6.7.2015

En ole koskaan - paitsi nyt

Elämää kannattaa nauttia ahnein kulauksin, eikä jättää muuten vain kulumaan. Joka päivä näyttää vähän erilaiselta, kun siihen oikein asennoituu. Juuri tästä asenteesta on kyse Novellen Elämän janoon -haasteessa. Se vie monenlaisiin paikkoihin ja yllättää uudenlaisilla sisällöillä – kuten vaikkapa täällä.


Novelle heitti haasteella. Minun pitäisi tässä kesän aikana tehdä jotain sellaista, mitä en ole ennen tehnyt, siis toteuttaa joku haave. Lisäksi he lupasivat jopa rahoittaa tämän ihmiskokeen.

Tästä tulee mieleen en ole koskaan -juomapeli. Seurueen jäsenet kertovat kukin vuorollaan asian, jota eivät ole koskaan tehneet - ja ne, jotka ovat, ottavat huikan. Saan melkein kaikki kumoamaan juomansa toteamalla, että älylaitteiden myöhäisherännäisenä en ole koskaan pelannut Angry birdsia.

Mutta kun minä olen jo neljäkymmentä. Olen ehtinyt jo juoda elämän janoon kaikenlaisia liemiä.

Olen käynyt Japanissa teekutsuilla, laatoittanut keittiön, kirjoittanut kirjan jos toisenkin, silittänyt haita 30 m syvyydessä, tavannut Crocodile Dundeen Los Angelesissa, osallistunut maratonille, juonutn Metallican kanssa kaljaa, liftannut himaan Lontoossa hukattuani lompakkoni, ajanut ajokokeen autolla, jossa on hallintalaitteisto vasemmalla puolella, uinut avannossa ja syönyt friteeratun heinäsirkan. Elämän janoon senkin.

Että mitä nyt vielä?

Benjihyppyä en aio tehdä, koska se ei ole haave vaan painajainen, ja kuulentoon ei taida suomalaisen kuplavesivalmistajan markkinointibudjetti riittää. Lisäksi tästä haasteesta pitäisi saada jonkinlaista tallennemateriaalia.

Mutta mutta. Ehkäpä minun haasteeni ovatkin vähän lähempänä. Minun epämukavuusalueeni löytyvät ihan tästä omalta tontilta.



Pitäisikö siis elää reunalla ja

... kutoa/neuloa/virkata isoäidinneliö? (Uuh. Puikot? Lankaa?)
... käydä zumba-tunnilla? (Mikä tahansa koreografia-tunti käy.)
... saada taikina kohoamaan? (Joku kaistapää oli muuten heittänyt biojäteastiaan kohoavan taikinan!)
... olla kiroilematta yksi päivä? (No voi himputinpimputti, olisi syytä olla pitempäänkin.)
... vaihtaa kukkamullat? (Edellyttää, että löydän huoneistosta elossa olevia kasveja)
... tehdä hyvää ruokaa tofusta? (Tämä olisi suoranainen myytinmurto.)
vai
... opetella letittämään? (Edellyttää, että saan kiinni pakoonjuoksevan kersan.)

Koska omien haaveidensa tuottajana on vaikea olla, altistan itseni demokratialle.

Sano sinä, mitä minun pitäisi kokeilla! Vaikuttamiseen käytetään kommenttiboksia. Voit
a) valita jonkun noista ylläolevista (ehkä hiukan kiinnostaisi tuo letitys, kiitos vaan isi ja tytöt-blogille)
b) ehdottaa jotain laatikon ulkopuolelta*,
c) kannattaa mitä tahansa ehdotettua vaihtoehtoa.

Kommentoida saat 8.7. asti ja kaikkia ehdotuksia harkitaan vakavasti. Novellen kanssa valitsemme sitten suosituimpien ehdotusten joukosta toteuttamiskelpoisen. Raporttia pukkaa 23.7.

Sana on vapaa! Ettekä laita sinne sitten mitään kolmatta lasta. Vaikka kyseessä onkin "Elämän jano", ihan niin paha ei jano ole.

