23.7.2015

Elämän janoon: grillatut teriyaki-tofuvartaat

Kaupallinen yhteistyö: Novelle

Ei ollenkaan hullumpi annos!

Sain valtavasti hyviä ehdotuksia Novellen elämän jano haasteeseen - kiitos kaikille ehdottelijoille! Eniten intoa herättäneet ehdotukset olivat palvelutalovisiitti ja hyvä tofuruoka. Kesälomien takia lukuhetki palvelutalossa ei onnistunut, mutta siihen palaan vielä - sain nimittäin idean. Tartuin siis juoksetettuun soijamaitoon.

Olen ollut kasvispainotteinen ruokailija jo monta vuotta. Kasvisannoksen proteiininlähteenä on Suomessa usein tofua. Mutta kun se maistuu pyyhekumilta!

Tofukokeiluni kotona ovat päättyneet lähinnä koko perheen murjotukseen. Mauttomat kumipallerot eivät ole maistuneet edes minulle ja lapset ovat yhteen ääneen toivoneet, että vastaisuudessa ruokaa tekee isi.

Kyselykierros kaveripiirissä vahvisti tofun olevan lautasella suhteellisen ei-toivottu aines. Sekasyöjä ei sitä valitse ikinä, kasvissyöjäkin vain vakaumuksesta. Kukaan ei osannut kertoa hyvää koko perheen tofureseptiä.

Päätin turvautua ammattilaiseen ja kysyä neuvoa tutulta kokilta. Hän antoi kolme vinkkiä.

1. Tofua pitää marinoida. Kun-nol-la. Tuore tofu on sellaisenaan aika mautonta, mutta imee hyvin aromeja. Kaikista kiinteimmät, esimarinoidut tofut kannattaa unohtaa, jos haluaa oman makunsa mukaista.

2. Tofun seuraksi pitää laittaa jotain ärhäkkää. Ei jauhelihakaan sellaisenaan ole kovin maukasta, mutta tomaatin ja pecorino-juuston kanssa siitä tulee maukasta bolognesea. Suomen kesä onneksi tarjoaa tällä hetkellä mm. sipulia, naurista ja retiisiä.

3. Go east. Olen mennyt metsään yrittämällä tehdä tofusta jotain nakkikastikkeen tapaista perunan lisuketta, jolloin ateria jää helposti pliisuksi. Tofun juuret ovat Aasiassa, joten makumaailmaa kannattaa ammentaa idästä. Ja siellähän on yksi yhdistelmä ylitse muiden: inkivääri-chili-valkosipuli yhdistettynä etikkaan ja soijaan.

Teriyaki.

Teriyaki on helppo tehdä itse, ja tulee täydellistä.
Makeansuolaista, japanilaisesta keittiöstä tuttua teriyaki-kastiketta voi tehdä helposti itse - ja silloin siitä tulee myös paljon parempaa. Tarvitset soijaa, riisiviinaetikkaa (eli miriniä), ruokaöljyä, tilkan vettä, sokeria, chiliä, inkivääriä ja valkosipulia. Ainekset laitetaan kattilaan, keitetään 10 minuuttia ja tadaa: marinadi on valmis. Jos haluat kastikkeesta paksumpaa ja lautaselle sopivaa, suodata sattumat pois ja suurusta sitä hiukan.

Koska on kesä, on myös grilli. Grillatut teriyaki-tofuvartaat herättivät koko ennakkoluuloisen mökkiseurueen kiinnostuksen.

Mökkiolosuhteet aiheuttivat lisäpäänvaivaa. Saariston kauppavalikoimat olivat peruselintarvikkeita. Saisiko lähikaupasta edes tofua tai inkivääriä? Mökin mirinipullossakin oli vajaa puolet jäljellä.

Lisäksi onnistuin keikauttamaan kattilaa kiikkerälä mökkiliedellä niin, että puolet kastikkeesta lensi lattialle. Koska lautalattia imi itseensä kolmessa sekunnissa kastikkeen värin ja tuoksun (vain kokolattiamatto olisi ollut pahempi kohde), päättelin, että olin oikeilla jäljillä. Lisäksi onnistuin läikyttämään marinadia päälleni toiseenkin otteeseen kun kierittelin tofupaloja kastikkeessa. Mies totesi, että ruoanlaitto taitaa ylipäätään olla minulle haaste.

