poista
  15. Ensinnäkin se, miksi "kohtuus" ei onnistu ravintoloilta, on se, että ne tekevät tilin alkoholin myynnillä. Toki jossain vaiheessa ruvetaan asiakkaalle sanomaan, että nyt on otettu riittävästi, mutta se raja melko paljon korkeammalla kuin lasten läsnäololle sopivat rajat.

    Toisekseen ravintolassahan työntekijät eivät mitenkään voi etukäteen tietää, oletko juuri sinä se henkilö, jolla lähtee yhdestä tuopista homma hallitsemattomaan luisuun. Tai paljonko olet jo jossain muualla ottanut (jotkut ihmiset osaa yllättävän hyvin näytellä selvää hetkellisesti, vaikka olisivat melko tukevassakin seilissä). Näin ollen on turvallisempaa olla myymättä ensimmäistäkään.

    Sitä paitsi, lapsi ei varmaankaan vahingoitu nähdessään vanhempiensa juovan yhden kaljan, mutta eivät ne totisesti siitäkään vahingoitu, jos EIVÄT näe vanhempiensa juovan alkoholia. Kylmiä juomia saa ilman alkoholiakin, ja monet niistä toimii viilentäjänä ja nesteyttäjänä alkoholia paremmin. Nämä terassijuomahommat on niitä, että äitin/isin nyt vaan tekee mieli kyseistä juomaa, vaikka muutakin tarjolla olisi. Aina ei voi saada mitä haluaa, eikö niin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä se pointti onkin: jos olen henkilö, jolla lähtee yhdestä tuopista homma luisuun, on ihan sama ovatko lapset mukana vai kotona. Turvallisinta olisi olla myymättä kenellekään.

      Poista
    2. Mä olen itse asiassa kylmästi sitä mieltä, että täällä Suomen juomakulttuurissa lapset vahingoittuvat siitä, että EIVÄT näe vanhempiensa nauttivan kohtuullisesti alkoholia. Koska sitten sitä kohtuukäytön mallia ei tule, ja muuten kulttuuri on niin humalahakuinen, että ei sitä muualtakaan saa, ellei käy tosi tuuri kaveripiirin kanssa. Ainakin omassa nuoruudessa syystä tai toisesta holtittomimmat sekoilijat olivat melkein järjestään niitä, joilla kotona oli nollalinja.

      Poista
    3. Huh huh, jälkimmäinen anonyymi. Meillä ei äiti eikä isä juonut yhtään - en ainakaan muista - enkä itse ole juonut kertaakaan humalahakuisesti. Oikein hurjina iltoina saan alas peräti kaksi siideriä, useimmiten en vain välitä alkoholin mausta. Oikeastaan koen, että minulla oli hyvin turvallinen lapsuus mm. tästä syystä. (Huom: Voi lapsuus olla turvallinen muutoinkin.) Juhlissa sukulaiset ja mahdollisesti äitikin joi lasillisen skumppaa mutta siitä ei kai ollut nyt kyse. Toki olen jo lapsena ollut tietoinen, että on semmoinen aikuisten juoma kuin alkoholi. Veli on vasta aikuisena juonut itseään humalaan ei-ördäävässä hengessä.

      Mutta jos siistissä sopivassa ravintolassa juo rauhalliseen tahtiin yhden oluen tms. lapset mukana, niin en näe siinä ongelmaa. En näe ongelmaa siinäkään, ettei koskaan juo. Eivät kaikki tykkää ja osalla voi terveys/lääkitys estää pienetkin annokset.

      Poista
    4. " Ainakin omassa nuoruudessa syystä tai toisesta holtittomimmat sekoilijat olivat melkein järjestään niitä, joilla kotona oli nollalinja."

      Jos tälle argumentointitasolle mennään, voin kertoa että MUN nuoruudessa taas holtittomimmat sekoilijat oli ihan toisenlaisista perheistä... Kuitenkaan meidän kummankaan tuttavapiiri ei kata koko väestöä, eikä ole edes kattava otos siitä, joten omaa kokemusta ei voi käyttää perusteluna.

      Mutta voisiko joku kuitenkin vastata, että minkä takia pitää juuri nimenomaan juoda alkoholijuomia, kun saatavilla on muutakin? Paitsi että "se on hyvää" ja "tekee mieli". Lapsellakin tekee mieli karkkia, ja niille kerrotaan, että ei aina voi saada mitä haluaa... Epälogiikkaa on mun mielestä.

      Poista
    5. Yhdestä annoksesta alkoholia ei ole mitään haittaa. Ei samalla tavalla kuin yhdestä annoksesta irtokarkkeja. Tai yhdestä kokiksesta, sen puoleen. Itse juon mieluummin oluen kuin jonkun kokiksen, koska se on parempaa ja terveellisempää. Tietty kaikkein terveellisintä olisi juoda aina vaan vettä. Mutta kyllä meillä joskus saa lapsetkin niitä karkkeja ja mehuja. Aina ei voi saada mitä haluaa, mutta joskus voi.