*Pyydän huomioimaan ehdotuksissa seuraavaa: potkaisin itseäni (niin voi tosiaan tehdä) eilen uimareissulla jalkaan, ja tästä helvetin kipeäksi äitinyt isovarvas todettiin tänään mökkikunnan terkkarissa murtuneeksi. En ole koskaan murtanut yhtäkään luutani meni siinä. Toisaalta haastehan se tämäkin on: miten toteutetaan lapsiperheessä lääkärin määräämä "lepo" ja kuinka täällä saaristossa sujuu kepeillä kävely?

Ps. Haasteessa ovat mukana myös Satu, joka teki lastenkirjan, ja Kasper Strömman. Heille tämä oli selvästi helpompaa.

56 kommenttia:

  1. Tee cremé brûléeta! Hyvä jälkkäri eikä itse asiassa niin vaikea kun seuraa armottomasti ohjeita ja hauskimpana kaikesta _pääsee käyttämään kaasupoltinta_ buahahahaa...
    Plus että sen sokeripäällyksen rikkominen on tosi hauskaa :D
    (Päättelen siis blogin perusteella että et samaistu hirveästi kodinhengettäriin ja että monimutkallisemmat jälkkärit ei olisi niin peruskauraa..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hullumpi ehdotus, en tosiaan ole ikinä tehnyt tätä! Mutta millähän täällä mökillä voisi liekittää??

      Poista
    2. No periaatteessa sen sokerin voi sulattaa uunin grillivastuksilla sen jälkeen kun ne muutoin valmiit vanukkaat on jäähdytetty. Ekoilla kerroilla tein niin. Tässä jää vain vaille sitä pyromaaniosiota. Oma poltin ostettiin Clas Ohlsonilta. Veikkaan että ei ole ihan hirveän harvinainen jossain sen tyyppisissä kaupoissa.

      Poista
    3. http://www.biltema.fi/fi/Tyokalut/Hitsaaminen-ja-juottaminen/Kaasupolttimet/Minipoltin-2000020057/

      No googlasinpa valmiiksi. Juuri tämmöinen minulla on ja en ole tajunnutkaan miten monikäyttöinen vehje se on :´D mm. ruuanlaittoon, vesiputkien sulatukseen ja maalinpoistoon <3

      Poista
    4. Haha, vesputkien sulatukseen! Toiv ei oo muoviputket. :D

      Poista
  2. Isoäidinneliö tai muu neulomus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä on erittäin mahdollinen. Koska myös anoppini on täällä ja se voisi jeesata! Minulla on hyvä track record mummojen käyttämisestä neulomustehtäviin. :D

      Poista
    2. Kannatan myös tätä. Puikot tai koukku käteen. Tee peitto ja lahjoita se eteenpäin.

      Poista
  3. Tee se kohoava korvapuustitaikina ja sitten kerrot mulle, kuinka teit sen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, lopputulos saattaisi helpottaa tätä varvasvitutustakin (tai sitten ei)! Ja anopilta saisi varmasti ohjeen.

      Poista
  4. Opettelet jonkun trapetsitempun tai kävelet nuoralla tai... joku sirkusjuttu kuitenkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai hirveetä, tää murtunut varvas ei ihan puolla tätä ehdotusta. Tietty sellainen setti että viritän jonkun pyykkinarun koivujen väliin ja murran loputkin alaraajojen luuni olisi ihan kotivideoaatelia. :D

      Poista
    2. Darling, siihen narun (tai trapetsin) alle voi virittää turvaverkon! :D En minä yritä sinusta eroon päästä! <3 (Näin hyviä blogeja on harvassa.)

      Poista
  5. Tofua! Olen yrittänyt pari kertaa - aina yhtä kauheeta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Tää on ihan aito haaste, ei nimittäin onnaa. Tästä ei tule ravintolassakaan hyvää, joten olen enimmäkseen syyttänyt raaka-ainetta. Miten ihmeessä ne kuminpalaset pitää marinoida että maistuisi?

      Poista
    2. On eri laatuisia tofuja. Semmoinen ihanan pehmeä, jota japanilaiset syö ihan vaan soijan ja kevätsipulin kanssa on parasta. Sitä löytyy Suomessakin jostain spessukaupoista.