Mutta lopputulos oli kuin olikin hyvä! Vartaisiin laitettiin mukaan pirtsakkaa kevätsipulia ja marinadilla valelu grillauksen ajan varmisti, että annoksessa olivat aromit kohdallaan.

Maistatuskierros herätti yleisössä yllättynyttä hyminää. "Jäikö niitä vielä?"

Minä siis kiitän, tämä myytti on ainakin tältä erää murrettu. Joskus itsensä haastaminen vaatii ennakkoluulojen voittamista, joskus ammatilaisen apua ja joskus vain ryhtymistä. Tällä kertaa kaikkia näitä.

Ps. Kaiken sotkemisen jälkeen mökin lattiakin on luututtu mäntysuovalla. En olisi saanut sitäkään saanut aikaiseksi ilman tofuhaastetta.

6 kommenttia:

  1. Mä olen myös kasvispainotteinen sekasyöjä, mutta syön tofua säännöllisesti ja musta se on ihan rehellisesti hyvää. :) Parasta tofua saa yleensä thai-ravintoloissa, mutta kyllä ne kaupan valmiiksimarinoidut setitkin uppoaa esim. kasvisburgereiden välissä. Etnisistä kaupoista (Helsingissä ainakin Vii Voan) saa muuten hyvää valmiiksi friteerattua tofua, jossa on koostumus kohdillaan. Koko perheen tofureseptinä voisi toimia esimerkiksi Tofu limonello, eli Ysibaarin klassikkoannos, jossa kanan sijaan käytetään tofua (mä olen käyttänyt ihan vaan kaupan valmiiksi marinoitua versiota). http://pastanjauhantaa.blogspot.fi/2007/03/sitruunapastan-paluu-pollo-limonello.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh, onko olemassa joku valmiiksimarinoitu limonello-versio? Myönnän, että ei ole hetkeen tullut tofu-uutuuksia edes tsekattua, sen verran lannistunut olen ollut tämän raaka-aineen kanssa. Kiitos siis reseptistä!

      Ja tottumiskysymys tämä varmasti on, mutta kun lounasruokalat harvemmin tämän hallitsevat niin ei tule juuri koskaan syötyä. Parhaassa muodossa soijapavut ovat ihan sellaisenaan edamamena. :P

      Poista
    2. Komppaan, thaimaalaiset hallitsevat tofun valmistuksen. Elämäni parhaan tofuannoksen olen saanut thaimaalaisen vaihtarikaverin keittiössä, valitettavasti reseptiä ei tullut kysyttyä. Siinä oli paljon kasviksia, nuudeleita, pähkinöitä ja tofua, ja ruoka oli paahdettu uunissa. Myös thairavintoloissa olen saanut todella hyvää tofua, mutta jo kiinalaisissa se on yleensä mautonta mössöä.

      Meillä taapero muuten rakastaa tofua. Varmaan samasta syystä kuin nakkeja: tofuhan on pehmeää ja miedon makuista. Itse en ole niin taitava tofukokki, joten olen käyttänyt niitä valmiiksi marinoituja. Savumanteli on taaperon erityissuosikki.

      Poista
  2. Nämä tofujutut ja yleensäkin soija menee meidän perheeltä aina ohi... mies on soijalle allerginen joten olen jättänyt tämän ruoka-aineen pois totaalisesti meidän perheen ruokalistalta, koska en erikseen jaksa/viitsi tehdä soijatonta vaihtoehtoa miehelle.

    Soija-allergia on muuten aika viheliäinen allergia.
    Soijaa kun lisätään nykyään joka paikkaan, ainakin valmiisiin ruokiin jne. Jos ei muuten niin soijalesitiiniä on joka paikassa emulgointi aineena (jopa suklaassa). Niin ja esim. kaikissa leivontamargariineissa on soijaa, joten meillä käytetään leivonnassa nykyään aina voita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tofua on onneksi aika helppo vältellä -- jos ei ole kasvissyöjä. Mutta tiedätkö, kun huomasimme että Snadi on allerginen vähän kaikelle, suurin pelkoni oli että ei kai vain soijalle, koska sitä on ihan joka puolella. :(

      Poista
  3. Muuten, jos haluaa helppoa tofu-juttua testata, osta Ekolosta basilikatofua - se oli niin hyvin maustettua, että upposi juustopöydässä sekasyöjiinkin. Hintavaa se toki on, merkki taisi olla Taifun.

    -Tuulis

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...