      Poista
    6. ^Kiitos vastauksesta anonyymi! Mutta miksei se joskus (jolloin voi juoda alkoholia) voi olla silloin, kun lapset ei ole paikalla? Aika monilla vanhemmilla kuitenkin on mahdollista käydä paikoissa ilmankin lapsia. (Erikseen ovat ne, joilla ei ole, mutta jospa ei nyt mennä siihen.)

      Ja toinen kysymys on vielä. Jos lapseton ihminen tulisi vilpittömästi ja puhdasta tiedonhaluaan kysymään, että pääsettekö te vanhemmat ikinä terassille kesken kuuman päivän, kun on lapsi mukana, niin _todella_ pian joku vastaisi, että "kuule kun lapsen saannin jälkeen asiat nyt vaan muuttuu, ja pitää vaan ymmärtää ettei voi mennä samalla lailla". Miksei sama vastaus käy vanhemmillekin?

      Niin ja vielä tuohon Katjan "turvallisinta olisi olla myymättä kenellekään": todellakin se olisi turvallisinta kaikin puolin, jokaisessa tilanteessa ja riippumatta siitä kuka on ostajana. Valitettavasti se vain ei ole vaihtoehto nykysysteemissä. Ja jos taas ihmisellä lähtee luisuun kotonakin, ja paikalla on lapsia, siihenkin puututaan kyllä (tai ainakin pitäisi puuttua, sehän on yksi lastensuojelun tehtävistä). Ravintoloissa taas myyjä voi ottaa sen verran vastuuta, että on myymättä, ja näin pyrkiä ennaltaehkäisemään ongelmia. Kaupassakaan ei saa myydä alkoholia täysi-ikäiselle, jos on syytä epäillä, että se päätyy vääriin käsiin, sitä käytetään väärin tms. syistä. Eri asia on, miten näitä käytännössä toteutetaan.

      Poista
    7. Sivuhuomautuksena, kun puhutaan "lapsista", termi on aika epämääräinen. Mielestäni on aika suuri ero, ovatko kyseessä noin 2- vai 12-vuotiaat lapset. Jos lapsi on tosi pieni, vanhemman yksi alkoholiannos voi tuntua juurikin tuollaiselta "etkö pysty nyt juomaan edes tuota yhtä annosta joskus toiste", kun taas isomman lapsen kohdalla ollaan jo pikku hiljaa siirtymässä ns. aikuisten maailmaan ja voidaan keskustella asioista.

      Poista
    8. Ei minulle alkoholin juominen ole mikään sellainen _juttu_, jota erityisesti harkitsisin kummemmin. Sen säästely vain sellaisiin hetkiin, että olen jossain ilman lapsia olisi jotenkin tosi kummallista. Vähän niin kuin säästelisi huulipunan käyttöä vain siihen hetkeen, etteivät lapset näe. Jos on ihan pakko kerran käyttää huulipunaa, niin miksei se huulipunankäyttökerta voi olla silloin, kun on jossain ilman lapsia?

      Käytän huulipunaa ja juon alkoholia ehkä pari kertaa kuussa. Olen erossa lapsista lähinnä silloin, kun olen töissä, koska lapset ovat vielä pieniä (1 ja 3). Ei ole tullut mieleen, että jos tekee mieli olutta tai huulipunaa, pitäisi varta vasten hankkia heille joku hoitaja jostain. :D

      Poista
    9. Minulle alkoholin juomisen ja lasten yhdistelmässä se "kaikkea ei voi saada" liittyy siihen, että sitä toista tai ainakaan kolmatta annosta ei lasten seurassa tule juotua, vaikka tekisikin mieli. Sitä ensimmäistä tai pidemmän illan aikana toistakaan sen sijaan en tosiaan pidä millään tavalla haitallisena.

      Poista
    10. "Käytän huulipunaa ja juon alkoholia ehkä pari kertaa kuussa"

      Sinänsä huulipuna ja alkoholi ei oikein hyvin vertaannu toisiinsa, että huulipunan käyttö ei aiheuta aivan samalla tavalla ongelmia kuin alkoholin... Toisaalta ihan kiinnostava näkökulma, jos alkoholi vertautuu kosmetiikkaan. Se siis vertautuu esteettisyyteen? Kauneuteen? Parhaiden puolten korostamiseen? Tokihan tietysti huulipunaakin voi käyttää todella häiritsevästi ja liikaa, mutta tuskin se silti ketään sinänsä satuttaa. Aika jännä vertaus kyllä, tuota ajatustahan voisi jatkaa vaikka miten pitkään.

      Johannalla on hyvä huomio!

      Poista
    11. Öö, minulle alkoholi on samanlainen kulutushyödyke kuin vaikka huulipuna, tai ilmapallot, tai se vähän laadukkaampi siivousrätti. Sinänsä turha asia elämässä, mutta kiva. Se, että se on jollekin ongelma ei juuri kosketa minua. Mutta ihan turha tästä on keskustella, jos vastapuoli väkisin yrittää vääntämällä vääntää alkoholin ongelmaksi tai etsiä siitä jotain syvempiä merkityksiä. Niitä ei ole.