      Poista
    3. Sitä mitä on misokeitossa? Ei mun lempparia kyllä sekään, joskin vika voi olla siinä liemessä, mutta täytyy katsoa jos jonkun spessukaupan joskus löydän. Muistaakseni hampputofu on parhaimmasta päästä näistä tavistofuja.

      Poista
    4. Osta Jalotofua, ja niistä paketeista vaihtoehto "marinoitu". Kuivaa mötikkä esim. talouspaperiin ja leikkaa reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi (pidempään suuntaan kuuteen osaan). Ensimmäisenä paistettavaan puoleen sipaistaan teriyaki-kastiketta tms., antaa ripauksen lisämakua ja kullanruskean paistopinnan. Paista pannulla oliiviöljyssä, tarjoa. Pannulla muhineen kastikkeentilkan ja öljyn voi hyödyntää pyöräyttämällä siinä vielä vaikka vihanneksia, valmiiksi keitetyn pastan/nuudelin tai tähteeksi jääneet perunat.

      Tämän kombinaation löytämistä edelsi useamman vuoden 'tofusta ei voi saada hyvää' -kausi. Lapsetkaan eivät syö muita vaihtoehtoja, mutta tämä on saanut jopa lempiruoan kunniamaininnan.

      Poista
    5. Mä en tiedä mitä ne tofulle ravintoloissa tekee mutta itsekään en edes paatuneena kasvissyöjänä sitä tilaa jos listalla on mitä tahansa muuta vegevaihtoehtoa. Toinen inhokki on quorn jota tietyt ketjuravintolat (krrhm...s-ryhmä..krrmmh) tuntuvat kovin suosivan.

      Kinkkitofu on kumimaista, kotimaassa kasattu jalotofu on huomattavasti mielyttävämmän rakenteista. Erilaiset thai-henkiset marinadit sopii todella hyvin ja avainsanana tässä on aika. Se töhnä imee makuja toooodellaaa hitaasti joten palojen pitää antaa muhia ainakin yön yli tai jopa kauemmin. Kiiressä jos tekee niin pilkkoo pieneksi ja paistaa vaikka jossain valmiissa maustekastikkeessa niin tulee ihan hyvää, mutta pidemmällä marinoinnilla toki parempi lopputulos. Itse en pidä jalotofun valmismarinoiduista, mutta en pidä juuri mistään muistakaan valmismarininoiduista tuotteista joten ei niissä välttämättä mitään erityistä vikaa ole :P

      Eipä tuosta tofusta toki kaikki opi pitämään. Ei kaikesta voi pitää.

      Poista
    6. Haa, teriyaki on meidän perheessä viikoittain käytetty kastike, joka jostain syystä kelpaa myös kersoille. Ehkä voisin. Jos niihin tökkisi vähän reikiä että tulisi sitä makua.

      Mutta hei, quorn on sata kertaa parempaa kuin tofu, ei ollenkaan pyyhekumia. Hitto, on pitänyt postata tästä jo ajat sitten mutta sitten tuli hallitusohjelma ja kesäloma. ;)

      Poista
    7. Ehkä tässä ollaan vähän eri linjoilla, iso osa kasvissyöjäksi päätymistä oli lihojen rakenne. Quornista on ilmeisesti tarkotuksella tehty omaan makuuni liiankin lihaisaa..hhrhrh. Sama juttu monien soijatuotteiden kanssa, vaikka maku on ok niin kanafileimitaatio ei oikein viehätä. Ja lisäksi quornissa hiukan epäilyttää se prosessoinnin määrä joka punahomeen muuntamiseksi 'jauhelihaksi' tai 'kanaksi' on tuotteissa tehty. Millaista olisi ihan raaka-ainetilassa oleva quorn ja miksei sitä ole tarjolla?

      Toinen keino tehdä tofusta vähemmän tofuisaa on murjoa se haarukalla pieneksi ja käyttää vaikka kasvispihveissä. Toimii esimerkiksi kesäkurpitsan kanssa tai texmex-henkisissä virityksissä.

      Poista
  6. Jotain sirkusjuttua minäkin ehdotan! Kuten tuo trapetsi ym.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iik! Missä olisi tällainen trapetsi edes olemassa - oletan että tähän tarvitaan ihan ammattimaiset vehkeet? Ja jos harjoitussali on olemassa, päästetäänkö sinne nelikymppisiä keskiäkäisiä naisia heilumaan ilman henkivakutuusta?

      Poista
    2. Pk-seudulla on useampiakin sirkuskouluja ja ainakin kolmikymppiset perheenäidit pääsi polttarien merkeissä sisään :D

      Poista
  7. Teeppä heinää! Siis mene heinäntekoon mukaan! Eläimille, sitä heinää. Ja kuivaa heinää, mielellään pikkupaaleja, ei mitään rehuntekoja! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän olisi hauskaa! Olen nuoruudessa nostanut perunaa mutta heinäntekoa en ole kokeillut. Missä sitä voi tehdä?

      Lisäksi tuli mieleen sellainen idea että voisin mennä jeesimään viereiselle lammastilalle päiväksi (olettaen että kintulla voi kävellä abt viikon päästä) mutta hitto vie kehtaanko häiritä niiden elämää turaamisellani...

      Poista
    2. Ihan perinteistä heinäntekoa ei nykyään enää juurikaan harrasteta, mutta ainakin jotkut kansanperinnettä ylläpitävät yhdistykset järjestävät mahdollisuuksia heinätalkoisiin. Nyt kun en muista missä päin se teidän mökki on, niin kokeile googlata joku paikallinen vastaava organisaatio.

      Lampaat ei niin hirveästi tarvitse hoitoa, joten tuskin sä siellä kovin pahasti saisit aikaan tuhoa... :D

      Poista
    3. Kyllä sitä perinteistäkin heinäntekoa edelleen on. Eikä se nyt huono idea ois lähteä traktorikuskiksi (tai vänkäriksi) vaikkei oliskaan pikkupaalihommat kyseessä :) Lähtisin ehkä huuteleen Facebookissa, vaikka ryhmässä Avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta. Kyllä maajussit hommaa keksii, rikkinäisellä varpaallakin :)

      Poista
    4. Mikä on vänkäri?? :D

      Mutta näissä taitaa kyllä tulla eteen tuo kipeä varvas. Olen aivan jumalattoman hidas liikkeissäni enkä pysty keppien kanssa edes kantamaan mitään. Ohjeita voin huudella, siinä olen hyvä, mutta niitä eivät taida maajussit tarvita ainakaan minulta. ;)

      Poista
    5. Meilläpäin ainakin vänkäri = apukuski eli kartanlukija eli repsikka. :)

      Opettelehan viäntämään savvoo, ja puhumaan sitä niin, että pokka pittää!
      Nimim. "olen asunut Savossa jo 10 vuotta, eikä pokka pidä vieläkään sitä puhuessa - saati kuunnellessa"

      PS. Kohdallani kommentointi jää harvoihin kertoihin, sillä yleensä luen blogeja puhelimella, eikä silloin pysty blogiasi kommentoimaan (astetta ärsyttävämpää, sillä tuo "Tarkista, ettet ole robotti"-juttu ei vain puhelimella onnistu. Blääh!).

      Poista
    6. Broidini teetti itselleen jonkun geenitestin ja sen mukaan hän on savolainen. Wtf. Tod näk siis minäkin olen, joten täytyypä opetella vääntämään. ;)

      Poista
    7. Tiälä yks persavolaene ilimottautuu vappaaehtoseks opettajaks... :D Ns. oikeaa savoahan on monien mielestä sisäsavossa (kuten Vesanto yms.) käytetty savon murre, mutta tämä eteläsavolainen murre on helepommin ymmärrettävää.

      Poista
    8. Ja Tiina, tarkoitin sillä perinteisellä heinänteolla heinäseipäitä, sirppiä ja haravaa... :) Sitä on todella vähän, mutta ei siitä montaa vuotta ole, kun olin vielä pikkupaaleja serkun tilalla traktorin lavalle heittelemässä. Nykyään sielläkin on pyöröpaalit aka traktorin munat käytössä.