      Poista
    12. ^Jos mulle puhuit, niin en minä yritä vääntää mitään miksikään :-D Jos kumminkin halutaan keskustella jostakin asiasta, niin kaikki eivät voi olla samaa mieltä, eikö niin? Mutta tottahan sekin on, turha on yrittää keskustella, jos kysymyksiä ei saa esittää eikä eri mieltä olla. Lyhyeen loppuu se keskustelu.

      Tämä vain on sellainen asia, josta minun mielestä olisi ihan hyvä puhua ja yrittää nähdä asia eri kanteilta.

      Poista
    13. Juu, nimenomaan olisi hyvä yrittää nähdä asia eri kanteilta. Minulle jäi vaan nyt kuva, että sinä nimenomaan yrität nähdä asian vain siltä ongelmien kantilta. Ainakin kaikki kysymyksesi ovat sellaisia ("no miksi ihmeessä muka on pakko?"), samoin tapasi tulkita vastauksiani. (Kuten vertausta huulipunaan merkkinä jonkinlaisesta alkoholin kummallisesta vertautumisesta parhaiden puolien korostamiseen, tsiisus...) Kun keskustelu on tällaista, sitä omaa kanttiaan ei kauhean kauaa jaksa vääntää rautalangasta.

      Kyllä minä ymmärrän, että alkoholi on monelle iso ongelma, ja onhan se ihan kauhea juttu. Mutta jos se ei ole ongelma minulle, tai ei ole koskaan ollut ongelma suvussani (ainakaan niin, että olisin huomannut), niin miksi minun pitäisi suhtautua siihen ongelmana? En minä halua opettaa lapsillenikaan, että alkoholi on ongelma ja Iso Asia johon pitää suhtautua vakavasti ja mielellään vaikka vähän hävetä, jos siihen joskus sortuu. Ihan älytöntä.

      Poista
  16. Olemme molemmat mieheni kanssa alkoholismin kasvattamia ja silloin kun lapset olivat pieniä, minä en heidän läsnäollessaan käyttänyt ollenkaan alkoholia, hyvin vähän yleensäkin. Mies saattoi juoda tyyliin yhden oluen...

    Minä en lapsena nähnyt mitään hauskaa aikuisten juomisessa vaikka se olisikin ollut jonkun mielestä kohtuullista, yleensä se kyllä meni kohtuuttoman puolelle.

    Isompana lapset ovat nähneet meidän ottavan saunasiiderin/oluen tai lasin viiniä ruoan kanssa, isänsä ovat nähneet myös humalassa. Ollaan haluttu kuitenkin näyttää myös se kohtuullisuuden malli, eli sen viinilasin ei tarvii johtaa muuhun kuin nukkumaan menoon.

    Ollaan puhuttu aika paljon tästä asiasta lasten kanssa koska lasinen lapsuus... Omien lasten mielipide on ollut että heidän mielestään aikuisten alkoholinnkäyttö tuntuu aina jotenkin kummalta eikä mitenkään mukavalta tai hauskalta :/


    Eli pointtina tässä, että lasten mielipiteet saattavat poiketa siitä mitä aikuiset luulevat. Kannattaa varmaan ainakin isompien lasten kanssa jutella asiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti humassa olevat vanhemmat ovatkin pelottavat. Pointtini olikin että ei muutamasta drinkistä ole humalassa - eikä meitä koskaan lasten kanssa humalassa näe. Paljon enemmän käytökseeni vaikuttaa kiire ja stressi, joita yritän myös välttää.

      Poista
    2. Intän tähän vielä sen verran, että aikuisen mielestä monesti yhdestä, kahdesta tai muutamasta annoksesta ei humallu, eikä ole haittaa... Mutta lapsen mielipide voi olla toinen. Toki riippuu tapauksesta, lapsesta yms. mutta ei vanhemmat välttämättä tiedä, miten lapset kokevat kohtuullisenkin alkoholin käytön.

      Poista
    3. No vanhemmat eivät toki tiedä, miten lapset kokevat yhtään minkään - paitsi kysyminen tietty auttaa... Minä väitän, että osaan kommunikoida lapseni kanssa sen verran, että tiedän, jos häntä vaivaa jokin. Yhden tai kahden alkoholiannoksen en ole huomannut vaivaavan, paitsi siinä mielessä, että häntä kiukuttaa se, ettei itse saa maistaa. Olut on hänestä hyvän tuoksuista, viini taas kauhean pahan. Humalaisia hän ei ole tainnut koskaan nähdä, joten en tiedä miten hän heihin suhtautuisi.

      Poista
  17. Eniten väsyttää suomalainen lapsellinen ja hallinnollinen keskustelutapa tästäkin aiheesta. Se joka hallitsee itsensä ja ymmärtää tyylistä, osaa päättää ihan itse mikä on missäkin tilanteessa sopivaa, myös silloin kun otetaan alkoholia. Tyylitön juntti on juntti myös selvin päin ja junteilta pitäisi kieltää sekä alkoholi että lasten hankkiminen jo ihan esteettisistä sekä kansantaloudellisista syistä.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...