      Poista
    9. Mietinkin kommenttia kirjoittaessa että minkä sitä nyt perinteiseksi heinänteoksi laskis :) Ja ne vänkärit nimenomaan huutelee niitä neuvoja... :D

      Poista
    10. Opettele savon murretta -haaste olis aivan loistava!

      Poista
  8. Jos ei lammastilalle, niin jonnekin muualle ilmaiseksi apulaiseksi päivän ajaksi? Terveyskeskukseen? Palvelutaloon? Tällaisesta haasteesta olisi sitten iloa monille :-) No mitä ikinä päätättekään niin tsemppiä ja pidä hauskaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kannatan kovasti minäkin!! Vanhusten seuraksi yhdeksi päiväksi.
      Siinä tuottaa iloa monelle ihmiselle :) vielä kun saat koti-Insinöörin sinne mukaan esiintymään niin voi pojat.

      Poista
    2. Kaikissa oikeissa terveydenhoitotehtävissä on ongelmana pätevyys: ei sinne voi kuka tahansa duuniin mennä vakutuusten ja työlainsäädännön takia.

      MUTTA seuranpito on eri asia: jos menisin lukemaan vanhainkotiin ääneen kirjaa? Kokemustakin on: isovanhempieni kanssa kasvaneena olen lukenut ääneen koko Iijoki-sarjan!

      Poista
    3. Juu siis nimenomaan seuraneidiksi. Jotakin ohjelmanumeroa vanhuksille :)

      Poista
    4. Vaikka lehmäni huutelee ojasta tofun perään, ääneni menee silti seuraneitiosastolle. Joko vanhusten seuralaiseksi tai esim vammautuneiden lasten ja nuorten iloksi. Yksinäisiä ja päiväänsä piristystä kaipaavia on tämä maa pullollaan, ja sitä tiedä vaikka löytäisit uuden ystävän.

      Poista
    5. Meet ulkoiluttamaan jonkin vanhainkodin/dementiakodin tms. asukkaita yhdeksi päiväksi. Vähän haastetta ja isosti iloa ja harvinaista herkkua monille...

      TAI jos päädytkin johonkin leipomiseen tms. niin yhdistä siihenkin tuo vanhuspuoli?

      Poista
    6. Samoja toistelen, eli ehdottomasti johonkin vapaaehtoistyöhön. Vanhainkoti on erittäin jees tai sitten jotain ihan muuta tienvarsien roskien poimimisesta WWF:n öljyntorjuntajoukkoihin liittymiseen.

      Toi tofuongelma on helposti ratkaistavissa tällä reseptillä: http://chocochili.net/2015/03/hoisin-tofu/ Jopa tofua inhoava mies tykkäsi ja 1,5-vuotias kuopus veti kaksin käsin kaikki tofusattumat lautaselta ennenkuin riisi kelpasi. 4-vuotias kommentoi ensin, että näyttää tosi pahalta. Pienen uhkailun ja kiristyksen jälkeen suostui kuitenkin maistamaan. Sanoi sen jälkeen, että on ihan hyvää ja söi noin puolet. Tuota siis tehty meillä pari kertaa vähän muokattuna ja lähes ilman chiliä.

      Poista
    7. Ulkoiluttaminen on vähän vaikeaa keppien kanssa, mutta jos sen lukutuokion järjestäisi. Satun tietämään yhden hoitokodinkin jossa isomummi asui.

      Poista
    8. Lukutuokiota tms. vanhusten viihdyttämistä kannatan! Ja paikasta riippuen ota muksut mukaan, vanhat saa virtaa lapsista. Skidi lukemaan kirjaa kans :)

      Poista
  9. Oletko kokeillut suppailua ( vai suppausta?!) ? Vaikuttaa hauskalta ja itselläkin on kesäloman to-do listalla.. Saattaa onnistua jopa murtuneella varpaalla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en ole - ja tätä voisin hyvinkin kokeilla, mutta ukkovarvas on tasapainon pitämisessä ihan hemmetin tärkeä uloke, joten kokeilen tätä sitten omalla ajalla.

      Poista
  10. Ratsastamaan! Jos et oo ikinä siellä selässä keikkunut, niin äkkiä kokeilemaan! Se on ainut laji, joka on itseäni jaksanut kiinnostaa jo yli 10 v. eikä loppua näy :D Monilta talleilta voi varata yksityistunnin (maksaa jonkun verran, mutta tässä kohtaa ei liene ongelma) jolla voi taluttajan kanssa tai ilman kokeilla ratsastuksen alkeita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hepat! <3 Ratsastin kouluikäisenä useamman vuoden mutta yksinhuoltajan lapselle tuli sitten stoppi josain vaiheessa kun tunnit olivat niin pirun kalliita. :( Haluaisin kyllä lähteä joskus Sadun ratsastusreissulle Islantiin!

      Poista
    2. Lohjalla on suomenhevosvaelluksia ja maastoja järkkäävä talli, jos ei budjetti veny islantiin niin kotimaassa kotimaisella ;P

      Poista
  11. Tutustu suomalaiseen jalkapallokulttuuriin. Koska et voi itse kokeilla pelaamista, mene matsiin. Naisten liigasta suosittelen PK-35 pelejä, sieltä varmaan löytyy organisaatiosta sulle joku kertomaan säännöt jne (tai kaveripiiristä tai blogilukijoista). Miesten puolelta ehdottomasti kauden nousija eli HIFK, sinne fanikatsomoon huutamaan vain! Ottavat varmasti mukaan ja kertovat miksi menee peleihin vuodesta toiseen.
    Ja miksi: koska jalkapallo on maailman ja Suomen suosituin urheilulaji. Suomessakin 120 000 rekisteröityä pelaajaa ja lisäksi tuhansia vapaaehtoisia, puulaakipelaajia jne. Että jotain siinä on. Ties vaikka lapsesi vielä innostuvat....T. Jalkapallohullu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hemmetin hyviä ideoita tulee! Mutsi oi innokas futisfani, samoin Koti-insinööri, mutta muhun kipinä ei ole tarttunut ihan samalla tavalla, vaikka katson kyllä kaikki isommat kisat. Voi olla että intohimo ei ole syttynyt koska mä olen enemmän rymistelyn ystävä. Pitäisikö perehtyä jalkapallon amerikkalaiseen muotoon??

      Poista
    2. Livenä ihan eri juttu kuin telkussa. Siinä näkee sen rymistelynkin paremmin... Mites rugby?

      Poista
  12. Mee kokeilemaan itämaista tanssia :) Tekee hyvää koko rangalle, kroppa naksuu ja paukkuu ja eksoottinen musa säestää pehmeää liikettä. Koordinaatiokyky huutaa hallelujaa kun pitää liikuttaa eri raajoja eri suuntaan ja kroppaakin veivata :D
    Mutta niin ihanaa! Kuudes vuosi lajin pihdeissä eikä loppua näy :)

    t. Meeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jesh, tää olis oikeesti haaste! Olen tanssillinen kuin puhelinpylväs, unohdan kaikki koreografiat saman tien ja kropan veivaaminen näyttää lähinnä joltain sairaskohtaukselta. :D Tähän tarttiisin kyllä mukaan jonkun tukihenkilön!

      Poista
  13. Jos tuut Helsinkiin, Hertsikaan niin lupaan tulla mukaan henkiseksi ja tanssilliseksi tueksi :D

    Itämaisen tanssin tiivisalkeet elokuussa

    Lauantaina 22.8. klo 13.30-16.00 ja
    sunnuntaina 23.8. klo 11.00-13.30.
    Tehokasta keskivartalotreeniä ja sytyttävää musiikkia, sopii myös kertaajille.

    Ohjaaja Saara Soikkeli.

    Hinta 60 € / 5 h.

    t. Meeri

    VastaaPoista
  14. Hauska haaste, näin pitäisi jokaisen tehdä ainakin kerran vuodessa - tehdä jotain ihan uutta ja jännittävää!

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...